QUE PRETENEM?


dimarts, 3 de gener del 2012

MORRO DEL QUER - BAUMES DELS FERRERS (6)


RESUM :
Avui visitarem les baumes dels Ferrers, també anirem a un dels miradors més bonics dels voltants de Llaés, com és el Morro del Quer, passarem per les baumes dels Fleus, i per acabar visitarem el salt del Molí, que tant si baixa aigua com si està glaçat és un dels indrets dignes de visitar. Ens deixarem un munt de coses, però el temps no dóna per més.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 24 de Desembre de 2011
*COMARCA: Osona - Ripollès
*DISTÀNCIA: 18 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 650 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 20 min.
*DIFICULTAT: baixa
*VELOCITAT MITJANA: 4.1 km/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa de l'editorial Alpina, Bellmunt – Puigsacalm 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Coll de Beví. Cal anar a Santa Maria de Besora i a la sortida del poble cal agafar una pista cimentada que marxa cap a l'esquerra” Llaés”. La pista fa una forta baixada, passa per sota els Ferrers i continua cap a coll de Beví on fa un pas tallat a la roca. Aquí deixem el cotxe.
*OBSERVACIONS: Hi ha el tram que baixa del Burbau cap al salt del Molí que tot i que no és complicat cal buscar per on baixar, això si sempre es veu on anem.
FOTOS:

                                        Baumes dels Ferrers (baumes de la part superior)


                                                      Bauma de "Can Burres"   


                                               Santa Maria de Besora des de "Can Burres"
 
                                            


                                                 camí entre el Pla de Maranyol i el Barretó
                                                              Bauma dels Fleus


                                                               Morro del Quer 


                                                                  Salt del Molí

TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
0 h. -- COLL DE BEVÍ -- 918 m.
Sortim seguint la pista cimentada cap a la banda d'on venim amb el cotxe, fins que a l'esquerra hi trobem una pista.
10 min. -- DEIXEM CIMENT -- 885 m.
Deixem el ciment per seguir la pista cap a l'esquerra. Pista que molt planera ens porta a la raconada on es converteix en un camí que voreja la gran casa dels Ferrers per sobre, per anar a sortir a la pista d'accés a la casa. El camí troba la pista sobre la casa on hi ha una petita escultura.
17 min. -- CASA DELS FERRERS-- 890 m.
Seguim la pista, en la que hi ha uns grans roures, cap a l'esquerra. A la raconada la deixem un moment per anar a veure la font dels Ferrers que és al mig d'uns plataners, tot i que no raja.
23 min. -- FONT DELS FERRERS -- 896 m.
Tornem a la pista on comencem a pujar fent llaçades, de seguida deixem un trencant a la dreta per girar cap a l'esquerra cap a travessar la carena, en el punt on fa un trencant.
41 min. -- TRENCANT A LA CARENA-- 1.007 m.
Aquí trobem marques d'un SL. Deixem totes les pistes i marxem de pla cap a la dreta seguint un camí. – hi ha fites i SL – El camí, molt planer, passa pel mig de la roureda i va a trobar una cinglera que ressegueix per sota per anar a buscar un camí empedrat que la puja.
50 min. -- CAMÍ EMPEDRAT -- 1.070 m.
Pocs metres abans d'arribar al camí empedrat, a l'esquerra arran de cinglera hi ha restes d'habitatges; són les baumes dels Ferrers. Són baumes a dos nivells. Per anar al nivell de dalt cal pujar un tram el camí empedrat i cap a l'esquerra sortir en una lleixa de la cinglera on fa el segon pis.
52 min. -- BAUMES DELS FERRERS-- 1.075 mts.
Tornem al camí empedrat, on a mitja pujada a la dreta hi marxa un camí que ens portara, per sota la cinglera, a les baumes de Can Burres. Sens dubte són les úniques que realment semblen un habitatge ja que encara es conserven les parets que tanquen la bauma.
58 min. -- BAUMES DE CAN BURRES-- 1.072 mts.
Tornem a buscar el camí empedrat. – SL - Per on pujarem, deixem a l'esquerra el camí de la segona lleixa de les baumes del Ferrers. El camí, surt a uns camps on marxem cap a la dreta passant per sobre les baumes de can Burres, després s'enfila per entre uns boixos cap dalt el pla -SL- on seguint el filat surt a una pista, just on hi ha una porta.
1 h 18 min. -- PLA DE MARENYOL-- 1.167 m.
Seguim la pista cap a la dreta per entrar a la fageda i molt de pla, arribem al coll del Barretó.
1 h 34 min. -- COLL DEL BARRETÓ -- 1.215 m.
Som en una creu de camins. Seguirem la pista que marxa del davant de pla cap a l'esquerra. La pista, també molt planera, ens porta a l'impressionant punta de roca del Morro del Quer.
1 h 46 min. -- MORRO DEL QUER-- 1.241 m.
Som en un mirador situat sobre una cinglera, en un sortint de roca impressionant. Continuem seguint la pista que tornar a entra a l'obaga, i sense massa desnivell, ens porta a trobar una pista més bona, just abans de travessar el torrent de Milany.
2 h 4 min. -- RIERA DE MILANY-- 1.255 m.
La pista travessa la riera per anar cap a la casa de Milany. Nosaltres la seguim, tot i que fem una drecera per saltar-nos la gran raconada que fa.
2 h 12 min. -- CASA DE MILANY-- 1.294 m.
La pista puja cap a sobre la casa i continua, ara hi ha MG. Seguim la pista fins poc abans de trobar una raconada on hi baixa un rec.
2 h 20 min. -- DEIXEM PISTA -- 1.312 m.
Deixem la pista i seguim un camí que comença a baixar cap a l'esquerra MG. El camí marxa de dret a travessar el rec, després el volta per sota, per tornar-lo a travessar i comença un camí molt bonic. Camí que baixa amb al rec a la dreta, passa pel mig dels boixos, molts boixos, i fent moltes llaçades ens torna al rec on hi ha un bonic salt d'aigua.
2 h 35 min. -- SALT D'AIGUA - SOBRE ELS FLEUS -- 1.170 m.
Ara deixem les MG, travessem per sota el salt seguint un camí que de seguida gira amunt MV, deixem un camí travesser i continuem pujant uns metres fins que, a la dreta marxa un corriol sense marques que seguirem. El corriol no és massa clar i cal seguir-lo vigilant força. Fa un parell de bifurcacions on sempre anem cap a la dreta i avall, i finalment arriba a les baumes de la Fumada.
2 h 48 min. -- BAUMES DE LA FUMADA -- 1.210 m
Són unes baumes molt poc fondes. Tot i que hi ha restes de construcció no val massa la pena venir-les a veure. Pel mateix camí tornem al salt d'aigua.
3 h. -- SALT D'AIGUA - SOBRE ELS FLEUS -- 1.170 m.
Continuem pel camí amb MG, que marxa un xic a la dreta per baixar el cingle que fa el rec. Un cop a sota, deixem el camí per tornar cap a trobar el rec on hi ha les Baumes dels Fleus.
3 h 4 min. -- BAUMES DELS FLEUS-- 1.150 m.
Aquestes si que val la pena venir-hi. Al mig de la bauma, tot i que ara està ple d'aigua, hi ha una pica per recollir-la, o sia que tenien aigua corrent. Tornem al camí i continuem en lleugera baixada. Quan el camí ha passat uns – MG - boixos i s'encara avall a la dreta hi ha el trencant per anar a la Baumassa. Tot i que avui no hi anirem, val la pena anar-hi. Continuem camí avall j arribem a una pista que gira cap a la dreta- MG - i arriba a la casa en runes del Burbau.
3 h 20 min. -- CASA DEL BURBAU-- 1.076 m.
Aquí deixem les MG que ens portarien a la bauma del Teixidor,.Segurament la més impressionant. Nosaltres, sense camí, baixem cap a sota la casa on està ple de feixes que anirem saltant per anar a trobar una pista que veiem un metres a sota. Hi ha algun marge força brut i cal anar buscant per on baixar-lo. Normalment es més net cap a l'esquerra. Un cop a la pista, anem cap a trobar la raconada on hi baixa la riera de Milany.
3 h 30 min. -- SALT DEL MOLÍ-- 1.000 m.
Pocs metres abans de la riera cal agafar un camí que baixa cap a sota la pista on hi ha el salt d'aigua del Molí, que és força impressionant. Travessem la riera i continuem avall pel seu marge esquerra. El camí, que sempre baixa pel costat del riu, és un xic brut degut als arbres caiguts però sempre es veu per on cal passar. El camí ens porta a una pista, just al costat de la riera on retrobem les MG que baixen de la bauma del Teixidor.
3 h 42 min. -- PISTA I MG-- 970 m.
Seguim cap a l'esquerra, la pista  va resseguint a molta alçada i fent algun mirador que altre sobre la riera de Milany. Finalment s'aparta i va a trobar la casa en runes de l'Espunyola.
4 h 6 min. -- L'ESPUNYOLA-- 928 m.
La pista continua i ens porta en 4 minuts a la pista cimentada de Llaés que seguim cap a l'esquerra i amunt per anar a sortir a coll de Beví.
4 h 20 min. -- COLL DE BEVÍ-- 918 m.
__________________________________
SL – sender local marques verdes i blanques
MG – marques grogues
MV – marques vermelles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada