QUE PRETENEM?


divendres, 16 de desembre del 2011

CASTELL DE MONTESQUIU - BUFADORS (4)

RESUM:

Avui anem a visitar un d'aquells indrets que sembla màgic, anirem als Bufadors, i ho farem de la següent manera; sortirem del Castell de Montesquiu cap a la Farga de Bebié, Sant Moí, des d'on entrarem al Bufadors, continuarem fent tota la serra i la tornada la farem resseguint la riera de la Solana. Si els Bufadors són un punt màgic, els camins pels que passarem, tant d'anada com de tornada, ens molts dels seus punts són una preciositat.
-----------------------------

 DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 10 de Desembre de 2011
*COMARCA: Osona
*DISTÀNCIA: 17.45 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 688 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 45 min.
*DIFICULTAT: baixa
*VELOCITAT MITJANA: 3.68 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa d'Osona de l'Institut Cartogràfic de Catalunya 1:50 000, Mapa de l'Alpina Puigsacalm
*PUNT DE SORTIDA: Castell de Montesquiu
*OBSERVACIONS: Per anar fins a Sant Moí seguirem les marques del GR-151 camins de l'abat Oliba, en la resta de la ruta no hi ha cap tipus de marca.
------------------------------

FOTOS
                                                     el Ter al seu pas per la Farga de Bebié


                                                                             Sant Moí


                                                             un racó dels Bufadors


                                                         el Turó dels Bufadors

                                             
                                                                       restes del molí

                                                      aigua cristal·lina a la riera de la Solana
-------------------------------------


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ
------------------------------------

RESSENYA :
0 h.-- CASTELL DE MONTESQUIU -- 651 m.
Del davant de la porta d'entrada al recinte del castell, seguim un camí que marxa cap a l'esquerra pel mig de la roureda. Camí molt ben arreglat que volta el castell per sota. - GR -El camí ens porta a una pista, al costat de la via del tren. La seguim cap a la dreta on fa una bifurcació. Seguim la pista que travessa la riera de la Solana per un pont, a l'altra banda marxem cap a la dreta. La pista de seguida es comença a enfilar, fa una llaçada sobre si mateixa i va a trobar una pista dalt el pla.
20 min.-- TRENCANT-- 652 m.
Marxem cap a l'esquerra. La pista que comença a baixar, la seguim fins que fa un revolt molt tancat a l'esquerra. Aquí la deixem per seguir un camí -GR- que en un minut ens porta davant la font de les Planesses, que avui fa un bon raig.
28 min. -- FONT DE LES PLANESSES --612 m.
El camí, passada la font, fa uns metres de pla per girar de seguida a la dreta i amunt. La pujada que és molt dreta, després fa un tros de pla i arriba dalt la carena, - GR - on hi trobem un trencant de camins.
40 min. -- TRENCANT A LA CARENA-- 665 m.
Marxem cap a l'esquerra, per sobre la via del tren, però molt per sobre, ja que entre la via i el camí fa un cingle. El camí de baixada passa pel mig de dos barracons i arriba a una gran casa.
49 min. --EL SOLELL-- 620 m.
Passem pel mig de la casa, des d'on seguim la pista asfaltada que de baixada passa per darrera l'estació de tren de la Farga, on trobem una pista també asfaltada que cap a la dreta, ens porta al costat del riu. Aquí hi ha un pont de ferro per on continua el camí i les marques, però avui està prohibit passar-hi. Així que ens cal seguir el carrer i passar per sota les vies del tren. Passem per davant l'església, travessem el riu per un altre pont per anar a trobar l'antiga nacional. Seguim la carretera cap a la dreta i amunt, passant entre les cases. Un cop passat un revolt molt tancat a l'esquerra,-GR- hi ha un rètol i unes escales que baixen per la dreta, cap al riu.
1 h 2 min. -- LA FARGA DE BEBIÉ -- 617 m.
Baixem per les escales cap al pont verd del tren, pont que pel costat fa un pas per vianants i que ens permet travessar el Ter. A l'altra banda, passem pel mig de dues cases i continuem pel pla del davant. Passat el pla, una pista s'enfila de dret, pista que seguirem uns metres fins que gira a l'esquerra, aleshores la deixem per seguir un camí a la dreta – GR - que s'enfila força i que va a sortir a l'ermita i casa de Sant Moí.
1 h 12 min. -- SANT MOÍ-- 679 m.
L'ermita està restaurada i la casa semi en runes. Continuem per la pista que hi arriba. De seguida deixem les marques del GR que marxen per l'esquerra per anar a Ripoll. Nosaltres continuem de dret per una bona pista en lleugera pujada, passem pel costat d'una bassa, i arribem a un coll on fa un trencant.
1 h 36 min. --COLL DE LA BASSA DE LA PROCESSÓ-- 825 m.
Continuem de dret amunt, per la pista que pugem, per arribar en pocs metres a un trencant de camins, ple d'indicadors.
1 h 39 min. -- TRENCANT DELS BUFADORS-- 847 m.
Marxem per la pista de l'esquerra, l'única que baixa, ho fa per sobre unes lloses de pedra. Després entra al bosc, i de pla cap a la dreta arriba a una bifurcació, seguim cap a la dreta i amb lleugera pujada primer i després baixant un xic, arribem a un trencant. Aquí, el camí marxa de pla. Nosaltres ens enfilem al pujador molt esmolat de la dreta. El camí, sempre de pujada, pel mig dels boixos, ens porta a l'entrada dels Bufadors.
1 h 50 min. --ELS BUFADORS-- 885 m.
No tinc clar si estic entrant al paradís o a l'infern, si sóc en un lloc de somnis o en un lloc on passar-hi la nit em produiria malsons només sé que estic en un lloc diferent i ple de misteri.
Aquí a dintre el temps passa volant, hi ha molts racons per seguir i tots molt interessants. El camí de sortida és simplement anar seguint el clot, ara puja ara baixa, fins que s'enfila per la dreta i ens porta dalt un coll, a la carena o cresta, segons és miri.
2 h 13 min.-- COLLET DELS BUFADORS-- 948 m.
Continuem per la carena cap a l'esquerra. La carena és molt estreta puja diferents miradors i finalment fa un petit baixant on, al davant s'hi aixeca un turó. Quan som a sota, el camí marxa cap a l'esquerra per vorejar-lo per aquesta banda. Nosaltres deixem un moment el camí i ens hi enfilem.
2 h 23 min.-- TURÓ GRAN DELS BUFADORS --1.006 m.
Som al punt més alt del recorregut, tot i que no és on hi ha la millor vista. Pel mateix lloc per on hem pujat tornem a buscar el camí, que després de vorejar el turó, continua més o menys arran de la carena. Hi ha un punt on hi ha dos camins, un per cada banda de carena però, tots dos tornen a buscar-la per finalment, seguint la carena, anar a trobar la pista cimentada de Llaés, just al coll de Beví.
2 h 51 min. -- COLL DE BEVÍ-- 917 m.
Ara seguirem la pista cap a la dreta, direcció Santa Maria de Besora. Passem per sota els Ferrers, i continuem fins a trobar el pont que travessa la riera.
3 h 18 min. --PONT DELS FERRERS-- 805 m.
Aquí, sense travessar el pont, agafem un corriol a la dreta que de seguida és trifurca. Seguim el de la dreta. El corriol, molt bonic, ressegueix la riera de la Solana sense travessar-la mai. Baixem un tram i arribem davant la bassa d'un molí que ens queda a sota.
3 h 24 min. -- MOLI A LA RIERA DE LA SOLANA-- 782 m.
Aquí, si volem, podem baixar a veure les runes del molí, però el camí continua pel costat de la bassa. Deixem un camí que ve per l'esquerra i continuem a força alçada i sempre paral·lels a la riera. El camí baixa a tocar el riu, on fa una bifurcació. Seguim cap a la dreta i amunt, per tornar agafar alçada, després es torna a bifurcar i seguim el camí de l'esquerra, paral·lel a la riera. Arribem a una raconada i el camí es converteix en pista que surt a una esplanada que passa per la dreta, on la pista ens porta a travessar el riu.
3 h 49 min. -- DEIXEM PISTA-- 723 m.
Uns 10 metres abans de travessar la riera, a la dreta, al costat d'un roc, surt un camí. Hi ha fites. El camí s'aparta un xic de la riera, per després, a certa alçada, tornar-la a buscar. Passa per un turonet on és parteix en dos. Agafem cap a l'esquerra. El camí, ens baixa a trobar la riera on hi ha una bifurcació. Agafem cap a la dreta per enfilar-nos un xic. El camí, sempre paral·lel a la riera, es converteix en pista i arriba a una de més bona, just on hi ha un pont de fusta i uns metres a la dreta, la gran casa de la Solana.
4 h 30 min. --PISTA DE LA SOLANA -- 627 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra i amunt. La pista molt bona, deixa un parell de trencants a la dreta i arriba a la part superior del castell, on només ens cal seguir la carretera fins a l'aparcament.
4 h 45 min.-- CASTELL DE MONTESQUIU -- 651 m.

GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada