QUE PRETENEM?


dimecres, 19 de desembre del 2012

BALCONS DE LA PLANA ( Sant Martí Xic – Santa Perpètua - Sant Bartomeu ) (55)



RESUM :
Avui passerem per uns miradors excepcionals de la Plana de Vic i ho farem resseguint un seguit de cingleres amb unes vistes immillorables de la plana. Mirem d'evitar tant com podem les cases i les granges, tot i que en alguns punts no ho aconseguim i segurament és possible, a nosaltres en ha sortit així.
El recorregut és el següent: Vespella – Serrat dels Morts – Sorreig – Gallissans – Sant Martí Xic – Santa Perpetua – Roc Llarg ( Sant Bartomeu )– Vespella.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 15 de Desembre de 2012
*COMARCA: Osona
*DISTÀNCIA: 23 km.
*DESNIVELL ACUMULAT: 950 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 25 min.
*DIFICULTAT: Baixa, simplement s'ha de tenir en compte que és molt llarga.
*VELOCITAT MITJANA: 4.6 kms/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: El Lluçanès de l'editorial Alpina 1:40.000
*PUNT DE SORTIDA: El trencant de Vespella, situat a la carretera de Vic a Sant Bartomeu del Grau, deixem el cotxe a pocs metres de la carretera on hi ha les escombraries i el dipòsit de l'aigua.
*OBSERVACIONS: En la major part del recorregut d'avui, seguim o un GR o diferents PRs. Els camins no són massa complicats de trobar, l'únic tram que s'ha de vigilar i millor si es troba una variant, és el que va des de la carretera de Sant Bartomeu ( 4 h 35 min. ) fins a la Vila, no és molt llarg, però es passa per uns prats amb moltes vaques, en els quals hi ha moltes tanques que cal deixar tal com les trobem i finalment es passa pel mig de la granja. Sempre és per pista, però és l'únic tram que nos ens ha acabat de convèncer, al menys avui, ja que hem trobat moltes vaques.
FOTOS:
vista emboirada de Sant Martí Xic, tot baixant de les restes del Castell de Voltregà
Font de la Casan Nova de Dalt, ara arranjada, l'alzina ha crescut perpendicular al terra
vista cap el Castell de Voltregà des del mirador que hi ha a Santa Perpetua
a Santa Perpètua fa temps que una colla hi treballa, amb molts bons resultats
Sant Cristòfol de Vespella


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .-  0 h.  --     TRENCANT DE VESPELLA   --  562 m.
Tornem a la carretera que travessem per seguir una pista per l'altra banda, de seguida seguim un trencant a la dreta. La pista, més dolenta, ens porta a una pista asfaltada just on hi ha una gran alzina, seguim la carretera cap a l'esquerra per on de seguida s'arriba a un trencant.
  .-  10 min.  --     CASA NOVA DE L'ARGILA  --     555 m.
Deixem la carretera i seguim la pista de l'esquerra que deixa enlairada a la dreta la casa Nova de l'Argila. Seguim sempre la pista més bona, que passa per un tram amb uns roures molt grans i quan troba una casa la volta per l'esquerra, a sobre trobem una altra pista que seguim cap a la dreta i que ens portarà a un trencant amb indicadors, on trobarem un PR.
  .-  34 min.  --    SERRAT DELS MORTS  --    580 m.
Aquí deixem totes les pistes i seguim un camí que s'enfila per uns terrers cap a la dreta, -PR- el camí segueix el serrat dels Morts, on trobem un filat a l'esquerra que resseguirem sempre – a l'altra banda del filat hi ha ovelles – el camí, arran de filat ens porta a una altra pista asfaltada just a la casa dels Pins, on a l'esquerra hi ha un trencant i un altre indicador.
  .-  44 min.   --  ELS PINS   --  549 m.
Deixem el PR i la pista que marxa cap a l'esquerra i avall – va a Santa Cecília que és aquí mateix – Nosaltres continuem per la pista de l'esquerra. La pista va de dret a unes granges, el primer trencant anem cap a la dreta – Salaverd - passem per sota les granges, passem un rec i altre cop a la dreta per baixar cap a travessem el riu Sorreig.
  .-  53 min.   --  SORREIG  --     520 m.
Aquí ens trobem un altre PR. Seguim el camí que puja pel costat del riu, travessem una pista asfaltada i en la primera raconada a la dreta, deixem camí i PR per pujar per la raconada amunt - hi ha un tancant de xais- de seguida arribem dalt la carretera que seguim un parell de minuts cap a l'esquerra fins a sota una casa molt gran,- Gallissans - on la deixarem.
  .-  1 h 10 min.  --     GALLISSANS  --    550 m.
Seguim la pista cimentada que passa per sota la casa. La pista va pujant suaument i quan arriba a un trencant de moltes pistes seguim la que continua en la mateixa direcció i que va a la casa del Racó. Seguim la pista fins uns metres abans d'arribar a la raconada, on hi ha una font seca i una bassa a sota. Pocs metres abans de la font hem trobat un altre PR.
  .-  1 h 17 min.   --  FONT DEL RACÓ   --  637 m.
Ens enfilem pel costat de la font PR. El camí puja pel mig del bosc, travessa dos cop una pista i continua pujant, s'enfila sobre un roc. Aquí a la dreta hi marxa un corriol que ens portaria a sant Martí més de pressa. Nosaltres continuem per l'esquerra on comença la primera gran balconada. El camí, passa tot planejant per una lleixa penjada, on fa una gran balma – la Bauma de la Corrala – passada la balma, gira a la dreta i puja molt de dret. -PR A sobre trobem un camí amb indicadors. – són el GR i el PR que seguirem més tard. Cap a la dreta van cap a sant Martí i cap a l'esquerra, a la font de la casa Nova de Dalt - Nosaltres ens enfilem de dret uns metres, després anem cap a la dreta fins a unes escales que pugem fins dalt el turó, on hi ha el Castell de Voltregà.
  .-  1 h 48 min.  --    CASTELL DE VOLTREGÀ   --  858 m.
El castell està en ruïnes, només hi queden les restes d'alguna paret, la vista és molt bona. Deixem el castell a la dreta i seguim un camí que baixa cap a l'ermita de Sant Martí Xic
  .-  1 h 50 min.  --    SANT MARTÍ XIC   --  842 m.
És una petita i bonica ermita romànica del s. IX, situada en una estreta carena encinglerada sota el castell. Per marxar, seguim la pista d'accés a l'ermita fins passada la porta. Uns metres més enllà agafem un camí que baixa cap a l'esquerra. – Fites – El camí, baixa de dret pel bosc i de seguida ens trobem un camí amb el PR i el GR, que venen de sant Martí Xic. El seguim cap a la dreta i de seguida arribem a la font de la casa Nova de Dalt.
  .-  1 h 58 min.  --    FONT DE LA CASA NOVA DE DALT   --  788 m.
La font està arranjada, hi ha una bassa i a sobre una alzina tombada, és un racó molt bonic. Continuem pel camí que -PR- GR – de seguida arriba a una casa enrunada. Aquí el GR marxa avall per la dreta. Nosaltres continuem pel davant la casa, per un camí que ressegueix la cinglera,- una altra gran balconada- passem per una bassa, on girem cap a la dreta i anem – PR - seguint la cinglera, per finalment començar a baixar- la pel camí del Grau. El camí, molt bonic, ens baixa cap a trobar una pista al costat de la font de Puigpelat, on ens retrobem amb el GR.
  .-  2 h 38 min.  --    FONT DE PUIGPELAT   --  582 m.
Seguim la pista, ara molt de pla cap a la dreta – GR – PR - un tros enllà gira a l'esquerra i baixa cap a trobar el Sorreig.
  .-  2 h 48 min.  --      SORREIG
Travessem el Sorreig i continuem per una pista – PR – GR - que va pujant pel costa del rec de la Tuta, molt amunt el travessa i gira cap a l'esquerra tot començant a pujar mes fort. Uns metres més amunt trobem un trencant amb indicadors.
  .-  3 h 4 min.  --    SEPARACIÓ GR- PR   --  640 m.
Aquí deixem el PR que s'enfila de dret i més ràpid a l'ermita de Santa Perpètua. Nosaltres continuem seguint la pista amb el GR. La pista volta tot el turó per sota, poc abans d'arribar a una línia elèctrica, trobem un trencant, on hi torna a passar un PR. Aquí deixem la pista.
  .-  3 h 18 min.  --     DEIXEM PISTA  --    640 m.
Pugem cap a la dreta, per un camí -PR- GR – que ens puja la petita cinglera, després a sobre marxem cap a la dreta, de seguida deixem el GR i continuem pel PR per on arribem a un indicador “ mirador “ sota l'ermita. Baixam cap a la dreta i avall per anar al mirador d'en Pere Vila, un altre esplèndid balcó. Després tornem a l'indicador i ens enfilem a l'ermita de Santa Perpètua.
  .-  3 h 33 min.   --  SANTA PERPÈTUA  --     789 m.
L'ermita, és en un turó, està restaurada i és un bon mirador. Continuem per la pista que arriba a l'ermita. -GR- La pista que va baixant suaument, la seguim fins a uns plans, on fa un trencant de pistes.
  .-  3 h 45 min.   --  PLAÇA BALLADORA  --    716 m.
Aquí, deixem el GR i totes les pistes, per seguir un camí que s'enfila pel mig del bosc a la muntanya del davant. – MG - El camí, molt dret, puja cap a trobar un camí que seguim cap a l'esquerra. El camí, per dalt la carena va resseguint una altra balconada o cinglera. Sempre pel costat de la cinglera, arribem al collet del Griell. Aquí deixem la cinglera i anem cap a la dreta, on hi ha una bassa i des d'allí, ens enfilem a trobar les primeres cases d'una urbanització.
  .-  4 h 8 min.   --  URBANITZACIÓ DEL ROC LLARG
Hi arribem davant el nº 43 del carrer Mistral. Seguim el carrer cap a la dreta, que ens torna arran de cinglera, que seguirem fins que trobem uns pneumàtics pintats grocs, aquí a l'esquerra hi surt uns pista de terra.
  .-  4 h 20 min.  --               DEIXEM URBANITZACIÓ  --    884 m.
Seguim la pista de terra que de seguida gira a l'esquerra i baixa la cinglera per anar a trobar la carretera de Sant Bartomeu del Grau.
  .-  4 h 35 min.   --  CARRETERA
Travessem la carretera i seguim una pista, que de seguida travessa una porta, després marxa a la dreta i quan arriba al rec, baixa per la careneta sobre d'aquest. Un tros avall, una tanca en fa volta per la dreta, però tornem a la carena que pel mig d'uns prats amb molt de bestiar ens porta a passar pel mig d'una granja i per sota la Vila, per on arribem a l'església de sant Cristòfol.
  .-  4 h 53 min.  --    SANT CRISTÒFOL DE VESPELLA   --  573 m.
Ara seguim la pista en cimentada cap a l'esquerra i passant pel costat de Vespella, i finalment arribem on tenim el cotxe, sota el dipòsit de l'aigua.
  .-  5 h.   --  TRENCANT DE VESPELLA   --  562 m.
                               --------------------------------------------------------
                                                        MG – marques grogues
                                  GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                                                     PR – marques grogues i blanques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada