QUE PRETENEM?


diumenge, 10 de juliol del 2016

ROC MELÉ – PIC DE LA CABANETA ( Des de la vall de l’Arièja pel Port Dret ) (203)


RESUM :
Anar al Roc Melé i el pic de la Cabaneta és una excursió que normalment es fa amb esquís i la majoria de vegades des del coll d’Envalira. Nosaltres hi pujarem des de la carretera del Pimorent, seguint una llarga vall que desemboca al Port Dret, des d’on farem carena fins al Cap de la Cometa del Forn, per baixar de dret per la Solana Andorrana fins a retrobar el riu Arièja. És una excursió amb molt de desnivell i força llarga, però en la que gaudeixes d’unes vistes impressionants.
Ruta: Pla de la Vaca Morta – Refugi de la Portella – Port Dret – Cap del Port Dret – Tossa del Cap de Siscaró – Pic de la Cabaneta – Roc Melé – Cap de la Cometa del Forn – Solana Andorrana – Bordes de la Vaca Morta.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 2 de Juliol de 2016
*COMARCA:  Andorra
*DISTÀNCIA: 17.56 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.400 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 5 min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 25 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, cal tenir clar que hi ha molt de desnivell, i la baixada és un pendent d’herba, molt dret.
 *VELOCITAT MITJANA:  3.45  km/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa: Andorra   de l'editorial Alpina 1:40.000
*PUNT DE SORTIDA: Primera corba tancada a la dreta, a la carretera del coll de Pimorent a l’Hospitalet prés Andorra, un cop passat el trencant d’Andorra.
*OBSERVACIONS: El recorregut és molt evident, la pujada fins al coll del Port Dret, és sempre seguint la vall. Del Port Dret fins  al Cap de la Cometa del Forn és sempre per la carena, i la baixada de la carena a les bordes de la Vaca Morta, és un ample llom que cal seguir sempre de dret avall.

Tot i que és molt evident, a la pujada fins el Port Dret, el camí és molt intermitent i l’herba, almenys avui, molt alta, i fa que el caminar sigui força feixuc.

El tram més fàcil de seguir, sens dubte és el tram de la carena. A més de ser el més agraït, ja que sempre hi ha unes vistes extraordinàries.

El tram de la baixada, per la Solana Andorrana, també és sobre herba i en algun punt força alta, però a més,  a més, és molt, però molt dret.

Els topònims com sempre varien segons els mapes, per exemple; la tossa del Cap de Siscaró, en alguns és el Tossal de Siscaró i en d’altres el pic Occidental de la Cabaneta.

El Cap de la Cometa del Forn, en algun mapa el situen a la carena, al punt on hi ha una gran fita, poc abans del punt on nosaltres deixarem la carena.

Hi ha una altra muntanya que també s’anomena pic de la Cabaneta, que el trobem no massa lluny d’aquí, al mig d’Andorra, al costat del pic de l’Estanyó.

FOTOS:



remuntem el Riu de Sant Josep en direcció al Port Dret

en aquest sector el verd és intens i les fanaleres abunden, perdem la traça constantment...

el Port Dret, encara amb una bona clapa de neu

imatge del Cap del Port tot pujant la Tossa del Cap del Siscaró

un cop dalt la Tossa la vista és superba, en l'imatge, l'Escobes, L'Alba, el Rhule....

imatge del Roc Meler i el Pic de la Cabaneta

aquí es pot apreciar les dues carenes que hem de seguir

el Pic de la Cabaneta, el Roc Meler i el Cap de la Cometa del Forn, que queda uns metres apartat de la carena

la carena de baixada ens encara al Pas de la Casa

un tros més avall la boira encara romanceja per la vall, a l'imatge les Bordes de la Vaca Morta
TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :

0 h. --  CARRETERA PIMORENT – HOSPITALET  PRÈS ANDORRA–  1.736 m.
Travessem la carretera just a la corba, passem un pas pel bestiar i comencem a seguir un camí força planer. – MT – De seguida fa un trencant, anem cap a la dreta i baixem a travessar un torrent per una palanca de ferro. El camí gira a la dreta i va a trobar unes pastures on hi ha unes grans mulleres, sobre el riu Arièja, segueix el riu amunt uns metres per sobre i finalment baixa cap a travessar-lo.
17 min. – PASSERA SOBRE EL RIU ARIÈJA  .- Travessem el riu per una palanca de ferro, a l’altra banda, pugem rectes per un petit torrent on a sobre hi ha una torre elèctrica, abans d’arribar a la torre hi trobem un camí travesser.
El camí bo que farem de tornada, marxa des de la palanca un xic esbiaixat cap a l’esquerra i va a buscar el camí de dalt uns metres més a l’esquerra.
20 min. – TORRE ELÈCTRICA .-  Seguim el camí a l’esquerra i de seguida passem per sota unes cabanes.
23 min. – BORDES DE LA VACA MORTA –  1.800 m.
Aquest tram de camí  l’haurem de repetir de tornada. Continuem seguint el camí que força planer, va pujant paral·lel al riu Arièja, pugem entre el riu i les torres elèctriques. El camí, ens porta a tocar el riu, en el punt on aquest es parteix i les torres elèctriques el travessen.
Sense travessar el riu, anem pujant pel seu costat, seguint la marcada vall que forma ara el riu Sant Josep. El camí tot i que hi ha MT i d’un GR són totes elles molt descolorires. És un camí ple d’una herba, molt alta i en molts trams costa de seguir, però cal tenir clar que sempre va pel costat del riu.
Molt amunt, el riu fa un escanya-hi que voregem per la dreta, i anem a trobar una pista de través que va al proper refugi de la Portella, que tenim a tocar a la dreta.
1 h 34 min. – PISTA REFUGI DE LA PORTELLA --  2.265 m.
Seguim la pista fins al riu, on la deixem per continuar pujant pel costat de riu, ara però les marques del GR i unes MG són més ben marcades i el camí molt més clar i fàcil de seguir. El camí ens porta dalt el coll que tanca la vall per la que hem pujat.
2 h 6 min. – PORT DRET --  2.565 m.
Aquí deixem totes les marques i el camí més fresat que marxen cap a la vall d’Incles. Nosaltres marxem per la carena de la dreta, seguint un camí que fa un petit flanqueig i puja a assolir el primer cim del dia.
2 h 32 min. – CAP DEL PORT DRET – 2.749 m.
Ara ens toca fer una bona baixada, per després flaquejar el petit cim del davant per l’esquerra i anar a buscar el coll del darrera, des d’on una ampla pala d’herba ens permet pujar, ( per on vulguem, ja que es puja per tot arreu) al cim del davant.
3 h 3 min. – TOSSA DEL CAP DE SISCARÓ –  2.818 m.
Aquí s’acaba la forta pujada, no les dificultats, ja que la baixada és molt dreta, però ara tenim un tram de carena molt agraïda i planera.
Continuem per la carena de la dreta que fa frontera amb l’Arièja, gaudint d’una vista fabulosa. De seguida arribem al següent cim.
3 h 13 min. – PIC DE LA CABANETA – 2.818 m.
La vista aquí a dalt és fabulosa, miris cap on miris, però s’enduu la palma, la vista sobre el pic d’Escobes i el de Rulhe, sense depreciar la resta, que és increïble. Continuem un tram més de carena i arribem al cim del Roc Melé.
3 h 24 min. – ROC MELÉ – 2.816 m.
Des que hem sortit al Port Dret fins aquí, la vista sobre les muntanyes d’Andorra, la Cerdanya i l’Arièja ha estat molt bona.
Continuem carenejant, fem una baixada i anem a pujar un petit roc, que surt a la dreta de la carena.
3 h 41 min. – CAP DE LA COMETA DEL FORN – 2.688 m.
El cim, en algun mapa, és el roc de Goter. En aquest cas el nom de roc li escauria força. Des d’aquí, el Roc Melé es veu un senyor cim, però de roc, res de res.
Continuem per la plana carena, uns metres fins que a la dreta hi baixa un ample llom d’herba.
3 h 48 min. – DEIXEM CARENA – 2.645 m.
Aquí, sense camí, ens llencem per la pala d’herba de la dreta, anem baixant per on veiem més clar. Tot anant baixant, anem marxant cap a l’esquerra. El primer tram el baixem pel llom i ja força avall, un xic per l’esquerra, quan trobem un rec, el travessem cap a l’esquerra i anem baixant pels punts més nets, de fet, és tot herba, però és molt dret.
El llom, ens porta al costat de les bordes de la Vaca Morta.
4 h 47 min. – BORDES DE LA VACA MORTA –  1.800 m.
Ara ens toca desfer el camí que ja hem fet per venir. Anem a buscar el camí que passa uns metres per sota i cap a l’esquerra, poc abans de la torre elèctrica, baixem cap a travessar el riu Arieja, un cop a l’altra banda, pugem uns metres, passem les mulleres, travessem un rec i arribem a la carretera.
5 h  5 min. - CARRETERA PIMORENT – HOSPITALET –  1.736 m.
--------------------------------------------------------
MG – marques grogues
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques

MT – marques taronges

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada