QUE PRETENEM?


dimecres, 4 de juliol de 2012

LA MUGA - TOSSA PLANA DE LLES ( Per Cap de Rec ) (32)
RESUM :
  Els dies són llargs i això ens permet anar molt més lluny, així doncs, cap a la Cerdanya falta gent. Fa molt de temps que en Ramon tenia pendent un tram de carena, el que uneix la Muga i la Tossa Plana de Lles. Aquest serà el recorregut que farem.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 30 de Juny de 2012
*COMARCA: Cerdanya
*DISTÀNCIA: 14.3 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.127 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 22 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, ja que hi ha algun tram on cal buscar el lloc per passar.
*VELOCITAT MITJANA: 3 .28 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Cerdanya de l'editorial Alpina 1:50.000
*PUNT DE SORTIDA: A la pista que va de Cap de Rec, als Llacs de la Pera, en el trencant de l'estany de l'Orri. El trencant és a 2.1 km de Cap de Rec . La pista és força bona.
*OBSERVACIONS: Per anar als llacs de la Muga es pot anar per on hem passat nosaltres, que si estàs atent no és pas complicat, o seguint el recorregut 26 amb marques grogues que surt de Cap de Rec.
La pujada a la Muga és de dret a buscar la carena, a la dreta del cim, buscant on és més net i menys dret.
La baixada de la Tossa Plana fins al Clot de l'Orri és neta i es veu on vas. Un cop al Clot per anar a l'estany, si no perds les fites, no hi ha cap problema. S'ha de tenir en compte que l'estany és un xic a l'esquerra de la clotada d'herba, per on es baixa molt bé, des d'aquesta clotada l'estany no es veu.
Si volem deixar el cotxe a Cap de Rec, hi ha un camí marcat amb el número 21 que puja cap a l'estany de l'Orri, passant pel punt on hem deixat el cotxe, en l'indicador hi posa que són 15 min.

FOTOS:
 bonics racons de camí a la Muga
un cop superat el fort pendent, el cim és a la vora i el Cadí al fons
Andorra, tria i remena....
la Mugueta, la Tosseta de Vallcivera i la Tossa Plana de Lles
la Tossa Plana de Lles amb la Vall de Madriu a la dreta desde la Tosseta 
la Muga i els seus estanys, sens dubte el millor cim de la zona
l'estany de l'Orri amb Cap de Rec al fons


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
 
   .-  0 h.   --   TRENCANT ESTANY DE L'ORRI   --   2.092 m.
Desfem un tram de pista que hem pujat amb el cotxe fins que aquesta gira a la dreta i fa un trencaaigües cap a l'esquerra.
   .-  6 min.   --   TRENCAAIGÜES  --   2.085 m.
Aquí deixem la pista i saltem pel trencaaigües cap a l'esquerra. Baixem pel mig del bosc tan de dret com podem per anar a buscar una pista que passa uns metres més avall. Pista que seguim cap a l'esquerra fins a trobar uns pilars de pedra a la dreta, just abans d'arribar a un gran pla.
  .-  14 min.  --   RESTES DE CONSTRUCCIÓ  --   2.072 m.
Deixem la pista i marxem cap a l'esquerra seguint el rec. Rec que deixem de seguida per anar a la dreta. Aquí seguim un petit soc que fa el terra i va a trobar un pla d'herba. Travessem el pla per la dreta, seguint el soc, i anem de dret a un grup d'arbres morts, molt grossos, que hi ha al final del prat.
   .-  19 min.  --   ARBRES MORTS - FITA   --   2.098 m.
Aquí trobem una fita. Comencem a enfilar-nos per darrera els arbres. Hi ha un camí no massa clar amb alguna que altra fita. Ens anem enfilant fent petites llaçades sempre per sobre els arbres morts. Pugem seguint un petit clot on hi ha alguna que altra fita. Quan arribem dalt la carena continuem seguint un “petit regato” – fites – que força planer, va continuant pel mig dels pins. El canaló, en molts punts, inclús té una petita paret de pedra que el remarca. Sempre seguint el rec i les fites arribem a una petita llacuna o bassa.
   .-  40 min.   --  PETITA LLACUNA  --   2.243 m.
Aquí deixem el camí que marxa cap a la vall de l'esquerra i ens enfilem per sobre la llacuna. -fites – A sobre hi ha molts rocs que anem travessant, de seguida tornem a trobar un camí que seguim a la dreta. El camí continua sent el més semblant a un rec o sèquia, en el qual continua havent paret de pedra. Seguim el camí i de seguida arribem a un gran pla amb unes vistes molt bones. El camí, molt fresat i molt pla, va voltant el serrat cap a la dreta. Passat el prat, per la banda dreta, hi arriba un altre camí amb marques grogues i el nº 26 – De fet, aquest camí junt amb les marques ve de Cap de Rec i puja a la Tossa Plana passant pel llacs de la Muga – El camí passa pel bac de la Muga, on hi trobem uns pins molt grans. Més que un camí, crec que era un canal, ja que marxa molt planer i molt marcat cap a trobar el riu que baixa dels estanys de la Muga.
   .-  1 h 8 min.  --   TORRENT DE LA MUGA  --   2.298 m.
Aquí a la dreta, s'obre la gran vall que forma el cercle entre la Muga i la Tossa Plana. El camí continua i va a buscar dels dos rius que baixen, el de més a la dreta. Pugem un petit tros pel costat del riu fins al segon petit replà que hi ha abans d'arribar als llacs.
Deixem les marques grogues i ens enfilem cap a la dreta, en diagonal, cap a buscar una línia verda que veiem sobre el següent replà. Aquí hi trobem una petita traça que seguim a la dreta fins passats uns rocs que ens queden a sota, aleshores comencem a enfilar-nos, fent moltes llaçades i sense camí, cap a buscar la carena que es veu a sobre. La pujada és per herba, més o menys seguint un petit rec, és molt dreta, però es puja bé. Es tracta d'anar a buscar la carena pel punt on creiem que és més fàcil. Un cop a la carena, la seguim uns metres a l'esquerra i arribem al cim de la Muga.
   .-  2 h 10 min.  --   LA MUGA  --   2.860 m
La pujada ha estat dreta i dura, però el resultat ha valgut la pena. La vista que tenim des del cim és fantàstica i el lloc immillorable.
Continuem carenejant, ara baixem cap al coll de la Muga que hi ha sobre els estany, des d'on continuem cap al petit cim de la Mugueta.
   .-  2 h 27 min.   --   LA MUGUETA  --   2.773 m.
Fa molt de vent i si ens parem és en algun recer. En els cims, els recers els trobem baixant uns metres cap a la banda andorrana.
Continuem carenejant i ens enfilem a un bony de rocs que fa la carena.
   .-  2 h 34 min.   --   PILAR DE ROCS   --   2.769 m.
Continuem per la carena o lleugerament a la dreta, sigui pel vent o pel camí. Pugem sense marxar mai gaire de la carena i arribem al cim del davant, on hi ha un nus de carenes.
   .-  2 h 45 min.  --   TOSSETA DE VALLCIVERA   --  2.847 m.
A la dreta hi marxa la carena que salta cap al Port de Vallcivera on comença la Vall de Madriu. Nosaltres marxem cap a l'esquerra per baixar cap a buscar el coll de la Portalleta ( 2.761 m. ), que es veu molt avall. Un cop al coll comencem a pujar la carena que tenim al davant. Es veu més complicada del que és en realitat. Al començament, per salvar uns rocs, pugem lleugerament a l'esquerra, després tornem a la carena i per aquesta continuem fins al cim de l'altiplà que fa la Tossa Plana.
   .-  3 h 11 min.  --   TOSSA PLANA DE LLES  --   2.915 m.
El cim és un gran pla on hi ha quatre andròmines que et marquen el punt alt.. Si no fos per elles, et costaria saber on és. Des de lluny la Tossa Plana és un cim que dóna goig de veure. Des del cim, si no fos perquè té molta i molt bona vista, costaria assimilar que ets en un dels grans cims de la Cerdanya.
Ja hem fet el tram de carena que ens interessava, ara toca tornar i ho volem fer d'una manera que no sigui seguint, ni el camí normal de baixada, ni el camí marcat amb el nº 26.
Continuem pel pla, seguim per sobre els llacs de la Muga fins a un munt de rocs, on el pla s'acaba.
   .-   3 h 17 min.  --   FINAL DEL ALTIPLA
Aquí a sota, un tros avall, es veuen tres petits munts de rocs. Baixarem de dret sense camí, cap al que es veu al mig. Baixem de dret a un clap d'herba verda que tenim molt avall, o també es pot dir, de dret a Cap de Rec, que veiem a sota força lluny. Anem baixant entre rocs i herba per uns pendents força drets, mirant de no marxar massa cap a la dreta. Finalment arribem a un punt on fa un tall. Aquí marxen dues carenes i al davant hi cau la vall tancada del Clot de l'Orri.
Baixem per la carena de la dreta, fins als prats verd que vèiem des del cim. Som a un extrem del Pla de les Someres. Aquí trobem unes molleres i restes d'un camí amb fites que ens ajuden a saltar al fons de la vall del Clot de l'Orri. Un cop a la vall, anem seguint pel seu fons un camí d'herba amb fites. Anem baixant molt plàcidament i molt relaxats, tant que no ens adonem que les fites marxen cap a l'esquerra a buscar el llac. Nosaltres, per no tornar enrere uns metres avall, marxem cap a l'esquerra per sobre uns rocs que són de molt mal passar i anem cap a trobar el llac.
   .-  4 h 10 min.  --   ESTANY DE L'ORRI   --   2.165 m.
És un petit estany voltat de rocs i arbres situat en un lloc força insòlit. Ara voltem el llac cap a la dreta, per sobre els rocs. Un cop a la punta, ens enfilem de dret amunt per anar a buscar el camí. Camí força fresat que cap a la dreta ens baixa a trobar la pista de Cap de Rec, just on tenim el cotxe.
   .-  4 h 22 min.   --   TRENCANT ESTANY DE L'ORRI  --   2.092 m
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada