QUE PRETENEM?


dijous, 29 d’octubre del 2015

BISAURÍN ( Des del refugi de Lizara ) (177 )

 RESUM :
Anem al Bisaurín, el cim més alt que hi ha entre la vall que som i el mar Cantàbric, i això li dóna un caràcter especial. El cim és un mirador excepcional i les muntanyes que l’envolten tenen uns color especials, ocres, vermells, grisos, blancs... això sense tenir en compte que som a la tardor i els arbres, també tenen tot el seu encant de colors.
Tenim tot el dia, ja que ens quedarem a dormir al refugi, o sia que tenim temps fins a l’hora de sopar. Som en un terreny on no hi hem estat mai, i tot i que sabíem que era preciós, ens ha sorprès, ja que és molt millor del que esperàvem. Així que avui per variar ens ho agafarem amb calma, molta calma.
Ruta: Refugi de Lizara – Coll del Foratón – Bisaurín – Coll de Baste – Refugi Forestal de la Vernera – Refugi d’Ordelca – Refugi de Lizara.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 23 d’Octubre de 2015
*COMARCA:  Jacetana - Osca
*DISTÀNCIA: 13.16 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.190 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 6 h 45 min.
*TEMPS PARADES: 1 h.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 7 h 45 min.
*DIFICULTAT: Baixa, només a la tornada per les Fetás trobem algun punt on cal vigilar un xic.
*VELOCITAT MITJANA: 1.7 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Valles de Ansó y Echo  E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Refugi de Lizara, situat a l’estació d’esquí de fons de Lizara, a la vall d’Aragües del Puerto. Per accedir al refugi cal fer 10 km de carretera enquitranada, més amunt del poble d’Aragües del Puerto.
*OBSERVACIONS: El recorregut de pujada és molt evident, sempre es veu on cal anar. Quant al de baixada, un cop trobada la primera canal, les altres són consecutives.

El cim del Bisaurín és un del millors miradors del que hem estat. En dies com avui es veu des del Montperdut, a l’Anie i fins al Moncayo, és un festival en totes direccions.

És una de les excursions on hem vist més coloraines, sobretot del terra que és de tots colors.

FOTOS:
aparquem sota el Refugi de Lizara i ja veiem el Bisaurín i el Fetás

després de passar per la Fuentefria seguirem encara un xic més per pista en direcció al Collado del Foratón

un cop dalt el Collado del Foratón marxem a la dreta tot seguint la carena, de dreta al Bisaurín

després del coll el primer tram es per herba, posteriorment s'entre en una mena de tartera força més costeruda, en la foto es pot apreciar el Collado del Foratón  i el Puntal Alto del Foratón a la Sierra de Gabás

superada la tartera la visió és brutal, ens sorprèn la varietat de tons de colors i la forma de les roques, en la foto en destaca  el Agüerri (esquerra)

ja a la carena vista del Bisaurín

el Castillo de Acher  i les muntanyes Navarreses de fons

la vista cap el NE és magnífica amb grans muntanyes com el MIdi d'Ossau, el Balaitus, els Infiernos o el Mont Perdut entre d'altres

més cap a l'E el massís de la Bernera amb la Punta del Bozo, la zona de l'Aspe i el Collarada tancant el repertori...
en la foto en primer terme la dentada Sierra de Secús,  l'Ibon de Estanés treu just el nas i el Midi presideix l'escena

la cresta de Fetás, nosaltres marxarem per l'esquera just en el punt més baix de la foto, on baixarem la segona canal, aquest tram sempre hi sol haver restes de neu

al final de la canal ens trobem amb una mena de rambla molt planera

després del tros pla ens queden dos trams més de baixada, en la foto fotogènica Plana Mistresa

a la Plana retrobem les marques de la Senda de Camille, anem baixant vora el torrent i arribem a aquest  curiós refugi (Refugio Forestal de la Vernera)

ja veiem el Refugi de Lizara a l'hora que la tardor és força present a la vall


TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. --  REFUGI DE LIZARA – 1.540 m.
Anem per darrera cap a sobre el refugi, on seguim–GR - la pista amunt. De seguida deixem a la dreta un corriol que marxa cap al refugi de Ordelca i és per on tornarem. Continuem per la pista, deixem un altre camí a la dreta –cartell indicatiu - que va al mateix lloc que el d’abans. Aquí se’ns ajunten les marques SC ( senda de Camille)
Continuem de dret amunt, passem pel costa de Fuenfria, un abeurador on surt aigua.
Passada la font, el camí – GR –SC - fa un petit tram de pla, després del qual encarem una gran pala d’herba, que puja fent una gran llaçada per arribar finalment dalt el coll.
1 h 20 min. --  COLLAU DE LO FORATÓN --  2.018 m.
Aquí deixem el GR i SC, que travessen el coll. Nosaltres encarem la carena de la dreta, el primer tram és d’herba, amb una pendent moderada,  i després s’arriba a un tram de pedra solta, força més dret.
La pujada no té pèrdua, ja que des del coll sempre es veu el cim, de fet es veu sempre des de la sortida del refugi.
3 h 30 min.  --  BISAURÍN --  2.670 m.
En tota la pujada, la vista és preciosa, però tot i així res a veure amb la que ens trobarem al cim.
Pujant hem trobat una parella de bascos que ens han dit: “ arriba váis a flipar” i la veritat és que s’han quedat curts, la visió que hi ha és tot un espectacle de formes i de colors. Una meravella !!!!!!.
Per baixar continuem cap a la dreta, seguint la carena o ve lleugerament a la dreta d’aquesta. – banda de Lizara – Quan arribem al final, on la carena o cresta cau en vertical cap el coll, uns metres abans de l’última agulla, a l’esquerra,  hi surt una canal. – fites – Baixem la canal, un cop a sota, anem per una tartera cap a la dreta fins a situar-nos, pràcticament sota del coll que separa el Bisaurín de les Fetás.
4 h 5 min. - - SOTA EL COLL BASTE --  2.479 m.
Aquí hi ha un camí que continua per sota i puja per l’altra banda del coll, cap a les Fetás.
 Nosaltres baixem cap a l’esquerra, - fites - per una canal força dreta. La canal, al començament és pedra i terra, i més avall és un caos de rocs més grans. La canal va a trobar una altra canal que baixa del coll de Secús.  Seguim la canal – fites - cap a la dreta i avall, de seguida fa un petit tram on és completament pla.
A la pujada la vista era impressionant, ara a la baixada, ens movem al mig d’unes canals amb vistes als cims més propers, però igualment impressionant.
4 h 50 min.  --  PLA A LA CANAL
A partir d’aquí, el camí es torna més transitable, tot i que hi continuen havent rocs. Continuem baixant, ara la canal s’obre molt. Baixem – fites - per la dreta del rec i arribem a una gran esplanada d’herba i aiguamolls. Sembla un camp de futbol, voltat per unes grades immenses.
5 h 25 min.  --  PAÚL DE VERNERA - - 1.990 m.
Voregem la plana per la dreta i anem a trobar el riu, al punt on fa l’estret que separa la serra de les Fetás i la de Vernera.
Aquí trobem el camí de la travessa entre refugis de la senda de Camille. Seguim el camí – SC - cap a la dreta, en un parell de minuts arribem a un curiós refugi.
5 h 33 min. --  REFUGI FORESTAL DE LA VERNERA – 1.979 m.
Més que un refugi sembla una pèrgola de l’Índia, però està molt net i cuidat.
Continuem baixant, ara el camí és molt més clar. Camí que primer marxa de dret i després gira a l’esquerra per anar a buscar  el riu. Riu que avui pràcticament baixa sec.
El camí fa un bon tram per sobre el torrent i quan arriba a un tall, – Achar  de Catiellas - entre dues roques, marxa cap a la dreta, s’enfila uns pocs metres i va a trobar un pla. Dalt el pla, quan el camí gira a l’esquerra i comença a baixar, a la dreta, hi ha un petit refugi.
6 h 20 min. – REFUGI D’ORDELCA --  1.711 m.
Aquest refugi més aviat sembla una capelleta, és petit, però molt acollidor.
Aquí el camí es parteix; un marxa de pla,- SC - i va a trobar la pista del refugi de Lizara, al punt on hi ha els indicadors,  mentres que l’altre, comença a baixar i va a trobar la mateixa pista, uns metres més avall. Nosaltres seguim aquest últim.
6 h 35 min. --  PISTA SOBRE EL REFUGI --  1.594 m.
Just on trobem la pista, sense trepitjar-la, baixem cap a l’esquerra, per una pala d’herba de dret al refugi que veiem a sota.
6 h 45 min. – REFUGI DE LIZARA --  1.540 m.
--------------------------------------------------------
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
SC –  Senda de Camille, marques grogues i verdes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada