QUE PRETENEM?


dijous, 16 de juny del 2016

PENYES ALTES DEL MOIXERÓ ( Des d’Urús ) ( 202 )

 RESUM :
Anar a les Penyes Altes del Moixeró des de la Cerdanya, o a qualsevol punt entre la Tossa d’Alp i el Cadí, significa passar per unes valls molt fondes, uns boscos amb una vegetació exuberant i unes carenes precioses, en conjunt és tot un plaer passejar-se per la cara nord del Cadí - Moixeró, i si faltaven al·licients, avui hem trobat un munt de moixernons.
El recorregut:  Urús – Coll Jovell – Coll de Jou – Collet de la Guilla – Penyes Altes del Moixaró – Els Collets – Refugi del Cortal d’en Vidal – Urús.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 11 de Juny de 2016
*COMARCA: Cerdanya
*DISTÀNCIA:18 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.210 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 40 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 5 min.
*DIFICULTAT: La única dificultat és el tram entre el collet de la Guilla i el refugi del Cortal d’en Vidal, tot i que si es vigila, no té massa complicacions, ja que el bosc és net, i simplement cal anar a buscar la carena dels Collets que es distingeix per un prat verd al mig, davant d’una roca que fa un petit serrat.
*VELOCITAT MITJANA: 3.8 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Moixeró – La Tosa E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: A l’entrada del poble d’Urús.
*OBSERVACIONS: El PR que seguim des del poble fins dalt el coll de Jou, només cal estar molt atent a la sortida, ja que hi ha un petit tram que passa pel mig d’un prat d’herba i no és massa clar.

El GR que seguim a la carena, coincideix amb les MV dels Cavalls del Vent i és un camí molt fàcil de seguir.

El tram del collet de la Guilla, al refugi del Cortal d’en Vidal, tot i que hi ha MV, són molt poc visibles. S’ha de tenir clar que hem d’anar força planer cap a buscar una carena que baixa de la dreta, però abans de la carena cal travessar un contrafort. El bosc és net

Del refugi fins a Urús no hi ha problemes, sempre és molt clar per on cal passar.

El refugi del Cortal d’en Vidal és molt bonic i està molt ben conservat.

FOTOS:


la Font Llebrera surt de sota una roca

el Coll de Jou fa una creu de camins, avui el dia era molt boirós...

des del Coll de Jou en direcció ales Penyes Altes els collets es van succeint

darrers metres per fer cim

 les Penyes Altes del Moixeró fa dues puntes

des del cim en direcció al Berguedà hi ha "molt bona vista"

imatge del Moixeró des de les Penyes Altes

de baixada hem trobat  moixernons

Refugi del Cortal d'en Vidal

queda clar que ha estones hem estat sobre el Túnel del Cadí, a l'imatge el peatge...

deixem el cementiri enrere i anem baixant per una pista asfaltada en direcció a Urús


TRACK I MAPA: TRACK AL WILILOC

  
RESSENYA :
0 h.  --  URÚS --  1.261 m.
Agafem el camí, que marxa pel costat de la primera casa que hi ha a l’entrada del poble, just on hi ha el semàfor, seguint el PR.
Seguim la pista que de seguida fa un trencant. Agafem el camí que s’enfila a l’esquerra, pel mig d’una fanalera PR i que va a trobar una pista en un revolt, deixem la pista a l’esquerra i continuem de dret. El camí, uns metres més amunt travessa la pista  i finalment arriba a un trencant, en un pla.
26 min. --  COLL DE JOVELL –  1.520 m.
Aquí, per la dreta, hi arriba una pista molt bona que surt del cementiri.  Seguim la pista del davant ( hi ha un prohibit circular ) que ara és d’herba i és la única que s’enfila. Fem uns pocs metres i la deixem, per seguir un corriol que baixa un xic a la dreta. – PR -  El corriol, molt fresat, va a buscar la vall de la dreta i comença a remuntar passant per dos passos entre roques que són uns bons miradors sobre el Clot de Fontllebrera.
34 min. – ROCA D’URÚS O DE GRUS – 1.541 m.
El camí, baixa un xic i va a buscar el torrent de Fontllebrera, - PR - just on a tocar del torrent i a sota el camí, hi ha un brollador d’aigua.
45 min. – FONT LLEBRERA --  1. 539 m.
Aquí, a la dreta, i de pla hi marxa un camí ample que va al refugi de la Pleta dels Ordiassos. Continuem de dret amunt, resseguint el torrent de Fontllebrera. El camí – PR - puja molt tros paral·lel al torrent, després marxa a la dreta i amb un parell de llaçades, puja a trobar la carena que ve de la Tossa d’Alp.
1 h 32 min. – COLL DE JOU – 2.021 m.
Aquí deixem el PR que baixa cap a la banda de Baga. Nosaltres anem cap a la dreta seguint un GR. El camí, molt fresat, passa sempre o per la carena o per la dreta d’aquesta, va fent diferents collets i arriba sota les Penyes Altes, al collet de la Guilla.
2 h 8 min. – COLLET DE LA GUILLA – 2.113 m.
Continuem seguint el camí que marxa un xic a la dreta i que de pujada– GR -  i, sense cap problema, ens portarà al cim de les Penyes Altes del Moixeró.
2 h 30 min. – PENYES ALTES DEL MOIXERÓ –  2.276 m.
Al cim, fa dues penyes separades per una petita depressió. ( En cinc minuts es va d’una a l’altra i es torna). És vèrtex geodèsic i és el punt on es parteixen les províncies de Barcelona, Girona i Lleida. Quant a vista, impecable.
Pel mateix camí tornem cap el collet de la Guilla.
2 h 42 min. – COLLET DE LA GUILLA --  2.113 m.
Fins aquí, el camí sempre ha estat molt clar, molt fresat i amb moltes marques. A partir d’aquí i fins el refugi del Cortal d’en Vidal, és una altra història, tot i que no és complicat, cal saber orientar-se.
En tot aquest tram de “camí”  hi ha unes MV molt desdibuixades que nosaltres hem perdut i retrobat diferents cops, també hi ha alguna que altra fita.
Al coll, deixem el GR i marxem paral·lel a aquest, però uns metres per sota. Més que un camí, seguim corriols dels animals. El corriol va marxant en la mateixa direcció que el GR, perdent molt poc desnivell, molt de pla. Passem un contrafort que baixa de la dreta, després fa un petit tram on sembla més camí. – Hi ha fites – El camí fa un petit tram pla, després una llaçada avall i continua en lleugera baixada, cap a trobar la carena dels Collets que baixa del camí carener, entre el coll de Jou i el collet de la Guilla.
2 h 55 min. – CARENA DELS COLLETS –  Seguim la carena avall, de seguida arribem a uns prats verds, anem baixant per la carena fins al davant d’una roca.
3 h 15 min. – ELS COLLETS – 1.875 m.
Voregem la roca per l’esquerra, hi ha camí i tornem dalt la carena on anem a trobar un altre prat d’herba. Aquí marxem un xic a la dreta i mirant de no perdre les fites i les MV anem baixant, tenint molt clar que hem d’acabar en un prat de la carena. A l’altra banda del prat hi ha el bonic refugi lliure del Cortal d’en Vidal
3 h 32 min. – REFUGI DEL CORTAL D’EN VIDAL – 1.656 m.
Tal com arribem al refugi, seguim la pista cap a la dreta. Passem una cadena i seguim la pista, molt planera, fins que a l’esquerra, hi ha una fita i un corriol molt clar.
3 h 39 min. – CORRIOL DE LES CANALETES --  1.661 m.
El corriol va a trobar el torrent de les Canaletes, poc abans del torrent, passa pel costat d’una sortida d’aigua, sota un gran pi, molt bonica. El camí travessa el torrent i, molt planer, continua per l’altra banda per finalment anar a sortir a una pista.
3 h 54 min. --  PISTA DE LA PLETA DELS ORDIASSOS – 1.490 m.
Seguim la pista a la dreta, fem un centenar de metres i la deixem per fer una drecera cap a l’esquerra que ens porta a un prat, on hi ha un tancat pel bestiar, sota el qual retrobem la pista. A la dreta, i no massa lluny, hi ha el refugi de la Pleta dels Ordiassos.
4 h. – PISTA DE LA PLETA DELS ORDIASSOS – 1.438 m.
Nosaltres seguim la pista cap a l’esquerra, aquesta fa una gran llaçada cap a sota seu, travessa el torrent de Fontllebrera i fent un tram de pujada, travessa el pas de la Roca del Cardinerals i arriba a un petit cementiri, nou de trinca.
4 h 25 min. – CEMENTIRI D’URÚS – 1.338 m.
Aquí, a la dreta, hi marxa la pista que puja al coll de Jovell. També hi trobem una carretera asfaltada i un GR. Seguim la carretera i el GR cap a la dreta i avall. La carretera ens porta a l’entrada del poble d’Urús, on hi ha el camp de futbol i la font Freda.
4 h 37 min. – FONT FREDA – 1.267 m.
Continuem cap dintre el poble i de seguida s’arriba a la rotonda on hem deixat el cotxe.
4 h 40 min. – URÚS – 1.261 m.
--------------------------------------------------------
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
PR – marques grogues i blanques

MV – Marques vermelles

divendres, 3 de juny del 2016

CRESTA DE FERRAN ( Oix ) ( 201 )

  
RESUM :
Quan estàs arribant al poble d’Oix, a la dreta, a la llunyania, es veu una cresta que no deixa indiferent a ningú, segurament és la cresta més bonica de la Garrotxa, es tracta de la cresta de Ferran. Cresta que comença al tall de Grau d’Escales que ha obert la riera de Beget i que puja fins al cim del Ferran. És una cresta on hi ha algun pas força complicat ( III i IV- ) i trams que sembla el tall d’un gabinet, en conjunt una extraordinària cresta.

Ruta: Oix – Pont Trencant – Grau d’Escales – Palanca del Samsó – Cresta de Ferran – El Ferran – Talaixà – Vall d’Hortmoier – Pont Trencat – Oix.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 28 de Maig de 2016
*COMARCA: Garrotxa
*DISTÀNCIA: 11.59 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 830 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 6 h.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6 h 25 min.
*DIFICULTAT: Alta, és una escalada en cresta i com a mínim s’han de tenir alguna cosa més que nocions d’escalada.
*VELOCITAT MITJANA:  1.9 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Alta Garrotxa E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Al petit aparcament que hi ha a la banda de dalt de la pista d’Hortmoier, passada la casa de can Pei. La pista s’agafa just passada l’església d’Oix, quan la carretera es comença a enfilar. La pista surt a la dreta i cal seguir-la 1Km.
*OBSERVACIONS: La cresta de Ferran és una bonica grimpada pels escaladors i una escalada pels caminadors. De fet la cresta pròpiament dita és una grimpada constant, on cal afegir tres trams un xic més complicats; l’escalada del començament abans del túnel, el ràpel i la paret després del ràpel.

En graus d’escalada no hi entenem gens, però segons tothom, la màxima dificultat és de IV-  després del ràpel, tot i que nosaltres considerem més complicat un petit pas al díedre del començament,  és el tram just de sota l’alzina que consisteix en un pas de flanqueig a la dreta.

La baixada des de Talaixà fins a la pista d’Hortmoier la fem sempre seguint el GR i les MG. En molts trams és un camí preciós.

Cal tenir present que l’excursió és una escalada constant en cresta, són 4 hores  de cresta amb passos de II o III grau i un pas de IV-, així com un ràpel d’uns 25 metres. I tot això amb molt de patí, en resum una bona cresta molt aèria, això si preciosa.


FOTOS:
passat l'Estret del Grau d'Escales, ens trobem aquest bosquet encatifat de falgueres

passem la Palanca del Samsó, tot seguit deixem el camí que mena a Talaixà i seguim en direcció a la Mare de Déu d'Escales, per un camí obrat

imatge arribant al Túnel, acabem de passar segurament el pas més complicat, un flanqueig  en una paret vertical, tot i que està catalogat com a pas de III

en Miquel i en Jaume, cal dir que sense en Miquel l'excursió d'avui no hauria estat possible

curiositats de la natura, un túnel de bones dimensions a tocar de la cresta

l'altre escull d'aquesta creta és un ràpel d'uns 25 metres,  força incòmode per les alzines

després del ràpel hi ha un pas de IV, però la veritat és més complicat el primer tram (opinió personal), en la foto es veu com pugem en "ensamble"

en Jaume negociant els darrers metres encordats

carreguem la corda a l'esquena i fem els darrers 45 minuts sense el lligam de la corda

després d'un dia amb una boira força espesa, el sol fa acte de presència, som al Coll de Talaixà

de tornada ens mirem la dreta paret inicial i el túnel

imatge parcial de la Cresta del Ferran


TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. – PISTA D’HORTMOIER --  380 m.
Continuem per la pista que cada cop es va tornant més dolenta, -MG- travessem la riera d'Oix per un pont de ciment i continuem pista enllà, on trobem un altre pont, aquest  molt bonic, pel qual tornem a travessar la riera d'Oix.
16 min.  --  PONT TRENCANT --  360 m.
A l'altra banda del pont hi ha un trencant, on cap a la dreta hi marxa un camí que va al santuari de la Mare de Déu d'Escales. Continuem per la pista, -MG- travessem l'estret de Grau d'Escales i entrem en una vall més ampla, on de seguida, en un pla, hi trobem un cartell i el GR.
28 min.   --  PALANCA DEL SAMSÓ  -- 370 m.
Aquí deixem la pista que continua cap Hortmoier i anem cap a la dreta, on un camí ens porta a travessar la riera de Beget per la palanca. A l'altra banda el camí comença a enfilar-se. De seguida deixem les MG i el GR així com el camí més fresat que puja cap a Talaixà. Seguim un camí, el segon que marxa a la dreta. ( el que hi ha un pont no, el següent ). El camí,  primer de pla i després en suau pujada, va resseguint el riu cap a la dreta, desfent camí per la banda contraria del riu. El camí, en molts trams empedrat, en troba un altre que si seguíssim esquerra amunt, també ens portaria a Talaixà.
36 min. – CAMÍ A TALAIXÀ –  Continuem de dret pel camí empedrat que comença a pujar una petita trona de pedra, on al mig, hi ha una gran fletxa vermella. Som més o menys on el riu talla el grau, entre els cingles de Ferran i la cresta de l’Aire que puja al Bestracà.
40 min. --  DEIXEM CAMÍ --- 413 m.
Aquí comença la grimpada,- hi ha MV- primer pugem de dret, després anem cap a l'esquerra a buscar el peu d'un díedre, molt marcat, sempre per sobre de rocs i mates.
53 min. ---  PEU DÍEDRE --- Aquí comencem a encordar-nos. Primer pugem la paret, ajaguda i fisurada del díedre (III) i anem a sortir davant un gran forat. Entrem dintre el túnel que travessa la paret, continuem per l’esquerra i arribem dalt el que seria la cresta.
1 h 50 min. – LA CRESTA DE FERRAN – La cresta que fem encordats  ( II i III ) la  passem sense massa dificultat, és molt aèria, molt estreta i preciosa. Sempre per la cresta, baixem una petita bretxa i encarem un turó partit pel mig, per una gran canal. Pugem per la cresta de l'esquerra. Un cop dalt, si el dia és clar ja es veu el Ferran, molt lluny, encara queda molta cresta per gaudir. Continuem crestejant, ara per un tram que hi ha arbres i no és tan aeri, així arribem al peu d'una altra bretxa, on comencem a baixar i de seguida arribem al punt on cal fer un ràpel.
2 h 50 min. --  RÀPEL -- El ràpel que fa un petit replà al mig, ens permet baixar a una bretxa fonda i dreta. Ràpel d’uns 25 metres que fem sense massa problemes.
Un cop fet el ràpel, anem un xic a la dreta per pujar una paret. ( és on hi ha el pas més complicat, IV-  tot i que el fem força bé ). Paret que pugem de dret pel costat d'un arbre, cap a la cresta. Un cop a la cresta, la voregem uns metres a l'esquerra on ens cal superar una roca i tornar a la cresta. A la cresta hi tornem, més o menys a l'alçada d'on hem començat el ràpel, però això sí, a l'altra banda de la bretxa. Aquí endrecem la corda
3 h 50 min.  --  FI DEL ENCORDAMENT -- La cresta segueix essent força estreta, però ara és una  grimpada amb molt de patí. La cresta va fent diferents turonets que anem superant molt bé, per finalment arribar al cim del Ferran.
4 h 35 min.  --  CIM DEL FERRAN  -- 985 m.
Al cim hi trobem una senyera. Continuem per la carena i de seguida agafem un camí que baixa cap a l’esquerra. El camí, molt dret, baixa pel mig del bosc d’alzines, trobem un camí de través que seguim a l’esquerra i avall, i sempre pel mig de les alzines, arribem al coll de Talaixà.
4 h 51 min. --  COLL DE TALAIXÀ –  755 m.
Deixem el refugi de Talaixà al davant i anem cap a l’esquerra, seguint un camí molt fresat amb MG i GR que primer baixa de dret, després travessa el rec i marxa força cap a la dreta, travessa una pista i arriba a la casa abandonada del Vaquer.
5 h 6 min. --  EL VAQUER –  610 m.
L’era de la casa és un excel·lent mirador de la cresta que acabem de fer. Continuem ara per pista cap a la dreta. La pista, quan ha fet un parell de llaçades molt grans, la deixem.
5 h 16 min. – EL COLLELL  –  545 m.
Deixem la pista per la qual també baixaríem i agafem un camí a l’esquerra. – MG – GR–  El camí, molt bonic, baixa pel mig d’un bosc d’alzines i castanyers  i  torna a trobar la pista que seguirem uns metres avall, fins davant d’una alzina molt gran. Aquí tornem a deixar la pista i seguim un altre camí, també molt bonic, a l’esquerra, - MG – GR -. El camí ens baixa a trobar la palanca del Samsó.
5 h 32 min. --  PALANCA DEL SAMSÓ –  370 m.
Travessem la palanca i uns metres a sobre trobem la pista on deixem el GR. Seguim la pista cap a l’esquerra – MG – Passem el tall del Grau d’Escales i arribem al pont Trencant.
5 h 45 min. --  PONT TRENCANT –  360 m.
Continuem seguint la pista – MG - i arribem al cotxe.
6 h. – PISTA D’HORTMOIER –  380 m.
--------------------------------------------------------
MG – marques grogues
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
MV – Marques vermelles