QUE PRETENEM?


dimecres, 6 de febrer del 2013

CASTELL DE MILANY - LA CAU (63)

 RESUM :
Si us agrada l'aventura, si us encanta seguir camins intermitents, que ara hi són, ara no, si sabeu orientar-vos i sou capaços de seguir carenes, aquesta és la vostra excursió. Anem al Castell de Milany. Seguirem uns camins que si estessin nets i un xic arranjats seria un recorregut fora de sèrie, però estan com estan i tot i així el recorregut és més que interessant.
El recorregut serà el següent: Pont de Samala – Piella – Coll de la Valona – Castell de Milany- Tornem, per PR, que aquest sí que està ben arranjat i que baixa cap el coll de la Valona – Coll de l'Oli – Coll de Bena- Pont de Samala.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 2 de Febrer de 2013
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 15 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 855 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 30 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, només cal tenir en compte que hi ha trams on el camí costa de seguir o que pràcticament no n'hi ha. En aquests casos sempre cal anar per la carena.
*VELOCITAT MITJANA: 3.75 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Taga – Serra Cavallera E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Gravera que hi ha sota el Pont de Samala a la carretera de Ripoll a Vallfogona.
*OBSERVACIONS: El recorregut passa per uns boscos molt bonics de faig, alzines, roures i pins; hi ha de tot. Els camins. quan hi són, són camins que per si sols ja val la pena passar-hi. Quant a vista, és magnífica.

FOTOS:
la Piella
bosc de faig, abans de sortir al Jaçal
la pujada gairabé sempre és per la carena, tot hi que no sempre és neta......
les restes del Castell de Milany, característica imatge reconeixible per tothom
foto del cim, no cal dir que hi ha molt bona vista
descomunal faig a la Font de l'Obi
la modesta ermita de la Cau


 
TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :

  .-  0 h.  --      GRAVERA  --     787 m.
Continuem per la pista i de seguida deixem a la dreta una pista que puja cap a la casa de la Tolosa, que és per on hi baixa un PR i de fet, és per on tornarem. Continuem per la pista, travessem el riu i un tros més enllà el tornem a travessar, deixem una casa a la dreta i arribem a un pla on hi ha uns pollancres força grans; aquí hi ha un trencant.
  .-  16 min.   --  TRENCANT CAL MESTRE   --  812 m.
Pugem cap a la dreta fins davant la casa, on hi ha un roure molt gran. Aquí deixem la pista i continuem cap a l'esquerra per una pista d'herba que primer puja per la carena, després marxa cap a la dreta, passa pel costa de la casa en runes de cal Palomera i un tros amunt es bifurca. Nosaltres seguim cap a l'esquerra. La pista va pujant fent llaçades, tornar a la carena i arribem a un trencant de quatre pistes.
  .-  30 min.  --    TRENCANT
Travessem les pistes, deixant-ne una a la dreta i una altra a l'esquerra. Continuem per la del davant, que continua pujant per la carena, i uns metres després marxa cap a l'esquerra. Un tros enllà a la dreta fa un petit pujador.
  .-  36 min.   --  CORRIOL  --     1.004 m.
Aquí comença l'aventura, ja que el camí no és massa clar. Seguim el corriol que primer marxa esbiaixat cap a l'esquerra, per després tornar a sobre el punt on l'hem agafat, i enfilar de dret, sense camí massa clar, fins pocs abans d'arribar on la carena planeja. Aquí trobem un camí molt més definit. Seguim el camí cap a l'esquerra i amunt. El camí primer passa per l'esquerra de la carena, després la travessa un parell de cops per uns passos molt bonics, després comença a planejar cap a l'esquerra flanquejant força amunt el serrat de Sant Joan. El camí, de pla, ens porta a la casa de cal Piella, just per sobre un freixe molt gran, al costat de l'ermita de la Mare de Déu dels Àngels.
  .-  55 min.   --  CAL PIELLA   --  1.120 m.
Anem a veure la casa i l'ermita que estan força arreglades. Per continuar ens cal pujar pels rocs de darrere l'ermita, per anar cap a trobar el collet de l'esquerra per sobre les granges. Un cop al coll, seguim la carena de l'altra banda amunt, travessem una pista i continuem carenejant, arribem a un gran tancat on cal anar uns metres a l'esquerra i pujar pel costat del tancat. A sobre trobem un altre pla i, també un xic per l'esquerra, tornem a buscar la carena, marxem un xic a l'esquerra, travessem un pas molt bonic i sortim a una carena més neta. Continuem carenejant seguint un corriol molt més clar que de seguida marxa cap a l'esquerra, pel mig del faig, per anar a pujar amb una petita grimpada un grau molt bonic, que ens deixa als extensos plans que hi ha al Jaçal.
  .-  1 h 23 min.  --     EL JAÇAL   --  1.340 m.
Sortim al costat d'un tancat molt gran de pedres. Aquí, anem a buscar la carena de la dreta. Primer pel mig de boixos anem cap a buscar la carena d'herba que passa pel pelat cim de Cantallops, des d'on continuem, sempre per la carena que s'embruta un xic de boixos. Passem per l'emboscat cim del Turó de l'Artiga del Poble i arribem a un collet, entre aquest últim turó i el turó de la Valona.
  .-  1 h 50 min.  --     COLLET
Aquí deixem la carena i marxem en diagonal cap a l'esquerra i amunt, on un camí força definit pel mig del faig, revolta un sortint de la carena i continua per finalment acabar perdent-se ja a tocar de la carena que ve de la Cau. A la carena hi arribem sense problemes al punt on hi ha una porta.
  .-  1 h 58 min.   --  SOBRE EL COLL DE LA VALONA  --   1.472 m.
Aquí s'acaben els problemes. Ara només seguirem camins molt clars, ben marcats, i preciosos.
Continuem per la carena de l'esquerra, baixem cap el coll de la Valona,que és aquí mateix. Al coll hi trobem el PR. Continuem de dret seguint el camí i el PR, passem per sota el penyal del castell i anem a buscar la carena de l'altra banda, des d'on pugem cap al cim del castell.
  .-  2 h 14 min.  --    CASTELL DE MILANY   --  1.533 m.
Del castell només resten quatre parets mal contades, està situat sobre un penyal amb una vista de 360º impressionant. Ara toca tornar, desfarem el camí fins al coll de la Valona.
  .-  2 h 23 min.   --   COLLET DE LA VALONA   --  1.458 m.
Al collet de la Valona, deixem la carena i seguim el PR que de fet no deixarem fins al cotxe. El camí, molt fresat, passa molt aprop de la carena i ens porta a una font on a sobre hi ha un faig monumental.
  .-  2 h 32 min.   --  FONT DE L'OBI  --       1.435 m.
El camí, molt bonic, continua baixant pel mig de faig i roure, amb la carena a la dreta. Finalment entra al bosc de pins – PR - on es desdibuixa un xic i baixa de dret al plans on hi ha l'ermita de la Cau.
  .-  2 h 55 min.  --     LA CAU  --     1.325 m.
L'ermita de la Cau, vista des de fora, sembla més un cobert que una ermita. Està situada al mig d'un pla d'herba i està força abandonada.
Tal com arribem a l'ermita, marxem per la dreta, per sota la pista. - PR – Marxem seguint un camí molt clar, que baixa cap a trobar un trencant molt aprop del coll de l'Oli.
  .-  3 h 3 min.  --      COLL DE L'OLI  --       1.262 m.
Continuem de dret avall. Seguim un camí – PR - que ens baixa cap el següent collet, on hi ha un terrers grisos.
  .-  3 h 13 min.     COLL DE BENA   --  1.145 m.
Travessem el coll. Ara marxem cap a la dreta. El camí -PR - ens porta a una pista, on a la dreta, enlairada, hi ha la casa d'Obic. Seguim la pista a l'esquerra i avall. La pista sempre va paral·lela al rec, que segons va baixant va canviant de nom. La pista ens fa arribar a la casa de la Tolosa. La casa és sobre mateix de la gravera, on hem aparcat el cotxe. Continuem pista avall. De seguida trobem el trencant on hi ha la pista de la sortida. Seguim la pista uns pocs metres cap a l'esquerra i arribem on tenim el cotxe.
  .-  4 h.   --  GRAVERA  --      787 m.
                         --------------------------------------------------------
                                            PR – marques grogues i blanques





1 comentari:

  1. Come and see how 1,000's of individuals like YOU are earning their LIVING from home and are fulfilling their dreams right NOW.
    CLICK HERE TO START NOW

    ResponElimina