QUE PRETENEM?


dijous, 22 de maig del 2014

ELS CAPS D'HOME - PUIGSACALM – PUIG DELS LLOPS (116)

RESUM :
El Puigsacalm i el puig dels Llops, són dos dels cims als que pugem amb més freqüència, ja que encara no tenim una escapada, l'aprofitem per anar-hi. Avui però, el cim pel qual fem la sortida, tot i que els pujarem, no és cap dels dos. És el cim dels Caps d'Home, no tenim massa clar si podrem fer-lo però ho intentarem. De fet el resultat ha estat més bo del que esperàvem i ens ha dut menys temps del previst, per això assolim el Puigsacalm i el Puig dels Llops, que creiem que són uns bons teloners.
L'excursió ha estat així: Pla d'en Xurri – Fontanils – Els Castellets – Els Caps d'Home – Puig Corneli – Puig dels Llops – Puigsacalm – Grau de les Eugues – Camí dels Matxos – Pla d'en Xurri.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 17 de Maig de 2014
*COMARCA: Garrotxa
*DISTÀNCIA: 14.60 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.175 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 5 min.
*TEMPS PARADES: 40 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 45 min.
*DIFICULTAT: Alta. Molt alta. Sobretot si es puja per la canal que hem pujat, ja que al final hi ha un pas força complicat, i la carena dels Caps d'Home si es vol seguir els quatre caps o agulles, és molt aeri i gens fàcil.
*VELOCITAT MITJANA: 2.87 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Puigsacalm E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Al Pla d'en Xurri de sobre l'àrea de pícnic dels Pins, just on hi ha el trencant d'anar a can Turó.
*OBSERVACIONS: La pujada als Caps d'Home si s'agafa la canal bona i es va a buscar el camí travesser, fins a la carena, tot i que segueix essent un camí al qual s'ha de vigilar molt, no és excessivament complicat, que no vol dir que sigui fàcil.
  Un cop a la carena per resseguir les quatre agulles que formen els caps, es complica força, hi ha un cable, però és tan prim que fa respecte agafar-lo.
  El tram que va des de can Vidalic a can Panosa, tot i que no hi ha un camí clar és molt a prop amb un petit tram força brut d'ortigues.
FOTOS:


la malaurada casa de Fontanills

les Agulles, el Puig dels Llops i el Puigsacalm des del darrer tram de la Serra de Fontanills

tot pujant la dreta canal, a sobre trobarem un corriol que ens portarà a els Caps d'Home

ens sorprèn els  Caps d'Home, ens fèiem pagues d'un pla i resulta que és una cresta i  a sobre està equipada

en Jaume al peu del darrer "cap"

 a la cresta la ressegueix un cable força prim, però molt útil, en la foto podem apreciar la cresta i la descomunal agulla

la primavera és prou evident, fins i tot el rocam presenta una gran floració

el Puigsacalm des del Puig dels LLops
el camí cap al Grau de les Eugues passa per una canal farcida de Jolius, que delimiten el camí

tot baixant pel Camí dels Matxos tenim la visió dels Caps d'Home, ningú diria que és una cresta......

 TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
  
  .-  0 h.   --  PLA D'EN XURRI  --     620 m.
  Comencem a caminar i desfem la carretera per la que hem arribat fins que, a la dreta, hi ha un trencant al costat d'un senyal de tràfic de prohibit anar a més de 30.
  .-  9 min.   --  TRENCANT CAN COMA   --  561 m.
  Deixem el quitrà i ens enfilem cap a la dreta per una pista d'herba. La pista puja pel mig d'unes feixes netes d'arbres, deixa una casa aterrada a la dreta i travessa una tanca. Ara la pista entra al bosc, marxant cap a l'esquerra, fa una gran llaçada i arriba sota una casa. Quan la pista gira en rodó a la dreta per anar cap a la casa, la deixem.
  .-  30 min.  --     CAN VIDALIC
  Al mig del revolt marxem cap a l'esquerra i arribem a una font, passem per sobre una caseta i sense un camí clar, ens enfilem pel mig dels arbres cap a la dreta, anant a buscar el que seria el clot de la font, de seguida sortim a un clar on a l'esquerra es veu una casa que hem d'anar a buscar.
  .-  36 min.   --  CAN PANOSA   --  750 m.
  Continuem per sobre la casa. El camí, ara molt clar, va pujant fent esses i alguns plans on marxa cap a l'esquerra. El camí ens porta a trobar una pista que puja de Puigpardines.
  .-  42 min.   --  PISTA DE PUIGPARDINES
  Seguim la pista a la dreta i amunt. Pista que sense cap problema ens porta a la casa en runes de Fontanills.
  .-  1 h.  --     FONTANILLS  --      903 m.
  Si continuéssim per la pista amunt – MG - aniríem al pla Safalgueres. Pla que és a tocar del coll del Forn, de fet nosaltres passarem molt a prop. Nosaltres, a sobre la casa, deixem la pista i marxem cap a l'esquerra – MG - on un camí planer, primer per uns prats nets d'arbres, amb bones vistes i després pel mig del bosc, ens porta a la carena Fontanills que tenim al davant.
  .-  1 h 14 min.   --  SERRAT DE FONTANILLS  --    915 m.
  Aquí s'acaba el camí clar i les MG, que marxen a l'esquerra i avall. Nosaltres pugem cap a la dreta, seguint la carena o lleugerament a l'esquerra d'aquesta. Hi ha restes de traça, però mai és massa clara. Pugem per on sembla més clar, fins arran de parets. Parets que pujarem per la dreta, un cop a sobre, passem un tram amb herba i arribem a un petit cim herbat que és el final de la carena. Aquí a la dreta hi ha el Pla Safalgueres i a l'esquerra el petit cim que assolim dels Castellets.
  .-  1 h 41 min.  --    ELS CASTELLETS   --  1.142 m.
  El cim té una bona vista, tant cap a la vall de Joanetes, com cap a l'impressionant muralla, que és el nostre objectiu. Del cim baixem cap a la dreta, a buscar el coll del Forn.
  .-  1 h 43 min.  --    COLL DEL FORN  --     1.114 m.
  Som sota la cinglera dels Caps d'Home, costa creure que puguem pujar. Seguim el camí que marxa cap a la dreta i voreja per darrere. - MV i MG - De seguida deixem una primera canal i continuem fins a la segona, on a l'esquerra, a la roca, hi ha una fita i una corda.
  .-  1 h 50 min.   --  SEGONA CANAL   --  1.108 m.
  Deixem el camí planer que ens portaria a les Olletes. Comencem a pujar per la canal, al primer tram hi ha una corda, passada la corda – MV - continuem pel mig de la canal. La pujada és molt dreta amb terra i mates. La canal acaba fent dues sortides, sortim per la de l'esquerra, on cal superar un petit ressalt encaixonat d'uns dos metres, un xic complicat. Sobre el ressalt trobem un camí travesser que seguim cap a l'esquerra. El camí voreja les Agulles i els Caps d'Home i ens porta a trobar la carena dels Caps d'Home sobre mateix del coll del Forn.
  .-  2 h 18 min.   --  ELS CAPS D'HOME  --  1.205 m.
  Això és diferent del que ens pensàvem, no és un pla, amb quatre rocs al mig, sinó una cresta, amb quatre agulles impressionants que fan els Caps d'Home. Per resseguir les quatre agulles, és molt penjat, per sort, hi ha un cable com un fil de cosir que t'ajuda a passar.
  No teníem clar que podríem pujar, però som al cim, en un indret increïble, i tot i que, hem equivocat la canal, estem molt contents.
  Per marxar, desfem el camí. Un cop passada la canal de pujada, a uns 20 metres trobem un camí, molt clar, fitat amb MG que puja. – Suposem que puja per la canal del costat – Seguim el camí a l'esquerra i amunt. És un camí que es segueix bé, però si el perds, només cal seguir canal amunt fins arribar al coll de les Agulles. Coll que separa les Agulles del pla de Santa Magdalena.
  .-  2 h 40 min.   --  COLL DE LES AGULLES --    1.290 m.
  Primer pugem cap a l'esquerra, on fa una balconada, que és un excel·lent mirador. Tornem al coll i ens enfilem pels ferros de l'altra banda, on un bon camí ens porta a sota les antenes de Santa Magdalena. Sense baixar a l'ermita, continuem pujant i arribem al cim herbat de Puig Corneli.
  .-  2 h 55 min.   --  PUIG CORNELI  --     1.360 m.
  Al cim, hi ha un piolet tot i que el punt més alt, és un metres més enllà, on hi ha una roca. Travessem la roca i baixem per l'altra banda, buscant els punts nets cap al coll que hi ha a sota.
  .-  3 h 2 min.  --    COLL DE JOANETES   --  1.292 m.
  Al coll, seguirem el camí que marxa per l'altra banda cap a la dreta i amunt. Camí que va pujant – MV – tot fent llaçades i marxant molt, cap a la dreta, per anar a sortir dalt la carena on anirem a fer el cim de l'esquerra.
  .-  3 h 26 min.  --    PUIG DELS LLOPS  --    1.485 m.
  El cim és una carena rocosa amb bones vistes sobre la vall i sobre Puigsacalm. Tornem a la carena i la seguim cap a l'esquerra, on un camí preciós, ens porta dalt el Puigsacalm.
  .-  3 h 40 min.  --    PUIGSACALM   --  1.515 m.
  Al cim que és vèrtex geodèsic, hi ha una creu de fusta i com no, una vista impagable.
  Del cim baixem cap a la dreta, a buscar el coll on hi ha una farmaciola i un camí de través. Travessem el camí i baixem pel rec del davant, seguint un corriol, no massa visible. De seguida marxem un xic a la dreta, deixant el rec a l'esquerra i anem a trobar un camí mes ample de través.
  .-  3 h 50 min.   --  CAMÍ DE TRAVÉS
  Seguim el camí cap a la dreta, a pocs metres seguim el que marxa per l'esquerra, uns metres més avall. Aquest camí ample, gira en rodó a la dreta, baixa uns metres i, de seguida a la dreta, hi ha una fita i moltes marques als arbres.
  .-  3 h 58 min.  --    GRAU DE LES EUGUES   --  1.310 m.
  El camí baixa pel mig del rec, emmarcat al mig del verd intens de les mates de joliu, després es desplaça uns metres a l'esquerra del rec, baixa un petit grau i ja força avall, va a buscar la carena per la qual arriba a la pista que ve de Santa Magdalena.
  .-  4 h 10 min.  --    PISTA DE SANTA MAGDALENA
  Seguim la pista a l'esquerra i avall, fins que gira a l'esquerra. A la dreta hi ha un camí fitat.
  .-  4 h 17 min.  --    CAMÍ DELS RETOBLES   --  1.063 m.
  Seguim el camí que molt de dret ens baixa a trobar-ne un altre de més fresat.
  .-  4 h 21 min.   --  CAMÍ DELS MATXOS  --    1.032 m.
  Seguim el camí avall. És un camí – MG - que en el seu temps era empedrat. És molt bonic. El camí el seguim fins que, sent ja una pista, gira en rodó a l'esquerra i al davant marxa un camí. Seguim el camí – MG - del davant que baixa força de dret cap a trobar un dipòsit i una pista, al punt on hi ha una barrera. Seguim la pista a la dreta i avall i en un parell de minuts arribem al cotxe.
  .-  5 h 5 min.  --    PLA D'EN XURRI  --     620 m.
                                            -------------------------------------------------------------
                                                    MG – marques grogues
                                                         MV – Marques vermellesCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada