QUE PRETENEM?


dimecres, 12 de desembre de 2012

SANT PRIVAT - PUIGSACALM ( Pel grau de les Eugues i el camí d'en Claudi ) (54)RESUM :
Avui volem anar a Puigsacalm, volem descobrir llocs pels que no hem passat mai. Així que farem el següent recorregut: Pla d'en Xurri – Salt de Sallent – Grau de les Eugues – Puigsacalm – Puig dels Llops – Camí d'en Claudi – Plana Mitjana – Grau de les Olletes – Pla d'en Xurri.
Els trams nous que farem són: el grau de les Eugues, el camí d'en Claudi, la Plana Mitjana, i el camí d'accés al grau de les Olletes, tots ells de traca i mocador.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 7 de Desembre de 2012
*COMARCA: Garrotxa
*DISTÀNCIA: 12.35 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.110 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 25 min.
*TEMPS PARADES: 35 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h.
*DIFICULTAT: la classificaríem de mitjana, sobretot si es troben els camins. De fet, el més complicat de trobar, és el camí d'en Claudi, la resta són fàcils.
*VELOCITAT MITJANA: 2.8 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Aiats - Puigsacalm de l'editorial Alpina 1:15.000
*PUNT DE SORTIDA: Àrea recreativa del pla d´en Xurri. Per anar-hi cal anar a les Preses, des d'on seguirem cap a Sant Privat d'en Bas. Sota l'aparcament que hi ha a l'entrada del poble seguirem una pista asfaltada que ens portarà a l´àrea recreativa del pla d´en Xurri. Aparcarem sobre l'àrea quan la pista gira en rodó i de dret en surt una de terra.
*OBSERVACIONS: El recorregut d'avui el fem per uns camins més que bonics. El primer la pujada de les escales de Sallent, després el Grau de les Eugues que no té desperdicis, més tard el camí d'en Claudi, que si es troba és molt maco, i per postres el camí que ens porta a trobar el grau de les Olletes, que aquest no ens ho pensàvem i és una passada. I ja per últim el camí de les Olletes. En conjunt que si sumen els cims, els miradors i els camins fan que aquesta excursió sigui per recordar.
El camí d'en Claudi, si no es troba no passa res, ja que és pot baixar pel camí de Santa Magdalena que és el marcat amb MG. És el camí que baixàvem del puig dels Llops i que hem deixat per anar a buscar el d'en Claudi.
FOTOS:
  el camí  cap a Sallent, les Escales
 el dia es presenta fred, sobretot a la vall
el Puig dels Llops des del Puigsacalm
cim del Puig dels Llops, al fons el Puigsacalm
des de la Plana Mitjana es contempla el mirador que hi ha baixant vora el camí d'en Claudi
detall de l'estret camí que enllaça amb el del Grau de les Olletes


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :  .-  0 h.  --  PLA D´EN XURRI  --    620 m.
Comencem a caminar seguint la pista de terra. La pista marxa de pla i en un parell de minuts arribem a una barrera. Per l' esquerra hi marxa un camí marcat amb MG, que puja a trobar el camí dels Matxos. Nosaltres continuem per la pista que de seguida es parteix en dues.
  .-  6 min.   --  CAMÍ DELS MATXOS
La pista de l´esquerra és la que puja i es converteix en el camí dels matxos. Nosaltres continuem per la de la dreta i de pla, arribant a un trencant on hi ha els restos d'una caseta a sobre, i el riu a sota.
  .-  13 min.   --  CASETA DEL CABLE   --  687 m.
Aquí la pista baixa cap a travessar el riu i és per on es va a buscar el camí del Salt del Bot. Nosaltres marxem cap a l'esquerra, seguint un camí estret – hi ha estaques de fusta – que puja pel costat del riu. Aquest camí, que es segueix molt bé, ens porta a sota el salt de Sallent.
  .-  30 min.  --         SOTA EL SALT DE SALLENT   --  850 m.
El camí travessa el riu i a l'altra banda comença a pujar el cingle. Pugem per les escales o escaler. És un camí preciós que sembla impossible, ja que puja el cingle aprofitant tots els punts on és possible pujar. El camí ens porta dalt el cingle on hi ha una porta i un indicador.
  .-  53 min.  --         PAS DE L´ESCALER  --   1.079 m.
Som sobre la cinglera que seguim cap a l'esquerra i avall. En un parell de minuts som sobre el salt. Travessem el riu i continuem pel costat del cingle fins a un mirador. Del mirador continuem pel costat del cingle i, el primer camí que trobem a la dreta, el seguim per pujar a trobar una pista.
  .-  1 h 2 min.   --  PISTA DE SANTA MAGDALENA
Seguim la pista cap a l'esquerra i amunt. De seguida deixem a l'esquerra el camí dels Matxos que baixa a sant Privat. Continuem per la pista fins que aquesta gira a la dreta i puja per la carena. Quan la pista deixa la carena, i abans que giri cap a l'esquerra, a la dreta, hi trobem una fita i en els arbres hi ha unes MV molt velles.
  .-  1 h 24 min.  --     DEIXEM PISTA   --  1.105 m.
Deixem la pista i seguim el camí que s'enfila per la carena, després marxa cap a l'esquerra, puja el grau de les Eugues – MV i fites – i va a buscar el clot, per on s'enfila molt de dret. El camí molt tapat per la fullaraca, si no fos per les MV costaria de seguir. El camí ens porta dalt la carena, on a l'altra banda hi ha una pista dolenta o camí més ample.
  .-  1 h 42 min.  --    SOBRE EL GRAU DE LES EUGUES  --  1.307 m.
Seguim el camí cap a l'esquerra i amunt, anem a trobar la carena que segueix cap a l'esquerra. Després, la carena i el camí giren a la dreta i continuem pujant per la carena, fins arribar a un punt on fa dos camins. En tots dos hi ha fites.
  .-  1 h 54 min.  --     DEIXEM LA CARENA  --   1.395 m.
Deixem el camí que continua carena amunt. Ara seguim el camí que marxa cap a la dreta i de pla. De seguida arribem a un camí més ample que seguim cap a la dreta. Travessem el primer rec i abans d'arribar a un segon ens enfilem cap a l'esquerra i amunt. Uns metres més amunt entrem en el segon rec o clot i ens enfilem pel mig. Després marxem un xic per la dreta fins a trobar el camí de través que ve de font Tornadissa, on hi ha una farmaciola i un indicador, sota el Puigsacalm.
  .-  2 h 3 min.   --  CAMÍ DE BRACONS AL PUIGSACALM
Travessem el camí i ens enfilem de dret al cim del Puigsacalm, que és aquí sobre mateix. Al cim hi ha una creu de fusta i un vèrtex geodèsic, amb una vista impressionant.
  .-  2 h 7 min.  --     PUIGSACALM   --  1.515 m.
Sortim seguint la carena cap a l'esquerra i sempre pel costat de la cinglera anem cap el Puig dels Llops, que és un excel·lent mirador sobre la Garrotxa.
  .-  2 h 18 min.  --    PUIG DELS LLOPS  --   1.486 m.
Desfem un tros de camí i agafem cap a la dreta i avall -MG- seguint un camí que baixa molt de dret. Seguim el camí fins que aquest gira 90 graus a la dreta.
  .-  2 h 25 min.  --          DEIXEM CAMÍ DE SANTA MAGDALENA   --  1.410 m.
Aquí comença l'aventura, ja que tenim un mapa que ens marca que hi ha un camí – El camí d'en Claudi – que baixa per la carena de l'esquerra. Així que, deixem el camí i marxem cap a buscar la carena de l'esquerra per on es baixa força bé. Hi ha restes de camí, però no és massa clar. Baixem per la carena que és força ampla i neta. Un tros avall la carena s'estreny i amb força mates, surt a un mirador esplèndid. Al mirador no hi hem d'arribar però ja que som aquí val la pena arribar-hi. Nosaltres abans que s'estrenyi i quan encara és neta, trobem un corriol que salta cap a l'esquerra i de seguida comença a resseguir, esbiaixant avall, cap a buscar la carena per la que baixàvem, a sota del mirador. Un cop a sota el mirador, baixem un tram per la carena i després entrem al bosc, cap a l'esquerra. Un tros avall tornem a esbiaixar-nos cap a la dreta i anem a sortir a la pista que ve del salt de Sallent i que nosaltres hem deixat per agafar el grau de les Eugues.
  .-  3 h.  --     PISTA DE SANTA MAGDALENA  --  1.180 m.
El tram complicat ja està fet, el camí en el qual hi ha alguna fita, ha estat millor del que creiem. No és un camí molt net, ni molt clar, però es segueix, només cal trobar-lo al començament. Ara seguim la pista cap a l'esquerra i avall, per anar a treure el cap a l'esplèndid mirador que hi ha a la Plana Mitjana, que és un pla que hi ha aquí a sota mateix, amb una cabana al mig.
  .-  3 h 12 min.  --    MIRADOR DE PLANA MITJANA  --  1.140 m.
Del mirador, donem un tomb pels plans i tornem a la pista .– 3 h 21 min. - Seguim la pista cap a l'esquerra i amunt, tornem a passar per on hem baixat del camí d'en Claudi i continuem pista amunt fins que a l'esquerra trobem una fita i unes MT.
  .-  3 h 29 min.  --   DEIXEM PISTA DE SANTA MAGDALENA  --  1.214 m.
Deixem la pista i seguim el corriol a l'esquerra,- al començament sort de les MT - que marxa cap a sota la pista. Per unes lleixes força estretes, penjades i espectaculars va a travessar una paret força llisa i un primer rec, per baixar per entre aquest i un segon que travessa més avall -MT- per anar a trobar el camí del grau de les Olletes en un tercer rec. Els tres recs estan pràcticament junts.
  .-  3 h 37 min.  --    GRAU DE LES OLLETES  --    1.150 m.
Seguim el camí molt clar que baixa el grau – MG- pel mig del rec i ens porta a l'ermita de la Mare de Déu de les Olletes. Ermita molt curiosa ficada dintre una cova molt gran.
  .-  3 h. 47 min.  --     LES OLLETES  --    1.037 m.
Travessem pel davant de la cova i continuem primer de pla i després avall, deixem a la dreta el camí que porta a Joanetes i continuem baixant. El camí que continua essent molt clar – MG - ens porta a la masia restaurant de Can Turó, que passem pel mig de la terrassa i per sota un arc.
  .-  4 h 18 min.  --     CAN TURÓ  --     655 m.
Continuem per la pista d'accés al restaurant. Pista que ens porta a la corba on tenim el cotxe sobre el pla d'en Xurri.
  .-  4 h 25 min.  --    PLA D´EN XURRI  --    620 m.
                         -----------------------------------------------------
                                              MG – marques grogues
                                              MV – Marques vermelles
                                              MT – marques tarongesCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada