QUE PRETENEM?


dimecres, 25 de setembre del 2013

COSTA PUBILLA – COMA ERMADA – LA COVIL ( Des de Montgrony ) (90)RESUM :
  Tornem a la serra de Montgrony. Aquesta vegada sortirem des del Santuari de Montgrony La intenció és pujat a Costa Pubilla pel clot de Cerdans, que vist sobre el mapa fa molt bona pinta, fer els cims de Costa Pubilla i el puig de Coma Ermada. Aquest últim, al quedar fora de la carena, normalment no es fa. Després anar fins a la Covil, des d'on la carena ens portarà a coll Pan. I per acabar baixar per una canal molt interessant, que vàrem pujar fa molt de temps i que ens portarà a coll Roig, des d'on anirem al Monestir de Sant Pere i a l'ermita de la Mare de Déu.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA:   21 de Setembre de 2013
*COMARCA:   Ripollès
*DISTÀNCIA: 14.15 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.000 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 12 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 42 min.
*DIFICULTAT:   Baixa, només cal estar atent a trobar la canal de baixada, cal tenir en compte que és a la vertical de la Covil, quan pel camí que passes es veu el cim de Coma Ermada..
*VELOCITAT MITJANA: 3.35 km/h
*FONTS CONSULTADES:  Mapa: Montgrony – Font del Llobregat E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA:   Aparcament davant el santuari de Montgrony
*OBSERVACIONS:   El recorregut, si deixem apart la canal que pot ser problemàtica, a l'entrada, tot i que hi ha força fites (però cal tenir en compte que hem fet aquesta excursió pràcticament per la canal ) la resta és fàcil.
  A més el recorregut és per unes carenes molt netes i amb una herba preciosa, i amb unes vistes sensacionals.
FOTOS:
la casa de Maians, situada estrategicament
el clot de Cerdans, una directa al Costa Pubilla
cim del Costa Pubilla
el Costa Pubilla a la dreta i el Puig de Coma Ermada a l'esquerra, tot pujant la Covil
tot i que el cim és un xic abans, un tros enllà es troba la fita i el nom de la Covil
imatge de la serra a la que ens hem d'adreçar, un cop hi siguem a sota, ens limitarem a resseguir-la ja al serrat, en Jaume no es pot estar de veure les coses des d'un altre punt de vista......


 Sant Pere de Montgrony
no em direu que aquesta arcada del porxo de Sant Pere no sembli feta expressament......


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .-  0 h.   --  SANTUARI DE MONTGRONY   --  1.350 m.
  Comencem a caminar desfent un tram de la pista per la que hem arribat. Tornem enrere i un cop passada la raconada, per la dreta, hi marxa una pista que va al refugi i per on arriba el GR. fem un tram més i quan a la dreta ja no hi ha paret, trobem un trencant.
  .-  11 min.   --  TRENCANT- VILES XIQUES   --  1.355 m.
  Deixem la pista cimentada per seguir la pista de terra de la dreta. La pista, a pocs metres de l'entrada i fins a Viles Xiques, és cimentada. Viles Xiques és una casa que deixem a l'esquerra. A partir de la casa, la pista – GR - és de terra i de seguida s'arriba a un trencant.
  .-  30 min.   --  TRENCANT PLA DE LA PERA - MAIANS   --  1.437 m.
  Seguim la pista de la dreta, - GR – i de seguida passem pel costat de la casa de Viles Grosses, molt maca, però força deteriorada. La pista continua, ara amb una vista impressionant cap a la banda del Pedraforca i ens porta, força de pla, al collet de Maians.
  .-  42 min.  --     COLLET DE MAIANS  --    1.466 m.
  Aquí el GR continua de dret. A l'esquerra hi ha la casa de Maians i a la dreta hi ha una cadena i continua la pista. Seguim la pista, ara hi ha MG. La pista puja perpendicular a la casa de Maians, un tros amunt es desvia un xic a la dreta, aleshores seguim una drecera que continua de dret -MG –, a sobre tornem a travessar la pista i continuem cap a l'esquerra, a buscar el rec pel qual pujarem, - des que hem travessat la pista, el camí, a trams és força difuminat, però hi ha MG - fins que tornem a veure la pista a sobre.    Deixem el camí i les marques MG i pugem de dret a la pista.
Seguim la pista – Si no es vol fer la drecera, aquesta pista és la que puja de Maians - cap a la dreta travessem la raconada. Ara la pista gira en rodó i torna a buscar la raconada a sobre mateix.
  .-  1 h 10 min.   --  CLOT DE CERDANS  --    1.705 m.
  Deixem la pista i pugem pel mig del clot. Clot que és fàcil de reconèixer, és el que té al seu buc una llengua de pedra. Pugem pel costat dels rocs, passant per l'herba. La pujada és força dreta i ens porta a sobre uns plans d'herba, on hi ha un filat.
  .-  1 h 36 min.   --  PLANS DE COMA ERMADA
  Aquí tenim dues opcions: una és anar cap a la dreta i pujar el cim de Coma Ermada, que és uns metres a sobre. I la segona, que és la que fem nosaltres. Continuem per la mica de clot de l'esquerra que ressegueix un filat i que ens porta a la carena, al coll entre el Roc dels Llamps a l'esquerra i Costa pubilla a la dreta. Seguim la carena a la dreta i de seguida arribem al cim.
  .-  1 h 47 min.  --     COSTA PUBILLA   --  2.056 m.
  Al cim hi ha una creu i una vista molt bona. La carena continua, nosaltres ja hi tornarem. Ara anem cap a la dreta, baixem de dret a uns rocs que surten a la dreta, pocs metres a sobre d'on hem sortit del clot de Cerdans.
  .-  1 h 53 min.   --  PUIG DE COMA ERMADA  --   2.000 m.
  El puig de Coma Ermada queda apartat de la carena i, vist des de Costa Pubilla és un pla de baixada. Des de sobre és força espectacular i complementa la vista de Costa Pubilla.
  Ara ens cal tornar a la carena que baixa de Costa Pubilla, així que, flanquejant cap a l'esquerra i sempre en lleugera baixada, anem a buscar el coll, que hi ha a la dreta de Costa Pubilla.
  .-  2 h 6 min.   --  COLL DE COMA ERMADA   --  1.876 m.
  Del coll continuem carenejant i seguint el filat. Al començament és un xic dret, després molt més suau. S'arriba al punt més alt de la carena, on el filat marxa cap els costats.
  .-  2 h 27 min.  --     LA COVIL  --     2.002 m.
  Travessem el filat i continuem carenejant. En un parell de minuts arribem a una fita molt gran, on hi ha un pal que diu “la Covil”. El punt alt de la carena és el que hem fet, però la fita és aquí, ( de fet és igual, ja que són molt aprop l'un de l'altra ).
  Continuem carena avall, amb una vista preciosa sobre el Taga i Sant Amanç. La carena conforme entra al bosc, es torna molt més interessant. Sempre per la carena, baixem cap a trobar un coll, on hi ha una pista vermellosa.
  .-  2 h 47 min.  --     COLL PAN   --  1.749 m.
  Al coll, deixem la carena per marxar cap a la dreta, de pla, seguint un camí que sembla un corriol del bestiar, i de seguida trobem un abeurador. El camí, amb MG continua molt planer, arriba a un pla inclinat d'herba, on sembla que es perdi. Travessem el pla de dret amunt -MG-. De seguida el camí torna a ser més clar, s'enfila un xic per superar una roca i torna a planejar, passa per una balconada, a partir de la qual ja veiem al davant el puig de Coma Ermada. Aquí cal estar atent, ja que uns metres més endavant, més o menys a la vertical de la Covil, a sota a l'esquerra, es veu unes parets, que són per on hem de baixar. El punt és ben marcat amb força fites.
  .-  3 h 12 min.   --  TRENCANT CANAL  --   1.826 m.
  Quan trobem les fites, cal deixar el camí i les MG que ens portarien a sota el coll de Coma Ermada i baixar cap a l'esquerra, de dret, a una paret de pedra.- fites – La paret fa una canal molt marcada a la dreta. Nosaltres travessem la paret per un petit trau i continuem baixant – fites- un xic cap a l'esquerra per tal d'anar a trobar una altra paret que tenim a sota.
  .-  3 h 17 min.  --     PRINCIPI CANAL  --    1.754 m.
   Fem uns pocs metres per sobre la paret i aprofitem el primer trau per anar cap a la dreta, a buscar la base de la paret, o el que és el mateix, la canal per la qual baixarem. La canal de la qual no hem trobat el seu nom enlloc, és la raó per la qual hem fet l'excursió. És una canal que es baixa sempre arran de paret. Paret que tenim sempre a l'esquerra. És una canal estreta, amb molta pedra i molt dreta, tant que en molts punts costa aguantar-te. Tot i que hi ha molta vegetació és força neta.
  Un tros avall hi ha un roc que sembla que ens talli el pas. Ens cal continuar de dret avall i de seguida es torna a trobar el camí.
  Un cop superada la paret de l'esquerra, la canal s'acaba i segueix un camí molt planer que marxa pel mig del bosc, cap a l'esquerra i ens porta a coll Roig, on hi arriba una pista.
  .-  3 h 41 min.  --     COLL ROIG  --     1.517 m.
  La pista, si la seguim a la dreta i avall, ens portarà al refugi i al cotxe. Nosaltres la travessem per seguir una pista que hi ha a l'altra banda, un xic a la dreta. La pista, en lleugera pujada, als pocs metres deixa a la dreta un trencant que baixa al famós Forat de Sant Ou i al refugi. Nosaltres continuem per la pista que de seguida arriba a coll de Mansillo.
  .-  3 h 50 min.  --     COLL DE MANSILLO  --   1.535 m.
  Aquí deixem la pista que continua i agafem un camí que baixa lleugerament a l'esquerra – MV -. El camí de seguida comença a baixar de valent, tot marxant un xic a l'esquerra. Baixa molt tros per després marxar de pla cap a la dreta i anar cap el monestir de sant Pere.
  .-  4 h 5 min.  --     SANT PERE DE MONTGRONY  --  1.404 m.
  El monestir que és molt bonic, està en un lloc privilegiat. Un cop feta una ullada, continuem pel camí, on ara hi ha una tanca de fusta al costat i que ens porta a les famoses escales del Comte Arnau. Baixem les escales, a meitat de les quals hi ha l'ermita de la Mare de Déu de Montgrony. Ermita petita ficada dintre la roca. Acabem de baixar les escales i sortim a l'aparcament.
  .-  4 h 12 min.  --     MONTGRONY  --    1.350 m.
                            ---------------------------------------------------------------
                                               MG – marques grogues
                    GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                                               MV – Marques vermelles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada