QUE PRETENEM?


dijous, 12 de desembre del 2013

CASTELL DE BESORA – SALT DEL MIR ( Des de Sant Quirze de Besora ) (99)

RESUM :
  Avui farem un tomb pel Bisaura. És un recorregut en el qual passarem per dos miradors de luxe, un d'ells amb les restes d'un castell. Anirem a veure un salt d'aigua impressionant tot passant per un parell de molins, i per acabar seguirem una riera força distreta ja que la travessarem 11 copS i sempre pel mig de l'aigua.
  El recorregut és el següent: Sant Quirze de Besora – Pla del Revell – Castell de Besora – Santa Maria de Besora – El Mir – Salt del Mir – riera de la Foradada – Sant Quirze de Besora.

DADES :
*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 7 de Desembre de 2013
*COMARCA: Osona
*DISTÀNCIA: 20.35 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 735 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 40 min.
*TEMPS PARADES: 35 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 15 min.
*DIFICULTAT: Baixa, no té cap complicació, simplement és llarga.
*VELOCITAT MITJANA: 4.3 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Bellmunt - Puigsacalm E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Veïnat de la Foradada. S'ha d'anar a Sant Quirze de Besora, travessar el pont i seguir riu i tren a la dreta, fins que s'acaba el carrer, al costat de la riera de la Foradada, on hi ha l'aparcament d'una fàbrica.
*OBSERVACIONS: El recorregut és molt fàcil de seguir i, encara que sembli impossible, avui no ens hem enverdissat, o sia que sempre hem seguit camins força clars.
  Si en algun punt cal estar més atent del compte és a la baixada per la riera de la Foradada, que cal travessar a gual 11 cops. I si baixa molta aigua, o com avui, que era un xic glaçat, s'ha de vigilar de no mullar-te, o de no caure de cul.
  El conjunt que forma els molins i el salt del Mir és realment suficient per organitzar-hi una excursió, més llarga o més curta, això és el de menys, el que realment cal fer és anar-hi.
  Avui el cotxe es pot deixar a qualsevol punt de Sant Quirze. I si no es vol fer l'excursió i només visitar el salt del Mir i els molins, es pot deixar el cotxe a la casa del Mir.


FOTOS:arribats dalt el Pla del Revell podem contemplar la plana i muntanyes properes, en la foto des dels Munts fins al Montseny
l'amagada font del Revell, uns metres enllà de la casa i just sota la cinglera
  de la casa del Revell fins la font tot i que hi ha poc tros, costa de passar, la font gairebé no raja, i la casa tot i està en un punt privilegiat està arruïnada
el característic turó on hi ha les restes del Castell de Besora, foto presa des del l'extrem del Pla del Revell
un cop hem deixat el Pla del Revell passem per l'erosionat collet de la mogia, amb especatculars vistes
quan s'arriba dalt el turó, on hi ha les restes de l'església i el Castell de Besora la primera cosa que es veu és el sorprenent Pla del Revell
vista general de Santa Maria de Besora , en ple cor del Bisaura des de l'altre punta del turó
la casa de l'Adam, amb l'imatge del turó del Castell de Besora
la pista continua cap el salt, però al costat d'una petita resclosa trobem aquest pontet
abans d'arribar al salt ens trobem amb les restes de dos molins sobrepossats,el primer encara conserva les moles

el Salt del Mir des del Mirador
el salt és espectacular, recobert de tosca i avui de gel, en un ambient força ombrívol i ferestec
per tornar a Sant Quirze anem baixant vora la riera de la Foradada, la riera s'ha de creuar 11 cops, al fons de la vall el fred si ha consolidat i el gel hi és força present, cosa que provoca força interès en veure com serà el proper pas.... per cert a la foto el primer


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .-  0 h.   --  VEÏNAT DE LA FORADADA  --    557 m.
  Sortim cap dintre el poble. Seguint el carrer amunt, anem a trobar la via del tren i pel seu costat anem seguint els carrers que ens portaran a l'estació de tren.
  .-  22 min.   ESTACIÓ DEL TREN
  Continuem per la pista asfaltada que porta al castell de Montesquiu. La pista la seguirem fins passada la casa de la Coromina, que fa una raconada i travessa un petit rec.
  .-  30 min.  --    FONT DE LES MARES   --  606 m.
  Aquí hi ha dues pistes, seguirem la pista que hi ha un cop travessat el rec. – hi ha una cadena – La pista, puja molt recta, paral·lela al rec. Un tros amunt, va a trobar una pista més bona que puja de la Coromina, continua pujant, gira a l'esquerra i va a trobar la carena on gira a la dreta.
  .-  50 min.  --    SERRAT DEL CASTELL  --    775 m.
  Aquí, per l'esquerra, hi arriba una pista que puja del castell de Montesquiu i també el GR. Seguim la pista a la dreta i amunt. La pista, molt bona, la deixem pocs metres abans de que torni a la carena. Seguim de dret i – GR – de seguida arribem al pla del Revell, on hi ha un cobert.
  .-  1 h 11 min.  --   PLA DEL REVELL  --     942 m.
  Just abans d'arribar al cobert, hi ha un camí que baixa la petita cinglera i va a la casa, i també a la font del Revell, que són aquí sota mateix. El camí, fins a la casa, és net, però per anar a la font hi ha moltes romegueres, nosaltres hi baixem i tornem pujar.
  Continuem per sobre el pla, passem pel davant del cobert i travessem tot el pla. A l'altra punta, arran de cinglera – GR - hi ha un indicador que ens marca per on hem de baixar. Es baixa lleugerament a la dreta, un cop baixada la cinglera es torna cap a l'esquerra per anar a buscar el collet de la Mongia, on fa uns terrers blaus. Passem per sobre els terrers i després marxem a l'esquerra, on un camí molt bo, va vorejant el turó del Castell i ens porta a tocar de la bassa del Pla.
  .-  1 h 48 min.  --     BASSA DE LA CASA DEL PLA  --   925 m.
  Aquí hi tornarem. Ara marxem cap a la dreta i amunt. Seguirem un camí que s'enfila força i que, sense cap problema, ens portarà al cim del turó on fa un pla presidit per les restes d'una ermita o del que queda del Castell de Besora.
  .-  1 h 57 min.  --    CASTELL DE BESORA  --    1.025 m.
  Les restes que queden de l'església o del castell són força ruïnoses , però la vista que té el turó és més que bona.
  Per marxar desfarem el camí fins a la bassa, passarem pel davant la casa del Pla i deixarem la pista, ara de ciment, per agafar una pista de terra a l'esquerra. - Al trencant hi ha tres o quatre boixos molt grans, que són realment arbres. – La pista, fa un parell de revolts i ens baixa a la carretera, a pocs metres de l'església de Santa Maria de Besora.
  .-  2 h 15 min.  --    SANTA MARIA DE BESORA  --   868 m.
  Passada l'església, marxem cap a la dreta, per sobre el parc infantil. Travessem una pista on hi ha un transformador i continuem per la pista del davant, deixant el transformador a la dreta. La pista ens – GR - baixarà cap a la casa de L'Adam. Un cop passada la casa, la pista molt més precària i força de pla, ens porta a una de molt més bona, sota la casa del Noguer.
  .-  2 h 40 min.   --  PISTA DEL NOGUER AL MIR
  Continuem la pista cap a la dreta, passem per sota can Pous, on hi ha un cobert amb una arcada molt bonica i un roure molt gran, i a pocs metres trobem la casa del Mir.
  .-  2 h 47 min.   --  EL MIR  --     880 m.
  Passem pel mig de la casa, que fa de restaurant i continuem per una pista que en lleugera baixada ens portarà a trobar el riu, tot i que nosaltres farem alguna drecera molt marcada que hi ha.
  .-  2 h 56 min.  --     RIERA DE LA FORADADA
  Travessem la riera per un pont de fusta on hi ha la resclosa. A l'altra banda fa un trencant on el GR marxa a l'esquerra. Nosaltres continuem de dret avall. De seguida trobem la bassa dels molins; els molins i el Salt del Mir, tot un conjunt digne de ser visitat.
  .-  3 h 10 min.  --    SALT DEL MIR  --    760 m.
  El salt del Mir era el motiu de l'excursió, crèiem que el trobaríem glaçat, però tot i que si que hi havia glaç no hi havia el que esperàvem, però amb glaç o sense és fabulós.
  Ara per tornar cap al cotxe ho farem seguint la vall que forma la riera de la Foradada. Tornem a pujar cap a travessar el pont de fusta i seguirem la pista del Mir, - ara però, sense fer dreceres- fins al primer revolt rodó a la dreta, on fa un trencant.
  .-  3 h 20 min.  --    TRENCANT PISTA DEL MIR   --  818 m.
  Seguim la pista del davant que marxa paral·lela a la riera. La pista va baixant suaument. Nosaltres la seguirem fins un trencant en un revolt a la dreta.
  .-  3 h 45 min.  --     TRENCANT  --     715 m.
  Aquí, la pista gira a la dreta, nosaltres però, seguirem la de l'esquerra que comença a baixar cap el riu. De seguida gira més a l'esquerra, aleshores continuem de pla, on fa una plaça i continua un camí estret, però molt fresat i bonic que ens portarà, molt avall, a trobar el riu.
  .-  4 h.  --         RIERA DE LA FORADADA
  Arran de riu trobem una pista que ja seguirem fins al Molí de la Foradada, on tenim el cotxe. La pista baixa sempre més o menys pel costat del riu que travessa 11 cops. Travessar el riu, en alguns punts no és fàcil, sigui perquè hi ha força aigua o perquè hi ha glaç, només el cop que fa 6, hi trobem unes passeres per travessar-lo, - són glaçades i encara és pitjor - els altres cops sempre és com puguis. La pista només s'aparta de la riera un xic, un parell de cops. L'últim és quan falta poc pel final, tot i que quan arriba al veïnat de la Foradada, ho fa pràcticament al costat de la riera que ara i és el dotze cop, la travessa per un pont. A l'altra banda del pont, fem uns 100 metres i arribem al cotxe.
  .-  4 h 40 min.  --    VEÏNAT DE LA FORADADA  --   557 m.
                                   -------------------------------------------------------------
                                 GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanquesCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada