QUE PRETENEM?


diumenge, 5 d’agost del 2012

PIC DE LA FOSSA DEL GEGANT ( Per Coma de Vaca i Núria ) (36)



RESUM :
  En aquesta sortida anem a fer un cim secundari, és un d'aquells cims que sempre simplement s'hi passa però que rarament es va a fer expressament. És el cim de la Fossa del Gegant, uns dels molts cims que formen l'Olla de Núria. A més avui farem un cosa que no solem fer mai i és que de Núria baixarem amb el cremallera. Així que la ruta serà: Queralbs - Les gorgues del Freser - La vall de Coma de Vaca – Coll de Carançà - Pic de la Fossa del Gegant i baixarem des del coll de Noucreus cap a Núria, des d'on amb el cremallera tornarem cap a Queralbs.

DADES :
*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 28 de Juliol de 2012
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 18 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.784 m.
*TEMPS TOTAL: 5 h.
*DIFICULTAT: No n'hi ha cap, només cal tenir en compte que hi ha molt desnivell.
*VELOCITAT MITJANA: 3.6 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Puigmal – Núria editorial Alpina E-25 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament del Cremallera a l'entrada de Queralbs.
*OBSERVACIONS: En aquesta sortida, els camins quan hi són, són molt clars i quan no hi ha camí, tot és molt obert i es passa per tot arreu.
Si no es vol baixar amb el cremallera, és millor deixar el cotxe a la central del Daió i baixar de Núria pel camí vell fins al pont de Cremal, allí agafar cap a l'esquerra, on un bon camí et porta a la central, en aquest cas cal afegir-hi una horeta i mitja més, ja que també ens estalviarem el tram de Queralbs a la central.
FOTOS:
 tot pujant per les Marrades
aquets dos salts d'aigua ens serveixen de referència per agafar la drecera
hem deixat enrera el refugi i comencem la Coma de Vaca
dura pujada en plena coma, on ja s'insinua el Coll de Carançà
coll de Carançà
 els pics de la Vaca i l'Infern des del Pic de la Fossa del Gegant
 iniciem la merescuda baixada, a l'esquerra el Serrt del Mig, al fons la vall de Núria


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
 
   .-  0 h.   --   QUERALBS  --   1.170 m.
Sortim de l'aparcament cap a buscar la carretera per la qual hem arribat. Carretera que seguim avall fins a la primera corba molt tancada que fa cap a la dreta.
   .-  6 min.  --   PONT DE LES LELLES   --  1.130 m.
Deixem la carretera i marxem de dret cap a travessar el pont de les Lelles, des d'on continuem per la pista cimentada que, paral·lela al riu, ens porta a la central del Daió, on travessem el riu Freser per un pont de fusta.
   .-  18 min.  --   PONT DEL DAIÓ   --  1.185 m.
A l'altra banda del pont, deixem a l'esquerra el camí que puja a Núria pel pont del Cremat. Nosaltres seguim pel costat del riu amunt. El camí, molt fresat, va pujant sempre amb el riu a la nostra dreta. Als 13 minuts passem per una raconada on uns metres endins hi ha l'impressionant salt del Grill. Continuem pujant i quan el camí comença a mig planejar trobem un trencat.
   .-  43 min.   --   LES RIBES  --   1.399 m.
Aquí a l'esquerra hi marxa el camí que pel serrat de les Pedrisses va cap a Núria. Nosaltres continuem de dret, de seguida deixem un trencant que baixa cap a travessar el riu. Nosaltres de dret amunt, tot seguint el camí molt fresat que a l'arribar a una esplanada que fa la vall baixa cap a travessar el riu.
   .-  1 h 7 min.  --   LA MOLSOR   --  1.5568 m.
Travessem el riu per un pont de fusta que cada cop està més atrotinat. Ara el camí puja per l'altra banda un xic apartat i comença a superar la forta pujada amb un munt de llaçades. El camí tot i que puja molt, es puja força bé. Quan comencem a planejar, i a sota a l'esquerra el riu fa dos petits salts, deixem el camí ( que també va al refugi de Coma de Vaca fent una volta ) i marxem cap a l'esquerra - fites – on un corriol ens baixa de dret al riu i pel seu costat amunt arribem molt més ràpidament al refugi de Coma de Vaca.
   .-  2 h 10 min.   --   REFUGI DE COMA DE VACA  --   1.994 m.
Aquí deixem la vall del Freser que continua de dret amunt i marxem per la vall de l'esquerra, un xic a la dreta del riu on a pocs metres passem pel costat de la barraca de Coma de Vaca. Continuem pujant seguint sempre el riu que tenim a la nostra esquerra, uns metres per sota. Pugem per uns prats d'herba sense camí, de fet està ple de corriols del bestiar. Anem pujant sense apartar-nos mai gaire del riu, quan ja som molt amunt arribem a un planell on el riu principal gira a la dreta.
   .-  2 h 50 min.   --  JAÇA DE DALT
Aquí als plans hi ha restes de més d'una barraca. A partir d'aquí ja es veu el coll que hem de pujar, és el coll que queda a la dreta d'una agulla que es veu al fons. L'agulla és el contrafort del pic de la Fossa del Gegant.
Continuem pel costat de riu que de seguida es bifurca, aleshores travessem cap a l'esquerra i anem pujant pels prats d'herba d'aquesta banda. Quan el riu es queda sense aigua seguim pel costat o per dintre fins que arribem al gran circ que forma la Fossa del Gegant. El circ tot i essent molt tancat és en un lloc molt bonic. Aquí trobem un camí amb marques vermelles que puja per la nostra dreta, el camí, comença a pujar la tartera que tenim al davant un xic cap a la dreta. És un camí que tot i pujant una tartera molt dreta, la puja còmodament fent moltes llaçades, per anar a sortir finalment al mig del coll.
   .-  3 h 45 min.  --   COLL DE CARANÇÀ  --   2.730 m.
Al coll, trobem el camí carener - és el GR-11 - que ve de Vallter. Camí que seguim cap a l'esquerra i que per la carena ens porta dalt el pic de la Fossa del Gegant.
   .-  3 h 55 min.   --   PIC DE LA FOSSA DEL GEGANT  --   2.807 m.
Al cim hi ha dues creus i és el punt on la carena que fa l'olla de Núria s'ajunta amb la carena que ve de Vallter. És un cim que en sí no és gens espectacular, la vista és una altra cosa i el lloc on està situat també.
Per continuar baixem al coll de Noucreus que és a molts pocs metres a la dreta. Al coll deixem el GR i baixem de dret, seguint un camí molt clar que fa una forta llaçada i baixa a la vall per on continua seguint el rec pel seu marge dret. Molt avall, al pont de l'Escuder, tornem a trobar el GR que baixa per la Coma de les Noufonts. Travessem el riu. A l'altra banda, de seguida, el camí es converteix en pista. Uns metres més avall deixem la pista que també ens portaria a Núria i seguim el GR que salta cap al costat del riu per on arriba a Núria, just on hi ha el telecabina que puja a l'alberg del pic de l'Àguila.
   .-  5 h.  --   NÚRIA  --   1.960 m.
                         --------------------------------------------------------

                              GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada