QUE PRETENEM?


dimarts, 22 de juliol del 2014

CASTELL DE ROCABRUNA – MONTFALGARS ( Des del coll de la Boixeda) (124)

RESUM :
  A més de pujar el Montfalgars, farem un tomb pels seus voltants, en una excursió que començarem baixant i acabarem baixant. Passarem per racons molt bonics i d'altres no tant, visitarem el castell i el poble de Rocabruna, ens endinsarem per boscos molt frondosos i com no passarem una carena amb unes bones vistes.
  La ruta: Coll de la Boixeda – Molí d'en Sorolla – Castell de Rocabruna – Rocabruna - Coll de Vernadell – Montfalgars – Coll d'Ares – Pla Jugador – Coll de la Boixeda.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 19 de Juliol de 2014
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 18.70 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.020 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 40 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 10 min.
*DIFICULTAT: Fàcil. No hi ha cap tipus de dificultat. En la majoria de trams hi ha marques, tot i que les del PR són molt gastades i no massa visibles.
*VELOCITAT MITJANA: 4 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Costabona – Alta Vall del Ter E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Coll de la Boixeda, al KM 3 de la carretera de Camprodon a Beget, just en el punt on aquesta comença a baixar. Hi ha un mirador i un aparcament senyalitzat.
*OBSERVACIONS: El recorregut és molt evident i clar. El primer tram, fins al Molí d'en Sorolla és el GR-11, força ben marcat.
  El segon tram, fins al castell de Rocabruna, el PR és força borrós, però sempre es veu el castell que cal anar a buscar per darrere.
  El tercer tram, fins a coll de Vernadell, en la seva majoria és una pista. L'últim petit tros és camí, però força ben senyalitzat entre marques i fites.
  El quart fins a coll d'Ares, comença no massa bé, però les MGV són molt noves i visibles.
  El cinquè fins a coll de la Boixeda, en la seva majoria és seguir la mateixa pista carenera i el punt on cal seguir el GR és molt clar, tot i que el camí del GR, al començament, cal estar molt atent.

FOTOS:

les restes del Castell de Rocabruna sorprenen per el gran espai que ocupen

detall de dites restes

des del castell es pot apreciar perfectament el Coll de la Boixeda, lloc on tenim el cotxe

al passar a tocar de Rocabruna ens apropem a l'església romànica  de Sant Feliu

el Castell de Rocabruna vist des de l'església de Sant Feliu

un cop passat el Coll de Vernedell podem apreciar el  castell de Rocabruna enlairat d'alt un turó

baixant del Montfalgars comencem a veure Pirineu, en aquest cas el Costabona
anem baixant, el panorama es torna a obrir cap l'Alta Garrotxa, en destaca el Comanegra, cim més alt d'aquesta comarca
la Casilla dels Carabiners, a dia d'avui arruïnada











 TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC





RESSENYA :

  .-  0 h.  --     COLL DE LA BOIXEDA  --    1.090 m.
  Comencem a caminar seguint el GR-11 que salta pel la vall de la dreta. El GR surt de l'aparcament pel costat d'una pista de terra. El camí baixa molt de dret passant per uns racons impressionants de vegetació i ens porta de dret a un petit nucli de cases.
  .-  13 min.   --  CAN PUJOL – ETXALDE   --  956 m.
  Continuem per la pista que arriba a la casa – GR – i en lleugera pujada, la seguim fins que gira en rodó a l'esquerra, per anar a trobar la carretera.
  .-  21 min.   --  DEIXEM PISTA   --  985 m.
  Deixem la pista i continuem de dret. Travessem – GR - un prat, on la pista queda tapada per l'herba, anem cap a la dreta i de seguida la pista es segueix molt millor. La pista va a trobar-ne una altra de molt millor que seguim a la dreta i avall. La pista ens porta a la casa de can Planes.
  .-  36 min.  --    CAN PLANES   --  859 m.
  Continuem pista avall. De seguida la deixem per anar cap a la dreta on hi marxa el GR. El camí, junt amb les marques, ens porten al racó del Molí d'en Sorolla.
  .-  44 min.   --  MOLÍ D'EN SOROLLA  --      830 m.
  Aquí hi ha un munt de camins i tots marcats. Nosaltres seguim la pista que marxa cap a l'esquerra a trobar la pista que baixa de can Planes. Seguim la pista a la dreta. La pista va a una altre casa. – PR – Just a l'arribar a la casa, cal marxar per sota un prat on a l'altra banda tornem a trobar el PR que ara si se segueix molt bé. El PR volta el turó del castell i s'enfila, fent un munt de llaçades, per un bonic camí entre alzines i rocs, cap al castell.
  .-  1 h 7 min.   --  CASTELL DE ROCABRUNA   --  997 m.
  El castell està situat sobre un turó amb bones vistes. És un recinte força gran del qual queden algunes parets dempeus.
  Continuem per la banda contraria d'on hem pujat – PR - i per un bon camí, baixem cap al coll de Samola, i cap a trobar la carretera al costat de can Tadeu, al Km. 7. Seguim la carretera a l'esquerra fins a la raconada on hi marxa una pista. Està ple de bústies i molt espai per aparcar.
  .-  1 h 20 min.   --  TRENCANT ROCABRUNA
  Ara seguim la carretera per anar a veure l'església romànica de Sant Feliu, que ja que hi som tan aprop val la pena anar-hi. Anem i tornem.
  .-  1 h 35 min.   --  TRENCANT ROCABRUNA
  Seguim la pista – PR – MG – que es va enfilant fent moltes voltes. Sempre seguim de dret per la pista més bona que, força cap a la dreta, ens porta dalt els prats on trobem una barraca aterrada.
  .-  2 h 11 min.   --  CABANYA D'EN CAPELLERA
  Aquí dalt fa un trencant, seguim el que marxa de pla, cap a buscar la raconada del fondo a la dreta, passem per sobre la casa aterrada de can Peric i – PR – MG – arribem al final de la pista que aquí dalt és més dolenta. Aquí hi ha una edificació d'unes antigues mines
  .-  2 h 30 min.  --    MINES DE LES FERRERES
  Travessem el rec i continuem força planer per un camí que al sortir del bosc es bifurca. Seguim el que marxa de dret, cap a l'esquerra i amunt –PR–MG–Fites- per on, ara força de dret, arribem dalt la carena.
  .-  2 h 42 min.   --  COLL DE VERNEDELL  --    1.370 m.
  Ara és qüestió de seguir la carena de l'esquerra. -MGV- El primer tram, cal anar un xic a la dreta per tal de tornar a la carena, al coll de les Moles, des d'on seguim estrictament la carena pel costat de la tanca que fa de frontera i que ens permet pujar, molt de dret, cap al cim del Montfalgars.
  .-  3 h 10 min.   --  MONTFALGARS   --  1.610 m.
  El cim és vèrtex geodèsic, però la vista cal aprofitar-la pujant la carena ja que el cim és al mig dels pins, tan espessos, que no es veu més lluny del nas.
  Tal com arribem al vèrtex, seguim -MGV- cap a la dreta i baixem de dret cap a Coll d'Ares, on hi arribem, per la banda francesa, per darrere l'antiga duana.
  .-  3 h 18 min.   --  COLL D'ARES  --     1.512 m.
  Aquí deixem MGV que continuen per la carena, a l'altra banda de la carretera. Passem pel davant del que ara és un bar i sense tocar la carretera, baixem per una pista paral·lela a la carretera però a l'altra banda del sot. La pista baixa molt suaument, Està marcada amb les MG del Camí de sant Jaume, marques que seguirem molta estona. La pista ens baixa al marcat coll de Prugent.
  .-  3 h 38 min.  --    COLL DE PRUGENT  --    1.327 m.
  Continuem seguint la pista que ara s'enfila – MG - cap a la carena, per on baixa passant pel costat de la caserna aterrada.
  .-  4 h 3 min.  --    CASILLA DELS CARABINERS   --  1.325 m.
  Continuem sempre de dret, per on hi ha uns gran prats. Al pla Jugador deixem el PR i MG que marxen a la dreta. Nosaltres continuem de dret per la pista més bona que baixa de dret, un xic a la dreta de la carena i que ens porta a sobre la casa del Querol.
  .-  4 h 25 min.  --   PLA DE LA CREU  --     1.170 m.
  Deixem la pista i seguim el GR-11 cap a l'esquerra. Aquest travessa una porta i entra en un prat que travessa de dret. Hi ha una altra porta, després gira a l'esquerra, travessa un rec i un altre prat i va a trobar un corriol que marxa molt planer. El corriol en el seu últim tram és molt ple d'herba i surt a una pista que cap a la dreta ens porta on tenim el cotxe.
  .-  4 h 40 min.   --  COLL DE LA BOIXEDA  --    1.090 m.
                             --------------------------------------------------------
                                      MG – marques grogues
              GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                               PR – marques grogues i blanques
                             MGV – marques grogues i vermelles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada