QUE PRETENEM?


dilluns, 25 de març del 2013

CANAL I PIC DE LA LLOSA ( Vallter ) (69)

 

RESUM :
A Vallter hi ha molta neu, així que cap allí anirem, farem un circuit no massa clàssic, però si que molt bonic, es tracta de trepitjar neu i això si que ho farem avui.
  El recorregut que seguirem és el següent: Pla dels Hospitalets – Collada de Dalt de Mardanya – Torrent de la Llosa – Pic de la Llosa – Pic de Coma Ermada – Clot del Solei Bonic – Pla del Presidí – Torrent de Coma Ermada - Pla dels Hospitalets.

DADES :
*EXCURSIO REALITZADA EL DIA: 23 de Març del 2.013
*DISTÀNCIA: 9 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 800 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 20 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 45 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, sempre i quan la neu estigui en bones condicions i sempre que hi tinguem la suficient quantitat de neu, per cobrir els rocs en algun pas
*VELOCITAT MITJANA: 2 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Costabona E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Primer aparcament passat l'hotel de Muntanya Pastuira. Tot i que es pot aparcar al costat de la carretera, a la corba on hi ha el tancat al Pla dels Hospitalets.
*OBSERVACIONS: Avui hem trobat neu en tot el recorregut i en alguns llocs n'hi havia força. Els grampons ens els hem posat a la sortida i no ens els hem tret fins que hem arribat; degut a les pendents, és un recorregut per grampons no pas per raquetes.
FOTOS:
tram del PR en direcció a la Collada de Dalt de Mardanya
des de la Collada de Dalt de Mardanya, tenim una vista fentàstica del Gra de Fajol Petit
el Torrent de la Llosa en el seu punt més encaixonat
les boires van i venen, girant la vista enrere descobrim el Pic de la Llosa, feia un moment no es veia res
baixem cap el clot del Solei Bonic, per la seva primera canal, la vista de Vallter és impresionant
el clot cap avall s'encaixona i el pendent s'accentua, però es baixa molt bé


  
TRACK I MAPA:CLICA AQUÍ


RESSENYA :

  .-  0 h.  --    APARCAMENT HOTEL PASTUIRA  --  2.000 m.
Baixem carretera avall, passem pel davant de l'hotel Pastuira i arribem al Pla dels Hospitalets. Un gran pla que fa a l'esquerra de la carretera on hi ha un tancat de ferro i un indicador d'un PR. Aquí deixem la carretera i marxem cap a l'esquerra pel mig del pla – PR - per entrar al bosc pel costat dels pals elèctrics. El camí no es veu enlloc ja que la neu el cobreix del tot, però les marques del PR, si es vigila, es van trobant i pel mig del bosc ens porten a trobar el torrent de Coma Ermada, que baixa del cercle del mateix nom que tenim a l'esquerra..
  .-  30 min.   --  TORRENT DE COMA ERMADA   --  2.043 m.
Travessem els dos torrents que baixen paral·lels i pràcticament junts. Pel segon torrent és pel que tornarem de baixada. Ara continuem seguint el PR. Aquest continua pel mig del bosc. El camí, amb lleugeres pujades i baixades, amb trams que es segueix molt bé i altres que costa de seguir perquè els pins el tapen, es tracta d'anar seguint les marques del PR. Que ens porten a la collada de Dalt de Mardanya.
  .-  1 h 20 min.   --  COLLADA DE DALT DE MARDANYA  --  2.051 m.
La collada de Dalt de Mardanya és un pla al mig del bosc, amb una vista dels Grans de Fajols única, és un pla situat en un indret meravellós.
Travessem el pla i pel punt més baix continuem baixant de dret. – PR – Baixem un bon tros, per després girar cap a l'esquerra i de biaix anar a trobar el torrent de la Llosa.
  .-  1 h 33 min.  --  TORRENT DE LA LLOSA  --  1.974 m.
Aquí deixem el PR i comencem a pujar torrent amunt. Tot i que hi ha molta neu el torrent porta un xic d'aigua. En el primer tram del torrent, cal anar sortejant els punts on surt l'aigua, pujant de dret a una paret que tenim a sobre, al mig del torrent. Un cop a la paret, el torrent la passa per darrere, per un pas estret i molt bonic. A sobre ja no hi ha aigua i el torrent s'obre i s'eixampla. Pugem sempre pel seu bruc, amb una neu en perfecte estat. El torrent, com més pugem, més sembla una pala de neu. Conforme ens acostem a la carena, - que és el punt on hi ha una congesta, la major part de l'any - anem marxant cap a la dreta per anar a buscar el pic que es veu en aquesta banda.
  .-  2 h 52 min.   --  PIC DE LA LLOSA   --  2.504 m.
Al cim hi ha una gran fita, és el cim que tanca el cercle de Concros, però quan hi arribem s'hi posa la boira i no es veu res de res, sort que ja hi hem sigut altres vegades. Tot i així ens sap greu.
Així que, marxem de seguida per la carena de l'esquerra, cap al coll de la Llosa, passant per sobre la congesta. Des del coll, continuem carenejant per una carena molt ampla, - avui amb neu i boira que ara hi és, ara no, cal estar molt atent- que ens portarà al pic de Coma Ermada.
  .-  3 h 7 min.  --    PIC DE COMA ERMADA  --  2.496 m.
Al cim hi trobem una fita i un pal. La boira ha marxat un xic i ara si que veiem el pic de la Llosa, però de lluny.
Ara ens toca recular uns metres i anar a buscar la carena de l'esquerra. Carena que baixa cap a la collada de Dalt de Mardanya. Aquesta carena la seguim molt pocs metres, ja que baixem pel punt on fa raconada entre aquesta carena i la del pic de Coma Ermada, és la primera canal o clot que baixa cap a la dreta.
Baixem pel clot o canal del Solei Bonic. Al començament és molt dreta i ampla, després es va encaixonat i tornant-se cada cop més espectacular, passa per sota un roc i baixa de dret cap al Pla del Presidí. Al pla gira cap a l'esquerra, baixant paral·lel al torrent de Coma Ermada. Anem baixant ara més suau fins que trobem la nostra traça en el camí que va a la Collada de Dalt de Mardanya o el que és el mateix el PR. Avui la baixada d'aquesta canal ha estat una baixada molt maca i sense problemes, degut a que hi ha força neu i en bon estat.
  .-  3 h 52 min.  --  RETROBEM EL PR   --  2.034 m.
En la baixada cal estar atent de no passar-se el PR, ja que si el passem, de seguida s'arriba a un tallat que fa el torrent a l'ajuntar-se amb el de Coma Ermada, i com que no es baixa et cal recular uns metres, fins a trobar el PR, que és pocs metres més amunt.
Marxem cap a la dreta seguint el PR, de seguida travessem el torrent de Coma Ermada, que és a tocar, darrere una petita careneta. El camí, com abans, no es veu enlloc, així que sempre seguint el PR tornem cap a trobar el Pla dels Hospitalets, des d'on seguim la carretera fin a l'aparcament.
  .-  4 h 20 min.  --  APARCAMENT HOTEL PASTUIRA   --  2.000 m.
                                --------------------------------------------------------
                                  PR – marques grogues i blanques






dimarts, 19 de març del 2013

SERRA D'ENSIJA (68)

 

RESUM :
Som a la serra d'Ensija, i com que hi ha força neu pujarem amb raquetes, farem una d'aquelles sortides que es recorden durant força temps, ja que la neu no està en les millors condicions i en algun tram hem petit força.
El recorregut ha estat el següent: Pleta de la Vila – Font Freda – Barranc de les Llobateres – Barranc d'Ensija – Refugi d'Ensija – Gallina Pelada – Roca Blanca – Rua de l'Orenella – Canal Des – Pleta de la Vila.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 16 de Març de 2013
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 12.42 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 830 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 15 min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 35 min.
*DIFICULTAT: Molt alta. Degut al tram que baixa de la Roca Blanca. Tram que si no es porten grampons i tal com està avui la neu, és més que complicat.
*VELOCITAT MITJANA: 2.9 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa Rasos de Peguera E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000-l'Alt Bguedà en 27 itineraris  
*PUNT DE SORTIDA: la Pleta de la Vila. Per anar-hi cal anar a Saldes i continuar la carretera cap a Gósol, passant pel coll de Trapa, on cal agafar una pista asfaltada que surt a l'esquerra i que et porta a la Pleta de la Vila, després de fer 4 km..
*OBSERVACIONS: El recorregut és molt evident i no hi ha massa problemes per seguir-lo, amb sec i sense neu el problema és nul. Amb neu la cosa canvia força, tot dependrà de l'estat de la neu. En aquest cas, el tram de baixada de la Roca Blanca, millor portar grampons, piolet i corda, si no es porta res d'això, no és fàcil i a més és perillós.
La serra d'Ensija és un punt ideal per anar amb raquetes. Hi ha molts recorreguts i tots molt interessants.
FOTOS:
el Barranc de les Llobateres amb el Pedraforca al fons
detall del Barranc de  les Llobateres
trencat, seguirem cap al Refugi d'Ensija, per el barranc del mateix nom
Barranc d'Ensija
Refugi d'Ensija amb la Gallina Pelada al darrere
Ensija, un gran pastís blanc....
la Roca Blanca,des de vora el Coll de Trapa,  aquí es pot apreciar la baixada (carena de l'esquerra) i posteriorment cal fer el flanqueig per anar a buscar la carena de la Rua en direcció al Portet


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
   .-  0 h.  --    PLETA DE LA VILA  --  1.595 m.
Comencem a caminar seguint carretera amunt. La carretera fa un parell de corbes i deixa una pista amb una barrera a la dreta. És la pista per la qual en un principi hauríem de tornar.
  .-  10 min.  --    PISTA DEL COLL DEL PORTET
A partir d'aquí, paral·lel a la carretera, segueix un camí ample, separat d'aquesta per una valla de fusta. Seguim carretera amunt per de seguida arribar a la font Freda.
Aquí, per la dreta hi marxa un camí marcat, que puja cap al refugi d'Ensija i és una bona opció per baixar.
  .-  14 min.  --    FONT FREDA  -- 1.670 m.
Continuem per la carretera, o pel camí paral·lel que la va resseguint. A partir d'aquí la neu que hi ha ens obliga a posar-nos les raquetes. Pugem fins que a la dreta hi marxa una petita vall i on hi ha un munt d'indicadors.
  .-  26 min.   --   BARRANC DE LES LLOBATERES   --  1.690 m.
Aquí, deixem la carretera i el camí que hi puja paral·lel. Seguirem el barranc de la dreta. – PR - Pugem pel mig del clot sempre barranc amunt. La neu aquí està molt bé i les raquetes treballen de valent. La pujada només té dos punts un xic complicats, que si seguim bé el PR s'eviten, però amb la neu que hi ha, les marques no es veuen enlloc i nosaltres sempre pugem per mig del clot. Al barranc hi ha punts força encaixonats, que són impressionants, després dels dos passos fem un tram de pla i arribem a un racó on tenim tres barrancs al davant.
  .-  1 h 15 min.  --  TRIFURCACIÓ DE BARRANCS  --  2.012 m.
Aquí deixem el barranc de les Llobateres que continua amb les marques del PR per l'esquerra cap a sota puig Voltor. Nosaltres marxem pel barranc d'Ensija on també hi ha marques del PR, que és el de més a la dreta. Pugem pel mig del barranc, que és impressionant. El barranc va fent moltes voltes i en algun punt passa molt enclotat- PR – quan arriba dalt el pla, continuem pel que és el seu bruc fins que gira en rodó a l'esquerra, aquí però ja és pràcticament pla.
  .-  1 h 50 min.  --    PLA D'ENSIJA
Deixem el que queda del rec i marxem cap a la dreta a buscar un indicador que es veu uns metres més amunt. – l'indicador ens senyala per on s'ha d'anar per baixar cap a la font Freda – un cop a l'indicador travessem el petit llom i arribem al refugi d'Ensija.
  .-  2 h  --  . REFUGI D'ENSIJA  --  2.168 m.
El refugi està tancat. Des del refugi marxem cap a l'esquerra pujant en diagonal endavant. La pujada, avui amb la neu tal com està, és molt ràpida. Pugem sempre prop de la carena i arribem al cim de la Gallina Pelada o Cap del Llitze.
  .-  2 h 23 min.  --    CIM DE LA GALLINA PELADA   --  2.321 m.
Al cim hi fa vent i molt de fred, el que fa que no ens hi encantem massa. Continuem per la carena que amb la neu és impressionant, un xic estreta, i força aèria, però amb les raquetes es fa molt bé. La carena ens porta al cim de la Roca Blanca.
  .-  2 h 31 min.  --  ROCA BLANCA  --  2.294 m.
Aquí hi ha el problema del dia, la neu està ventada i molt glaçada i mirant-ho com t´ho miris les baixades que se'ns presenten són complicades. Tal com està aquest tram la neu, el millor seria donar mitja volta i baixar per font Freda.
Nosaltres continuem. Ara davant nostre cau una paret en picat. El camí normal baixa per l'esquerra, però amb la neu tan dura i sense piolet, tot i portant grampons, no ho veiem clar.
Nosaltres marxem per la carena de la dreta, al començament es baixa bé, però cada cop la carena és més dreta i la neu és molt dura, sort que un xic a la dreta hi ha forces arbres i et donen més seguretat, de fet el millor és portar grampons. Baixem fins que la carena ha superat la paret. Aleshores ens cal flanquejar la paret per sota, cap a l'esquerra, per tal d'anar a buscar la carena que cau de la Roca Blanca. El franqueig que és molt inclinat i amb una neu molt glaçada, amb grampons molt bé, amb raquetes compromès i perillós.
Un cop a sota la paret, s'han acabat els problemes, ja que la carena a seguir torna a ser fàcil. Anem baixant carena avall, pel que és la Rua de l'Orenella. La carena ens porta davant una petita pujada de roca que voregem per l'esquerra, tornant a buscar la carena , que seguim fins a un parells de miradors que fa sobre el coll del Portet.
  .-  3 h 13 min.  --  MIRADORS DEL PORTET   --  2.000 m.
Aquí entre els dos miradors, girem 90º a la dreta, de dret a les Penyes Altes que es veuen al davant enllà. Anem de dret a buscar la canal Des, per on baixem un bon tram pel mig, fins que queda tallada per un ressalt. Aquí marxem cap a la dreta fins que el terreny ens permet tornar a buscar la canal. Ara però, no entrarem a la canal sinó que baixem per la careneta que fa a la dreta, i que seguirem fins a un petit coll. Al coll girem altra vegada 90º a la dreta, on per un camí, que tot i la neu s'hi endevina, anem baixant cap a trobar una pista.
  .-  3 h 28 min.  --    PISTA PORTET – FONT FREDA  --  1.755 m.
Seguim la pista cap a la dreta, que va fent petites pujades i baixades. La pista, si la seguim tota, ens portaria a la Font Freda. Nosaltres la seguirem fins que travessa el torrent de la font Salada. - és l'únic en el que hi baixa aigua- Passat el torrent, de seguida trobem una pista a l'esquerra que ens baixa a trobar la pista asfaltada de la Pleta de la Vila.
  .-  4 h 8 min.  --    PISTA DE LA PLETA DE LA VILA
Aquí ens traiem les raquetes i continuem carretera avall, fent alguna drecera per arribar on tenim el cotxe a la Pleta de la Vila.
  .-  4 h 15 min.  --    PLETA DE LA VILA  --  1.595 m.
                   ------------------------------------------------------------
                                PR – marques grogues i blanques





dilluns, 18 de març del 2013

HIVERNAL AL PEDRAFORCA (67)

 RESUM :
Tot i que l'hivern s'està acabant, anirem a fer una hivernal al Pedraforca. Pujarem per la canal Central o com es sol dir, per la tartera, tot i que en aquest cas de tartera molt poca, tot és una gran paret inclinada de neu. El recorregut que farem no té pèrdua, ni desperdicis, això sí, no és apta per a tothom, ja que de l'enforcada i fins al cim, hi ha trams força exposats.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 9 de Març de 2013
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 6.4 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.070 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h.
*TEMPS PARADES: 35 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 35 min.
*DIFICULTAT: Avui Molt alta. Sobretot el tram que va de l'enforcadura al cim.
*VELOCITAT MITJANA: 1.6 km/h
*PUNT DE SORTIDA: Àrea recreativa la Serra, que es troba a la pista asfaltada que va de Saldes al Mirador de Gresolet.
*OBSERVACIONS: Avui, el que encara ens sembla que no pugui ser, és que en tota l'excursió no hem trobat ningú, i al Pedra, això no recordem haver-nos-hi trobat mai.
Quant a la pujada i sobretot en la baixada hem disfrutat molt. El recorregut a seguir no és complicat, però la neu no se sap mai com estarà, el que avui pot ser molt bo, demà pot ser pèssim
FOTOS:



  de dret a l'Enforcadura, tot obrint traça

 
 ja hem superat bona part del desnivell

en aquest punt cal fer un flanqueig
darrers metres, al darrere i resta l'Enforcadura i el Pollegó Inferior
 fotos del cim, el marc és incomparable, estem molt contents, som al cim del Pollegó Superior
el Caldarer i el Pollegó Inferior des del cim
acabem de realitzar una excursió impressionat, al cotxe discutim la jugada, però la muntanya ens torna a sorpendre, tot hi que hem vist aquesta imatge un munt de cops, cal tornar a baixar del cotxe i gaudir de nou








  TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :

  .-  0 h.  --     ÀREA RECREATIVA LA SERRA  --     1.435 m.
Sortim del costat del pas canadenc que hi ha a la carretera, al costat de les barbacoes on hi ha un indicadors. El camí puja del costat de l'indicador cap a sobre les barbacoes, des d'on continua de dret pel mig del bosc. – SL - 'Es un camí ample i net, que puja de dret, cap a trobar un trencant on hi ha un altre indicador.
  .-  15 min.  --    CAMÍ DE CIRCUMVAL·LACIÓ  --    1.580 m.
Aquí trobem el PR que fa la circumval·lació al Pedraforca. Per l'esquerra marxa de dret avall. Nosaltres el seguim cap a la dreta i amunt. Pugem un petit tram i arribem a un altre trencant, també amb indicadors.
  .-  20 min.  --     DEIXEM PR
Aquí deixem el PR que marxa cap a la dreta per anar al refugi Lluís Estasen. Nosaltres seguim cap a l'esquerra, on el camí va a buscar un petit rec, per on – MBL - puja de dret. És un camí que puja molt de dret i que un tros amunt comença a trobar una tartera, per on continua pujant de dret cap a trobar un altre trencant, aquest sense indicador. Aquí, per la dreta, ens arriba el camí marcat amb un altre PR que també ve del refugi Estasen i que puja cap a l'enforcadura.
  .-  38 min.  --   CAMÍ REFUGI - PEDRAFORCA  --    1.628 m.
Ara pugem tartera amunt, primer seguint el PR que de seguida ens queda tapat per la neu. Toca posar-se els grampons i amunt que fa pujada. Pugem un xic a l'esquerra del centre de la canal. De neu, com més amunt pugem, més n'hi ha. La pujada és fantàstica, amb trams on és dura i trams que és tova, en algun punt ens enfonsem fins els genolls, sort que som quatre i ens anem tornant per obrir traça, així amb trams ràpids i trams lents però disfrutant de valent, arribem a l'enforcadura.
 .-  2 h.  --      ENFORCADURA  --    2.356 m.
Fins aquí, la pujada ha estat dura però no complicada. A partir d'aquí la cosa canvia i es complica força, ja que hi ha algun pas força exposat.
De l'enforcadura anem cap a la dreta, en diagonal a buscar un canaló uns metres més endavant. El canaló és molt dret i per ell, tot esbiaixant cap a l'esquerra, anem a buscar la carena. La pujada és molt dreta i la neu força dura, en algun punt costa clavar els grampons. Un cop a la carena comencem a marxar cap a l'esquerra, on de seguida ens cal fer un flanqueig força exposat a l'esquerra, per anar a buscar la vertical del cim, on per un pas molt més ample ens hi enfilem.
  .-  2 h 30 min.  --   POLLEGÓ SUPERIOR ( PEDRAFORCA )  --    2.506 m.
Hem fet una pujada preciosa, amb força neu i sense ni la més mínima traça. El cim està impecable i la sensació d'estar sols al Pedra, és una sensació estranya, ja que normalment no s'hi cap de gent.
La baixada la fem pel mateix lloc per on hem pujat, ara bé, si la pujada ha estat dura, la baixada és molt ràpida, encara que t'enfonsis fins el genoll, es baixa de cine.
Tornem cap a l'enforcadura vigilant en el flanqueig, la baixada és molt dreta, i amb la neu tan dura, no s'hi val a badar!.
  .-  2 h 53 min.  --       ENFORCADURA   --  2.356 m.
Ara ens llancem per l'esquerra, baixem pel mig de la tartera, en aquest cas pel mig de la canal, on la neu es veu millor, - això si que és fantàstic, és una baixada de somnis - Mentre hi ha neu sempre baixem pel mig o lleugerament a l'esquerra i finalment quan s'acaba la neu, continuem tartera avall, cap a trobar el trencant del camí de refugi.
  .-  3 h 36 min.  --   CAMÍ REFUGI - PEDRAFORCA   --  1.628 m.
Deixem el camí marcat amb PR. Continuem de dret tartera avall, seguint un camí -MBL- que baixa, seguint per l'esquerra la tartera. El camí es va estrenyent, s'acaba la tartera i continua baixant pel que sembla un rec, a trobar un altre trencant que també ve del Refugi; és el PR que fa la circumval·lació al Pedraforca.
  .-  3 h 47 min.   --  CAMÍ DE CIRCUMVAL·LACIÓ
Ara seguim el camí i el PR cap a la dreta i avall, el seguim fins que hi ha un indicador.
  .-  3 h 50 min.  --   DEIXEM CAMÍ DE CIRCUMVAL·LACIÓ  --    1.580 m.
Aquí, als indicadors, cal estat atent per no continuar de dret avall seguint el PR, ja que aquí cal deixar el PR que marxa de dret tal com baixàvem. A nosaltres ens toca marxar cap a l'esquerra, seguint un camí que travessa una tartera grisa, per després baixar de dret pel mig del bosc. És un bon camí -SL- que ens porta de dret a les barbacoes i a la carretera on tenim el cotxe.
  .-  4 h.  --     ÀREA RECREATIVA LA SERRA   --  1.435 m.
                -------------------------------------------------------------
                                        PR – marques grogues i blanques
                                         SL – marques verdes i blanques
                                            MBL- Marques blaves





dimarts, 5 de març del 2013

RASOS DE TUBAU ( Des dels Cortals ) (66)



RESUM :
En aquesta excursió anirem als Rasos de Tubau i a l'Aranyonet des de Gombreny, tot passant per un parrell de graus preciosos, que si un és bonic, l'altre, no te desperdicis. El recorregut és el següent : Cortal de Dalt – Castell de Puigbò – El Grau de la Llet – Pedró de Tubau – El Grau Boixader – Aranyonet – Els Cortals a Gombreny. Fantàstic !.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 2 de Febrer de 2013
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 19.2 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.007 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 40 min.
*TEMPS PARADES: 35 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 15 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, degut al grau de la Llet que tot i que és fàcil, i una meravella pujar-lo, té lo seu, i també el tram passat el grau Boixader fins a l'Aranyonet, on hi ha un petit tram on el camí no és massa clar i en el que cal saber-se orientar.
*VELOCITAT MITJANA: 4.1 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Catllaràs - Picancel E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: El Cortal de Dalt a Gombreny. Pocs metres abans d'arribar a l'ermita de Lorda hi ha un petit aparcament. Per anar als Cortals, un cop a Gombreny s'ha d'anar cap al cementiri i continuar per la pista asfaltada que travessa el riu i puja cap als Cortals. .
*OBSERVACIONS: Del recorregut, si es vol, es poden evitar tots el problemes. Passant pel Faig General, però et perds el grau de la Llet que és fantàstic. I després no anant a l'Aranyonet, que es pot evitar pujant cap al coll de Palomera i d'allí cap a coll de la Creu de l'Arç.
Si no es vol anar a la Creu d'en Soler, el que és força recomanable és, des del cim del Pedró, seguir la carena o cinglera fins al grau Boixader. En fi, és una excursió en la qual es poden fer moltes combinacions i totes són espectaculars.
FOTOS:
Puigbó, amb els rasos al fons
el Morro d'Ullà des del camí ramader
curt pas al Grau de la Llet
a la bassa de Corrubí, comprobem la resistència del glaç......
detall del Pedró de Tubau
tot arribant a l'Aranyonet



TRACK I MAPA:CLICA AQUÍ

RESSENYA :
  .-  0 h. --      CORTAL DE DALT  --    908 m.
Sortim seguint la carretera amunt, de seguida arribem a l'ermita de la Mare de Déu de Lorda on a la dreta hi marxa una pista que és per on tornarem, continuem uns metres més amunt fins que s'acaben les cases, i a la dreta hi ha una senyal de prohibit anar a més de 30.
  .-  2 min.  --     ÚLTIMES CASES   --  925 m.
Aquí deixem la pista i agafem un camí que marxa per la dreta. -MG – El camí de seguida gira i va pujant en diagonal cap a l'esquerra, deixa una casa aterrada a l'esquerra i continua pujant cap a trobar una pista, en un revolt molt tancat. És la pista que hem deixat als Cortals.
  .-  25 min.   --  PISTA DELS CORTALS  --     1.095 m.
Seguim la pista que és cimentada cap a la dreta i amunt, de seguida fa un trencant. Continuem de dret, seguint la pista – MG - que ens porta a la casa de turisme rural de la Canal.
  .-  34 min.  --      LA CANAL  --    1.125 m.
A l'arribar a la casa agafem un camí a la dreta. El camí – MG - puja uns metres per de seguida girar a l'esquerra, i pel costat d'uns camps puja en diagonal cap a la casa que es veu a sobre.
  .-  41 min.  --      PUIGBÒ  --    1.160 m.
Aquí a més de la casa, molt gran i maca, hi ha les restes del castell dels Moros o de Puigbò i també les restes de l'ermita de sant Martí, que sembla embolicada per l'heura.
Continuem per la pista de sobre la casa. – MG - Uns metres passada la casa es bifurca. Seguim la pista de l'esquerra que baixa a travessar la collada de Puigbò. Des d'aquí marxem cap a la dreta per començar a pujar, després girem a l'esquerra, seguint sempre la pista més bona que puja la carena de les Girades. La pista ens porta a trobar el camí ramader que ve de través
  .-  1 h 2 min.  --     CAMÍ RAMADER  --    1.275 m.
Aquí si anéssim cap a l'esquerra i amunt, aniríem al coll del Faig General, des d'on per la carena de la dreta es puja fàcilment al Pedró de Tubau. Nosaltres marxem cap a la dreta i avall, - MG - fins al collet de les Xicoies. Aquí el camí baixa molt de dret. Al collet deixem camí i MG.
  .-  1 h 20 min.  --     COLLET DE LES XICOIES  --  1.235 m.
Aquí, uns trenta metres abans d'arribar al collet, agafem un corriol no massa net que marxa de biaix cap a l'esquerra, per sobre la pista, després gira cap a la dreta per tornar a la carena que segueix un metres. Torna a marxa per l'esquerra i un tros més enllà torna a la carena, - carena que puja del collet de les Xicoies - puja un petit tram de carena molt confós i es troba amb el corriol que puja del coll de Palomera.
El corriol continua cap a l'esquerra per sota les parets, amb algun tram força tapat pels boixos tot i que es segueix bé. El corriol, per sota les parets, ens porta al rec on puja el Grau de la Llet. Pugem un parell de ressalts pel mig del rec. Al segon ressalt, a la paret de l'esquerra fa un petit forat que sembla una cova. Aquí deixem el rec i agafem cap a l'esquerra on continuem esbiaixant amunt. Travessem el següent rec i el corriol es perd, aleshores, cal puja en diagonal cap el coll més baix que es veu al davant, és net i no hi ha problemes. Al coll hi ha una bassa.
  .-  1 h 52 min.  --     BASSA DE CORRUBÍ  --   1.471 m.
Aquí trobem el camí que puja per la carena des del collet del Faig General. Camí que seguim cap a la dreta i amunt i sempre per la carena ens porta dalt el Pedró de Tubau.
  .-  2 h 4 min.  --     PEDRÓ DE TUBAU   --  1.543 m.
Dalt el pedró hi ha una vista molt bona, hi ha un vèrtex geodèsic i un petit pedró. Un cop al cim val la pena arribar fins al morro d'Ullà que hi ha a la dreta tal com s'arriba, que a més de ser aquí mateix és força impressionat.
Per marxar tenim dues opcions: una és continuar seguint la carena, o millor dit el cingle, que per un corriol més o menys net i sempre arran de cingle ens portaria al grau Boixader. Avui però, nosaltres volem anar a la Creu d'en Soler, així que continuem per la pista ampla que marxa a l'esquerra del pedró. La pista marxa cap a la banda de sant Jaume de Frontanyà, molt avall es bifurca i seguim la de la dreta, que de seguida arriba a un collet molt marcat on a l'esquerra fa una bassa.
  .-  2 h 31 min.  --     CREU D'EN SOLER  --   1.313 m.
Aquí deixem la pista i agafem un corriol que marxa pel clot de la dreta. Seguim el corriol que manté el clot a la dreta, un tros avall travessa una pista i arriba al rec que també travessa. Som al grau Boixader. Ara el camí amb MV baixa un tram pel costat del rec, després marxa per una lleixa penjada fent una pujada per sota les baumes que fa la roca de la dreta, per finalment baixar de dret cap a trobar una pista en un revolt molt sobtat on a la dreta hi ha una petita bassa o bassal.
La pista cap a la dreta va a coll de Palomera i segur que és pel lloc més ràpid per tornar al cotxe, però volem anar a l'Aranyonet, així que seguim la pista cap a l'esquerra i avall. La pista va baixant, – MV - gira en rodó a l'esquerra i al primer trencant deixem pista i MV.
Ara seguim la pista més dolenta que marxa de pla cap a la dreta. La pista s'acaba i continua un corriol, no massa clar, que baixa per un petit clot cap a buscar el rec del Malpàs. Seguim el rec cap avall sense travessar-lo mai, passem un pla d'herba i arribem a una porta o pas on trobem MG. Ara seguint un camí més clar que baixa pel costat del rec -MG - fins que per la dreta hi arriba el rec de l'Òliba.
Aquí, el camí no és massa clar, però si les MG. Seguim el rec de l'Òliba amunt, de seguida el travessem i seguint les MG ens enfilem per un clot d'herba, després girem a l'esquerra i tornem a la dreta, on per un camí més clar passem per sobre una casa mig aterrada i arribem a l'Aranyonet.
  .-  3 h 30 min.   --  ARANYONET  --     1.078 m.
L'Aranyonet és un conjunt de cases amb una ermita, tot ell mig enrunes, situat en un indret molt agrest i salvatge, des d'on la vista sobre els rasos és molt interessant.
Continuem per la pista que hi arriba i que ens porta al coll més baix que es veu al davant. -MG – Del coll continuem pista enllà. De seguida trobem una pista més bona que seguim cap a l'esquerra, i per la qual arribem al coll de la Creu de l'Arç.
  .-  3 h 50 min.  --   COLL DE LA CREU DE L'ARÇ   --  1.127 m.
Aquí per la dreta hi arriba la pista de Coll de Palomera i per l'esquerra la que ve de Coll de Merolla. Nosaltres continuem per la del davant, la més dolenta. La pista – MG - la seguim fins que gira en rodó a la dreta.- 10 min. - Aquí farem una drecera. Així que, seguim de dret per una pista més dolenta sense MG que de seguida s'acaba. Continua un camí que fa un tros de pla per després baixar cap a la dreta, per finalment tornar a la pista, molt aprop de la casa de Solanllong.
  .-  4 h 9 min.  --     SOLANLLONG   --  1.035 m.
Aquí hi ha una casa mig aterrada i al darrere l'ermita de santa Magdalena. Continuem per la pista - MG – de seguida en deixem una a la dreta i més tard una a l'esquerra. La pista gira a la dreta i baixa de dret cap a travessar el riu, on continua de dret, puja uns metres fins que gira a l'esquerra, aquí cal agafar la pista que baixa, - MG - travessa el riu tres cops i, arriba a les primeres cases i de seguida, al trencant on hi ha una font, al davant de l'ermita de Lorda.
  .-  4 h 38 min.  --     FONT DELS CORTALS  --   925 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra i avall i de seguida arribem on tenim el cotxe.
  .-  4 h 40 min.   --  CORTAL DE DALT   --  908 m.
                      -------------------------------------------------------------
                                              MG – marques grogues
                                              MV – Marques vermelles