QUE PRETENEM?


dimarts, 22 de gener del 2013

TURÓ DEL POU D'EN SALA - TORRENT DELS RENTADORS ( Montseny ) (61)

 RESUM :
Avui tot i que pujarem uns cims i farem una carena força bonica, la sortida és per resseguir un rec o millor dit un torrent. No és massa lluny de casa i realment és un indret meravellós, es tracta del torrent dels Rentadors, al Montseny, on hi ha racons increïbles.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 19 de Gener de 2013
*COMARCA: Osona
*DISTÀNCIA: 14.46 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 865 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 30 min.
*DIFICULTAT: Baixa. Exceptuant un petit tram, que no és complicat però que cal vigilar. És el tram que va des del punt horari de 3 h 30 fins a 3 h 41 min. La resta són camins o pistes molt clars.
*VELOCITAT MITJANA: 3.6 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Montseny parc natural 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Trencant del Club de Polo sant Antoni a la carretera de Taradell a Viladrau.
*OBSERVACIONS: El recorregut que seguirem avui té uns racons preciosos; un d'ells és el gorg Negre.
Quant a les complicacions que podem tenir, només cal estar atents en el tram que hi ha des que trobem el camí ample, després del Gorg Negre fins a l'alzina grossa, ja que nosaltres no travessem el riu i els camins estant força desdibuixats i no massa nets.

FOTOS:

 detall de la carena, amb la Senyera al Turó del Pou d'en Sala i el Matagalls al fons

Sant Segimon 
San Segimon i Sant Miquel dels Barretons tot baixant del collet de Font Pomereta
detall del camí de baixada
 el camí sempre per sobre el torrent ens presenta la cara més feréstega del Montseny
el Gorg Negre
 
TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ

RESSENYA :

  .-  0 h.   --  CARRETERA DE VILADRAU – TARADELL   --  660 m.
Seguim la pista de terra que puja cap a la gran esplanada de coll Cendrós. Si no volem aparcar a la carretera, tant a la pista com al coll hi ha lloc suficient.
  .-  4 min.   --  COLL CENDRÓS   --   681 m.
Continuem per la pista que baixa lleugerament a la dreta. La pista passa per sobre el club de Polo San Antoni i continua paral·lela al riu. Seguim la pista fins que trobem un trencant.
  .-  20 min.   --  TRENCANT  --      705 m.
Seguim la pista més dolenta que gira en rodó cap a sobre, a la dreta. Per la pista que continua de dret, hi tornarem. La pista, sempre de pujada, un tros amunt es bifurca. Seguim la pista de la dreta, que marxa de pla cap a travessar la raconada, després passa un petit collet i arriba a un coll més marcat.
  .-  35 min.  --      COLLET DE LES TRES TERMES  --    798 m.
Al coll, la pista baixa cap a trobar una altra pista molt bona. La pista és a tocar del coll. Nosaltres l'anirem a buscar més amunt. Des del collet, nosaltres seguim un corriol que s'enfila per la carena de l'esquerra i ens porta a la pista, uns metres més amunt. Seguim la pista que és força bona. La pista que va pujant suaument fent les diferents raconades, arriba a un punt on fa un trencant de pistes.
  .-  55 min.  --     PLA DE LA PALLA
Aquí, marxen pistes per tot arreu, inclús sembla que faci una rotonda. Nosaltres continuem seguint la pista que gira a l'esquerra i que marxa molt de dret, carena amunt. La seguim fins al primer trencant.
 .-  1 h.   --   DEIXEM PISTA  --    965 m.
Deixem la pista bona que baixa cap a la dreta. Nosaltres seguim de dret per una pista més estreta i més dolenta que de seguida deixem, per seguir un corriol a l'esquerra. Hi ha una fita i el corriol és força clar. El camí – fites i MBL - que puja pel mig del bosc d'alzines, de seguida queda molt definit, pujant sempre per la carena, amb trams força drets. Quan la carena s'aplana, a la dreta hi ha el turó de l'Oriol, no massa interessant. Continuem seguint el camí – fites i MBL– que segueix, ara força planer, la carena. Passem un altre petit cim amb unes bones vistes i continuem cap al cim que tenim al davant on hi oneja una senyera.
  .-  1 h 40 min.  --      TURÓ DEL POU D'EN SALA  -    1.265 m.
El cim que és net d'arbres, té una vista molt bona, miris cap on es miris. Des del cim ja et pots fer una idea de com és el torrent dels Rentadors, que queda a sota mateix.
Continuem per la carena, on trobem uns boixos considerables. Quan arribem al proper coll, deixem la carena per seguir un camí que marxa lleugerament a la dreta i que ens baixa a trobar una pista. La pista, força planera, ens porta a un trencant, on seguim la pista de l'esquerra i amunt. La pista de seguida gira a la dreta, passa pel costat de la cabana de pedra de font Savallar i ens torna a la carena, que seguim uns metres fins al collet de font Pomareta.
  .-  2 h 10 min.  --      COLLET DE FONT POMARETA  --   1.243 m.
Aquí, a la banda de la cinglera, hi ha diferents grups de pedres blanques. El camí que hem de seguir s'agafa al costat de les roques de més a la dreta. – fites – El camí baixa cap al torrent. És un camí amb moltes fites i que es segueix molt bé. El seguim uns metres fins que trobem un trencant on hi ha un faig amb MV.
  .-  2 h 20 min.   --  TRENCANT TORRENT – SANT SEGIMON   --   1.127 m.
Deixem el camí que continua de dret, travessa el torrent i puja a Sant Segimon. Nosaltres seguim el camí que gira a l'esquerra. – Hi ha moltes MV i moltes fites – El camí és impressionant. Hi ha trams que baixa, altres que puja, però sempre passa per uns indrets meravellosos. Hi ha trams pel mig del faig i altres per dintre un bosc d'alzines. Sempre però,baixa paral·lel al torrent dels Rentadors, que sempre tenim a la nostra dreta, i en la major part del temps molt per sota. El camí, que no té desperdicis, després d'un tram on fa moltes llaçades, arriba a un trencant.
  .-  3 h 3min.   --  TRENCANT DEL GORG NEGRE  --     850 m.
Aquí hi tornarem. Ara seguim el camí que marxa de pla, cap a la dreta. El camí, de seguida baixa de valent i arriba davant l'impressionant salt del Gorg Negre; és un indret molt bonic amb una aigua transparent i un salt preciós.
Des del gorg, tornem altre cop al camí de baixada.
  .-  3 h 10 min.   --   TRENCANT DEL GORG NEGRE   --   850 m.
Continuem camí avall. De seguida deixem un corriol a la dreta, que mena a un petit monument fet a dos germans que s'afogaren el 1988. Nosaltres continuem pel camí que, molt recte, ens porta a trobar una pista en el punt on aquesta fa un revolt molt sobtat.
  .-  3 h 30 min.   --  CAMÍ AMPLE
Seguim la pista de dret avall. En tots els trencants que trobem sempre continuem de dret, mantenint el riu, que mai travessem, a la dreta. El camí o pista, segons es miri, cada cop és més dolent. A l'arribar a uns camps gira a la dreta. Aquí hi ha una tanca feta amb un tronc. Sense seguir la pista, continuem de dret creuan de costat la tanca. A l'altra banda, trobem una pista molt dolenta que ens porta a una alzina molt gran. Aquí trobem una pista no massa bona que ve de l'altra banda del riu.
  .-  3 h 41 min.   --  ALZINA GROSSA   --    715 m.
L'alzina que és molt grossa, fa tota la cara de ser morta. Continuem per la pista i de seguida arribem a una altra pista més bona, en un revolt. Nosaltres continuem de dret i arribem, en poca estona, al següent trencant. Aquí, deixem a l'esquerra, la pista que hem seguit per pujar al collet del les Tres Termes. Continuem de dret, passem per sobre el club de Polo i arribem a Coll Cendrós.
  .-  3 h 57 min.   --   COLL CENDRÓS  --     665 m.
Continuem per la pista de l'altra banda que ens baixa cap a la carretera on tenim el cotxe.
  .-  4 h.  --      CARRETERA DE VILADRAU   --  665 m.
                          ---------------------------------------------------
                                           MV – Marques vermelles
                                            MBL- Marques blaves



2 comentaris:

  1. amics: ahir 08-06-2013 vàrem gaudir de la vostra ressenya; insuperable; tot i que la pluja, la pedra i la boira no ens va deixar veure les vistes dels turons, si que vàrem poder disfrutar de la baixada del Torrent de Rentadors desde Font Pomareta. Espectacular el Gorg Negre i la cascada (molta aigua). Tal com alerteu, ens vàrem embolicar una mica desde el punt de 3,30 h.-Camí ample. Ens han quedat moltes ganes de tornar-hi amb mes bon temps. Moltes gràcies per les vostres ressenyes.
    Francesc i Manel de Girona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Llàstima que no endevinéssiu el dia, si un altre dia hi torneu jo us recomanaria fer-la al revés, i un cop a la carena (collet de Font Pomareta) continuar per la carena, en direcció al Turó del Pou d’en Sala, recordo que el camí no era res de l’altre mon però seguint vora la carena no hi ha problema. Per cert dir-vos que si el Montseny us agrada i els salts d’aigua també, no us perdeu l’excursió Matagalls 360 on anem a veure el Sot de les Cordes, és un racó màgic, feréstec i realment bonic.

      Salut i fins una altre

      Elimina