QUE PRETENEM?


dijous, 23 d’abril del 2015

SANT PERE DE GRAUDESCALES – BUSA ( Per la Boixeda de Valielles ) (156 )


 RESUM :
Sempre que planegem una excursió sol ser per fer un cim, avui el cim el farem però el motiu de l’excursió és un altre. Volem seguir dos camins; el que va de Graudescales a Valielles i el que flanqueja per sota les parets de Busa. També volem anar al monestir de Sant Pere de Graudescales que és impressionant, però el principal motiu és la Boixeda de Valielles, un petit bosc de boixos. Boixos que han deixat de ser arbustos per convertir-se en arbres d’una altura i diàmetre considerables.
            Ruta: Molí del Bancell – Sant Pere de Graudescales – Grau de Valielles – Boixeda de Valielles – Valielles – Vilamala – Canal de Casa Vila – Serrat del Cogul – Grau de Vilamala – Valielles – Molí del Bancell.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 18 d’Abril de 2015
*COMARCA: Solsonès
*DISTÀNCIA: 22.20 km
*DESNIVELL ACUMULAT:  1.205 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 15 min.
*TEMPS PARADES: 40 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 55 min.
*DIFICULTAT:  Baixa, únicament cal estar preparat per que és força llarga.
*VELOCITAT MITJANA: 4.2 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Vall de Lord – Port del Comte E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: El pont de Llinars, a la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys. Deixem el cotxe a la pista que hi ha a la banda de baix del pont.
*OBSERVACIONS: Als camins d’avui, exceptuant la pista que baixa cap a Graudescales per on baixa un GR, a la resta no hi ha marques, només de tant en tant hi ha alguna marca verda molt desdibuixada.
            Els camins del grau de Valielles i els dels Faigs de Busa per sota la cinglera, que eren dos del motius per anar-hi, són molt bonics.
            Si no es vol fer l’excursió tan llarga, un cop visitats els boixos de Valielles, des de la casa es pot tornar. Això escurça l’excursió pràcticament a la meitat.
            Sant Pere de Graudescales és una meravella. Està molt ben arranjat, és un petit monestir romànic del S-X, d’una nau en creu, amb un cimbori octogonal, un absis i dues absidioles semicirculars.

FOTOS:Sant Pere de Graudescales

dalt el Grau de Valiellles veim com  el sol ja il·lumina els Rasos de Peguera
imatge de la casa de Valielles amb la Serra de Busa de fons

tram de la Canal de la Casa Vila

imatge des de dalt el Cogul, amb la Serra dels Bastets, i el Port del Comte

el Cogul tot pujant la Llebre

la Llebre, sembla una replica del Cogul

el Tossal de les Viudes i la Serra de Valielles

el Cavall Bernat, per accedir-hi cal creuar un roc encastat

la Serra de Busa des de la Casa de Valielles, el Cogul és la darrera punta que surt...


TRACK I MAPA:TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
           
0 h. --  PONT DE LLINARS  --  878 m.
            Continuem per la pista – GR – i de seguida arribem al molí del Bancell on hi ha un pont i un trencant de pistes. ( 3 min. ) A la dreta hi marxa la pista de Valielles, per on tornarem. Nosaltres continuem de dret, travessem el pont i passem pel costat del Molí del Bancell. La pista no massa bona, va resseguint les diferents raconades en lleugera pujada. – GR -  Quan al davant s’obre la vall, comença a baixar, fa dos revolts i en el segon, a la dreta, hi ha un mirador.
            30 min. --  MIRADOR DELS PRESIDENTS --  930 m.
             El mirador té una vista molt bona sobre Sant Pere de Graudescales. Des del mirador, seguim uns metres l’espectacular cresta de la dreta. Cresta on el riu ha obert l’estret de sant Pere. A l’altra banda, davant mateix, hi ha el Grau de Valielles, però des d’aquí no s’hi pot accedir. Per continuar cal tornar a la pista. ( 5 min. )        
La pista ara sempre de baixada, ens porta a trobar el riu de Llinars on fa un trencant. Seguim la pista que gira a la dreta, travessem el riu per un pont i arribem al monestir de Sant Pere de Graudescales.
            50 min.  --  SANT PERE DE GRAUDESCALES --  832 m.
            Després d’admirar el magnífic edifici del S-X, continuem. Ara seguirem un camí que surt del davant de la porta del monestir, travessa la pista per la que hem arribat i s’enfila cap a buscar el rec de l’esquerra. Un cop al rec, puja molt de dret. És un camí molt aixaragallat que ens porta a un trencant.
            1 h 2 min. --  TRENCANT GRAU DE VALIELLES --  930 m.
            Seguim el camí de pla cap a la dreta, de seguida deixem un altre camí que baixa a Sant Pere i continuem. El camí, de seguida s’enfila fent esses per un bonic grau, després planeja cap a la dreta amb una magnífica vista de Sant Pere i travessa la serra.
            A l’altra banda de la serra, primer marxa de pla, després fa petites baixades i pujades i, quan arriba a un punt on a la dreta fa dues roques arran de terra acanalades, el camí comença a baixar fent moltes esses i arriba a la rasa de Vilamala.
            1 h 32 min. --  RASA DE VILAMALA  
            El camí travessa la rasa i s’enfila per l’altra banda, primer cap a la dreta i finalment gira a l’esquerra i ja molt més planer, travessa un petit portell i  va a buscar una raconada on hi ha la Boixeda de Valielles; és una boixeda impressionant.
            El camí continua per sobre la boixeda i en tres minuts arriba a la casa de Valielles. Casa amb l’ermita dedicada a Sant Andreu, situada en un petit altiplà.
            1 h 49 min. --  VALIELLES DE BUSA --  1.020 m.
            Continuem per la pista de sota la casa, deixem a la dreta una font amb dos safarejos i baixem a trobar el riu. La pista puja per dintre, gira a l’esquerra i continua pujant, travessa el Portell de Vilamala i arriba a la casa de Vilamala, enfilada en un pla a l’esquerra.
            2 h 6 min. --  VILAMALA  --  1.065 m.
Continuem pista amunt, aquesta va fent voltes i repetjons. Seguim la pista fins que a la dreta trobem un camí ample que s’enfila, a tocar de la fageda.
            2 h 29 min. --  FAIGS DE BUSA --  1.265 m.
            Aquí deixem la pista que repetirem de baixada, ara marxem cap a la dreta. El camí de seguida es torna més estret i va resseguint un xic apartat la cinglera per sota. És un camí que pel mig del bosc planeja molt i va a trobar un camí que puja de la dreta.
            2 h 52 min. --  CANAL DE CASA VILA --  1.350 m.
            Seguim el camí a l’esquerra i ens enfilem per un grau que ens porta al cim de la serra de Busa, al coll entre la Llebre i el Cogul.
            3 h 2 min. --  COLL DE LA CANAL DE CASA VILA -- 
            Seguim cap a la dreta i, sempre pel costat de la cinglera, ens enfilem al punt més alt de la serra de Busa.
            3 h 9 min. --  SERRAT DEL COGUL --  1.526 m.
            Al cim té una vista molt bona. Ara ja comencem la tornada, així que desfem camí i, sempre pel costat de la cinglera, tornem al coll de la Canal de Casa Vila, i continuem de dret pel costat de la cinglera cap al cim del serrat de la Llebre.
            3 h 22 min. --  SERRAT DE LA LLEBRE --  1.521 m.
            Continuem resseguint la cinglera per dalt i arribem a una agulla separada d’aquesta, amb un roc enclastat.
            3 h 44 min. --  CAVALL BERNAT --  1.439 m.
            El camí per sobre la cinglera és impressionant. Resseguim la cinglera fins que aquesta fa un trau que la talla. Pel trau hi travessa un camí.
            3 h 54 min. --  GRAU DE VILAMALA  --  1.348 m.
            Deixem la cinglera i marxem cap a l’esquerra per un petit grau que ens permet baixar a trobar la pista de Valielles. Seguim la pista cap a l’esquerra i de seguida arribem al punt on l’hem deixada, pujant per anar cap a sota la cinglera.
            4 h 2 min.  --  FAIGS DE BUSA – PISTA DE VALIELLES --   1.265 m.
            Seguim la pista avall, passem pel costat de la casa de Vilamala, continuem baixant travessem el Portell de Vilamala i la rasa i ens enfilem cap a la casa de Valielles.
            4 h 35 min. --  VALIELLES DE BUSA --  1.020 m.
            Ara continuem per la pista, passat un coll, fem una drecera i continuem baixant la pista que va fent les raconades ens porta al trencant del Molí.
            5 h 12 min. --  MOLÍ DEL BANCELL –  872 m.
            Deixem a la dreta el molí i la pista de Graudescales i anem cap a la dreta on, pocs metres abans d’arribar a la carretera hi tenim el cotxe.
            5 h 15 min. --  PONT DE LLINARS --  878 m.
----------------------------------------
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada