QUE PRETENEM?


dimecres, 28 de maig del 2014

MARE DE DÉU DEL MONT ( Des de Beuda pel Noguer de Segueró i el Castellot ) (117)

 RESUM :
Anem a la Mare de Déu del Mont. Aquesta vegada volem pujar pel darrera i ho farem pel camí marcat que hi ha a Beuda, és l'itinerari nº 2. Aquest itinerari passa per la casa del Noguer de Segueró, casa de la qual havíem sentit parlar, però no hi havíem anat a veure mai. L'únic inconvenient d'aquest recorregut és que hi ha trams i algun força llarg de carretera enquitranada. De baixada anirem cap a sant Llorenç de Sous i d'allí cap el Castellot, pel pujant, en aquest cas baixant, del Grau. La baixada ja canvia i no hi ha tan quitrà.
  El recorregut és: Beuda – Collet de Can Jou – El Noguer de Segueró – El Pedró de sant Macies – Falgàs – Mare de Déu del Mont – Sant Llorenç de Sous – Pujant del Grau – Castellot – Beuda.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 24 de Maig de 2014
*COMARCA: Garrotxa / Alt Empordà
*DISTÀNCIA: 16.38 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 970 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 10 min.
*TEMPS PARADES: 1 h 10 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 20 min.
*DIFICULTAT: Baixa. La pujada la fem seguim sempre un itinerari marcat i segurament un del que es fan servir més per pujar. Quant a la baixada, la compliquem un xic més, però sempre és força fàcil de seguir.
*VELOCITAT MITJANA: 3.9 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Alta Garrotxa E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament que hi ha a l'entrada del poble de Beuda.
*OBSERVACIONS: El recorregut és molt evident, a la sortida del poble trobem un plafó que ens explica, a excepció de la pujada al Castellot, tot el recorregut.
  La pujada és sempre per camins amb moltes marques. La baixada ja és una altra història, ja que són camins més abruptes i realment interessants.
  Sobre el Noguer de Segueró hi ha molt paper escrit; moltes llegendes i uns versos que donen la importància de la casa en el seu temps: “ Si voleu saber qui són els més rics d'aquesta terra, són el Vilar de Sant Boi, el Noguer de Segueró i l'Espona de Saderra”.
  L'excursió només té el problema que s'han de seguir molts trams de quitrà, la resta són camins al mig de les alzines molt bonics.
  Tant la pujada des de can Campmol fins al Mont, deixant el tram de carretera, com la baixada des de Sant Llorenç de Sous fins a Beuda, passant pel Castellot, són camins realment bonics.
FOTOS:
a tocar del collet i a la dreta del camí trobem el Pedró de Sant Macies

després de passar per la monumental casa del Noguer de Segueró, totes les cases semblen petites, Falgàs però és tot una senyora casa, ubicada en un marc excepcional.

vora la casa de Falgàs hi ha tot un seguit d'alzines i roures monumentals, alguns d'ells amb nom.....

ja a dalt el Mont ens fem una foto amb Mossèn Cinto Verdaguer, osonenc com nosaltres

el Mont resulta un mirador excel·lent, hi ha vista de 360º, però en destaca la zona de l'Alta Garrotxa

el Santuari de la Mare de Déu del Mont

el Bassegoda, on no fa pas masses dies varem assolir el seu cim

el Monestir de Sant Llorenç de Sous, de mides generoses, des de fa anys si fan unes encertades obres de consolidació

des de Sant Llorenç seguim el corriol que baixa per el Pujant del Grau, ja força avall es bifurca, el camí de la dreta mena al Castellot

foto des del Castellot, Beuda queda emmarcada, destacant especialment Sant Feliu
 TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC
RESSENYA :
  .-  0 h.  --      BEUDA   --  335 m.
  Travessem el poble i continuem per la pista de quitrà. - Hi ha un panell indicant el recorregut nº2 que farem servir nosaltres de pujada-. La pista és marcada amb el GR-2. A pocs metres de la sortida fem una petita drecera – GR - i tornem a la pista. A la pista, de seguida trobem un aparcament pels cotxes.
  .-  11 min.  --    PLA DEL BOSC
  Per aquí a l'esquerra hi arriba el camí del Castellot, i “ el Salve Regina” camí molt popular que baixa de la Mare de Déu del Mont. Continuem de pla – GR - seguint el quitrà, passem per sobre la granja Atlàntida i arribem al collet de can Jou. Al collet trobem una carretera o pista també enquitranada. A l'altra banda hi ha una gran cantera. Seguim uns metres la carretera cap a l'esquerra -GR - fins que marxa un camí a l'esquerra amb les marques del GR.
  .-  25 min.  --    DEIXEM CARRETERA  --    356 m.
  El camí baixa de dret a travessar el rec, després puja, travessa diferents camins i arriba a un camí ample davant un marge. Seguim el camí a la dreta, passem – GR - per sobre la casa de can Posada i arribem, altra vegada a una pista enquitranada on a pocs metres, a l'esquerra, hi ha la gran pairia del Noguer de Segueró.
  .-  50 min.   --  NOGUER DE SEGUERÓ  --    350 m.
  El Noguer és una gran casa i una de les raons per passar per aquí. Continuem per la pista, aquesta fa una raconada i arriba a una altra casa.
  .-  1 h.  --     CAN CAMPMOL   --  357 m.
  Aquí deixem el quitrà i el GR. Ara ens enfilem per l'esquerra, per un camí sobre la roca. El camí, molt de dret, – MG – MV - ens porta a un petit collet, on a la dreta hi ha un oratori.
  .-  1 h 10 min.  --     PEDRÓ DE SANT MACIES   --  430 m.
  Al collet, seguim el camí que gira a l'esquerra i puja per la carena. – MG – MV- Pugem pel mig de les alzines, passem pel costat del pedró de sant Miquel i arribem a una carretera.
  .-  1 h 30 min.   --  CARRETERA DE MARE DE DÉU DEL MONT   --  745 m.
  A l'altra banda de la carretera hi ha l'alzina Reclamadora. Ara toca un altre tram d'asfalt. Seguirem la carretera cap a l'esquerra, i amunt fins que a la dreta, hi marxar una pista molt bona, de terra, on és prohibit circular.
  .-  1 h 45 min.  --    TRENCANT FALGÀS
  Seguim la pista cap a la dreta, a sobre hi ha el roure Socablanc que està mig mort. La pista, molt – MG – MV -de pla, ens porta a la casa de Falgàs. Casa situada en una balconada espectacular sobre la plana. Als voltant està ple d'alzines i de roures monumentals.
  .-  1 h 50 min.   --  FALGÀS   --  754 m.
  Continuem per la pista, passem per la font de Falgàs i de pla, arribem a un prat on la pista gira a l'esquerra i de seguida a la dreta. Fem uns pocs metres i la deixem.
  .-  2 h 10 min.   --  DEIXEM PISTA   --  850 m.
  Deixem la pista i ens enfilem al marge de l'esquerra. Passem pel costat del faig gros i fem un tram de pla – MG – MV – MVD i T -, per després començar a pujar cap a trobar el camí de través que puja de Beuda, passant per Sant Llorenç de Sous.
  .-  2 h 40 min.   --  CAMÍ DE TRAVÉS
Seguim el camí a la dreta i anem a trobar la carretera, just a sota les antenes. Seguim la carretera a l'esquerra uns cent metres i ja som al cim de la Mare de Déu del Mont.
  .-  2 h 50 min.  --    MARE DE DÉU DEL MONT   --  1.125 m.
  Al cim hi ha un important santuari marià, unes gran antenes i una estàtua de mossèn Cinto Verdaguer assegut i, com no, una vista molt bona pels quatre costats. És un d'aquells punts on t'hi podries passar hores i hores.
  Per marxar, desfem el camí fins on hem trobat el camí de través. Ara seguim el camí de dret. – MG – PR – MVD i T - Camí que ens porta a la carretera, en una corba molt tancada.
  .-  3 h 2 min.  --    CARRETERA
  Seguim uns pocs metres la carretera avall. Carretera que deixem de seguida per agafar un camí, a l'esquerra, que baixa cap al collet de les Sorreres. Un cop al coll, continuem baixant pel mig del bosc a trobar altre cop la carretera – MG – PR – MVD i T - que seguirem un centenar de metres a l'esquerra, i arribem a Sant Llorenç de Sous.
  .-  3 h 15 min.   --  SANT LLORENÇ DE SOUS  --  865 m.
  Sant Llorenç és un gran monestir Benedictí mig en ruïnes. El camí marcat per baixar, continua per la carretera fins passada la font de Roca Pastora i baixa pel Salve Regina.
  Nosaltres marxem per sobre el monestir, pel costat de la font de Sous, travessem un prat de pla i després comencem a baixar. Al començament és un camí no massa clar, però de seguida queda molt definint. El camí, molt fitat i amb molts rocs al mig, ens baixa pel pujant del Grau i després marxa molt cap a la dreta. Aquest camí el seguim fins que fa una bifurcació en forma de Y.
  .-  3 h 35 min.   --  TRENCANT EN Y   --  607 m.
  El camí de l'esquerra el trobarem baixant del Castellot. Ara seguim el camí de la dreta, que marxa per sobre de pla, després baixa molt de dret cap a l'esquerra,- moltes fites - gira més a l'esquerra i, força planer, ens porta a un petit collet on, a sobre, a la dreta, hi trobem el Castellot.
  .-  3 h 43 min.  --     EL CASTELLOT   --  561 m.
  Som a les runes d'un antic castell situat al cim d'un estret turó. Per marxar tornem al collet, d'on marxem cap a la dreta. A partir d'aquí, el camí baixa molt dret, tant que costa aguantar-se. El camí després de la forta baixada va a trobar el camí pel que baixàvem de Sant Llorenç.
  .-  3 h 50 min.  --  CAMÍ DEL PUJANT DEL GRAU
  Seguim el camí a la dreta i avall, travessem un rec i continuem baixant per anar a trobar l'aparcament del Pla del Bosc, on hi ha la pista enquitranada. Sense arribar a la pista, marxem cap a la dreta, per un camí que va baixant resseguint el rec i ens porta a la mateixa pista, un bon tros més avall. Hi ha un indicador del Castellot.
  .-  4 h 2 min.   --  PISTA
  Seguim la pista cap a la dreta, fem una drecera i arribem a Beuda.
  .-  4 h 10 min.  --    BEUDA   --  335 m.
               -------------------------------------------------------------
                                    MG – marques grogues
              GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                               PR – marques grogues i blanques
                          MVD i T – Marques verdes i taronges
                   MV – Marques vermelles del Camí, dos cercles oberts

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada