QUE PRETENEM?


dimecres, 11 de novembre del 2015

El BAELL – LA COVIL – CAMPELLES ( Des de Ribes de Freser ) (179)


RESUM :
Aprofitem aquests dies de temps excepcional, per fer una excursió força llarga i amb un desnivell considerable, que ens permetrà, seguint bonics camins ancestrals i també camins oberts de poc per desemboscar, anar de  Ribes de Freser, cap el Baell, passant pel balneari Montagut,  pujar el cim de la Covil, baixar cap a Campelles i tot passant per Sant Antoni i el seu bonic mirador, tornar a Ribes.


DADES :
 *EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 7 de Novembre de 2015
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 22.61 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.450 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 30 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6 h.
*DIFICULTAT: Mitjana, però molt dura, hi ha força desnivell i és molt llarga, amés que hi ha algun punt on el camí no és massa clar.
*VELOCITAT MITJANA: 4.1 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapes: Taga  E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
                                                            Mongrony E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament de Ribes de Freser, just a l’altra banda del riu a l’entrada del poble. .
*OBSERVACIONS: El recorregut en la seva majoria és marcat amb les MG d’Itinerària, els únics trams on no hi ha marques són: Del Baell al refugi del Pla de Prats, de la Font Roja al cim de la Covil i de la Covil a la pista que ve del Refugi.

D’aquests tres trams l’únic on podem tenir problemes és el primer, a la sortida del Baell, fins a trobar el dipòsit i la captació d’aigües. Només cal tenir clar que és a la clotada, darrera la casa de can Vila. Tenint en compte que és una captació d’aigües, segur que hi ha un camí millor per arribar-hi. Quant a la resta, fins al refugi del Pla de Prats, sempre hi ha camí, tot i que cal anar passant de pista en pista.

Hi ha tres camins que són realment bonics: El de Ribes al balneari Montagut, el del balneari el  Baell, i el de Sant Antoni a Ribes. El sol fet de combinar aquests tres camins ja val la pena fer l’excursió.

Tota la pujada des de Coll de Pan fins a la Covil, és un espectacle miris on miris.

Des del cim de la Covil, la baixada més lògica és continuar la carena i anar al coll de Coma Ermada, i  baixar a buscar la pista, o també recular uns metres i anar pel mig dels prats cap el refugi de la Covil. Però ens ha fet gràcia baixar pel filat i ha estat força divertit.

FOTOS:
el dia encara no s'ha acabat d'aixecar que ja som davant el Balneari Montagut

un cop a el Baell fem una petita parada davant l'ermita de Sant Bartomeu, uns metres enllà hi ha can Torrent amb la vall del Freser a baix

el Refugi del Pla dels Prats en un lloc idíl·lic

passada la Font Roja arribem vora el Coll de Pan, on girem a la dreta per enfilar cap a la Covil, boniques vistes del Baix Ripollès

dilatada vista dalt de la Covil, amb el Costa Pubilla en primer terme i les muntanyes del Berguedà al darrere

la Covil, el cim és modest però sobrepassa els 2000 metres i té una gran vista en totes direccions

mostra de la baixada tot seguit el filat

ja a la pista, imatge del Costa Pubilla i el Pedra Picada (Serra de Montgrony)

a la muntanya es veu clarament la recta baixada del filat

arribant a Campelles amb el Taga i Sant Amand de fons

imatge de Roques Blanques, els Torreneules i el Balandrau

arribant al Coll de la Casassa girem la vista enrere per donar una ullada a la Covil

Sant Antoni

el Mirador de Ribes, amb un búnquer
imatge des del mirador, a baix hi ha Ribes de Freser, a dalt es pot veure des dels Torreneules fins al Taga


TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. --  RIBES DE FRESER --  900 m.
Seguim la carretera de Bruguera, travessem la via del cremallera, continuem carretera amunt fins que a la dreta trobem la pista cimentada que mena a la depuradora. Seguim la pista que deixarem– MG – poc abans que aquesta arribi a la depuradora, per seguir a l’esquerra una pista d’herba – MG – que passa pel costat d’una font.
10 min. --  FONT DE LA TEULA --  900 m.
Continuem per la pista, –MG – quan arribem a una barraca, la pista s’acaba i continua un camí que baixa a la dreta, trobem una bifurcació, anem a la dreta i avall. El camí molt bo i bonic, -MG-  ens porta a una pista més bona.
30 min. – PISTA – 983 m.
Seguim la pista a la dreta i avall, i quan la pista gira, la deixem per marxar cap a l’esquerra, de dret, per una pista més dolenta. -MG – Un tros enllà fa un trencant amb forma de Y, seguim la pista de la dreta, avall. - MG - Al següent trencant anem a l’esquerra, de pla, passem un pla amb bestiar i arribem a una pista cimentada.
41 min. --  PISTA DE MONTAGUT A PERRAMON 
Seguim la pista- MG -  avall. Pista que ens porta a travessar el Freser, just a la carretera de Ribes, davant del Balneari Montegut.
54 min. --  BALNEARI MONTEGUT – 845 m.
Seguim la carretera amunt fins al final del balneari, travessem la carretera i anem cap al darrere. Allí comença un camí – MG - que s’enfila pel mig del bosc. És un camí molt bonic, un tros amunt, en trobem una pista.
1 h 11 min. – PISTA DE CAN GORRA
Seguim la pista – MG - cap a l’esquerra, de seguida surt del bosc, i gira cap a la dreta per anar a sortir a les primeres cases del Baell, seguim el carrer de l’esquerra i anem davant de l’església de sant Bartomeu de la Baell.
1 h 33 min. – EL BAELL --  1.214 m.
Continuem carrer amunt, arribem a un indicador, agafem la pista de l’esquerra i passem pel davant de can Vila. Passada la casa, a la dreta hi marxa una pista amb una cadena, seguim la pista, a l’arribar al marge, a la dreta, hi ha una font. La pista gira a l’esquerra i entra a uns camps o prats. Nosaltres voltem els prats per l’esquerra i, arran de bosc, anem resseguint cap a la dreta per anar a trobar un dipòsit d’aigua.
1 h 40 min. – DIPÒSIT – 1.281 m.
Marxem cap a sobre el dipòsit, seguint el clot, sense un camí clar per anar a trobar una captació d’aigua que hi ha a sobre.
1 h 45 min. - - CAPTACIÓ D’AIGUA – 1.290 m.
A la dreta hi surt un camí que va pujant de biaix  cap a la dreta i amunt, i que ens porta a una pista de desemboscar. Segons anem pujant, s’hi van ajuntant diferents pistes dolentes. La pista ens porta a una de molt bona en una raconada o coll.
 1 h 52 min. – PISTA
Marxem cap a l’esquerra per una pista dolenta, anem pujant per una mena de rec, quan a la dreta veiem un camí, el seguim. El camí enfonsat va pujant, travessa una pista, continuem pujant i arribem altre cop a una pista bona. Aquí fa un trencant.
2 h 4 min. – TRENCANT DE CAMINS –  1.475 m.
Aquí tampoc seguim la pista bona, marxem per la pista dolenta de l’esquerra, en la mateixa direcció que pujàvem. La pista, molt dolenta, es va desviant cap a la dreta i comença a planejar, fa diferents trencants, sempre cap a la dreta i de pla. La pista ens porta a una de més bona, que cap a la dreta, arriba de seguida a una pista - aquí cimentada - davant mateix de l’àrea d’esbarjo del refugi del Pla de Prats.
2 h 21 min. – REFUGI DEL PLA DE PRATS –  1.560 m.
Sobre mateix del refugi, deixem la pista principal i en seguim una que puja cap a l’esquerra. – MG - La pista es va decantant cap a la dreta, primer fa una forta pujada, després un tram de pla i es converteix en camí. Camí que travessa el torrent de la font Roja.
 Un cop travessat el torrent, cal deixar el camí i les MG que van al refugi de la Covil, per marxar cap a l’esquerra. Passem per la font Roja, on hi ha uns abeuradors i anem a trobar una pista molt bona, que cap a l’esquerra, ens porta a la carena, on fa un coll.
2 h 48 min. --  COLL DE PAN – 1.760 m.
Deixem la pista i ens enfilem per la carena de la dreta, més que per la carena, uns metres a l’esquerra d’aquesta, fins un tros amunt, on seguirem la carena que ens porta de dret al cim de la Covil.
3 h 16 min. --  LA COVIL --  2.001 m.
El cim de la Covil és net d’arbres i la seva vista és impecable en 360º.  La baixada la farem de la manera més ràpida possible i és seguint el filat que marxa cap a la dreta. No hi ha camí, però el bosc és net i tot i que és molt dret, no és massa complicat de baixar. El filat ens porta a la pista que ve del refugi de la Covil.
3 h 34 min. --  PISTA COLL DE PAN I REFUGI DE LA COVIL – 1.703 m.
Seguim la pista cap a l’esquerra, arribem als plans de Prat de Jou, continuem seguint  la pista –MG-MT- que volta per l’esquerra el turó del Prat de la Serra. La pista passa pel Pla dels Gats i el Pla dels Reposadors, on fa una drecera i arriba al coll de l’Erola.
4 h 9 min. – COLL DE L’EROLA --   1.500 m.
Travessem la pista tal com venim de la drecera i continuem baixant. – MG-MT- El camí travessa una pista i baixa força de dret cap a Campelles, on hi arribem pel coll de Sant Climent, on fa una àrea per recollir la brossa dels  jardins.
4 h 26 min. --  CAMPELLES – COLL DE SANT CLIMENT – 1.319 m
Sense entrar al poble, seguim rectes, el carrer sense cases gira a la dreta i va a trobar el cartell d’entrada, per on arriba la carretera. Al costat del cartell hi ha una font.
Aquí marxem pel carrer de l’esquerra que de seguida gira a la dreta de pla, just a l’última casa agafem una pista a l’esquerra que volta la casa i comença a baixar.  – MG- La pista ens porta a una pista cimentada en un coll.
4 h 45 min. --  COLLADA DE LA CASASSA – 1.219 m.
Seguim la pista cimentada a l’esquerra i de pujada ens porta a l’ermita de Sant Antoni.
4 h 55 min. – SANT ANTONI --  1.272 m.
El camí i les MG marxen cap a l’esquerra, i de seguida es bifurca. Anem primer cap a l’esquerra per la carena per anar a un bonic mirador on hi ha un bunker.
5 h. --  MIRADOR DE RIBES – 1.259 m.
Tornem al trencant i marxem cap a l’esquerra, on un bonic camí – MG - que fa un munt de llaçades, ens baixa a Ribes, just al costat del riu Rigard a tocar de la carretera.
5 h 25 min. --  RIBES DE FRESER - - 900 m.
Seguim la carretera avall, travessem el pont i arribem a l’aparcament.
5 h 30 min. – APARCAMENT DE RIBES ---  900 m.
-------------------------------------------------------------
MG – marques grogues - Itinerària
MT – marques taronges


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada