QUE PRETENEM?


divendres, 16 de març del 2012

COLLBATÓ – GORRA FRÍGIA – SANTA COVA (17)



RESUM :
Montserrat és un d'aquells llocs que sempre que hi anem, ens ho passem molt bé. En aquesta sortida alternarem punts on ens barrejarem amb els turistes i punts on serem sols. El recorregut que seguirem és el següent: Collbató – Camí de Fra Garí - Camí de les Bateries – Camí de la Font Seca – Ermites de Sant Joan, Sant Jaume, Santa Magdalena, Santa Anna – Cim de la Gorra Frígia – Monestir – Santa Cova – Camí de les Feixades – Coves de Salnitre – La Salut.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 10 de Març de 2012
*COMARCA: Baix Llobregat
*DISTÀNCIA: 14 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.200 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 25 min.
*DIFICULTAT: Baixa, si no es puja ni a Sant Jaume, ni a la Gorra Frígia. Si es vol fer tota, és força més complicada.
*VELOCITAT MITJANA: 3.1 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa Montserrat de l'editorial Alpina 1 : 10.000
*PUNT DE SORTIDA: Àrea d'esbarjo de la Salut a Collbató.
*OBSERVACIONS: Els camins que seguim, exceptuant la drecera de Fra Garí, la pujada a Sant Jaume i la pujada a la Gorra Frígia, són sempre molt bons i de bon seguir.
Les ermites que passarem, la majoria són restes de parets, en les qual costa imaginar que hi hagués alguna cosa més. Les ermites de Sant Joan i la de Sant Onofre, no tinc massa clar quina és una i quina l'altra.
FOTOS:
            el sol acarona la Miranda de Santa Magdalena


            l'Elefant i companyia des de Sant Jaume
             la Magdalena Superior i la Gorra Frígia al darrera

            el monestir des del cim de la Gorra Frígia

            trams equipats a la Gorra Frígia

             interessant vista des del Monestir de Montserrat

            no cada dia s'arriba a Montserrat amb la motxilla a l'esquena

            la Santa Cova per darrera


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .- 0 h. --  LA SALUT --  393 m.
Quan trobem la segona barrera al final de l'àrea d'esbarjo, agafem cap a l'esquerra per darrera les taules, entrem dintre la riera i baixem uns metres fins que a la dreta hi pugen unes escales que ens portaran a una petita cova. Sobre la cova anem cap a l'esquerra seguint una línia elèctric. Travessem una rasa i continuem per sota la línia elèctrica, fins a un pla on trobem un camí ample.
  .- 13 min. --  DRECERES DELS GRAUS - FRA GARÍ  --  468 m.
Seguim el camí a la dreta que de seguida es bifurca. De dret continua la drecera dels Graus. Nosaltres seguim la de Fra Garí que marxa cap a la dreta i amunt. – PR – La drecera puja pel mig de la pedra molt de dret, entra en una canaleta de roca i va pujant de valent. En alguns punts s'ha de posar les mans al terra. La drecera està plena de graons picats a la roca. Passem un petit sortint, on hi ha un banc per descansar. El camí, que es torna encaixonar, sempre manté una canal molt ampla a l'esquerra .La drecera, amb moltes marques PR, ens puja molt dret a trobar, en una corba, l'antic camí de Collbató al Monestir.
  .- 33 min.  -- CAMÍ DE LES BATERIES --  675 m.
Al camí, que en molts trams és empedrat, el seguim cap a la dreta i amunt. El camí a seguir és molt clar. El seguim fins passar el torrent de la Font Seca, on hi trobem un trencant amb indicadors.
  .- 45 min. --  FONT SECA --  770 m.
La Font Seca és aquí a sota mateix. Aquí deixem el camí del Monestir, que continua de dret . Nosaltres seguim el que marxa cap a l'esquerra. El camí, molt bo i fàcil de seguir, continua pujant pel costat del torrent fins a sota Sant Joan, on arriba a un petit pla. Aquí cal vorejar per la dreta una gran roca, per anar a sortir al camí ample que puja del funicular cap a l'ermita. Just on al davant, a l'altra banda del camí, fa una canal amb escales.
  .- 1 h 15 min. --  PISTA DE SANT JOAN --  1.020 m.
Ara anirem a pujar l'ermita de Sant Jaume i tornarem, o sia que si es vol aquest tram que no és fàcil, es pot saltar. Seguim la pista ampla cap a la dreta, fins que a l'esquerra fa un coll. Deixem la pista i ens enfilem al coll des d'on anem a buscar les ruïnes de l'ermita de Sant Jaume, que són enganxades a les parets de la Gorra Marinera. Per pujar-hi cal fer una grimpada força llisa.
  .- 1 h 20 min. --  SANT JAUME  --  1.052 m.
Tot i que no és fàcil arribar a l'ermita, la vista des del seu mirador val la pena. Desfem el camí. Un cop al trencant, continuem amunt. Passem pel davant de l'ermita de Sant Joan, on de seguida s'acaba la pista, girem a la dreta per seguir una barana de fusta, passem per l'aterrada ermita de sant Onofre i continuem per un camí penjat a mitja altura, que sense barana no tinc clar que es pogués passar. El camí, ens porta a la raconada on pugen les escales que hi ha al davant del camí que hem sortit pujant de la Font Seca. Les escales, ens porten a un coll, al mig de les roques. Aquí hi hem de tornar. Ara continuem cap a l'esquerra i amunt, passem l'aterrada ermita de Santa Magdalena i continuem pujant fins al cim d' una de les roques, que fa d'esplèndid mirador.
  .- 1 h 38 min. --  MIRANDA DE SANTA MAGDALENA --  1.132 m.
Aquí es puja sempre caminant i el mirador és boníssim. Tornem al coll de sota l'ermita de Santa Magdalena. Marxem per la banda contraria on hem pujat, passem per un pas molt estret, per després baixar les escales de Jacob que ens portaran al camí de Sant Joan a Sant Jeroni
  .- 1 h 53 min. --  CAMÍ DE SANT JOAN A SANT JERONI
Ara anirem a pujar la Gorra Frígia i tornarem o sia que si es vol aquest tram que és molt complicat, també ens el podem saltar. Seguim el camí de Sant Jeroni cap a l'esquerra fins a tocar les parets de la Gorra Frígia on a l'esquerra i a sota fa un banc. Aquí on comença la barana de fusta deixem el camí i ens enfilem a la canal de l'esquerra. La canal que puja molt de dret, (al final inclús hi ha una cadena) ens porta dalt un coll entre agulles. Aquí ens enfilem amb ajuda d'una cadena a la roca de la dreta, voregem un tros cap a darrera, després amb l'ajuda d'altres cadenes comencem a enfilar-nos, fins al cim de la Gorra Frígia.
  .- 2 h 7 min.  -- GORRA FRIGIA --  1.152 m.
Som al cim més alt de l'excursió i sens dubte, un dels més impressionants de Montserrat. Al cim hi ha una creu de ferro que sembla feta amb agulles de la roba i una vista del monestir impressionant. Pel mateix camí, que de baixada tampoc és fàcil, tornem al camí de Sant Joan a Sant Jeroni. Seguim el camí cap a la dreta, direcció Sant Joan, passem per on hem baixat ( les escales de Jacob )i continuem fins que a l'esquerra hi marxa un camí amb escales.
  .- 2 h 32 min.  -- CAMÍ SANTA ANNA – PLA DELS OCELLS --  985 m.
El camí marxa paral·lel per sota el que seguíem, després gira en rodó cap a l'esquerra i força planer torna enrere. Quan és més o menys a sota les escales de Jacob, fa un trencant.
  .- 2 h 37 min. --  CAMÍ DE SANTA ANNA --  950 m.
Aquí hi ha un indicador. Deixem el camí que continua cap el Pla dels Ocells. Ara marxem cap a la dreta i avall, seguint un bon camí que ens porta a travessar el torrent i a l'ermita, també aterrada, de Santa Anna, on a sobre hi trobem el camí que puja del Monestir a Sant Jeroni.
  .- 2 h 45 min.  -- SANTA ANNA  --  915 m.
Seguim el camí a la dreta i avall, comencem a baixar escales, moltes escales, passem per l'impressionant pas del Francès, des d'on continuem baixant escales fins al Monestir de Montserrat.
  .- 3 h. --  MONESTIR DE MONTSERRAT  --  725 m.
Per continuar, cal anar a buscar unes escales, al costat de l'edifici, on arriba el cremallera. Les escales i el camí baixen un tram paral·lel a les vies. Després girem a la dreta. Per continuar baixant seguint el camí del Rosari, cap a la Santa Cova.
  .- 3 h 20 min.  --  SANTA COVA  -- 605 m.
Pocs abans d'arribar a la Santa Cova, a l'esquerra marxa un camí. -GR- El camí passa per sota la Santa Cova i es comença a enfilar suaument per anar a trobar un collet, on es bifurca.
  .- 3 h 33 min.  --  COLL DE LA FITA  --  660 m.
A la dreta i amunt hi marxa un camí que puja a Sant Miquel. Nosaltres seguim de dret. -GR- El camí, comença a baixar i ho fa de valent, fent moltes voltes sobre si mateix. Aquest camí que baixa molt, es segueix molt bé. Quan el camí comença a planejar es bifurca.
  .- 3 h 56 min. --  CAMÍ DE LES FAIXADES --  435 m.
Aquí el GR es parteix, un marxa de dret avall cap a travessar la carretera, per anar cap Olesa. Nosaltres continuem cap a la dreta, per l'anomenat camí de les Faixades. Camí que passa a mitja altura amb cingle per sota i per sobre. El camí, -GR - marxa molt tros força planer, per finalment pujar un tram i anar a sortir a les escales de les coves de Salnitre.
  .- 4 h 15 min. --  COVES DE SALNITRE  --  495 m.
Baixem les escales, arribem a l'aparcament, on seguim la carretera avall. Quan aquesta gira a l'esquerra, la deixem i continuem baixant per unes escales mal fetes de pedra i terra que ens permetran baixar fent una drecera, a l'aparcament de l'àrea d'esbarjo de la Salut, on tenim el cotxe.
  .- 4 h 25 min.  --  LA SALUT  -- 393 m.
                                                 __________________________________
                                       GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                                        PR – marques grogues i blanques




1 comentari:

  1. Hola nois. Jo sóc el Jaume de www.posatlesbotes.blogspot.com
    He mirat d'enviar-vos un mail, però no l'he trobat per enlloc, per posar-me en contacte amb vosaltres.
    A veure si d'aquesta manera podem contactar. Gràcies.

    ResponElimina