QUE PRETENEM?


divendres, 4 de gener del 2013

COVA DE LES GRIOTERES SANT FELIU DE SAVASSONA (58)

 RESUM :
L'any s'acaba i com millor per acomiadar-lo que fent una bona caminada. Seguim essent a la comarca i aquest cop pràcticament al costat de casa. Anem a veure la cova de les Grioteres i com no, Sant Feliu de Savassona ( sant Feliuet ) tenint en compte que sortim com aquell que diu de Roda la cosa es fa força llarga. Algun tram de transició i d'altres espectaculars, així acabem l'any. Esperem que el proper si no pot ser millor, no sigui pitjor.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 31 de Desembre de 2012
*COMARCA: Osona
*DISTÀNCIA: 21.9 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 840 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 40 min.
*TEMPS PARADES: 40 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 20 min.
*DIFICULTAT: Baixa.
*VELOCITAT MITJANA: 4.7 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Vall de Sau - Collsacabra de l'editorial Alpina 1:40.000
*PUNT DE SORTIDA: A l'entrada de Roda, venint de Vic, passada la Rotonda, cal agafar el primer trencant a la dreta que baixa cap a trobar el riu. La pista passa per sota la zona d'escalada, deixa a l'esquerra una pista, puja uns metres, i dalt la pujada fa un pla on deixem el cotxe. Aquí a l'esquerra hi ha el Pou de Glaç. És bonic anar-lo a veure.
*OBSERVACIONS: En una bona part del recorregut seguirem les marques de diferents GR 's i un PR. La resta són pistes que no costen massa de seguir.
Si no es vol fer el recorregut tan llarg, el millor és deixar el cotxe a l'aparcament de sant Feliuet, i l'única cosa que et perds, és el Pou de Glaç.
FOTOS:
cova de les Grioteres
en el passat l'aigua va erosionar la roca deixant una xarxa de túnels
hi ha forats que semblen fets a mida per una gimcana
tram curt, però vertical, per baixar la corda és imprescindible
Sant Romà de Sau, des d'una prespectiva que no coneixíem
Sant Feliuet
i no ens podem deixar la mítica Pedra del Sacrifici




TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .-  0 h.  --     POU DE GLAÇ   --  451 m.
Continuem per la pista asfaltada, al primer – GR - trencant deixem la pista que s'enfila a la dreta, per continuar de dret. La pista, segueix de pla, deixant una granja a sobre a la dreta, quan s'acaba la granja i abans d'arribar a una altra granja, agafem cap a la dreta una pista de terra que pel mig del bosc ens porta a la casa de can Ton Xic.
Voltem pel davant de la casa i continuem cap a l'esquerra. – GR - De seguida arribem a dos roures molt grans. Aquí agafem cap a la dreta, travessem la vall i ens enfilem per l'altra banda quan la pista gira a l'esquerra, per la dreta hi arriba un camí amb un PR.
  .-  22 min.   --  CONFLUÈNCIA GR – PR  --   493 m.
Continuem per la pista cap a l'esquerra un tros enllà, trobem un trencant amb indicadors que s'enfila a sant Feliuet. És per on tornarem. Ara continuem per la pista que ens porta dalt un coll.
  .-  37 min.  --   COLL DE PASSARELLA  --    537 m.
Aquí fa un trencant de camins: a la dreta cap a sant Feliuet i cap a l'esquerra a santa Magdalena. Nosaltres continuem de dret. La pista, primer baixa i quan comença a pujar fa un trencant en forma de Y. Agafem el camí que marxa de pla – GR – PR - per l'esquerra. Arribem a una estreta carena que saltem cap a l'altra banda. Travessem el torrent i per l'altra banda ens enfilem cap a trobar un transformador, on comencen les torres de la urbanització de Fussimanya.
Continuem cap a l'esquerra, de pla, seguint pel costat d'una tanca, després per un prat i finalment arribem a un carrer de través que seguim cap a la dreta, on una forta pujada ens porta a trobar la carretera que cap a l'esquerra, ens porta a la raconada on hi ha el trencant del restaurant.
  .-  1 h 10 min.  --          FUSSIMANYA
Marxem per la pista que continua de pla- GR – PR - per sota el restaurant. Seguim la pista i quan es bifurca seguim a l'esquerra i avall fins que aquesta s'acaba. Aquí agafem un camí que per l'esquerra i pel mig del bosc baixa a travessar el sot de l'Infern, per enfilar-se després per l'altra banda cap a trobar una pista.
  .-  1 h 24 min.  --      TRENCANT DE CASSERRES   --  477 m.
Aquí cap a l'esquerra hi marxa una pista i unes marques que van a Casserres. És un lloc preciós, que crec que s'ha d'anar a veure però avui no és la nostra meta. Així que marxem cap a la dreta – PR – GR - per una pista que ens porta a la carretera del Parador, just on hi ha l'aparcament, uns metres abans del parador.
  .-  1 h 34 min.   --  APARCAMENT PARADOR   --  535 m.
Travessem l'aparcament i seguim una pista cimentada que continua per l'altra banda. La pista baixa- PR – GR - resseguint el pantà de Sau. A uns 100 metres del començament per la dreta hi marxa un dels GRs. El GR de l'abat Oliba que seguirem més tard. Ara anem a la cova de les Grioteres. Així que baixem per la pista, fins que a la dreta hi ha un senyal d'esllavissament, uns metres abans a la mateixa banda hi ha un corriol. Seguim el corriol que s'enfila al marge, després segueix un tram de pla i finalment fa una pujada molt dreta, que ens porta davant la cova.
  .-  1 h 43 min.   --  COVA DE LA GRIOTERA  --    521 m.
Per pujar a la cova cal fer una petita grimpada. Al primer tram de la grimpada, que és molt curt, no és fàcil. Per baixar millor portar una corda. La cova fa diferents entrades que dintre es comuniquen. Els passos són molt estrets i recorre la cova per dintre és molt divertit.
De la cova, pel mateix camí, tornem cap sota l'aparcament del parador, al punt on es partien els dos GR..
  .-  1 h 54 min.  --    SEPARACIÓ DELS GR   --  526 m.
Ara seguim el GR de l'Abat Oliba que s'enfila cap a dintre el bosc i va a buscar la cinglera a sobre la cova. El camí ressegueix la cinglera amb unes vistes fabuloses del pantà de Sau i la seva vall, passa dos camps que ressegueix per l'esquerra i quan arriba a un tercer - GR - s'enfila per la dreta cap a trobar una pista molt bona a sobre del camp.
  .-  2 h 34 min.   --  PISTA
Seguim la pista cap a l'esquerra. Sempre seguim la pista més bona que va resseguint la cinglera, un xic més apartat que el camí d'abans.- GR - Passem per sota el puig del Far i continuem per anar a trobar el punt on un altre GR puja la cinglera procedent de Vilanova de Sau.
  .-  2 h 54 min.  --    TRENCANT DE VILANOVA
Continuem per la pista. – GR - Deixem una porta a la dreta i uns quants metres més enllà trobem una pista que marxa 90º a la dreta. Deixem la pista que seguíem i totes les marques. Baixem cap a la dreta. La pista es veu remenada de poc. És una pista que baixa molt de dret i que deixarem, trencant a dreta i esquerra. La pista baixa cap a travessar un rec per després enfilar-se per l'altra banda, on de seguida va a trobar una pista molt bona.
  .-  3 h 24 min.  --    PISTA DE L'AGUILAR  --    690 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra per sobre una casa. Al primer trencant seguim cap a la dreta, passem per sobre una altra casa i de seguida deixem la pista més bona, per agafar-ne una que gira també cap a la dreta. Un cop a la carena tornem anar a la dreta, on de baixada passem pel costat d'una casa i després pel costat d'uns laboratoris, on la pista és asfaltada. Quan la pista gira a la dreta, la deixem i continuem de dret avall per la carena. Arribem a un pla on continuem de dret cap a trobar un corriol, no massa clar, ni massa net, que ens permet baixar els pocs metres que falten fins al torrent. Torrent que cap a la dreta ens porta a la carretera.
Seguim la carretera cap a l'esquerra. De seguida gira a la dreta i fa una petita recta de pujada. A l'arribar al capdamunt de la pujada fa un aparcament a la dreta.
  .-  3 h 55 min.   --  APARCAMENT DE SANT FELIUET  --   609 m.
Aquí deixem la carretera per enfilar-nos al marge. Un cop a sobre, seguim un camí que voreja els camps i ens porta davant una roca molt gran – El Dau – Agafem cap a l'esquerra i per un camí que puja un escaler arribem a dalt l'ermita romànica del s. XI de sant Feliu de Savassona.
  .-  4 h 3 min.  --    SANT FELIU DE SAVASSONA   --  661 m.
Després d'admirar la vista i el lloc on són, que és fabulós, tornem a baixar per les escales. Seguim el primer corriol a la dreta, passem pel costat de la impressionant pedra del Sacrifici i continuem seguint el camí que ens porta a tocar la carretera. El camí – GR - continua per sota, paral·lel a la carretera. Després baixa cap a la dreta i per un camí molt dret arribem a la pista que hem seguit a primera hora i que cap a la dreta, puja a coll de Passarella.
  .-  4 h 14 min.  --    TRENCANT GR  --     493 m.
Ara marxem cap a l'esquerra. Seguim la pista cap a l'esquerra. Un tros enllà deixem el PR que marxa de dret. Girem a la dreta. – GR – Travessem la vall i arribem a can Ton Xic.
  .-  4 h 23 min.   --  CAN TON XIC
Deixem la pista, voltem la casa cap a darrere – GR - on seguim el camí que ens portarà a la pista asfaltada davant la granja de les Guilleries. Aquí marxem cap a l'esquerra.- GR - En el següent trencant seguim a la dreta i de seguida arribem al pou de glaç on tenim el cotxe.
  .-  4 h 40 min.  --    POU DE GLAÇ  --     451 m.
                               --------------------------------------------------------
                            GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                                          PR – marques grogues i blanques



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada