QUE PRETENEM?


dilluns, 1 de juliol del 2013

GORGES DE CARANÇA ( Camí ramader – Ref. Dona-Pa ) (81)

  RESUM :
Avui no pujarem cap cim, però seguirem dos camins impressionant., Un, el que ressegueix les gorges de Carança pel riu. Camí que passa per uns tallats a la roca i un munt de passarel·les penjades a sobre el riu, que avui baixa que dóna gust. I un segon, el camí ramader que també ressegueix les gorges però a molta altura. Són dos camins oposadament diferents però impressionants tots dos.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 29 de Juny de 2013
*COMARCA: Conflent
*DISTÀNCIA: 18.8 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.200 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 6 min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 26 min.
*DIFICULTAT: Baixa, és una sortida per fer en calma i durant tot el dia, amb la família. Si no es vol fer tota . Si que val la pena fer els trams on hi ha el camí excavat a la roca i les passarel·les.
*VELOCITAT MITJANA: 3.6 km/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa de IGN Bourg-Madame Mont-Louis, també un llibre de l'Editorial MontBlanc-Martín (la Vall de Núria) de Josep Nuet i Badia
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament al càmping que hi ha a l'entrada de les gorges, al poble de Thuès-Entre-Valls. L'aparcament està indicat a la carretera que travessa el poble.
*OBSERVACIONS: Encara que sembli impossible en aquesta sortida hem seguit sempre camins i, quins camins. El camí ramader, hi ha trams que les esllavissades l'han esborrat un xic però, sempre es segueix molt bé. Quant al camí de les gorges és turístic total.
FOTOS:
 el sol acaba de sortir, les primeres llums impacten a la roca, nosaltres  hem iniciat el camí obert a la cinglera


 dos imatges del camí on s'aprecia el trau obert a la roca

detall de les passarel.les sobre el Carançà, algunes son ferrades a la paret i d'altres mòbils
el camí de tornada ens porta a passar pel costat d'aquest "Gendarme"
barraca de camí al Refugi Donapà

TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :

  .-  0 h.   --  THUÈS-ENTRE-VALLS  --   850 m.
Travessem el pont del davant de l'entrada de l'aparcament del càmping. El camí, de seguida passa per sobre la via del tren groc i marxa cap a la dreta, pujant suaument fins a trobar un tub que baixa, aleshores s'enfila fort fent llaçades cap a una construcció, on trobem un camí de través.
  .-  16 min.  --     CAMBRA D'AIGÜES   --  998 m.
Seguim el camí cap a l'esquerra. De seguida travessem un petit túnel. A partir del qual comença un camí tallat a mitja cinglera. És un camí impressionant, obert a la roca. Un tros enllà travessem el camí ramader i continuem de pla. El camí, torna a fer un altre tall impressionant per continuar planejant cap a trobar al riu, el punt on trobem la primera passarel·la lateral.
  .-  45 min.   --   PRIMERA PASSAREL·LA   --  1.030 m.
Passada la passarel·la, arribem on hi ha la captació d'aigua del riu. Continuem amunt i de seguida travessem el riu per una passarel·la que es mou com mai. A l'altra banda, fem uns metres i arribem a un trencant.
  .-  51 min.  --    TRENCANT ROC DE MADRIEU   --  1.040 m.
Aquí, per l'esquerra, marxa un camí que la gent fa servir per tornar i que s'enfila al roc Madrieu, per tornar on comença el congost, prop del càmping. Nosaltres continuem pel costat del riu. -MG – MV- El camí és tot un espectacle. És un camí que sempre puja al costat del riu. Riu que va travessant per diferents passarel·les totes espectaculars, també n'hi ha unes quantes que són laterals. El camí sempre és en lleugera pujada. Quan ha passat unes quantes passarel·les, travessem un pont de pedra d'un riu lateral i arribem a l'última passarel·la que és doble i lateral.
  .-  1 h 39 min.   --  ÚLTIMA PASSAREL·LA   --  1.265 m.
El camí continua amb el riu a l'esquerra, puja un tram pel seu costat suaument i finalment gira a la dreta. S'enfila de valent, després fa un petit tram de pla i surt a una clariana on la vall s'obre molt. Aquí hi ha un cartell i un trencant.
  .-  2 h 31 min.   --  TRENCANT CAMÍ RAMADER 1.730 m.
Aquí per l'esquerra, de dret, en uns 25 minuts, aniríem al refugi de Carança. Nosaltres girem 90º a la dreta, fem una forta pujada, després marxem cap a la dreta més de pla, per fer unes llaçades amunt i, ja més de pla, anem resseguint el camí ramader – MG – fites -que és força bo. El camí ens porta a un sortint on hi ha una petita cabana sense sostre.
  .-  3 h 5 min.  --     SORTINT AL CAMÍ
El camí, continua planer, passa pel costat d'un gendarme o agulla de roca, que ens queda a la dreta. És un camí que va fent lleugeres pujades i baixades per salvar alguns que altres sortints de roca, però en conjunt és força planer. - MG – fites - Passa per un parell de jaces on hi ha dues barraques de pedra a la dreta per arribar a una casa aterrada de pedra que queda a l'esquerra.
  .-  3 h 55 min.  --     ÀNTIC REFUGI DE DONA- PA  --   1.670 m.
Uns metres passades les runes de la casa, deixem un camí que gira per sota a la dreta i que mena al nou refugi. Nosaltres continuem de dret - MG - i de seguida, arribem a un altre trencant.
  .-  3 h 58 min.   --  TRENCANT   --  1.634 m.
Aquí el camí més bo continua de dret. Nosaltres girem a la dreta i comencem a baixar. Primer amb unes llaçades molt grans, que ens portaran a la Collada, on canviem de vessant i comencem a baixar, ara, amb unes llaçades més curtes, per un camí amb parets de pedra per aguantar-lo. - MG - És un camí on l'home hi ha tingut força feia amb les parets per aguantar-lo. Es baixa molt bé, tot i que, al terra hi ha moltes pedres que no deixen posar massa bé els peus. El camí ens baixa, mig marejats de tantes voltes com dóna, a trobar el camí tallat a la roca que ve de la Cambra d'Aigües.
  .-  4 h 40 min.  --     CAMÍ TALLAT A LA ROCA  --    998 m.
Travessem el camí i continuem baixant, seguint el camí ramader que ens porta a trobar el riu, que travessem per un pont, just on a l'altra banda hi arriba el camí del Roc de Madrieu.
  .-  4 h 46 min.   --  RIU DE CARANÇA  --   915 m.
Seguim el riu avall, passem un túnel i la via del tren groc per sota, i arribem a l'aparcament del càmping, on hi ha el cotxe.
  .-  5 h 6 min.  --     THUÈS-ENTRE-VALLS  --   850 m.
                         -------------------------------------------------------------
                                                        MG – marques grogues
                                                       MV – Marques vermelles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada