QUE PRETENEM?


dimecres, 29 de febrer del 2012

SALGA AGUDA - LA PORTELLA ( Des del Pont del Climent ) (15)


RESUM :
Tornem a ser a la serra de Picancel. Avui pujarem la Salga Aguda, cim espectacular es miri per on es miri. Per pujar-lo ho farem de manera un xic estranya. Sortirem del pont d'en Climent, passarem pel portell de l'Ovellar, coll de Tell, baixarem cap a la Portella, per pujar la Salga Aguda per una carena molt dreta i espectacular.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 25 de Febrer de 2012
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 10,63 kms.
*DESNIVELL ACUMULAT: 930 m.
*TEMPS TOTAL: 3 h 50 min.
*DIFICULTAT: mitjana degut a les fortes pendents i a les petites grimpades.
*VELOCITAT MITJANA: 2.80 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa editorial Alpina E-25 Catllaràs – Picancel 1 : 25.000
*PUNT DE SORTIDA: Pont del Climent, per anar-hi cal agafar una pista que surt aproximadament al km 161 de la carretera de Borredà a Vilada. La pista baixa uns 100 metres cap a la riera i fa un planell on s'hi pot aparcar.
*OBSERVACIONS: Els camins són molt bonics, però si tenen alguna cosa clara és que tant a les pujades com a les baixades, són drets de veritat i quan deixen de ser drets, és tornen verticals. Ara bé, l'arribada dalt la Salga Aguda (cara sud), per on pugem, és una passada.


FOTOS:
encara no és de dia i ja hem creuat el portell de l'Ovellar

un cop passat el coll del Tell el camí careneja en direcció a la Portella

el monestir  de la Portella a contrallum

 vista general del conjunt

l'absis i el campanar

 la Salga Aguda des de sobre el Collet de la Pinassa

darrers metres, gairabé verticals

vista des del cim

foto de cim



TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :

  .- 0 h.  -- APARCAMENT  -- 667 m.
Seguim la pista avall i de seguida travessem el riu Merdançol pel pont del Climent.
  .- 1 min.  -- PONT DEL CLIMENT  -- 657 m.
A l'altra banda del pont seguim el camí – indicador i MG – que puja de dret el marge. El camí deixa dos ramals a la dreta i continua, seguint el torrent amunt, per anar a passar per l'estret pas obert a la roca del Portell de l'Ovellar.
  .- 12 min. --  PORTELL DE L'OVELLAR  -- 751 m.
Ara el camí baixa un bon tros per després continuar seguint un torrent. -MG- Un tros enllà el camí es bifurca.
  .- 20 min.  --  TRENCANT SERRAT DEL MIGDIA  -- 740 m.
Aquí deixem el camí que baixa cap a la dreta a travessar el torrent, per anar cap a Sant Miquel. Nosaltres continuem de dret. -MG- Ara de pujada, passem pel Pals de Ferro, una lleixa estreta en una roca, continuem pujant, travessem el rec, al qual sempre hem anant paral·lel a sobre, el tornem a travessar i deixem a la dreta, arran de terra, la font de la Molina, que avui no raja. Continuem, sempre de pujada, i trobem un altre trencant.
  .- 46 min. --  TRENCANT SALGA AGUDA --  948 m.
Deixem el camí que s'enfila cap a l'esquerra i que puja a la Salga Aguda. Nosaltres continuem de dret – MG - tot desplaçant-nos a la dreta fins dalt el coll.
  .- 50 min.  -- COLL DE TELL --  986 m.
Tot i que cap a l'esquerra hi ha el camí per anar a la Salga Aguda per una carena preciosa, nosaltres continuem de dret, saltant per l'altra banda, on un camí ample molt dret , amb molts petits rocs que fan de molt mal caminar baixa cap a trobar un punt on marxen dues carenes. Seguim la de l'esquerra. -MG- És una carena de pedra que tot i que és força dreta, és de bon baixar. La carena ens porta a un petit coll – MG - on seguim cap a l'esquerra i baixem a trobar una pista.
  .- 1 h 5 min. --  PISTA DEL PAS DE LA SOMERA
Cap a l'esquerra i amunt, la pista ens portaria al Pas de la Somera, pas que hi ha a la carena que travessarem més tard. Ara seguim la pista cap a la dreta i avall – MG - per anar a sortir a una pista molt més bona que ve de través.
  .- 1 h 14 min.  -- PISTA DE CAL PERIQUES  --  740 m.
Travessem la pista i el riu. -MG- A l'altra banda trobem una altra pista on uns metres més avall hi ha un trencant amb indicador. Aquí, abans dels indicadors, surt un camí esbiaixat cap a l'esquerra – MG - que ens porta a sobre una pista on hi ha un roure molt gros. Sota el roure agafem un corriol que s'enfila cap a la Portella.
  .- 1 h 27 min. --  SANT PERE DE LA PORTELLA --  804 m.
El monestir de sant Pere de la Portella tot i que no fa masses dies que hi hem sigut, és un d'aquells punts que sempre donar gust donar-hi un tomb. Ara marxarem per la pista de quitrà que hi arriba. La pista la seguim fins que a l'esquerra en marxa una de terra en molt bon estat que seguirem. La pista comença a baixar. De seguida travessa una pista dolenta que cap a la dreta va a coll de Gavatx i continua baixant. Quan passa per la següent raconada hi ha la font de l'Abat.
  .- 1 h 35 min.  --  FONT DE L'ABAT  -- 791 m.
La font és en una raconada a la dreta, sota unes roques i fa un bon raig. Continuem pista avall, travessem la riera i deixem un petit embassament a la dreta, després la pista comença a remuntar i de seguida a la dreta hi ha una carena de pedra.
Aquí tenim dues opcions: una continuar per la pista fins a cal Periques i seguir, per darrere la casa, la carena que ens portarà al Pas de la Somera. L'altra és pujar per la carena de pedra de la dreta que s'ajunta amb la de cal Periques, sobre el Pas de la Somera, però puja més de dret.
Nosaltres pujarem per aquesta última ja que per la primera hi vàrem pujar fa temps. Pugem per la roca. Un tros amunt trobem una pista dolenta que puja de la pista que hem deixat. Continuem per la pista que va pujant per la carena. La pista acaba sent un camí, que sempre va pujant pel bosc d'alzines, seguint la carena. El camí, que no deixa mai la carena, ens porta a un collet on hi travessa la pista que hem trobat a la baixada del coll de Tell.
  .- 2 h 3 min. --  PAS DE LA SOMERA --  904 m.
Travessem la pista. Sobre l'ajunten la carena que pugem i la de cal Periques. Continuem carena amunt. La pujada és molt dreta Quant el camí, es va passant, i així arribem al petit cim de la Pinassa, des d'on cap a l'esquerra baixem al coll.
  .- 2 h 21 min. --  COLLET DE LA PINASSA --  1.056 m.
El camí, molt dret, continua carenejant pel mig de les alzines fins arribar davant una paret de pedra. Aquí tenim tres opcions: pujar esbiaixant cap a l'esquerra i anar a la carena. Marxar cap a la dreta per també anar a la carena. O el que fem nosaltres, pujar de dret. És molt dret. Pràcticament és vertical. És una grimpada espectacular però força fàcil i ens permet arribar al cim just a sota la creu.
  .- 2 h 35 min. --  LA SALGA AGUDA --  1.172 m.
El cim és una carena estreta, en la qual hi ha una creu i una vista realment espectacular. Per baixar, el més pràctic seria seguir la carena de l'esquerra i baixar cap a coll de Tell. Nosaltres marxem per la carena de la dreta on, de seguida saltem desgrimpant per darrera, cap a trobar un pla, que seguirem un metres a l'esquerra. Després girarem a la dreta, seguint una carena cap a trobar un segon pla, on hi ha un roc al mig. Continuem per la carena que va baixant sempre veient la carretera de Borredà. La carena que és molt bruta, plena d'arbres trencats, ens baixa al collet de la Portalleta.
  .- 3 h 5 min. --  LA PORTALLETA  -- 1.016 m.
Aquí deixem la carena i seguim un camí molt evident que salta cap a l'esquerra. – MT i fites- El camí baixa molt de dret, tant dret, que hi ha trams que costa aguantar-se. El camí passa per la base d'una roca, des d'on marxa un xic a l'esquerra per després continuar baixant de valent fins a un petit planell, on fa un petit mirador.
  .- 3 h 20 min. --  MIRADOR
Pujant segurament això és un mirador, baixant i tenint en compte la vista del cim és simplement un sortint. Continuem pel camí que aquí ja és molt més clar, i que baixa cap a l'esquerra - MT i Fites - però ara d'una manera molt més suau. Quan troba el rec el va resseguint, deixa un camí que s'enfila a l'esquerra i va baixant cap a trobar una pista.
  .- 3 h 41 min. --  CAMÍ DE VILADA A BORREDÀ --  688 m.
Aquí a la dreta, continua un camí amb MG que ens portaria a Borredà. Nosaltres seguim cap a l'esquerra, - MG- per una ampla pista que ens porta al pont del Climent, on només ens queda travessar i seguir fins a l'aparcament.
  .- 3 h 50 min. --  APARCAMENT PONT DEL CLIMENT --  667 m.

__________________________________

                 MG – marques grogues
                 MT – marques taronges



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada