QUE PRETENEM?


dimarts, 28 de maig del 2013

ROCA DE LA MOIXA – CAP DE LA BOIXASSA (77)



RESUM :
En aquesta sortida fem un còctel d'emocions, anirem a veure un parell de brolladors; espectaculars, un salt d'aigua; preciós, pujarem dues roques; impressionants i seguirem uns camins molt diferents, però molt interessants.
El recorreguts serà el següent: Dous del Bastareny – L'Hospitalet – Bullidor de la Llet – Els Empedrats – Refugi sant Jordi – Coll de Pendís – Coll de la Vimboca – Roca de la Moixa – Coll de Galligans – Cap de la Boixassa – Forat de la Vimboca – Salt de Murcarols – Les Dous.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 25 de Maig de 2013
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 20 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.520 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 6 h.
*TEMPS PARADES: 40 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6 h 40 min.
*DIFICULTAT: Mitjana - Alta, degut al desnivell, la durada i algun tram on el camí no és massa clar.
*VELOCITAT MITJANA: 3.3 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Moixeró – La Tosa E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000- l'Alt Brergudà en 27 Itineraris
*PUNT DE SORTIDA: El pont del Monnell, sota les Dous del Bastareny. S'hi accedeix per la pista que surt de Baga cap a Gisclareny, on abans de travessar el riu cal agafar una pista de terra que ens hi portarà.
*OBSERVACIONS: El recorregut d'avui en la seva majoria és fàcil de seguir, si es vol es pot escurçar, ja que hi ha molts punts on anem i tornem, però és que amb el dia que fa avui, s'hi ha d'anar. El tram més complicat és el camí que baixa pel clot de la Vimboca, tot i que si es vigila força no hi ha perquè tenir problemes.
FOTOS:

un cop visitat el Bullidor de la Llet  continuem en direcció al Refugi Sant Jordi on el camí ens porta a passar per els Empedrats, tram fantàstic amb bonics slats d'aigua i parets verticals
 
 un cop al coll de la Moixa la vista s'obre, Puig de Terres, el Pedraforca, Ensija.......
 
  vista similar des de la Roca de la Moixa, ara però el Comabona treu el nas
                                          
la Roca de la Moixa des de sota mateix

 el Cap de la Boixassa des de sota la Roca de la Moixa
 detall del Cap de la Boixassa, cal destacar la curta canal que fa vulnerable la cinglera- a sota l'esmentat pas

la Roca de la Moixa, tot pujant la Boixasssa
el salt de Murcarols
la Font de l'Adou, impressionant l'empenta de l'aigua al néixer


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ



RESSENYA :

  .-   0 h.   --  PONT DEL MONNELL  --    945 m.
Comencem a caminar desfent la pista per la qual hem arribat, - SL - seguim la pista fins a cal Cerdanyola; on hi ha la Salle Natura.
  .-  20 min.   --   CAL CERDANYOLA  --    915 m.
Aquí deixem la pista i agafem una pista més dolenta que s'enfila per l'esquerra, passa per sota l'Hostalet, a partir d'on es converteix en un camí – PR - que puja resseguint el riu, un tros amunt el travessa i arriba a un trencant.
  .-  34 min.   --   TRENCANT BULLIDOR – EMPEDRATS   --  1.000 m.
Aquí hi tornarem. Ara marxem cap a l'esquerra, travessem una part del riu i continuem per un bon camí que s'enfila pel costat d'una rampa d'aigua impressionat i que ens porta al Bullidor de la Llet. El Bullidor és una surgència a la paret de la roca, més que impressionant, - si raja com avui, és un espectacle- d'on surt molta aigua que baixa per una rampa acanalada, amb tanta pressió, que l'aigua sempre és blanca, sembla llet.
Un cop disfrutat de l'espectacle, tornem al trencant.
  .-  45 min.   --  TRENCANT BULLIDOR – EMPEDRATS   --  1.000 m.
Continuem pujant, passem pel tall engorgat dels Empedrats, que impressiona, i que obliga, en algun tram a passar per dintre l'aigua, continuem per un camí molt maco, - PR - que puja pel costat del riu. Travessem l'estret de l'Escriu, passem per la font de l'Àgora i arribem finalment a uns prats d'herba, on a sobre, hi ha el refugi de Sant Jordi.
  .-  1 h. 48 min.  --    REFUGI DE SANT JORDI   --   1.565 mts.
Sota el refugi deixem el PR que puja al Cap de la Boixassa. Al refugi seguim un GR, que enfilem per sobre, cap a l'esquerra. És un camí, que en forta pujada, ens portarà a coll de Pendís.
  .-  2 h 10 min.  --     COLL DE PENDÍS   --   1.781 mts.
A coll de Pendís, es creuen dos GR. Nosaltres, seguirem el que marxa per la carena de l'esquerra, vorejant per la dreta el turó de Pendís, per arribar al verdós coll de la Vimboca.
  .-  2 h 18 min.   --   COLL DE LA VIMBOCA   --  1.793 mts.
El camí, -GR- molt fresat, va flanquejant pel mig del bosc, per la banda de la Cerdanya. Gira a l'esquerra i s'enfila cap a la carena, a buscar un coll sota la Roca de la Moixa.
  .-  2 h. 45 min.  --     COLL SOTA LA ROCA DE LA MOIXA  --    1.939 mts.
Tant el roc de la Moixa, com la vall que se'ns obra al davant, són espectaculars. Continuem pel GR que voreja per sota a la dreta la roca i que ens porta al coll de la Moixa
  .-  2 h. 58 min.  --     COLL DE LA MOIXA   --  2.025 mts.
Seguim la carena cap a l'esquerra, de seguida agafem uns metres pel costat dret, per tornar a resseguir la carena que és impressionant i que ens portarà al cim de la roca de la Moixa.
  .-  3 h 8 min.   --   ROCA DE LA MOIXA   --   2.055 mts.
Som en un lloc increïble, un dels millors miradors dels voltants. Ara ens cal tornar al coll de la Vimboca. Per fer-ho farem un parell de retalls. Desfem la carena uns pocs metres fins que aquesta fa un petit bony. Aquí saltem per un trau que hi ha a la dreta, fins a sota la roca, després marxem cap a buscar la vertical del cim i baixem de dret cap a sota el segon pla d'herba, que és el coll de sota la Moixa.
  .-  3 h.20 min.  --      COLL SOTA LA ROCA DE LA MOIXA  --   1.939 mts.
Al coll retrobem el GR que seguim fins al primer trau a la dreta, per on baixem de dret. A sota ens tornem a trobar el GR que seguim fins el coll de la Vimboca.
  .-  3 h 41 min.  --     COLL DE LA VIMBOCA   --   1.793 m.
Aquí marxem per la dreta del pla, per on hi ha un filat i fites, de dret al cap de la Boixassa. El camí de seguida és molt evident. Un tros avall deixem un camí a l'esquerra i força planer, anem al coll de Galligans. Coll sota la roca del Cap de la Boixassa.
  .-  3 h 55 min.   --   COLL DE GALLIGANS  --   1.723 m.
Aquí hi tornarem. Ara pugem uns metres la carena de la dreta fins que s'entra al bosc, aleshores, comencem a flanquejar cap a la dreta, pel mig del bosc, de pla, sense pujar per anar a trobar una tartera que travessem i anem a buscar un pi que hi ha arran de parets, on fa un trau pel qual pugem. Pugem tant cap a l'esquerra del trau com podem, per evitar la pedra solta. Pugem a un primer replà que resseguim cap a l'esquerra, pugem entre dues cingleres, sempre per sobre la de l'esquerra, fins a la vertical del coll de Galligans, per on acabem d'enfilar-nos al cim.
  .-  4 h 11 min.  --      CAP DE LA BOIXASSA  --   1.819 m.
Tornem a ser en un altre mirador excepcional. Des d'aquí la Roca de la Moixa es veu en tot el seu esplendor. Per baixar, continuem per l'aresta de l'esquerra, tal com hem arribat, fins a un petit pla on trobem un camí que travessa i que seguim cap a l'esquerra. - Tot i que nosaltres saltem per un trau que hi ha abans d'arribar-hi, però que té un petit pas un xic complicat -. Camí que per sota les parets ens portarà altre cop al coll de Galligan.
  .-  4 h 28 min.   --   COLL DE GALLIGANS   --   1.723 m.
Ara ve el tram més complicat de seguir. Baixem pel clot de l'esquerra. Hi ha alguna fita. Baixem uns cent metres, després ens decantem cap a la dreta i anem a trobar una font no apte per el consum.
  .-  4 h 35 min.  --     FONT DE L'AVETAR  --   1.633 m.
Baixem uns metres més fins a trobar un corriol que seguirem cap a l'esquerra i avall. El corriol en alguns trams és molt clar i en altres no massa. -fites – Un tros avall, trobem un pi de tres branques un xic estrany, a partir del pi, tot i que el camí segueix sent confós, es segueix molt millor. El camí ens baixa cap a trobar una bauma i el riu, que travessa i el va resseguint, uns cops molt al costat i altres a força altura. El riu el travessem uns quant cops. Quan som molt avall, a la dreta, deixem un camí molt clar que marxa cap a l'ermita aterrada d'Oreis i, uns metres més avall, un a l'esquerra que porta a la casa del Monnell. Nosaltres sempre resseguint el riu, arribem a una pista al fons de la vall.
  .-  5 h 25 min.   --  PISTA  --      1.000 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra per anar a sortir en un revolt molt tancat, a la pista que puja a Monnell. Seguim cap a la dreta on trobem un trencant.
  .-  5 h 32 min.   --   TRENCANT MURCAROLS
Aquí també hi tornarem. Ara marxem cap a la dreta per una pista que ens porta al riu. Travessem el riu i seguim un camí – SL - que ens porta a una altra riera. Quan el camí la travessa continuem de dret, seguint la riera i arribem sota un, més que impressionant, salt.
  .-  5 h 37 min.   --   SALT DE MURCAROLS  --  990 m.
El salt és preciós, l'aigua baixa pel mig d'una gran tosca, en dies com avui quan hi baixa un gran caudal, val la pena anar-lo a veure.
Pel mateix camí, tornem cap el trencant on hem deixat la pista de Monnell.
  .-  5 h 43 min.   --   PISTA DE MONNELL
Seguim la pista avall i de seguida arribem al pont de Monnell, on a l'altra banda hi tenim el cotxe.
  .-  5 h 50 min.   --   PONT DE MONNELL  --    915 m.
Tot i que ja som al cotxe, pugem cap a la dreta a veure el que avui és tot un espectacle, les fonts o Dous dels Bastareny. Sembla impossible que d'un forat pugui sortir tanta aigua.
  .-  6 h.  --     PONT DE MONNELL  --    915 m.
                                     -------------------------------------------------------------
                                     GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                                                    PR – marques grogues i blanques
                                                     SL – marques verdes i blanques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada