QUE PRETENEM?


diumenge, 17 d’agost de 2014

MILIEU – GRAN TAPOU – AGULLES DE TAPOU ( Des de la cabana de Milhas ) (126 )RESUM :
  En menys d'una setmana tornem al Vignemale, però aquesta vegada hi anem per Gavarnie, que amb cotxe és extremadament lluny, però així la caminada es redueix força. L'última que vàrem fer aquí des de Bujaruelo va ser molt llarga i molt dura. Som aquí per fer els quatre tres mils que ens falten del Vignemale. Tot i que no és el millor dia per fer-los, ja que hi ha la boira enganxada als cims i en cap dels quatre cims que pugem no veiem res, de res.
  La ruta: Cabana de Milhas – Vall de la Canau – Llacs de Montferrat – pic de Milieu – pic de Gran Tapou – Punta Superior de Tapou – Punta inferior de Tapou – Gran Tapou – Llacs de Montferrat – Vall de la Canau – Cabana de Milhas.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 12 d'Agost de 2014
*ZONA: Pirineu Francès
*DISTÀNCIA: 18.48 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.687 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 8 h.
*TEMPS PARADES: 45 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 8 h 45 min.
*DIFICULTAT: Fins al Gran Tapou és fàcil. Per fer les agulles, la cosa és més complicada; des de la bretxa és difícil i baixar un tram el corredor, la neu imposa molt, en fi que les agulles són complicades.
*VELOCITAT MITJANA: 2.3 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa:Vignemale - Bujaruelo de l'editorial Alpina 1:30.000
*PUNT DE SORTIDA: Cabana de Milhas, a la pista que puja de Gavarnie cap a la presa del Barrage d'Ossoue, a uns 6 km de Gavarnie.
*OBSERVACIONS: El recorregut sembla més complicat del que és en realitat. Hi ha moltes fites i és molt cap a la dreta fins que pràcticament ets a la vertical del pic Milieu.
  S'ha de tenir clar que des de la cabana de Lourdes, que no hi arribem mai, ni pujant, ni baixant, els pics de Rond i de Pointu, s'han de vorejar per la dreta tot i que en el mapa de l'editorial Alpina, el pic Rond el voreja per darrere.
  Les agulles un cop passada la canal de neu o el replà de la bretxa, fer-les és fàcil, però tant el replà, com la canal són complicats.
  Cal tenir clar que és un massís on la boira et pot sorprendre sempre, el recorregut amb boira es pot complicar i molt.
  La baixada la fem molt tranquil·lament i aprofitem per fer les fotos que no hem pogut fer al cims. Les vistes per sota la boira són impressionants, però millor fer-les sense.
FOTOS:
hem sortit de nit, malgrat que la lluna era plena les boires ens han fet la guitza, passats els estanys de Montferrat i remuntant vora la primera congesta de neu el sol treia el nas, ha estat un miratge......
hem fet els dos primers cims amb una boira espessa, per les agulles les coses encara pinten pitjor,  com que no érem capaços de trobar el pas per creuar la canal, hem transitat per la rimaia fins trobar una oportunitat

les agulles son fàcils un cop superat el corredor o el tram de roca vertical  que presenta la bretxa, en Toni i en Jaume negociant la baixada de dita paret

ara cal tornar a pujar de nou el Gran Tapou, tot i ser molt dret es puja i baixa força bé

de nou dalt del Gran Tapou, havíem guardat la foto per més tard, però la boira no marxa, és una pena per que des d'aquí dalt hi  ha d'haver una vista espectacular, per cert el símbol que en Jaume fa amb la ma avui apart de victòria vol dir que tan sols li falten 2 dels 213 tres mils que hi ha al Pirineu, quin crack.......

de baixada apareix per un moment el Pic de Milieu

al cap de poc desfem la glacera que resta sota el Petit Pic de Tapou, força llarga però amb poc desnivell, tot i que els grampons hi són imprescindibles.....

per sota fa sol, ja veiem la vall d'Ossoue

vista del Pic de la Sède i el Pic de Labas

tornem a passar vora els estanys de Montferrat

de tant en tant trobem petits estanyols

ja arribats de nou a la vall el dia no millora però la vista com a mínim si, en la foto es pot apreciar un salt d'aigua que surt de dins la muntanya

aquí la Cabanya de Milhas, hi vam passar la nit, hi caben 5 persones i té foc a terra, "un xalet" sobretot si a fora roineja i és fosc.....

TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
  .-  0 h.   --  CABANA DE MILHAS  --   1.690 m.
  Continuem pista amunt. Un tros amunt deixem a l'esquerra un pont que travessa el riu sec. (és per on tornarem ) Ara continuem pista amunt fins a la presa d'Ossoue, on s'acaba la pista i fins on es pot arribar amb cotxe, tot i que hi fan obres i t'aconsellen que aparquis més avall.
  .-  31 min.   --  BARRAGE D'OSSOUE  --   1.834 m.
  Aquí deixem el camí que de dret puja cap al Vignemale i marxem per l'esquerra. -GR – El camí baixa a buscar una passarel·la que travessa el riu per sota la presa, després s'enfila uns metres per continuar força pla cap a l'esquerra. El camí -GR – va a buscar la vall de la Canau que és la primera vall que s'obre a la dreta.
  Remuntem uns pocs metres la vall fins que aquesta fa un gran prat amb la cabana de Lourdes, al mig, a la dreta.
  .-  1 h 2 min.   --  VALL DE LA CANAU   --  1.940 m.
  Pocs metres abans del pla fa dos recs, -fita – sense travessar-los, deixem el GR i ens enfilem a la dreta, pel mig del prat que anem remuntant. Anem pujant de dret a dos pics molt clars, un de rodó ( Pic Rond ) i un de molt punxegut ( Pic Pointu ).
  Els dos pics els hem de vorejar per la dreta i anar a buscar una pala d'herba molt dreta. El camí, amb força fites, es segueix bé, sempre serpentejant amb les valletes cap a la dreta. Passem un petit collet, on a la dreta, hi ha una gran fita que pujant no es veu massa però, baixant és el punt de referència. Passada la fita, el camí baixa uns metres i arriba a un llac força gran.
  .-  2 h.  --     LLACS DE MONTFERRAT  --  2.377 m.
  Travessem el rec i deixant el llac a l'esquerra, ens enfilem per la pala d'herba del davant, anem pujant desplaçant-nos sempre un xic a la dreta fins a un collet, on cap a la dreta cau en picat, cap a la vall d'Ossoue.
  .-  2 h 26 min.   --  PETIT COLLET  --    2.530 m.
  Aquí fem un canvi radical, girem a l'esquerra i pugem – fites - de dret amunt, trobem una canal de neu per on pugem, fem uns metres i canviem a la canal de la dreta, també amb neu, que acaba en un llom de pedra, - fites - que seguim cap a l'esquerra. El camí puja – fites - pel llom, de dret al coll que separa el pic de Milieu del pic del Gran Tapou.
  .-  3 h 50 min.  --    COLL MILIEU – GRAN TAPOU  --    3.111 m.
  A les parts altes de les muntanyes hi ha boira i nosaltres estem al mig, així que, la visió des del coll o des dels cims que farem és nul·la.
  Pugem cap a l'esquerra, on una pendent moderada i còmoda ens permet assolir el primer tres mil del dia.
  .-  3 h 53 min.  --     PIC DE MILIEU   --  3.130 m.
  Al cim hi ha una fita i és tot el que veiem, llàstima !!! perquè la setmana passada des de la vall de Bujaruelo es veia una vista perfecta, però amb el temps no hi podem fer res, així que, marxem de seguida, tornem al coll i ens enfilem per l'altra banda on la carena és un xic més accidentada però, també molt fàcil de pujar.
  .-  4 h 2 min.   --  PIC DEL GRAN TAPOU   --  3.150 m.
  Al cim també hi ha una fita, ara volem anar a fer les agulles, que no es veuen tot i que són aquí mateix, però ja que som aquí i hem vingut expresament per fer-les, ho intentarem.
  Baixem uns metres, per la dreta de la cresta. – Banda d'Ossoue – Quan som a la bretxa que separa l'agulla inferior del Gran Tapou, tenim el problema !!!.
  Davant nostre hi ha una roca d'uns dos metres verticals i a sobre la continuació no es veu clara. Així que baixem uns metres a la dreta, però hi ha un corredor de neu molt dret i amb la boira a l'altra banda tampoc veiem clara la continuació. Tot i que sabem que hi ha un punt que es travessa, amb la boira no el sabem veure. Tornem a la bretxa, baixem uns metres per dintre la rimaia - que avui o permet – fins a un punt on és factible enfilar-se.
  Tot i que és factible, és un xic complicat, així que s'enfila un de nosaltres. És un curt pas passat el qual ja es puja còmodament. Puja cap a la bretxa, on hi ha una cinta fitxa, munta una corda i per ella,, ja és fàcil pujar la roca vertical i el següent flanqueig.
  Un cop superada la bretxa, anem de pla cap a buscar el coll que separa les dues agulles. Primer pugem l'agulla de la dreta, que tot i que s'ha de posar les mans a terra, es puja fàcilment.
  .-  4 h 45 min.  --    PUNTA SUPERIOR DE TAPOU  --   3.132 m.
  Al cim també només hi ha una fita, hem tingut uns segons de glòria, s'ha obert la boira i ens ha deixat veure la vall de Bujaruelo, però ha estat tan efímer que no hem tingut temps per fer una foto.
  Tornem a al coll que separa les agulles i pugem igualment de fàcil l'altra agulla.
  .-  4 h 51 min. --    PUNTA INFERIOR DE TAPOU  --   3.124 m.
  L'agulla és impressionant tot i que amb la boira no s'aprecia prou. Baixem uns metres per l'esquerra de la cresta fins al petit replà que hi ha sobre la bretxa. On hem muntat la corda fem un ràpel i ja som al mig de la bretxa. Aquí s'acaben les complicacions.
  .-  5 h.  --     COLL TAPOU – AGULLES
  Tot i la boira, des d'aquí sota, tan l'agulla com els caients per cada banda imposen.
  Ens enfilem de dret, un xic a l'esquerra i tornem sense problemes al cim del Gran Tapou.
  .-  5 h 7 min.  --    GRAN TAPOU   --  3.150 m.
  Sembla que es vulgui destapar, però res, de res. La boira es remou i fa un fred que pela, així que sense encantar-nos massa marxem avall. De baixada simplement desfem el camí de pujada.
  Anem al coll que ens separa del pic de Milieu i baixem cap a l'esquerra, fem la pala de rocs, les dues de neu, arribem al petit coll on girem cap a la dreta, baixem una pala d'herba, sempre de dret a una gran fita que es veu en un sortint al fons i arribem als llacs de Montferrat.
  .-  6 h 32 min.  --    LLACS DE MONTFERRAT   --  2.377 m.
  Travessem el rec i ens enfilem lleugerament, deixem la fita que veiem des de fa molta estona a l'esquerra, baixem una pala d'herba i comencem a vorejar els pics Pointu i Rond. El camí ens porta a l'esplanada on passa el GR. Aquí, a la dreta, un xic apartada, es troba la cabana de Lourdes.
 .-  7 h 25 min.   --  VALL DE LA CANAU   --  1.940 m.
  El GR simplement el travessem. Continuem de pla, amb un rec enfonsat a cada banda, quan s'acaba el pla, tenim un gran roc davant. Aquí a la dreta, molt avall, arran de rec hi ha una petita presa. Marxem per l'esquerra del roc, seguint un camí, que de baixada ens porta al riu, avui sec, que baixa de Barrage d'Ossoue. Travessem el riu per un pont i arribem a la pista.
  .-  7 h 47 min.   --  PISTA DE GAVARNIE – BARRAGE D'OSSOUE
  Seguim la pista a la dreta i avall, de seguida s'arriba a la cabana on hem dormit.
  .-  8 h.   --  CABANA DE MILHAS     --   1.690 m.
                    -------------------------------------------------------------
                    GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada