QUE PRETENEM?


dijous, 19 de maig del 2016

RIBES – PORTELLA D’OGASSA – TAGA ( Pels Plans d’en Riu ) (199 )

 RESUM :
El Taga és un dels llocs on anem molt sovint, és un bon entrenament, és vora casa, té un bon desnivell i com no, és un lloc preciós.
El Taga avui el pujarem d’una manera força original, ja que el voltarem i pujarem per la banda contraria on sortim.
Ruta: Ribes de Freser – Collada de Manter – Plans d’en Riu – Torrent del Bosc Fosc – Camps de Vencerola – Portella d’Ogassa – Taga – Serra de Conivella – Ribes de Freser.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 15 de Maig de 2016
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 17.22 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.150 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 35 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h.
*DIFICULTAT:  Baixa, simplement és llarga i amb força desnivell.
*VELOCITAT MITJANA:  3.75 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Taga – Serra Cavallera – Sant Amand E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament del pavelló esportiu de Ribes de Freser, tot i que podríem aparcar al costat de la font de Santa Caterina.
*OBSERVACIONS: El recorregut fins a la Portella d’Ogassa és pràcticament tot senyalitzat per itinerària MG, només hi ha dos petits trams sense MG; el que va des del Prat de Jovell fins al trencant del Càmping ( tot i que hi haurien de ser) i el tram on nosaltres fem la drecera del torrent de Vencerola ( però si no es fa la drecera sempre hi ha marques).

Quant al tram que des de la Portella d’Ogassa, puja el Taga i baixa cap a la collada de Manter, és sempre per la carena, molt clar.

De la collada de Manter a Ribes, és anar a buscar els búnquers, que són a tocar de la collada, en el petit bony que hi ha al davant. Un cop als búnquers, el camí és molt clar.

Avui el recorregut per la part baixa, vorejant el Taga, estava ple de cirerers florits que li donaven un toc de color blanc, impressionant !!.

De tot el recorregut, l’únic tram on el camí ha estat molt precari, és el tram del torrent de Vencerola. És un camí que es passa, però el tram amb boixos sempre és molt just i avui molt enfangat.

Baixant del Taga hem tingut la sorpresa de trobar una bona mata de moixernons.

FOTOS:


en la foto Mas Conill, la casa ara deshabitada està envoltada de pastures

la pista continua, malgrat això nosaltres anem a buscar l'inici del Torrent de la Vencerola 

el camí cap el coll és precari, però amb paciència es passa (foto de la part alta del Torrent de la Vencerola)

tot i que no cal  arribem a la Portella d'Ogassa

des de la Portella iniciem el camí cap el Taga

si girem la vista enrere veiem el Puig Estela

imatge del cim del Taga,

el poblet de Pardines i bona part del Pirineu Gironí

ja a Ribes trobem la Font de Santa Caterina

TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. --  RIBES DE FRESER –  PAVELLÓ ESPORTIU --  930 m.
Seguim el carrer de sobre el pavelló esportiu i sempre de pla, anem a trobar el passeig on hi ha la font de Santa Caterina.
4 min. --  FONT DE SANTA CATERINA –  940 m.
Del davant de la font, marxem per un camí empedrat que surt a la dreta. –MG – El camí s’enfila per sobre la font i fent una llaçada, arriba a una pista on a l’esquerra hi ha un dipòsit. Seguim la pista a la dreta i amunt – MG - de seguida fa un revolt rodó a l’esquerra i a pocs metres sembla que s’acabi.
Tot i que continua una pista d’herba, nosaltres la deixem i ens enfilem a la dreta, pel mig del bosc, on un bon camí – MG - ens portarà a trobar dos búnquers, a tocar de la collada de Manter.
25 min. --  COLLADA DE MANTER – 1.147 m.
Aquest camí que hem fet, el repetirem a la baixada. La collada fa un encreuament de pistes: a la dreta, una pista que baixa cap a Ribes; també a la dreta i amunt, hi ha la pista per on tornarem. Ara seguim la pista que marxa de pla, cap a l’esquerra. -MG – La pista, pràcticament plana, ens porta davant el deshabitat però en força bon estat Mas Conill.
38 min. --  MAS CONILL – 1.175 m.
Continuem deixant  la casa a l’esquerra, que per cert, està ple de cirerers florits. La pista – MG - gira en rodó a la dreta i arriba a un coll, on hi ha una tanca per recollir el bestiar a l’esquerra. Aquí deixem una pista a la dreta i continuem planer, - MG - de dret. La pista ens porta a trobar una pista cimentada.
48 min. --  PLANS D’EN RIU –  1.220 m.
Seguim el ciment a la dreta i amunt, de seguida fa uns plans i deixem el ciment per marxar cap a la dreta. Sempre seguim la pista més bona, que marxa força planera, i arribem a una collada.
1 h 5 min. – PRAT DE JOVELL –  1.312 m.
Aquí per la dreta hi marxa una pista amb les MG. Nosaltres continuem per l’esquerra, ( també hi haurien d’haver MG però no en veiem cap ) fem una petita baixada,  travessem el torrent del Bosc Fosc i de seguida fa un trencant.
1 h 20 min. – TRENCANT  CÀMPING PARDINES –  1.355 m.
Aquí retrobem les MG que pugem per l ‘esquerra. Continuem de dret – MG - fins al primer trencant a la dreta.
1 h 24 min. --  PLA DE LA GIRADA –  1.379 m.
Deixem la pista principal tot i que la recuperarem més tard i anem cap a la dreta, per una pista que, ara si, comença a pujar de valent. La pista – MG - que passa pel mig d’un bosc de bedolls, fa diversos trencants, en tots anirem a l’esquerra i amunt. La pista finalment ens porta a retrobar, en un revolt la pista que hem deixat abans. La pista la retrobem a tocar d’uns plans.
1 h 42 min. --  CAMPS DE VENCEROLA – 1.541 m.
Seguim la pista amunt, de seguida arribem a un prat on la pista, ara d’herba, gira a la dreta, aquí hi ha un altre tancat pel bestiar.
Deixem la pista i les MG que fan una volta cap a la dreta. Nosaltres marxem de dret, per sota el tancat, i anem cap a trobar el torrent de Vencerola. Ara el camí és molt precari, més aviat sembla fet per les vaques. El camí puja paral·lel al torrent, però uns metres per sobre. És un corriol que puja passant pel mig dels boixos. Quan s’acaben els boixos, entrem a prat obert, anem pujant seguint el clot o torrent i arribem dalt un petit coll, on retrobem les MG.
2 h 15 min. – SOLEI DE LA CARITAT – 1.810 m.
Des d’aquí podríem pujar de dret al Taga, però volem anar a la Portella d’Ogassa, així que continuem de pla, –MG –  gaudint de la vista sobre els prats d’herba, i plens de flors que tenim sota els peus. El camí, sense cap problema, ens porta a la Portella d’Ogassa.
2 h 30 min. --  PORTELLA D’OGASSA –  1.797 m.
Un cop hem tret el cap a sobre la vall de Sant Joan, girem sobre els nostres passos, però uns metres per sobre. Seguim un camí, amb MV, que carenejant ens porta dalt la creu del Taga. Creu que ja vèiem des de la Portella.
3 h. --  TAGA –  2.039 m.
Al cim, hi ha una gran creu blanca, un vèrtex geodèsic i una vista immillorable. Continuem carenejant i comencem a baixar seguint el filat, – MV - quan aquest es desvia de la carena i marxa cap a la dreta, el deixem i continuem carena avall, fins que arribem a una pista.
3 h 45 min. --  PLANS DE CONIVELLA –  1.428 m.
Seguim la pista cap a la dreta i avall. – MG – A la pista hi ha un parell de dreceres molt clares, amb dreceres o sense, la pista ens porta a la collada de Manter.
4 h 12 min. --  COLLADA DE MANTER –  1.147 m.
Deixem totes les pistes i travessem de dret, cap el prats de l´altra banda, on fa un petit turó o bony, on hi ha els dos búnquers. A partir dels búnquers, el camí que baixa pel mig del bosc es segueix molt bé.
El camí – MG – baixa a trobar una pista que cap a l’esquerra ens porta al costat del dipòsit d’aigua, just abans del dipòsit, hi ha el trencant que ens baixa a la font de Santa Caterina.
4 h 30 min. – FONT DE SANTA CATERINA –  940 m.
Ara marxem seguint el passeig que, cap a l’esquerra, passa per sota el pavelló esportiu, on només ens cal pujar a buscar el cotxe.
4 h 35 min. --  PAVELLÓ ESPORTIU – RIBES DE FRESER –  930 m.
--------------------------------------------------------
MG – marques grogues

MV – Marques vermelles

1 comentari:

  1. Find out how THOUSAND of individuals like YOU are making a LIVING by staying home and are fulfilling their dreams right NOW.
    GET FREE ACCESS INSTANLY

    ResponElimina