QUE PRETENEM?


diumenge, 3 de gener del 2016

CASTELL DE CABRERA – LES SALINES – MOIXER – ROC DE LA CAMPANA ( Des de Maçanet de Cabrenys ) ( 186 )

 RESUM :
És la darrera excursió de l’any i anirem a les Salines, hem fet una ruta molt completa, però força esgotadora, hem mirat d’unir el castell de Cabrera amb tot el cercle que es forma al voltant del santuari de les Salines i estem força satisfets del resultat.

El Recorregut: Maçanet de Cabrenys – Mas Riu – Castell de Cabrera – Santuari de les Salines – Pic de les Salines – Coll dels Pous – Coll de Sant Martí – Roc de la Campana – Roc de Frausa – Roc Comptador – Moixer – Les Salines – Maçanet de Cabrenys.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 28 de Desembre de 2015
*COMARCA: Alt Empordà
*DISTÀNCIA: 22.87 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.510 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 6 h 5 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6 h 30 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, degut al desnivell i a la durada i  també pel petit tram després de la casa de mas Riu, on el camí  tot i que es segueix bé, no és massa clar. *VELOCITAT MITJANA: 3.75 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa:  Alt Empordà, de l'editorial Alpina 1:50.000
*PUNT DE SORTIDA: A la urbanització de can Muntana, sobre el poble de Maçanet de Cabrenys, al punt on surt la pista que puja al Santuari de les Salines.
*OBSERVACIONS: El recorregut  en la seva majoria té marques o d’un color o d’un altre, el seu principal obstacle és que hi ha molt de desnivell i és molt llarg.

És un recorregut que passa per uns boscos preciosos i variats, passem per sureres, alzines normals, pins, freixes, faig, grèvols i roures. És un espectacle canviant a cada moment. La fageda és tot un mantell de fulles que cobreix el terra; preciós. L’alzinar que fem de baixada, el camí passa per entre alzines i rocs, vorejant els uns i les altres; impressionant. El tram de les sureres dóna gust de passar, quant als freixes, és un tram curt, però és curiós trobar un bosc de freixes.

El castell de Cabrera, tot en ruïnes, està sobre una penya impressionant que es veu des de tot arreu.

El santuari de les Salines està esmentat ja a l’any 1.279. És un conjunt força interessant, format per; la cova de la Verge, les dues fonts; la de la Cova i la de les Salines, totes dues amb uns grans caudals i l’edifici on hi ha un petit refugi, l’ermita i una posada.

El nom de les Salines prové de la sal que es repartia al bestiar, en el pla on hi ha el santuari. Un cop fet el Santuari tota la serra va rebre el mateix nom.


FOTOS:
vista del Castell de Cabrera, el camí voreja el rocam per la dreta i accedeix al Castell de Cabrera per darrere

vista des del Castell de Cabrera mirant cap a la Serra de l'Albera

vista des del Castell de Cabrera cap al Pic de Salines i el Roc de Frausa

Font de la Cova tot arribant al Santuari de les Salines

el Pic de les Salines des del Roc del Pou

al Coll de Pous amagada hi ha aquesta creu, darrere el Roc del Pou

al Coll de Pous prenem un camí marcat (GR) que per dins el faig planeja tot voltant la serra, un joia de camí!!!!

situats al cim del Roc de la Campana veiem que encara no som enlloc..., ens queda el Roc de Frausa, el Roc Comptador i el Moixer...

de camí cap a buscar la carena veiem que aquesta es torna més abrupta

la boira i el vent fan acte de presència, hem arribat a dalt el Moixer sense vista

cova de la Verge de les Salines

abans de baixar cap a Maçanet de Cabrenys fem un "trago" a la font de les Salines, sota mateix del Santuari


TRACK I MAPA: TRACK AL WILIOC


RESSENYA :
0 h. --  MAÇANET DE CABRENYS --  378 m.
A la dreta on comença la pista que puja al santuari, seguim el GR que s’enfila per un camí enfonsat. El camí surt a uns plans on a la dreta hi ha can Gallat i continua per una pista que volta la casa per sobre. La pista marxa molt de pla cap a la dreta, pel mig d’un bosc de sureres, just quan es veu una casa a sota, cal deixar-la i seguir un camí que passa per sobre la bonica però deshabitada casa de les Casotes i baixa a travessar el riu.
8 min. – PISTA SOTA LES CASOTES – A l’altra banda trobem una pista – GR - que seguim cap a l’esquerra i amunt per on arribem a un trencant, on hi ha un cartell.
15 min. --  TRENCANT SOTA EL PUIG DE CALABUIG – 476 m.
Aquí deixem el GR que marxa pel camí de l’esquerra, és per on tornarem. Continuem per la pista del davant, quan trobem una bifurcació anem cap a la dreta. –Hi ha una cadena – La pista ens porta a un pla on hi ha una casa.
25 min. --  MAS RIU – LA SOLANA – 512 m.
Passem per davant la casa i anem cap a travessar la riera, al costat d’una cabana en un arbre. A l’altra banda, cal anar un xic a la dreta i de seguida es troba un camí. –MV –  El camí puja pel mig del bosc d’alzines cap a l’esquerra i va fent un munt de voltes. Travessem un camí molt bo, i després passem per sota unes fustes que semblen un pont. El camí, tot i que no és massa clar, ens porta a una esplanada on per la dreta hi arriba un camí més bo, amb MG.
43 min. – CAMÍ AMB MG --- 590 m.
Ara el camí és més fàcil de seguir. És un camí que pel mig del bosc va de dret, el ja visible castell de Cabrera. Castell que voltem per sota, -MG – MV-  travessem una carena i anem a buscar la carena del darrere.  Un cop a la carena anem cap a l’esquerra per on de seguida arribem al castell.
1 h 15 min. -- CASTELL DE CABRERA --- 852 m.
El castell en ruïnes és del S-XI, està situat sobre una penya anomenada la roca de Cabrera i és un excel·lent mirador. Vist el castell, desfem la carena i arribem a la pista que puja de la Vajol, passant per coll de Lli.
1 h 22 min. – COLL DE LA GABIA –  855 m.
Seguim la pista cap a l’esquerra, quan canvia de vessant entrem en un bosc de pins i arribem a un pla on hi ha un trencant amb indicadors..
1 h 45 min. – PLA DE LES CREUS  – 1.015 ,m.
Aquí, a l’esquerra, hi ha el camí que baixa cap a Maçanet, i a la dreta, un camí que va al santuari de les Salines, els farem tots dos de baixada.
Nosaltres continuem per la pista, de seguida, per l’esquerra, se’ns ajunta la pista que puja de Maçanet, i a pocs metres es bifurca, deixem el ramal que puja al Moixer a l’esquerra i arribem a la raconada on hi ha la cova de la Verge i a sota la font de la Cova. - Aquí al costat de la cova hi ha el camí pel qual baixarem del coll dels Pous-. Continuem de dret  uns cent metres més i arribem al santuari.
 2 h. -- SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LES SALINES – 1.090 m.
El santuari és un petit planell a migdia de la serra, on hi trobem una capella, l’hostatgeria i un petit refugi. Del pla del davant surt un camí – indicador – que puja molt recte i molt de dret. –MG – El camí, sense treva, ens porta dalt la carena.
2 h 16 min. – COLL DE LES PEDRISSES --- Anem primer cap a la dreta a pujar l’espectacular munt de rocs que fa el cim de les Salines o de les Pedrisses.
2 h 26 min. --  PIC DE LES SALINES O DE LES PEDRISSES – 1.330 m.
Al cim és vèrtex geodèsic i un bon mirador. Pel mateix camí tornem al coll per on hem pujat i continuem per la carena, pugem el roc del Pou que ens queda a la dreta i continuem cap el marcat coll dels Pous.
2 h 50 min. – COLL DELS POUS – 1.239 m.
Travessem la pista i deixen la que puja al Moixer, a la dreta. Continuem de dret, un xic a la dreta de la carena. Seguim un bonic camí –GR – que pel mig d’una espectacular fageda va flanquejant força planer per la banda francesa tots el cims. El camí travessa una primera carena i continua planejant cap a buscar una segona carena.
3 h 30 min. – COLL DE SANT MARTÍ – 1.370 m
Aquí hi tornarem, ara anem cap a la dreta, voregem per sota  un gran rocam, després el camí es bifurca, deixem el GR que marxa a la dreta i avall, i seguim cap a l’esquerra per anar a pujar el cim que tenim al davant.
3 h 49 min. – ROC DE LA CAMPANA – 1.450 m.
El cim és un pla amb alguns rocs i una vista molt bona. Desfem el camí fins al coll de Sant Martí i continuem per la carena –MG – per on de seguida arribem al conjunt de rocs que formen el Roc de Frausa.
4 h 10 min. – ROC DE FRAUSA – 1.421 m.
Continuem per la carena i arribem a un petit coll, on a la dreta hi ha un altre grup de rocs que sobresurten i als quals ens enfilem.
4 h 20 min. – ROC DEL COMPTADOR – 1.450 m.
Som al punt més alt de l’Alt Empordà, tot i que el cartell és el proper cim on hi ha les antenes. Hi arribem de seguida seguint la carena.
4 h 25 min. – MOIXER – 1.443 m.
Al cim sembla una competència entre vèrtexs, ja que almenys n’hi ha 6; quatre en peus i dos a terra. La vista, des de tota la carena i des de tots els rocs, és molt bona.
Continuem per la pista que hi arriba i quan aquesta gira a la dreta, seguim carena avall. – MG – El camí ens baixa pel mig d’un bosc de faig, amb molta fullaraca que costa aguantar-se, cap al coll dels Pous.
4 h 40 min. – COLL DE POUS –  1.239 m.
Aquí entre la carena que seguim i la pista que baixa, hi surt un camí, – MG – que ens baixa a trobar la pista de les Salines, just al costat de la cova de la Verge. Seguim la pista a l’esquerra i arribem al santuari.
4 h 52 min. --  SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LES SALINES – 1.090 m.
Del davant de l’edifici surt un camí –GR – que passa pel costat de la font de les Salines amb tres gran sortides d’aigua. El camí continua cap a la dreta i pel mig del bosc arriba al pla de les Creus, on hi ha el cartell.
5 h 7 min. --  PLA DE LES CREUS  –  1.015 m.
Travessem la pista i comencem a baixar per un bonic camí entre alzines i rocs. El camí fa moltes – GR - voltes, arriba a una pista que primer marxa molt cap a l’esquerra i després revolta cap a la dreta. Pista que deixem quan a la dreta marxa un camí que volta- GR -  el puig de Calabuig per la dreta, i arribem altra vegada a la pista.
5 h 50 min. – TRENCANT SOTA EL PIC DE CALABUIG – 476 m.
Seguim la pista avall, un tros avall la deixem per travessar el riu, –GR – passem per sobre les Casotes, des d’on per  pista baixem cap al costat de la casa de can Gallat i, pel corriol enfonsat, arribem a la carretera on tenim el cotxe.
6 h 5 min. --  MAÇANET DE CABRENYS --  378 m.
--------------------------------------------------------
MG – marques grogues
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
MV – Marques vermelles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada