QUE PRETENEM?


dimecres, 26 de novembre del 2014

LA TRONA – CINGLES DE BERTÍ – PUIG DESCALÇ ( Des del Figaró pel Sot del Bac ) ( 137 )

 RESUM :
El Vallès Oriental, no és un lloc pel qual ens moguem massa. Anirem al cingles de Bertí, seguirem el bonic camí del Sot del Bac, pujarem pel Grau de la Trona, seguirem la cinglera per sobre, anirem a l'església romànica de sant Pere de Bertí, on hi ha un campanar comunidor, passarem per puig Descalç, petit turó aïllat de tot arreu, anirem a la casa forta del Clascar de Bertí, baixarem el Grau de Montmany, i anirem al Castell de Montmany i cap al Pedró de Cuspinera, per tornar pel Sot del Bac, tot passant pel costat de la bonica i impressionant agulla del Tap de Xampany.
Un bon recorregut que farem des del Figaró. Potser cal remarcar que hi ha un petit tram, al castell, on a terra, a cada pedra, hi ha un prohibit passar i en molts arbres, cartells amb amenaces.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 22 de Novembre de 2014
*COMARCA: Vallés Oriental
*DISTÀNCIA: 20.34 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 900 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 35 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6 h 5 min.
*DIFICULTAT: Baixa, només es complica a la pujada de Puig Descalç, simplement perquè és molt brut, i a la carena de la Terma, que és molt ple de matolls i el camí no és massa clar, però aquest tram de carena, si volem es pot evitar, només cal que al collet de la Terma baixem per l'esquerra a buscar el camí.
*VELOCITAT MITJANA: 3.6 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Cingles de Bertí E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Últim edifici del carrer “Camí del Bac”. Per anar-hi cal agafar el carrer Ramon Mestres cap a la dreta i anar a buscar les últimes cases.
*OBSERVACIONS: L'excursió es pot fer sense pujar el puig Descalç. Això significa estar-hi una hora menys. Creiem però que, Sant Pere de Bertí i el Clascar, són dos punts que si que s'hi ha d'anar.
Al Collet de la Terma, si es segueix el camí que passa per l'esquerra de la carena, just quan aquest camí arriba al pla de la Creu, passa pel costat de la casa o barraca del Prat de Dalt, on segons algunes ressenyes és la casa de l'home de les amenaces.
Des del pla de la Creu fins al Pedró de Cuspinera està ple de fulls plastificat amb amenaces de tot tipus.
El castell, segons sembla, és propietat d'aquest senyor. Està tot vorejat per malles de ferro. Si no estès en ruïnes, creuríem que encara està en guerra ja que està voltat “d'alambrades”.
Sant Pere de Bertí és d'estil romànic, amb un campanar de cadireta amb dos ulls desiguals que fou transformat en un campanar comunidor.
El castell d'estil romànic és una construcció defensiva del S-XI – XII, actualment en ruïnes, del qual resten dempeus dues parets amb moltes espitlleres.
El Clascar de Bertí, conegut també com a castell de Bertí, és una casa forta d'estil gòtic en estat ruïnós. Es conserva una torre rodona i les parets estan coronades per merlets.
La pujada a puig Descalç potser seria millor pel davant, des de la pista, però no es veu net per enlloc. Un cop a dalt sembla que el punt més net és per darrera i al començament es baixa bé, però abans d'arribar a baix s'embruta i molt.


FOTOS:
vista del Sot del Bac, a sota mateix hi ha el Salt del Prat, al costat i en primer terme hi ha les Agulles del Prat i un xic més enllà les Dues Germanes, posteriorment i de tornada veurem el Tap de Xampany, que resta a l'altre cantó de vall.
un cop som al collet de la Pedradreta encarem la Trona, estrep rocós que sobresurt de la cinglera

des de la Trona tenim molt bona vista, a l'imatge detall dels Cingles de Bertí

tot esmorzant i ben asseguts, contemplem sorpresos com la boira circula entre els pins en una imatge de cine d'intriga

l'imatge es torna a repetir, la boira es desploma quan supera el Serrat de la Terma, amb el Castell de Montmany de protagonista

Sant Pere de Bertí a l'esquerra i cal Magre just al davant de Puig Descalç

pugem el Puig Descalç tot buscant una nova creu per la col·lecció, caldrà però una bona embardissada ja que no hem trobat cap camí ni per pujar ni per baixar

el Clascar vist des del Puig Descalç, a dia d'avui en ruïna, darrere el "castell" hi ha una petita i curiosa ermita dedicada al Sant Crist que pateix la mateixa sort que la casa....

el Castell de Montmany (o dels Moros), hi hem arribat per un estret sender carener atapeït de garrics i vegetació diversa, no us el recomano, per l'esquerra del Serrat de la Terma teòricament n'hi ha un de més bo...., cal dir però que vora el castell hi ha un munt de rètols amenaçants i d'altres que prohibeixen el pas....

vista dels cingles de Bertí i del Castell de Montmany

la creu de Cospinera, arran de cingle i vora la malaurada casa del mateix nom

TRACK I MAPA: TRCK AL WIKILOC


RESSENYA :

  .-  0 h.   --  EL FIGARÓ   --  325 m
  Seguim el carrer. Quan s'acaba continua una pista que travessa la via del tren. -PR- Deixem una pista a l'esquerra. La pista que puja suaument; la seguim fins que gira en rodó a l'esquerra.
  .-  10 min.   --  SOT DEL BAC  --     370 m.
  Deixem la pista i seguim de dret, de seguida fa un pla, girem a l'esquerra i entrem en un camí que ressegueix el sot del Bac, -PR- uns metres per sobre. El Sot del Bac és un indret molt bonic, ple d'agulles per escaladors. Passem pel costat de la Balma del Sot del Bac, forat que en cas de mal temps ens pot aixoplugar. Un xic més amunt trobem un trencant amb un indicador.
  .-  32 min.   --  TRENCANT SALT DEL PRAT
  Deixem un moment el camí i, baixem cap a la dreta, a trobar el rec on hi ha el Salt del Prat i a la dreta l'agulla del Salt. És un lloc molt frescal i preciós on val la pena baixar-hi.
  .-  35 min.   --  SALT I GORG DEL PRAT  --    475 m.
  Després de fer un tomb a dreta i esquerra, tornem al camí on hi ha l'indicador. El camí puja un petit grau i arriba a sobre el salt on s'acaba el sot. Aquí sobre, el camí fa un trencant.
  .-  42 min.   --  TRENCANT SOBRE EL SALT DEL PRAT
  Per l'esquerra hi tornarem. Ara continuem cap a la dreta, - PR - de seguida travessen una pista i comencem a pujar, passem pel costat de la casa aterrada de ca l'Andreu, on cal anar cap a l'esquerra. Pugem a un replà on a l'esquerra es deixa un camp, - PR - travessem una pista i arribem dalt una carena on fa un coll. A pocs metres, a la dreta, hi ha una pedra dreta.
  .-  1 h 5 min.  --     COLL DE LA PEDRADRETA   --  653 m.
  Marxem cap a l'esquerra per una pista carenera, - PR - que ens porta a una placeta on fa tres camins; seguim el camí del mig, de dret amunt. El camí marxa un xic a la dreta de la Trona per on fa un grau que pugem per una bonica graonada. El grau ens porta a un petit collet que separa la Trona de la Cinglera. Seguim el camí a l'esquerra i en un minut ens enfilem al cim de la Trona.
  .-  1 h 22 min.  --     LA TRONA  --     806 m.
   La Trona és una roca separada de la cinglera i un bon mirador. Tornem al collet i continuem de dret – PR - acabant de pujar el grau. Un cop a sobre la cinglera, trobem una pista on hi ha un GR.
  Seguim el GR cap a l'esquerra. De seguida deixem el PR que marxa a la dreta i que retrobarem més tard. El camí, molt planer, va resseguint la cinglera, - GR - passa pel costat de dues cases aterrades i molt enllà, va a sortir a una pista on de seguida trobem una torre elèctrica.
  .-  2 h.   --  DEIXEM EL CINGLE  --   859 m.
  Aquí hi tornarem. Ara continuem per la pista cap a la dreta – GR - que es separa de la cinglera. Arribem a un trencant de camins sobre el Clascar. Seguim cap a la dreta, – GR - sempre per la pista. Un tros enllà ens hi arriba el PR que hem seguit al Figaró. La pista gira a l'esquerra i arriba a Can Magre, on anem cap a l'esquerra i de seguida arribem a l'església de Sant Pere de Bertí.
  .-  2 h 17 min.   --  SANT PERE DE BERTÍ   --  805 m.
  Tornem a can Magre i seguim la pista avall, quan aquesta gira, continuem recta, travessem un camp d'herba i anem de dret al cim que tenim davant. El cim el pugem per l'esquerra. De camí no en trobem cap, tot està ple de matolls i petits marges de roca, on ens costa un xic trobar el punt per pujar.
  .-  2 h 35 min.  --     PUIG DESCALÇ  --    848 m.
  Puig Descalç és un petit cim arrodonit separat de tot arreu. Al cim hi ha una creu en recordança dels incendis del 1994. És un cim ple de matolls, tot i així té una bona vista.
  Per baixar, ens sembla des del cim, que per darrere serà més net. El camí tampoc és enlloc i si hem pujat malament, baixem pitjor. Els matolls són molt espessos, no sabem si hi ha cap camí millor, el que fem servir és molt dolent. Un cop a la pista tornem a l'església de Sant Pere de Bertí.
  .-  2 h 55 min.  --    SANT PERE DE BERTÍ   --  805 m.
  Seguim el camí de sota l'església que, molt de pla, ens porta a la casa forta del Clascar.
  .-  3 h 6 min.  --      EL CLASCAR  --    802 m.
  El Clascar és un gran casal d'estil gòtic, amb una torre al mig. Un cop al casal anem cap a l'esquerra, pujant cap a trobar una pista que amunt ens porta cap a trobar el trencant on hi ha el GR que ara seguim a la dreta, per tornar cap a la cinglera, just on hi ha la torre elèctrica.
  .-  3 h 11 min.   --  CINGLE DE BERTÍ  --     859 m.
Ara seguim la pista de la dreta. En dos minuts arribem a la taula de pedra. Taula sobre la cinglera amb una vista molt bona. Fem uns metres i agafem un camí a l'esquerra, que ens porta a baixar cap a un collet. Seguim el camí de l'esquerra, baixem el grau de Montmany, després anem molt cap a la dreta per una lleixa a mig cingle, fins que a l'esquerra hi trobem una fita i marques blaves.
  .-  3 h 39 min.   --  CORRIOL - MARQUES BLAVES   --  675 m.
  El corriol, molt precari, al principi baixa molt dret, després es desplaça a la dreta més suau, i finalment ens porta a una pista. És un corriol força justet, però clar i marcat.
  .-  3 h 45 min.   --  PISTA DE MONTMANY   --  610 m.
  Seguim la pista cap a l'esquerra, un tros enllà s'acaba la pista i continua un camí que ens porta a una carena de través, seguim la carena uns metres a la dreta i arribem al collet de la Terma.
  .-  4 h 5 min.   --  COLLET DE LA TERMA   --  664 m.
  El collet és sota la cinglera, just a la perpendicular de la taula de pedra. Aquí fa un trencant de camins. Ara hauríem de baixar un xic a l'esquerra per anar a trobar un camí que per l'esquerra de la carena, ens portaria al pla de la Creu.
  Nosaltres seguim per la carena, al començament hi ha camí, després tot i que el camí hi és, les mates el tapen força. Fem tota la carena del serrat de la Terma i arribem al pla de la Creu. A tocar del pla, cal travessar una tanca feta amb malla de la que es fa servir per la construcció.
Des del pla, anem cap a la dreta a buscar el castell que tenim al davant.
  .-  4 h 28 min.  --    CASTELL DE MONTMANY  --   673 m.
  Del Castell de Montmany, també dit dels Moros, només en queden un parell de parets, i per accedir-hi sempre cal travessar una tanca de malla.
  Baixem per l'altra banda del castell, anem a buscar la pista de sota. Seguim la pista fins que aquesta gira a la dreta. Ara anem uns metres cap al pla del davant, on hi ha una creu.
  .-  4 h 50 min.  --    PEDRÓ DE CUSPINERA   --  620 m.
  Tornem a la pista i marxem cap a la dreta, per sota la pista que hem vingut. El camí ens va baixant cap a buscar el Sot del Bac per sobre. Passem pel costat del Tap de Xampany.
  .-  5 h.   --  TAP DE XAMPANY  --     535 m.
  El Tap de Xampany és una agulla impressionant sobre el sot. Continuem avall i arribem a sobre el salt del Prat, on trobem el camí de pujada.
  .-  5 h 7 min.   --  TRENCANT SOBRE EL SALT DEL PRAT
  Seguim el camí cap a la dreta, passem pel costat de la balma i arribem a la pista.
  .-  5 h 28 min.  --    PISTA DEL FIGARÓ  --     370 m.
  Seguim la pista avall, travessem la via del tren i arribem al Figaró.
  .-  5 h 35 min.  --       EL FIGARÓ  --      325 m.
                 ----------------------------------------------------------------
                   GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques

                                 PR – marques grogues i blanques        

1 comentari: