QUE PRETENEM?


dimarts, 10 de juny del 2014

REFUGIS DEL REBOST I DE SANT JORDI ( Des de Bagà ) (119 )

 RESUM :
Avui anem a fer fons. Farem una excursió molt dura, llarga i amb molt desnivell i curiosament no pujarem cap cim. Fa molt de temps que fem excursions pel Berguedà i hem seguit molts trams de la ruta entre refugis dels Cavalls del Vent, però hi ha un tram que no hem seguit mai, és el tram entre el refugi del Rebost i Gréixer, així que busquem com fer-lo, però ja que hi som, aprofitem i farem un tram força llarg dels Cavalls del Vent.
El recorregut és el següent: Bagà – Santuari del Paller – Paller de Dalt – Canal Mala – Refugi del Rebost – Cal Millarès – Gréixer – Coll d'Escriu – Refugi Sant Jordi – Els Empedrats – Cal Cerdanyola – Bagà.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 7 de Juny de 2014
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 27.800 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.770 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 6 h 40 min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 7 h.
*DIFICULTAT: En aquest recorregut, de dificultat no n'hi ha cap, sempre seguim uns camins molt ben marcats, l'únic problema és que és molt dura en llargada i en desnivell.
*VELOCITAT MITJANA: 4.1 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Moixeró – La Tosa E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament al costat del torrent del Paller, a la part alta de Bagà
*OBSERVACIONS: El recorregut d'avui està completament marcat, sigui per les MT dels Cavalls del Vent, per les del GR o PR i també per les MG del Parc, sempre n'hi ha alguna o altra i a vegades dues o tres de juntes.
  Hi ha dos trams de carretera, el primer el que puja al Santuari del Paller, que es pot evitar passant per la font del Sofre i per sant Pelegrí. El segon, si hi havia una altra opció, nosaltres no la sabem.
  Hi ha el tram que puja des del Santuari del Paller fins al Refugi del Rebost, que és molt dret i amb molt de desnivell, però passa per uns llocs preciosos i per dues canals; la Foranca i la Canal Mala amb uns camins sense desperdici.
  Un dels llocs que ens ha sorprès més, ha estat el pla que fa, el camp del Paller de Dalt, amb uns gran catifa d'herba, en un lloc on, en tot els voltants, no hi ha ni un pam de pla.
  És una excursió per fer en tot un dia i sense presses, doncs passa per llocs increïbles.
FOTOS:

Santuari del Paller de Baix

al costat del malaurat Paller de Dalt trobem aquest fantàstic prat, sorprèn ja que el terreny  és molt costerut

vora la Collada grossa comencem a prendre consciencia del que ens espera, entre el coll i el Puig de Terrers es veu la Roca Tallada, caldrà creuar la seva vertical i baixa per la vall del darrera, i encara no som al Rebost......

una curta parada al Refugi del Rebost, i començarem el tram dels Cavalls del Vent, caldrà perdre 700 metres de desnivell per recuperar-los de nou, el Coll d'Escriu en serà l'escull més gran

tot baixant del Rebost passem per els prats vora la casa de Millarès, al davant encara que no en siguem conscients i passa el túnel del Cadí

la casa d'Escriu restaurada recentment, hem fet el més difícil creuar el Coll d'Escriu

ja afrontem la darrera pujada en direcció al Refugi Sant Jordi, al darrera queda la Roca Tallada i ja es veu la vall per la que hem de baixar en direcció al veïnat de l'Hostalet

per fi, el Refugi Sant Jordi, han calgut acumular 1700 metres de desnivell per arribar-hi......

els camins d'avui són extraordinaris, acabem de passar l'Estret d'Escriu i ara ens espera els Empedrats

el tram dels Empedrats ens reserva aquest racó


 TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC




RESSENYA :
  .-  0 h.  --      BAGÀ  --      795 m.
  Sortim seguint la carretera que marxa per la dreta, a l'altra banda del torrent del Paller, passem per cal Mesxic, i ens enfilem sempre per la carretera – GR – fins al Santuari de la Mare de Déu del Paller.
  .-  25 min.   --  SANTUARI DEL PALLER   --  990 m.
  Passem arran de les parets de l'església que deixem a l'esquerra i comencem a pujar, ara per un camí a les roques. – GR -MG – El camí, es va enfilant. Un tros amunt deixem les MG que marxen cap a la dreta a passar pel Roc Rodó. Nosaltres continuem de dret, lleugerament a l'esquerra, per anar a buscar la canal que fa la Foranca, que pujarem pel mig. -GR – El camí, un cop passada la balma de la Foranca, marxa un xic a l'esquerra i continua pujant fent moltes esses cap a trobar la pista del Paller de Dalt. A la pista retrobem les MG.
  .-  48 min.   --  PISTA DEL PALLER DE DALT   --  1.262 m.
  Seguim la pista cap a l'esquerra. La pista – GR – MG - fa unes llaçades i ens porta a un gran prat d'herba on a la dreta hi ha un gran edifici aterrat.
  .-  1 h.  --     PALLER DE DALT  --     1.304 m.
  Som en un indret preciós. Aquí el camí ens bifurca. Cap a l'esquerra, va al refugi del Rebost per la Devesa. Nosaltres seguirem el camí, GR – PR – MG - que marxa cap a la dreta, cap a buscar el clot, on pel mig del bosc puja a trobar la collada que tenim al davant.
 .-  1 h 20 min.  --     COLLADA GROSSA  --    1.475 m.
  Aquí deixem el PR que marxa cap a la dreta per pujar a sant Marc de Brocà. Nosaltres marxem cap a l'esquerra, -GR – en lleugera pujada, per un bosc de pins, per anar a trobar la canal Mala. Canal molt bonica que pugem pel mig. Acabada la canal arribem a la carretera de Coll de Pal.
  .-  1 h 38 min.   --  CARRETERA DE COLL DE PAL  --   1.668 m.
  Travessem la carretera i ens enfilem – GR - a la collada de sobre on fa uns prats molt verds.
  .-  1 h 46 min.  --    PLETA DE LA CANAL MALA  --   1.738 m.
  Travessem el prat i per fi comencem a baixar, seguint un camí que per darrera ens porta a Coll del Forn, on retrobem la carretera de coll de Pal, al punt on aparquen els cotxes per anar al refugi. Just quan trobem l'aparcament, saltem cap a la vall de l'esquerra – GR- un tros avall, deixem el clot i comencem anar cap a la dreta, - per l'esquerra ens arriba el camí de la Devesa - travessem un rec i a l'altra banda trobem un trencant, amb indicadors.
  .-  1 h 58 min.   --  TRENCANT CAVALLS DEL VENT   --  1.630 m.
  Aquí hi hem de tornar, ara seguim de dret i arribem al refugi del Rebost.
  .-  2 h.  --     REFUGI DEL REBOST  --    1.632 m.
  El Rebost és un refugi amb unes vistes impressionant, és un magnific balcó sobre la vall de Gréixer i el Moixeró.
  A partir d'aquí i fins a cal Cerdanyola seguirem les MT dels Cavalls del Vent.
  Tornem a l'últim trencant on hi ha l'indicador. Seguim el camí que baixa cap a la dreta pel clot de la Mel. - MT – MG - El camí, molt ben marcat, baixa pel mig del clot, va travessant diferents pistes i arriba a la carretera de coll de Pal. Travessa la carretera i un xic més avall troba una pista. Deixem el clot i seguim la pista cap a l'esquerra. La pista força planera, passa els collets de Modó i de la Ferreria i arriba a uns prats on hi ha la casa de Millarès.
  .-  2 h 35 min.   --  CASA DE MILLARÈS  --    1.212 m.
  Aquí, un cop passada la casa deixem la pista i marxem cap a darrera on, un camí molt bonic ens baixa cap el collet de la Filomena i d'allí de dret va a passar per sota el viaducte – MT – MG - de la carretera del túnel del Cadí. Un cop passat el viaducte hem de deixar la pista i saltar per un corriol que ens baixarà al riu.
  .-  2 h 55 min.   --  RIUGRÉIXER  --     1.000 m.
  Travessem el riu i pugem a la carretera de Coll de Pal, just on hi ha l'aparcament i el trencant per pujar a Gréixer. Seguim la pista que s'enfila cap a Grèixer. La pista – GR – MT – deixa el trencat a la dreta que puja a Gréixer i continua de dret. A partir d'aquí sempre seguirem de dret per la pista més bona. La pista, amb forta pujada, passa una baga de faig i arriba a un trencant.
  .-  3 h 35 min.   --  TRENCANT CLOT DE L'ABIOL  --   1.342 m.
  Aquí per l'esquerra ens arriba el camí que puja del pont de Sant Nazari pel Clot de l'Abiol. Aquest camí, a baix, quan hem agafat la pista de Gréixer estava indicat.
  Continuem pista amunt, ara amb una pujada més suau hi arribem al marcat coll d'Escriu.
  .-  3 h 53 min.  --    COLL D'ESCRIU   --  1.504 m.
  Just al coll seguim un corriol – GR – MT - que salta per l'altra banda cap a la dreta i que molt de dret ens torna a la pista que, cap a la dreta ens porta a la restaurada casa de l'Escriu.
  .-  4 h 6 min.  --    L'ESCRIU   --  1.310 m.
  Continuem endavant per un camí que primer – GR – MT - entra a la baga de la dreta i després gira a l'esquerra, passa un petita carena rocosa i encara de dret cap al gros pollancre que hi ha prop de la font del Faig. A sobre, a pocs metres, hi ha el refugi Sant Jordi.
  .-  4 h 40 min.   --  REFUGI DE SANT JORDI  --    1.561 m.
  Tot i que està en un lloc idíl·lic, la vista del Refugi Sant Jordi no té res a veure amb la del refugi del Rebost.
  Desfem el camí fins al pollancre i continuem baixant pel mig de la vall. - PR – MT – El camí de seguida marxa cap a la dreta, per on va baixant paral·lel al clot. Un tros avall el camí baixa a travessar el riu. Aquí hi ha una font però avui pràcticament no raja.
  .-  5 h .  --     FONT GRAN D'ESCRIU  --  1.300 m.
  El camí continua baixant jugant amb el riu del qual no s'aparta mai, ara per dintre, ara pel costat, passa l'estret d'Escriu i els Empedrats. Dos trams que per si sols, ja val la pena baixar o pujar per aquest camí. - PR – MT - Passats els Empedrats, a la dreta hi ha un camí – indicador – que va al Bullidor de la Llet, lloc que si baixa aigua és una meravella. Avui però nosaltres continuem riu avall seguin el bonic camí que ens portarà a cal Cerdanyola.
  .-  5 h 45 min.  --    CAL CERDANYOLA
  A la casa que està completament restaurada hi ha l'àrea de natura de la Salle.
  Seguim la pista cap a l'esquerra. - GR - Pista força planera que ens porta a la carretera de Gisclareny. A la dreta hi ha una àrea d'esbarjo.
  .-  6 h 14 min.   --  CARRETERA DE GISCLARENY   --  844 m.
  Seguim el quitrà cap a l'esquerra. I per una carretera, – GR - de pla, anem a Bagà.
 .-  6 h 40 min.  --     BAGÀ   --  795 m.
                                     -------------------------------------------------------------
                                            MG – marques grogues
                      GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                                     PR – marques grogues i blanques
                                          MT – marques taronges

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada