QUE PRETENEM?


dimecres, 18 de febrer del 2015

LA TORRETA DE L'ORRI ( Amb raquetes des de Rubió ) (148)



RESUM :
  La Torreta de l'Orri és un d'aquells cim que es veuen des de tot arreu, es distingeix per la seva forma arrodonida i perquè al cim hi ha unes grans antenes. És un cim perfecte per fer amb raquetes. De fet al seu cim hi ha l'estació d'esquí de Port-Ainé.
  L'excursió es pot fer en un dia; nosaltres la farem anant a dormir al refugi de les Comes de Rubió; un refugi molt bonic, on en Paco, el guarda del refugi, t'aconsellarà molt i molt bé.
  La ruta: Rubió – refugi de les Comes de Rubió – La Portella – Torreta de l'Orri – Barranc de Coma d'Orri - Rubió.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA ELS DIES: 13 i 14 de Febrer de 2015
*COMARCA: Pallars Sobirà
*DISTÀNCIA: 1º dia 4.5 km. / 2º dia 10.8 km. / total: 15.3 km.
*DESNIVELL ACUMULAT: 1º dia 310 m. / 2º dia 505 m. / total: 815 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT TOTS DOS DIES: 5 h 25 min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 45 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, degut a la baixada, però sempre depenent de la quantitat de neu.
*VELOCITAT MITJANA: 2.8 km/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa: Alt Pirineu Sud “ SORT “ de l'Institut Cartogràfic Català 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Rubió, a la carretera d'Adrall a Sort, passat el Port del Cantó. Aparquem sota el poble, al costat de la carretera, en el aparcament d'un restaurant.
*OBSERVACIONS: El recorregut de baixada pel barranc de Coma d'Orri, en alguns mapes arriba al barranc de les Comes de Rubió i en altres desemboca al barranc de Fontfreda i és aquest el que arriba al barranc de les Comes de Rubió.
  La baixada des del coll de sota el Roca de Coma-serrera fins al barranc de Coma d'Orri, és molt dret, i per baixar amb les raquetes hi ha petits trams on és ventada i és complica un xic.
  El recorregut es pot fer tot en un dia, però val la pena anar al refugi. El refugi està en un pla preciós, és un refugi molt acollidor i on es menja bé.
  Segons el guarda, el clot per on hem baixat, és la Comarca de l'Orri i el pla on trobem el riu, la Fossa del Gavatx.

FOTOS:
sortim de l'acollidor refugi de les Comes de Rubió amb les raquetes als peus i moltes ganes de neu, malgrat que el dia no acompanya...

seguim una traça amb marques grogues

les marques però, acaben marxant cap als estanyets de Davall i Damunt, nosaltres continuem de dret amunt, a buscar la part alta del circ, al Planell de la Llosa

avui seguim els consells del guarda del Refugi: en Paco, que ens ha aconsellat anar a buscar la Portella, ja que és el punt menys exposat a les cornises

un cop a dalt la Portella decidim seguir la pista fins un indicador, moment on continuem per la carena on el fred i el vent deixen empremta

un cop dalt la Torreta de l'Orri el dia ens juga una mala passada, no es veu res, ni tan sols les gegants antenes que coronen el cim...

decidim baixar ràpidament per la Serra de Coma-Sarrera, el dia continua fred i rúfol amb temperatures clarament sota 0

una ullada de sol... i un pastís de neu a sota, en Paco ens ha parlat del millor lloc per trobar neu i de nou ho ha clavat....

som a la Comarca de l'Orri (així és com anomenen els del país aquest racó) ara cal seguir rec avall fins trobar la pista

itinerari aproximat per baixar de la Carena de Coma-Serrera, el clot de baixada es troba just en el punt on la carena torna a pujar per fer el Roc de Coma-Serrera

ja al pla (Comarca de l'Orri) veiem la Torreta de l'Orri, el dia ens dóna una treva...

el rec ens porta a trobar la pista en el punt anomenat Fossa Gavatx (segons en Paco) ara desfem el camí del dia anterior, en la foto els darrers trams amb neu, al fons apareix Rubió

TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC




RESSENYA :
  .-  0 h.  --       RUBIÓ  --     1.652 m.
  Travessem la carretera i pugem cap el poble de Rubió, passem per sota les cases i continuem per la pista que de seguida és de terra. La pista va pujant suaument resseguint el Barranc de les Comes de Rubió. Un tros amunt deixem a la dreta una pista que travessa el riu i va cap al Port del Cantó. Nosaltres continuem de dret amunt, deixem un barraca a sobre, a l'esquerra, més a menys a mig camí. Continuem pista amunt, travessem el torrent i arribem al refugi de les Comes de Rubió.
  El refugi és al mig d'una esplanada i és on passarem la nit.
  .-  1 h 5 min.  --   REFUGI DE LES COMES DE RUBIÓ  --  1.955 m.
                                      ---------------------------------------------
  Al matí, després d'esmorzar i per consell d'en Paco, el guarda, canviem el recorregut que teníem previst. Nosaltres volíem fer un tram força llarg per la carena i ell en ha explicat que està molt ventada i ens ha aconsellat un altre recorregut. Recorregut preciós en el qual la neu no ens hi ha faltat.

  .-  1 h. 5 min.   --  REFUGI DE LES COMES DE RUBIÓ  --   1.955 m.
  Continuem pel mig de la vall, amunt, i de seguida trobem un trencant amb indicadors.
  .-  1 h 12 min.   --  TRENCANT
  Cap a la dreta hi marxa la pista que puja a la Torreta de l'Orri, cap a l'esquerra hi marxa una pista que passa per sobre el refugi, i que baixant travessarem.
  Nosaltres continuem de dret, esbiaixant un xic a l'esquerra, - MG - després girem a l'esquerra i pugem de dret seguint les MG fins a un piló de fusta.
  .-  1 h 35 min.  --    PILÓ DE FUSTA
  Hi ha molta neu, aquí deixem les MG que van a l'estanyet de Davall. Nosaltres continuem de dret amunt, flanquejant la carena per la dreta, passant per sobre els cercles de l'estanyet de Davall i el de Damunt, i sempre a mitja altura, anem a buscar la carena que tanca el cercle.
  .-  2 h 20 min.  --    LA PORTELLA   --  2.260 m.
  Aquí hi ha un trencant de pistes; per la dreta, hi arriba la que puja del refugi. Aquí la intenció era seguir la carena fins al cim de les antenes, però és molt ventada, així que seguim la pista que volta la carena per la dreta, i de seguida arribem a la pista d'esquí de Coma del Forn de Port-Ainé.
  Seguim uns metres la pista pel costat i arribem a un indicador.
  .-  2 h 33 min.   --  COMA DEL FORN
  .-  Deixem la pista i ens enfilem a l'esquerra, resseguint els plans que fa la carena. - Aquí la carena si que té neu - Seguim la carena amunt, anant a buscar el cantó del cercle, que seguirem amb lleugera pujada per anar al mirador de l'Orri, a tocar de les antenes del cim de l'Orri.
  .-  3 h.   --  TORRETA DE L'ORRI  --    2.437 m.
  Al cim hi ha una boira que no es veu res, costa de veure inclús les antenes, això que hi som a sota. Dels voltants res de res, sort que pujant s'obríen petits forats i ens ha permès veure un petit tastet del paisatge.
  Des de l'últim edifici de les antenes, marxem per la carena de l'esquerra, de seguida arribem a un petit cim on hi ha una gran fita, continuem uns metres fins al coll, sota el següent cim, el de Roca de Coma-serrera.
  .-  3 h 22 min.  --   COLL SOTA EL ROC DE COMA-SERRERA   --  2.360 m.
  Aquí saltem cap al sot de l'esquerra i ho fem baixant de dret pel petit clot que hi ha. El clot és molt dret, baixem pel mig i anem a trobar el barranc de Coma d'Orri, torrent que seguim cap a la dreta i avall. Anem baixant sempre més o menys al costat del barranc, trams per dintre i trams a dreta o a esquerra. Hi ha molta neu, és neu pols i les raquetes s'enfonsem de valent, no seguim cap camí clar, sempre seguim el torrent que ens porta a la pista de pujada al refugi, on el barranc desguassa al barranc de Comes de Rubió.
  La baixada ha estat fantàstica, ha estat un bon consell d'en Paco baixar per aquí.
  .-  4 h 35 min.   --  BARRANC DE COMES DE RUBIÓ   --  1.884 m.
  Seguim la pista cap a la dreta i avall, passem per sota la barraca, deixem el trencant de Port del Cantó i arribem al poble de Rubió, travessem la carretera i ja som a l'aparcament on tenim el cotxe.
  .-  5 h 25 min.   --  RUBIÓ  --     1.652 m.
                         -------------------------------------------------------
                                                 MG – marques grogues




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada