QUE PRETENEM?


dimecres, 13 de juny del 2012

LA CARBASSA - BONY DEL MANYER ( Des de cal Jan de la Llosa ) (30)



RESUM :
Tornem a fer una altra d'aquelles sortides força complicades. Això si, anirem a veure un d'aquells racons preciosos amb el que tot sovint ens sorprèn el Pirineu. Sortirem de cal Jan de la Llosa, pujarem la canal del Riu per on assolirem el cim de la Carbassa; resseguirem per sobre tot el cercle que forma el llac de Calm Colomer, passant pel Bony del Manyer, el Roc Lliça i el Roc Negre, per finalment baixar per la vall que forma el riu de Calm Colomer. És una volta força dura i complicada, ja que pràcticament sempre és sense camí.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 9 de Juny de 2012
*COMARCA: La Cerdanya
*DISTÀNCIA: 14.3 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.500 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 46 min.
*DIFICULTAT: Alta, degut a que casi sempre vas fora de camí i cal saber orientar-se
*VELOCITAT MITJANA: 3 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Cerdanya editorial Alpina 1:50.000
*PUNT DE SORTIDA: A Cal Jan de la Llosa. Per anar a cal Jan hi podem anar per dos llocs. Des de Prullans cap a Ardòvol i cap a Coborriu de la Llosa. La carretera molt estreta continua cap a Lles, on abans d'arribar-hi, trobem un trencant. Cal anar cap a la dreta al poble de Viliella. Darrera l'església surt una pista de terra força dolenta que en 2.7 km et porta a la casa de cal Jan de la Llosa .
També hi podem anar per Martinet, on una carretera ens portara a Lles. I des d'aquí agafar la carretera de Viliella.
*OBSERVACIONS: En tota l'excursió, de camins clars, només n'hem seguit quan som a la pista de cal Jan. La resta del recorregut sempre anem per intuïció. Cal tenir en compte que la pujada a la Carbassa és molt dreta i molt dura. El tram que carenegem és força agraït i molt bonic. Quan a la baixada pel a vall de Calm Colomer, és força complicada ja que costa trobar el camí i cal baixar algun tram pel mig del bosc, que és molt dret, i costa aguantar-te.
Si no volem fer els 2.7 km de pista dolenta amb cotxe per anar a cal Jan. Podem deixar el cotxe al costat del pont que travessa el riu de la Llosa, a la carretera entre Coborriu i Lles, aquí hi passa el GR que va a cal Jan. Hi ha uns 2.5 km amb no massa desnivell.


FOTOS:
 Canal del Riu, al fons a la vall Cal Jan de la LLosa
cim de la Carbassa, amb el Cadí al fons
un cop som a la Portella del Torer anem cap al Bony Manyer
bonica vista del cercle del Calm Colomer
 l'estany des del nus de carenes del Bony Manyer
 Roc Lliçà
el riu de Calm Colomer, amb la seva estreta vall
TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
   .-  0 h.  --   CAL JAN DE LA LLOSA  --   1.614 m.
Travessem pel davant de la casa i baixem cap a travessar el riu. A l'altra banda seguim la pista de l'esquerra - és una drecera – per anar a trobar altra vegada la pista que baixa de la casa. Pista que seguim cap a l'esquerra, - GR- travessem una porta i continuem pista amunt fins que a la dreta hi baixa un rec. Aquí a l'altra banda del riu hi tenim el castell de la Llosa.
   .-  10 min.   --  CANAL DEL RIU  --   1.673 m.
Deixem la pista i el GR. Comencem a pujar per la canal de la dreta. Pugem pel costat del torrent. Hi ha molts arbres caiguts dels allaus que fan que no es pugui massa bé així que, entrem al bosc i anem pujant per dintre el bosc, molt de dret, amb la canal del Riu a la nostra esquerra. Quan els arbres caiguts ens ho permeten anem a buscar el rec pel qual anem pujant sense massa problemes. La pujada, la fem sempre que podem pel costat del torrent i quan no pel bosc. Força amunt els arbres es van aclarint i finalment s'acaben. Continuem pujant pel torrent que finalment acaba amb una pala molt dreta, que ens porta a un altiplà, on sembla impossible caminar tan de pla, després de la pujada que acabem de fer. Al mig del pla hi trobem un munt de rocs amb un pal i un vèrtex geodèsic.
   .-  2 h 4 min.  --   LA CARBASSA  --   2.736 m.
Som al cim de la Carbassa. Hem pujat 1.100 metres de desnivell molt sobtats per una canal recta com un ciri i molt dreta. Continuem per la carena de l'esquerra. De fet més que una carena és un gran pla. Passem un petit bony i baixem cap a un marcat coll.
   .-  2 h 17 min.  --   PORTELLA DEL TORER  --   2.657 m.
Aquí a la dreta comença l'espectacle que forma el cercle de Calm Colomer, amb un bonic llac encaixonat pels cims que l'envolten. Continuem carenejant, pugem el turó del davant i anem fent petits turons fins que arribem al cim del Bony del Manyer Sud.
   .-  2 h 44 min.  --   BONY DEL MANYER SUD   --   2.809 m.
Som al punt més alt del recorregut. En molts mapes és simplement el Bony del Manyer. Aquí tenim llacs per banda, a la dreta els dels Engorgs i a l'esquerra el de Calm Colomer. Ara la carena gira un xic cap a l'esquerra, baixa un petit coll i enfila cap el bony de rocs més marcat que tanca el cercle de Calm Colomer. Aquest bony, si volem, el podem franquejar per l'esquerra, però va contra els nostres principis i si podem sempre fem els cims.
   .-  2 h 53 min.   --  BONY DEL MANYER   --   2.806 m.
La vista des de tota la carena, tant cap Andorra com cap a la Cerdanya, és molt bona; destacant el pic de la Muga i la Tossa Plana de Lles, així com la serra del Cadi al fons.
Som al nus de carenes, i en alguns mapes el cim on som no té ni nom. Si continuéssim la carena cap a la dreta, arribaríem de seguida a la Portella dels Engorgs, des d'on cap a l'esquerra es pot baixar cap a la cabana dels Esparvers a trobar la pista de cal Jan.
Nosaltres però volem fer tot el cercle. Seguim la carena de l'esquerra – Serra de Comadebosc- per encarar el cim més espectacular del cercle vist de lluny. Baixem uns xic i per una carena que va mantenint el llac de Calm Colomer a sota a l'esquerra arribem al cim del Roc Lliça.
   .-  3 h 5 min.  --   ROC LLIÇÀ  --   2.800 m.
De fet és el cim que tanca el llac, però no la vall. A partir d'aquí ja no es veu el llac. Continuem carenejant fent una forta baixada i arribem al cim del roc Negre.
  .-  3 h 23 min.  --   ROC NEGRE   --  2.619 m.
Si reculéssim fins al collet -El Pas de Comadeboc- que hi ha sota, pocs metres abans del cim. es pot baixar cap a la banda del llac. La baixada és molt dreta i ens portaria de dret al fons de la vall a trobar el riu. Potser és una de les millors opcions. Nosaltres continuem carena avall, trobem dos grups de grans rocs que voregem per la dreta. Seguim la carena fins que trobem uns pins espesos que tanquen la carena, per on costa passar.
   .-  3 h 39 min.   --  DEIXEM CARENA DE COMADEBOC  --   2.443 m.
Segurament que no és la millor opció. Nosaltres aquí saltem cap a l'esquerra. No hi ha camí i és molt dret. Anem baixant pel mig dels pins negres, buscant el punts més nets i fàcils de passar. Deixem un petit pla verd a l'esquerra, per continuar baixant fins a trobar el riu. La baixada des de la carena no és massa clara i és molt dreta.
   .-  3 h 53 min.  --   RIU DE CALM COLOMER  --   2.180 m.
Seguim sense veure el camí, així que travessem el riu i anem baixant pel seu costat. De seguida el riu es despenja per unes lloses. Aquí baixem pel seu marge esquerre, pel costat d'un gran roc, per anar a trobar un pla d'herba a l'esquerra. Al pla, comencem a trobar un camí amb fites. El camí continua pel costat del riu que travessa de seguida per continuar baixant -fites- ara pel seu marge dret o el que és el mateix, amb el riu a la nostra esquerra. El camí cada cop és més clar. Quan som molt avall es desvia a la dreta, després gira en rodó per anar a trobar uns prats inclinats d'herba per on baixar cap a trobar la pista i el GR, just al costat del riu que seguíem de baixada.
   .-  4 h 17 min.   --  PISTA DE CAL JAN  --   1.845 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra i avall, quan aquesta fa llaçades, fem dreceres. La pista -GR – passa per la Farga, on a sobre de la pista hi ha una barraca mig aterrada i continua baixant amb el riu de la Llosa a la dreta. Un tros avall, deixem el castell de la Llosa a la dreta, a l'altra banda del riu, i continuem baixant. Travessem el riu per un pont, sota mateix de cal Jan. Passem per davant la casa i ja som al cotxe.
   .-  4 h 46 min.   --  CAL JAN DE LA LLOSA  --   1.614 m.
                       --------------------------------------------------------
                        GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada