QUE PRETENEM?


dimecres, 30 de gener del 2013

TAGA ( Des de Ribes amb neu ) (62)



RESUM :
Avui la intenció era pujar el Puigllançada amb raquetes. Però hi ha molt males previsions. Tot i així ho intentem. Marxem de bon matí però a Ribes està nevant i la carretera ja és blanca. Si tenim en compte que segons les previsions farà molt de vent, desistim de pujar la Collada i ens quedem a Ribes, des d'on pujarem el Taga.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 26 de Gener de 2013
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 15 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.250 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 55 min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 15 min.
*DIFICULTAT: Alta, sobretot avui, ja que a sota la neu hi ha glaç i patina que no vegis .
*VELOCITAT MITJANA: 3 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Taga - Serra Cavallera E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament a l'entrada de Ribes de Freser.
*OBSERVACIONS: De sortida, millor és deixar el cotxe a l'aparcament del Pavelló.
El camí de pujada no té problemes. Quant al de tornada, tant si es baixa des del Pla de la Guilla, com si es fa des del Coll del Puig, tampoc hi ha problemes. Ara bé, nosaltres aquesta vegada “l´hem fotut al pal”, tot i que l'embardissada no ha estat res de l'altre món, és millor oblidar-se del recorregut que hem fet servir.
FOTOS:
comencem a caminar per dins a Ribes amb dos dits de neu
detall del búnquer que hi ha abans del Coll de Manter
carena i amunt, el Taga és més aprop
i Ribes de Freser al fons de la vall
sort dels grampons, el terra és dur i glaçat
cim del Taga, el vent bufa de valent....., avui foto i avall



TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ

RESSENYA :
  .-  0 h.  --     RIBES DE FRESER  --     900 m.
Seguim el carrer que marxa pel costat del riu, sempre de recte fins que a la dreta hi ha unes escales. Pugem les escales, passem per sobre les vies del cremallera i arribem al passeig que hi ha sota el pavelló d'esports. Seguim el passeig cap a l'esquerra, per on de seguida arribem a la font de Santa Caterina. Si es vol es pot deixar el cotxe al pavelló o a pocs metres de la font.
  .-  9 min.  --    FONT DE SANTA CATERINA   --  936 m.
Aquí seguirem la pista que marxa a la dreta de la font – hi ha una cadena i MG- MT – El camí ample, puja cap a l'esquerra, fa unes quantes voltes i arriba a una pista, on a l'esquerra hi ha un dipòsit d'aigua. Seguim la pista cap a la dreta, de seguida gira en rodó a l'esquerra. Seguim la pista fins que fa un canvi de resant i a la dreta hi marxa un corriol.
  .-  20 min.  --     TRENCANT   --  1.028 m.
Seguim el corriol que s'enfila per la dreta. -MG – MT – El corriol s'enfila pel mig del bosc i va a trobar uns plans on hi ha un búnquer. A l'altra banda dels plans hi trobem un coll, amb un trencant de pistes i un indicador.
  .-  37 min.  --     COLL DEL MANTER  --    1.147 m.
Seguim la pista que s'enfila per la dreta. La pista va revoltant sempre de pujada, un tros amunt deixa a l'esquerra d'un altre búnquer, - MG – MT - passa els plans de Conivella on marxa un corriol amb indicadors a l'esquerra. La pista continua amunt i arriba al punt on hi ha un plafó informatiu.
  .-  1 h 15 min.  --    PLAFÓ INFORMATIU   --  1.445 m.
Aquí deixem la pista, que de fet és per on tornarem. Ara comencem a pujar carenejant seguint el filat – MG – MT – Anem pujant per la carena, un tros amunt deixem el filat i continuem carena amunt, aquí ens caldrà posar-nos els grampons. La neu hi és des de Ribes però, ara a sota hi ha gel, i al ser tan dret costa aguantar-te. Anem pujant, sempre per la carena. Trobem un filat que puja per l'esquerra i continua carena amunt. Fa molt de vent. Hi ha trams que entre la neu i el vent costa seguir. Pugem sempre carena amunt fins al cim del Taga.
  .-  2 h 40 min.  --    CIM DEL TAGA  --     2.040 m.
Al cim hi arriba el torb que es desprèn del Puigmal i no s'hi està massa bé. Toquem la creu i girem.
Tornem carena enrere -MG – MT- fins a un petit turó. Aquí la tanca de fil que puja per la carena es parteix en dues.
  .-  2 h 55 min.  --    PLA DE LA GUILLA   --  1.922 m.
Deixem el fil que continua carena avall i seguim la tanca del fil que salta cap a l'esquerra. És molt dret, - sense grampons no baixaríem - i per postres, de tant en tant, fa manxades de vent molt fortes que aixeca la neu i t'obliga a parar-te. Baixem sempre pel costat de fil, fins molt avall on el travessem, per anar de dret cap on la pista que puja a coll de Jou fa una corba molt rodona.
  .-  3 h 20 min.   --  PLA DEL FREIXE   --  1.534 m.
Aquí tenim la primera variant, si anem cap a la dreta pel costat de l'obi a buscar el bosc hi ha un camí que trobarem més avall i que va als plans de Conivella. Nosaltres continuem de dret a un repetidor que es veu a sota. Als pocs metres, trobem una pista que va baixant, primer cap a la dreta, després gira a l'esquerra i ens porta a un petit collet que hi ha poc abans d'arribar a les antenes.
  .-  3 h 32 min.   --   COLL DEL PUIG  --     1.425 m.
Aquí el millor és continuar per la pista - MG - que marxa de pla cap a la dreta i que porta al plans de Conivella, de fet el nostre track és per on el farem passar.
Nosaltres volem mirar si podem baixar per un altre lloc, així que marxem pel costat d'una tanca pel bestiar cap a travessar el rec de la dreta. A l'altra banda hi baixa un corriol molt brut, que ens porta a una font, sota de la qual trobem una pista molt dolenta. Seguim la pista que cada cop és més dolenta cap a la dreta, fins que aquesta s'acaba. Aleshores, pugem per la carena de la dreta, pel mig del bosc, sense camí i força brut. Pugem cap a trobar la pista amb MG que ve del coll del Puig. El coll del Puig és pràcticament a 300 metres.
Seguim la pista que ja havíem de haver seguit – MG - abans, cap a l'esquerra. La pista, amb algun petit pujador, ens porta a un punt on fa un trencant amb indicadors.
  .-  4 h.  --      CORTALS DEL PELLISSER  --  1.450 m.
Aquí per sobre hi arriba el camí que ve de pla del Freixe. Continuem de dret, - MG - on ara força de pla arribem, al plafó que l'hem deixat per pujar al Taga.
  .-  4 h 8 min.  --     PLAFÓ INFORMATIU  --   1.445 m.
Continuem per la pista, - MG – MT - que de baixada passa pel pla de Conivella, continua baixant, passem un búnquer i arribem a la collada de Manter.
  .-  4 h 33 min.  --     COLL DEL MANTER  --   1.147 m.
Aquí, ara travessem la pista i el fil de l'altra banda, pel costat de fil anem cap a l'esquerra a buscar el rec. Baixem pels prats tan a prop de rec com podem. Quan s'acaben els prats travessem el rec, passem un petit coll i per l'altra banda seguim un camí que porta a una pista. La pista travessa la següent raconada. Passada la raconada ,deixem la pista per marxar cap a buscar el rec on, pel seu costat, un camí molt fresat, ens porta a les cases de Ribes; dos carrers per sobre del pavelló.
  .-  4 h 48 min.  --       RIBES DE FRESER
Baixem cap al pavelló, des d'on continuem avall cap a trobar el passeig de costat del Freser que seguim cap a l'esquerra fins a la carretera de Bruguera, on hi ha l'aparcament on tenim el cotxe.
  .-  4 h 55 min.  --     APARCAMENT  --    900 m.
                                             -------------------------------------------
                                                          MG – marques grogues
                                                          MT – marques taronges



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada