QUE PRETENEM?


dilluns, 9 de setembre del 2013

FEITÚS – PUIG SISTRA – LES AGUDES (89)

RESUM :
  En aquesta sortida farem una volta per la vall de Camprodon, visitant un indret amagat com és Feitús, i dos cims que viuen a l'ombra del Costabona i de Vallter, però que no per això deixen de ser força interessants.     Farem tres carenes precioses una de pujada, una que uneix els dos cims i la de baixada. En molts punts ja voldrien molts jardins assemblar-s'hi.
  És una excursió on d'excursionistes pocs, ara caçadors i boletaires, un munt, però almenys avui tots amb el sarró buit.
  El recorregut ha estat el següent: Pla de l'Illa – Feitús – Serra de Meianès – Puig Sistra – Collada de Lliens – Puig de les Agudes – Pla de Sant Joan – Collada dels Homes Morts – L'Illa.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 7 de Setembre de 2013
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 17.16 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.159 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 30 min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 50 min.
*DIFICULTAT: Baixa, només hi ha un petit problema a l'hora de trobar la pista que baixa des de la pista de Pla de Sant Joan, a la casa de l'Illa.
*VELOCITAT MITJANA: 3.8 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Costabona – Alta vall del Ter E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Pla de l'Illa. Situat sota el camp de tir, que es troba un cop passat el cementiri de Llanars, a la carretera de Feitús
*OBSERVACIONS: és un recorregut molt evident i exceptuant dos trams. El primer a sobre Feitús fins a la pista de la serra de Meianès, i l'altra de la pista de Pla de Sant Joan fins a la casa de l'Illa. Des de la Collada de Lliens, fins a la pista que trobem un cop passada la collada dels Homes Morts, sempre seguim pel costat d'un filat o altre.

FOTOS:
el dia s'aixeca, el sol surt vora el Puig Moscós, així ho veiem des de la Serra de Meianès
el Costabona des del Puig Sistra, les nuvolades augmenten a mesura que el dia avança
seguim el filat i el GR, al fons es veuen  les Agudes, foto presa des del Pla de les Bigues
una trista ullada de sol sobre el Gra de Fajol petit
cim de les Agudes
quan ja semblava que no torbariem cap bolet apareix un cep
i unes "pinenques"
si, hi ha cops que cal tenir fe per seguir un camí


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ



RESSENYA :
  
.-  0 h.   --  PLA DE L'ILLA  --     1.015 m.
  Continuem seguint la carretera amunt, de seguida deixem a l'esquerra un trencant que puja a la casa de l'Illa. - És per on tornarem – Ara continuem seguint el quitrà fins que a la dreta hi ha una petita presa d'aigua i per l'esquerra hi baixa el torrent del Rodà.
  .-  21 min.  --       EL MOLINÀS   --  1.095 m.
  Aquí deixem la carretera, o millor dit pista cimentada, que continua cap a Feitús, i agafem una pista d'herba que marxa per l'esquerra, per sobre un cobert. La pista, amb petits tram cimentats va pujant paral·lela al torrent del Rodà. Un tros amunt, deixem a l'esquerra la casa d'Escardenya i arribem a la pista cimentada que hem deixat al Molinàs.
  .-  35 min.   --  FEITÚS   --  1.235 m.
  Seguim la pista amunt. De seguida arribem a les poques cases del veïnat de Feitús. Voltem les cases cap a sobre. Un cop a sobre les cases, el ciment s'acaba i la pista es bifurca.
Aquí deixarem la pista que continua de pla i que més amunt retrobarem. Ara farem una drecera. Així que girem a l'esquerra, de seguida girem a la dreta i comencem a pujar pel llom. El camí no és massa clar, però es va pujant força bé. Pugem més o menys a la vertical de la bifurcació de sobre les cases. Camins o pistes que trobem, les travessem, nosaltres sempre de dret amunt. Arribem a uns plans on continuem pujant rectes fins a trobar una pista de través.
  .-  52 min.   --  PISTA DE FEITÚS   --  1.397 m.
  És la pista que puja des de Feitús passant per la casa Sola. Seguim la pista cap a l'esquerra. Pujant de dret per la carena, de seguida arribem a un pas on hi havia una barrera. La pista, continua recta com un ciri per la serra de Meianès. És una pista que puja molt recta, per una carena força neta, passant per diferents plans, fins arribar a un pla, amb una bona vista per banda, on la pista sembla que marxi a la dreta. De fet fa uns metres a la dreta i s'acaba.
  .-  1 h 22 min.   --  COLLET DE MEIANÈS  --   1.696 m.
  Continuem seguint carena amunt, ara ja sense una pista tan clara, però per una carena molt neta. Seguim la carena fins poc abans d'arribar dalt el Pla de les Bigues. ( Pla que hi ha a la carena que va de Les Agudes a la collada de Lliens). Sota el Pla marxem cap a la dreta per vorejar el petit turó que ens separa de la collada de Lliens, on arribem de pla.
  .-  1 h 43 min.  --     COLLADA DE LLIENS  --   1.864 m.
  Som en un coll molt marcat i d'un verd preciós. Aquí ens trobem amb el GR11, i amb una tanca amb pals i fils que ressegueix la carena. Seguim la carena cap a la dreta, resseguint la tanca que va pujant entre els pins i que ens porta dalt el pla on fa dos cims als quals pugem tots dos. El que té millor vista és el de més el nord.
  .-  2 h.  --      PUIG SISTRA  --    1.990 m.
  Al cim hi ha una fita de terme i una vista molt bona cap a la banda del Costabona i la vall d'Espinavell. Després d'admirar la vista, tornem cap a la collada de Lliens, ara per l'altra banda del filat. És igual passar per una banda o per l'altra, sempre hi ha llocs on cal torejar algun arbre.
  .-  2 h 12 min.   --  COLLADA DE LLIENS  --   1.864 m.
  Ara seguim la carena i el GR cap a l'altra banda, pugem el cim del davant sempre resseguint la tanca. Passem pel Pla de les Bigues, on el GR es separa de la carena per marxar cap a la dreta i baixar a Setcases. Nosaltres travessem el pla tan recte com podem i tornem a buscar els pals i la carena. Filat i carena van fent ondulacions, alguna d'elles força remarcades, per finalment arribar primer al cim oriental i després a l'occidental, que formen el Puig de les Agudes.
  .-  2 h 50 min.  --     PUIG DE LES AGUDES  --   1.976 m.
  El cim occidental és un cim impressionant sobre Setcases, hi ha el vèrtex geodèsic i l'Estelada. Amb una vista molt bona sobre Pastuira i Grans de Fajol.
  Ara baixarem per una carena fabulosa. Ho fem resseguint la tanca de l'esquerra, tal com hem arribat. La carena al començament baixa suaument i després molt més de dret. Passem pel coll Pany, un pla net d'arbres,i continuem baixant per una pista carenera que ens porta al gran pla de Sant Joan.
  .-  3 h 27 min.   --  PLA DE SANT JOAN  --   1.597 m.
Aquí la pista i carena es separen, la pista marxa cap a l'esquerra. Nosaltres continuem seguint la carena i el filat que continua baixant de dret, però ara ja no és tan net. Un tros avall, passem molt aprop de la pista. Continuem baixant fins que la carena fa un petit pla i un bony.
  .-  3 h 46 min.  --    COLLADA DELS HOMES MORTS 1.402 m.
Passat el bony, una part del filat marxa cap a l'esquerra. Deixem la carena i seguim el filat que primer baixa uns metres cap a l'esquerra i després, força planer, continua marxant cap a l'esquerra. Seguim el filat fins que a la dreta hi ha un prat d'herba i pel costat marxa una branca del filat. Aquí seguim el filat de la dreta. Al final del prat, seguim el filat que marxa a l'esquerra uns metres. De seguida arribem a un altre prat o camp, on deixem el filat per baixar cap a la dreta a travessar el prat, a l'altra banda del qual trobem la pista que baixa del Pla de Sant Joan.
  .-  3 h 57 min.  --    PISTA DEL PLA DE SANT JOAN   --  1.319 m.
  Aquí, segons l'Alpina hi ha de marxar una pista cap a la casa de l'Illa. De fet hi és, ara trobar-la és una altra qüestió. On hem sortit a la pista, és pla. Aquí a la banda de dalt hi ha un arbre i a la de baix un camp d'herba amb una tanca de filferro que el tanca. Travessem la tanca i seguim el camp o prat cap a l'esquerra. Al final hi ha una pista que va a un altre prat o camp que també travessem. Sempre pel costat, tornem a trobar la pista que ens porta a un tercer prat o camp, que seguim a la dreta. Quan s'acaba, tornem a trobar la pista, que ara ja sense interrupcions i fent moltes llaçades, ens baixa a trobar una pista de ciment, al costat d'un torrent, sobre la casa de l'Illa.
  Aquest tram fet de pujada no hi hauria cap problema, de baixada, cal tenir fe. Cal tenir en compte que quan es travessa el primer camp, ja es troba la pista, això són molts pocs metres, si no és així, és que no és el camp bo.
  .-  4 h 25 min.  --    TRENCANT SOBRE L'ILLA   --  1.047 m.
  Seguim la pista avall, passem pel costat de la gran casa de l'Illa i anem a trobar la carretera de Feitús.
  .-  4 h 28 min.  --     CARRETERA DE FEITÚS  --    1.017 m.
  Seguim la carretera a la dreta i de seguida arribem al pla sota el camp de tir on tenim el cotxe.
  .-  4 h 30 min.  --     PLA DE L'ILLA   --  1.015 m.
                       ------------------------------------------------------------------
                         GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada