QUE PRETENEM?


dijous, 12 de febrer del 2015

TURÓ DE COLL D'ORDIALS – MATAGALLS ( Des del coll de Bordoriol pel Sot de les Cordes ) (147)RESUM :
El Montseny és blanc, així que provarem de fer una sortida amb raquetes. Tot i que és un circuit un xic exigent per fer amb raquetes, és molt divertit en alguns dels seus punts, sobretot en la baixada pel torrent de Collpregon.
Recorregut: Coll de Bordoriol – Coll de Joan – Font de Llops – Font Rupitosa – Pla de Malataup – Sot de les Cordes – Coll i pic de Coll d'Ordials – Serra dels Salaverds – Matagalls – Coll Pregon – Torrent de Collpregon – Font dels Mosquits – Coll de Joan – Coll de Bordoriol.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 7 de Febrer de 2015
*COMARCA: Osona
*DISTÀNCIA: 12.70 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 825 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 6 min.
*TEMPS PARADES: 28 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 34 min.
*DIFICULTAT: Sense raquetes i sense neu, fàcil. Amb neu, el racó del Sot de les Cordes és força complicat.
*VELOCITAT MITJANA: 3 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Montseny E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Coll de Bordoriol, a la carretera de coll de Gomara a Santa Fe.
*OBSERVACIONS: El problema d'avui és que en alguns punts la neu és molt ventada, i ens obliga a treure'ns les raquetes.
La baixada pel clot del torrent de Collpregon, si hi ha neu, és una “passada”.
El tram del Sot de les Cordes amb raquetes és molt complicat, costa de seguir i en alguns punts seria millor anar sense raquetes, ja que costa aguantar-se.


FOTOS:l'inici de l'excursió és força planer, seguim una pista i posteriorment un caminet els dos nevats  fins el Pla de Malataup

al Pla de Malataup reculem uns metres tot marxant cap al Sud, ens enfilem i entrem a l'obaga a l'hora que comencem a trobar força neu

el caminet força costerut, passa alguns colls, en un d'ells apreciem ja el Turó del Coll d'Ordials

el Sot de les Cordes molt bonic i glaçat...

detall del Sot de les Cordes, el salt està completament glaçat

un cop som al Coll d'Ordials accedim al turó del mateix nom on en un extrem del mateix tenim vista de Sant Segimon i de Sant Miquel dels Barretons

el Turó del Coll d'Ordials amb el Turó del Coll del Mig a la dreta

després d'un curt tram de bosc carenegem per la Serra dels Salaverds en direcció al Matagalls 

dalt el Matagalls el vent ha escombrat la neu, això però no ens molesta ja que pensem trobar-la aviat...

dit i fet, se'ns presenta una baixada espatarrant per dins el bosc, just passat el Collet de l'Home Mort baixem de dret a buscar el Coll Pregon

sense passar pel camí ens dirigim a buscar la Font dels Mosquits, a l'esquerra del caminet que baixa a la font fa un clot, aquest és el camí més ràpid i divertit per anar a la font (sempre que hi hagi prou neu per anar amb raquetes)

ja vora el cotxe al Coll de Joan hi ha un petit oratori dedicat a Sant Francesc

TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC
RESSENYA :

  .-  0 h.  --     COLL DE BORDORIOL  --    1.089 m.
  Marxem per sobre la caseta d'informació del parc. La pista, uns metres més enllà es bifurca. Seguim la pista que gira a l'esquerra, passa per sota el corral de la Vila i arriba a coll de Joan.
  .-  11 min.   --  COLL DE JOAN   --  1.137 m.
  A coll de Joan hi ha un oratori i passats uns metres un trencant de pistes; a la pista que marxa de dret hi ha una cadena i si hi ha molta neu es pot pujar per ella fins a coll Pregon.
  Nosaltres seguim la pista de la dreta. Pista que marxa de pla, amb lleugera pujada i que ens portarà, sense cap problema, a la bonica i abundosa font de Llops.
  .-  23 min.  --  FONT DE LLOPS   --  1.145 m.
  A la font trobem un trencant. La pista de sobre, on hi ha una cadena, és per on marxa el camí que puja a Matagalls, per la font dels Mosquits. És per on tornarem. Nosaltres continuem per la pista que marxa per sota, de pla. Un tros enllà, trobem una altra bifurcació, seguim la pista que marxa per dalt i per la qual arribem a font Rupitosa; font que avui fa un bon raig
  .-  55 min.  --    FONT RUPITOSA  --     1.220 m.
  Fins aquí, amb força neu, és ideal per fer en raquetes. Avui la neu, tot i que cobreix la pista, n'hi ha poc gruix per portar-les. A partir de la font, la cosa canvia i ja ens podem posar les raquetes.
  Continuem seguint la pista. La pista uns metres més enllà, es torna camí. Camí que primer força planer i després de baixada pel mig del bosc, ens porta a un pla d'herba on al mig hi ha un faig.
  .-  1 h 6 min.  --    PLA DE MALATAUP  --    1.150 m.
 El camí passa uns metres per sobre el pla i tomba avall per anar cap a l'Erola. Nosaltres just a la punta del pla, deixem el camí per seguir un corriol que s'enfila fent moltes llaçades, sempre a la perpendicular del pla. - hi ha moltes fites – MBV - El camí, fa un munt de llaçades, pujant molt de dret.
  Quan és força amunt, deixa la vertical del pla de Malataup per vorejar per sota el turó Gros del Pujol cap a la dreta. El camí que va pujant més suaument cap a la dreta, poc abans d'arribar a la raconada on hi ha un salt d'aigua completament glaçat, es complica un xic, ja que amb la neu no és massa clar i per les raquetes hi ha trams on es troben les pedres i les raquetes no es posen massa bé.
  .-  1 h 45 min.  --     SOT DE LES CORDES  --    1.375 m.
  El camí continua per sota el salt, ara vorejant el turó del Mig, i s'enfila força, amb un primer tram força complicat. Després fins al coll, es torna més fàcil de seguir i de més bon caminar.
  .-  2 h 11 min.  --    COLL D'ORDIALS  --     1.470 m.
  S'han acabat les complicacions. Ara anem cap a la dreta, on amb força neu i molt suaument, ens enfilem al petit cim d'aquesta banda.
  .-  2 h 14 min.   --  TURÓ DE COLL D'ORDIALS   --  1.487 m.
  Al cim hi ha una bona vista de tot el Sot de les Cordes i de bona part del camí que hem fet i també de Sant Segimon.
  Tornem al coll i continuem per l'altra banda en lleugera pujada, flanquejant el turó del Mig, per la dreta, per anar a buscar el coll que separa aquest de la serra dels Salaverds.
  .-  2 h 27 min.   --  COLL SALAVERDS – MIG   --  1.552 m.
  Aquí tenim dues opcions: baixar a buscar el clot de l'esquerra i pujar per ell o continuar per la carena de la dreta i treure'ns les raquetes.
  Anem cap a la dreta, seguint carena. El primer petit turó el voregem per l'esquerra, tornem a l'ampla carena i per ella ens enfilem a Matagalls.
  .-  2 h 56 min.  --    MATAGALLS  --     1697 m.
  Al cim, que és vèrtex geodèsic, hi ha un altar i una gran creu i com no una vista magnífica.
  Continuem per l'altra banda, per un camí que continua resseguint la carena uns metres per sota a la dreta i que ens porta al coll de l'Home Mort.
  .-  3 h 6 min.  --  COLL DE L'HOME MORT   --  1.638 m.
  Aquí marxem cap a l'esquerra. Seguint el camí uns pocs metres, de seguida ens tornem a posar les raquetes i saltem de dret cap a l'esquerra pel mig del bosc, on hi ha força neu. Baixem de dret al coll.
  .-  3 h 15 min.   --  COLL PERGON   --  1.534 m.
  Des del coll marxem cap a l'esquerra, deixant el camí i baixant pel clot o torrent de Collpregon. El torrent està impecable, amb molta neu, i la baixada amb raquetes pel mig és per disfrutar-ho. Baixem fins que trobem una pista i a la dreta hi ha una font.
  .-  3 h 28 min.  --    FONT DE MOSQUITS  --    1.330 m.
  Aquí el torrent ja ha perdut molta neu i es veuen els rocs, així que marxem per la pista cap a la dreta. De seguida trobem el marcat camí que baixa de Coll Pregon que ara seguirem. De seguida deixem la pista i baixem cap a l'esquerra. El camí ens porta a una altra pista.
  .-  3 h 39 min.   --  PISTA FONT DE LLOPS   --  1.215 m.
  Seguim la pista cap a la dreta i, ara força planer, arribem a la font de Llops. Hi arribem per la pista on hi ha la barrera.
  .-  3 h 47 min.  --    FONT DE LLOPS   --  1.145 m
  Aquí ens tornem a treure les raquetes i seguim la pista cap a la dreta que ens porta cap a coll de Joan.
 .-  3 h 57 min.  --    COLL DE JOAN  --     1.137 m.
  Seguim la pista de l'esquerra, passem per sota el corral de la Vila, passat el qual deixem la pista i baixem pel camí de la dreta, que per la carena, ens torna a la pista, just a coll de Bordoriol.
  .-  4 h 6 min.  --    COLL DE BORDORIOL  --    1.089 m.
                            -------------------------------------------------------------


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada