QUE PRETENEM?


dimecres, 25 de febrer del 2015

TOSSA DE MONCLÚS ( Des del Monestir de Santa Maria de Lillet ) (149)



RESUM :
  Avui anem a la Tossa de Montclús, cim sense vista on, el punt més impressionant és el Cingle de les Canals, un pla de roca que fa uns metres avall, passat el cim, i també el camí per pujar-hi, que és realment bonic.
  El recorregut: Monestir de Lillet – Collet del Pi – Collet de l'Oració – Tossa de Montclús – Cingle de les Canals – Collada de Montclús – Collada d'Arderiu – El Junyent – Monestir de Lillet.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 21 de Febrer de 2015
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 18.57 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 960 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 30 min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 50 min.
*DIFICULTAT: Baixa, només es pot complicar a la petita desgrimpada per anar al Cingle de les Canals.
*VELOCITAT MITJANA: 4.1 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Catllaràs – Picancel, E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Monestir de Santa Maria de Lillet. Per anar-hi cal seguir la carretera de la Pobla de Lillet a Campdevànol. El trencant és a la dreta i hi ha un indicador
*OBSERVACIONS: El camí des de la Plana dels Boixos fins al cim de la Tossa de Montclús és fàcil de seguir i preciós, només per aquest camí val la pena fer l'excursió.
  A l'excursió hi ha molts trams de pista, però són unes pistes al mig del bosc, passant per llocs molt bonics.
  A la casa del Junyent, val la pena anar-hi encara que només sigui per la vista que té sobre la Tossa de Montclús i sobretot del Cingle de les Canals.

FOTOS:

deixem el cotxe al Monestir de l'Illet, tot seguint la pista aviat veiem el nostre objectiu, la Tossa de Montclús

detall d'una marca de la xarxa de senders ( mobilitat lenta) del Berguedà

el camí, molt bonic, combina trams de pi i faig. A la foto un tram per l'obaga on el faig és l'amo

cap a l'est i entre la boira hi ha els Rasos de Tubau

el camí que ressegueix la Tossa de Montclús per sota anys enrere presentava moltes esllavissades, algunes difícils de superar, a dia d'avui l'excursió ja val la pena tan sols per passar per aquest camí

el camí, un cop passada la Bauma del Xelat, s'enfila en direcció a Montclús, nosaltres al primer trencant a la dreta el deixem, sense camí massa clar anem de dret a buscar la carena, desfem el camí ara arran de cingle.... en direcció al cim

un cop passat el difuminat cim baixem  fins trobar el mal pas que ens deixarà sobre la roca nua, som al Cingle de les Canals amb una immillorable vista de la Roca Forcada 


de baixada cap a Montclús transitem per aquest jardí entre pins

de camí cap a l'Ardericó passem per la Teularia de Montclús, restaurada recentment

la pista ens porta a passar per la casa de l'Ardericó (ara reconvertida en refugi) darrere la casa es pot apreciar la Roca Forcada

i per acabar la foto de la Tossa de Montclús altiva des del fons de la vall

TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC




RESSENYA :

  .-  0 h.  --    MONESTIR DE SANTA MARIA DE LILLET   --  923 m.
  Continuem per la pista, que continua de pla, per sota l'ermita rodona de Sant Miquel. - MG – Seguint sempre la pista més bona, deixem un trencant primer a la dreta i després a l'esquerra. Quan la pista baixa a travessar el rec, deixem a la dreta un corriol pel qual tornarem. Ara travessem el rec i continuem per la pista que seguirem fins que aquesta vol tornar a travessar el rec. Aquí deixem la pista de la dreta i continuem de dret per una pista que s'acaba aquí mateix.
  .-  25 min.   --  PLANA DELS BOIXOS   --  1.005 m.
  Acabada la pista continua un camí que va pujant -MG – pel mig del faig, fa una raconada i es parteix en dos. – els dos camins van al mateix lloc – Seguim el que marxa per l'esquerra, en lleugera pujada i que ens porta a un coll on trobem l'altre camí.
  COLLET DEL PI .- Travessem el coll i continuem molt planer- MG - flanquejant per la dreta per anar a trobar un coll dalt la carena.
  .-  56 min.  --    COLL DE LLEVAT   --  1.238 m.
  El camí – MG – continua per la dreta, força planer, i va a trobar un segon coll.
  .-  1 h 5 min.   --  COLLET DE L'ORACIÓ   --  1.310 m.
  Aquí fa dos colls junts i a la dreta s'hi alça el cim de la Tossa de Montclús. Travessem la carena pel segon coll. A l'altra banda continua un camí preciós, amb pujades i baixades que va flanquejant les parets de la Tossa. El camí -MG- travessa el Pas de la Barra – un petit pas amb una roca a la dreta – i continua en lleugera baixada cap a trobar una bonica balma, a la dreta del camí.
  .-  1 h 20 min.   --  BAUMA DEL XELAT  --    1.308 m.
  A la balma, el camí gira a la dreta i comença a pujar fort. Camí que ens portaria al veïnat de cases de Montclús. Nosaltres el seguim uns 5 minuts, fins que marxa de pla, cap a l'esquerra.
  .-  1 h 25 min.  --  DEIXEM LES MARQUES GROGUES   --  1.330 m.
  Deixem el camí i anem cap a la dreta. – hi ha una creu groga – El camí de seguida arriba a la raconada i s'embruta molt, quan no podem passar pugem una feixa i anem cap a la dreta, i així fins que travessem el rec i arribem a la carena, sobre mateix de la Bauma del Xelat.
  Seguim la carena, ara molt neta, que passa per sobre la cinglera com si tornéssim cap el collet de l'Oració. El camí, sempre arran de cingle, amb una vista molt bona, ens porta cap el cim de la Tossa de Montclús.
  .-  1 h 40 min.   --  TOSSA DE MONTCLÚS   --  1.465 m.
  El cim, és un jardí d'herba de forma arrodonida, ple de pins i des del qual la vista és nul·la. Però l'intenció d'avui, no és el cim, sinó el camí, que puja fins aquí. I també baixar a la roca del cingle de les Canals que, vista des de sota, impressiona.
  Continuem per la carena. Uns metres avall el camí deixa de ser herba i entra al bosc amb mates. Sempre pel caire, buscant per on es passa millor, arribem a unes roques on ja es veu a sota la roca que volem anar. Cal buscar a la dreta un petit canaló en diagonal, també cap a la dreta, que ens permet baixar desgrimpant aquest petit cingle, molt curt. Un cop a sota ja s'arriba de seguida a la punta de la cinglera.
  .-  1 h 53 min.   --  CINGLE DE LES CANALS   --  1.372 m.
  Impressionant !!!!. Som a sobre una cinglera amb uns engorgats a sota, davant mateix de la Roca Forcada que tenim a l'altra banda de la vall.
  Pel mateix camí, tornem al cim de la Tossa des d'on seguim el camí-pista de la dreta que ens porta al veïnat de Montclús.
  .-  2 h 15 min.  --   VEÏNAT DE MONTCLÚS   --  1.351 m.
  Aquí hi ha dues cases mig en ruïnes i l'ermita de sant Cinto que està arranjada.
Continuem per la pista, cap a la dreta. La pista passa pel mig d'unes parets de pedra seca i va a trobar la collada de Montclús.
  .-  2 h 23 min.   --  COLLADA DE MONTCLÚS   --  1.312 m.
  La collada és un trencant de camins on hi ha un gran dipòsit d'aigua. Marxem pel segon trencant de la dreta, seguint una pista molt bona que marxa pel costat d'uns prats i que força planera els voreja. Després baixa a travessar un rec i arriba a la casa, molt ben arranjada, de la Teularia.
  .-  2 h 32 min.   --  TEULAREIA DE MONTCLÚS  --   1.292 m.
  Continuem per la pista, deixem una pista a la dreta i, seguint sempre la pista més bona, fem una raconada i arribem al refugi de l'Ardericó.
  .-  3 h 9 min.   --  CASA REFUGI DE L'ARDERICÓ   --  1.325 m.
  Continuem per la pista que de seguida comença a pujar i que ens portarà a la collada d'Arderiu. (Coll d'Ardericó en alguns mapes)
  .-  3 h 25 min.   --  COLLADA D'ARDERIU   --  1.416 m.
  Aquí a la dreta, hi ha el camí que puja a la Roca Forcada. Aquí deixem la pista i saltem pel clot de la dreta. El corriol baixa molt de dret. Trobem un trencant i continuem avall pel clot on, de seguida trobem moltes fites que un tros avall marxen cap a l'esquerra i ens porten a una corba molt tancada d'una pista.
  .-  3 h 34 min.  --  PISTA --     1.268 m.
  Aquí es pot marxar amunt i anar a buscar un camí, quan la pista gira a l'esquerra que baixa cap al Monestir de Lillet. Nosaltres marxem cap a la dreta, quan la pista gira a la dreta, continuem de dret. És una pista de desemboscar que seguirem sempre endavant. Molt avall gira en rodó a la dreta. A sota es veu una casa, quan podem deixem la pista i anem de dret a la casa.
  .-  3 h 52 min.   --  EL JUNYENT  --     1.118 m.
  La casa està en ruïnes, però té una vista molt bona del cingle de les Canals.
  Continuem per sota la casa, cap a l'esquerra, seguint el camí antic que baixa paral·lel a la pista i que ens porta a trobar-la uns metres més avall.
  .-  4 h.  --     PISTA DEL JUNYENT
  Seguim la pista avall i arribem al rec del Junyent, on a l'altra banda hi ha el camí per on hem marxat per pujar la Tossa.
  .-  4 h 5 min.   --  PLANA DELS BOIXOS  --    1.002 m.
  Sense travessar el rec seguim el camí fitat de l'esquerra que segueix el riu i que, sempre pel mateix costat, ens torna a la pista.
  .-  4 h 15 min.  --  PISTA JUNYENT – MONESTIR DE LILLET
  Seguim la pista a l'esquerra i arribem al monestir de Lillet.
  .-  4 h 30 min.  --    SANTA MARIA DE LILLET  --   923 m.
                                -------------------------------------------------------
                                        MG – marques grogues




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada