QUE PRETENEM?


dimecres, 3 de febrer del 2016

CASTELL DE LLADURS – PONT DE L’AFRAU ( Des de Solsona ) (190)

 RESUM :
Fem un tomb pels voltants de Solsona. Segon la ressenya que tenim és un bonic tomb, amb bones vistes, visitant punts tant característics com el Serrat de Sant Bartomeu, el Castell de Lladurs, les fonts de Lladurs i l’ impressionant  pont de l’Afrau. La cosa promet molt, però ens trobem amb un dia dolentíssim, amb molta boira i una visibilitat pràcticament nul·la, en fi,  l’únic lloc amb cara i ulls ha estat el pont.
Ruta: Solsona – Serrat de Sant Bartomeu – Castell de Lladurs – Santa Maria del Pla – Pont de l’Afrau – Riu Negre -- Solsona.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 30 de Gener de 2016
*COMARCA: Solsonès
*DISTÀNCIA: 21.22 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 630 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 20 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 45 min.
*DIFICULTAT: Baixa.
*VELOCITAT MITJANA: 4.9 km/h
*FONTS CONSULTADES: Llibre de l’editorial Cossetània  “ L’Alt Solsonès - Rases i cims “
 *PUNT DE SORTIDA: Carrer del Drac, segon trencat a la dreta, després de la rotonda d’entrada a Solsona, a la carretera de sant Llorenç de Morunys.
*OBSERVACIONS: És un recorregut on cal seguir moltes pistes i molts trams asfaltats,  tot i així, es passa per llocs molt interessants i bonics, llàstima que avui el dia no acompanyés i la boira no ens deixés gaudir mai del paisatge, més lluny dels nostres nassos.

El serrat de Sant Bartomeu, segons els nostres informes és un excel·lent mirador, avui res de res.

El Castell de Lladurs, juntament amb la església de sant Martí, formen un conjunt molt interessant. Està situat sobre una roca on segurament hi ha una vista increïble, però avui es veuen just les parets.

Sens dubte, avui el lloc més imponent ha estat el pont de l’Afrau, i travessar-lo per sobre fa el seu respecte, tot i que és força ample, quan ets al mig, l’altura és considerable. Si no es vol travessar hi ha un camí a cada banda per baixar.

FOTOS:


cim del Serrat de Sant Bartomeu, hi ha un vèrtex geodèsic i una senyera,  segurament també bona vista....

la casa de Meix Vell, passem per sota la casa en direcció a la Caseta de Baix

sota mateix de la casa de Meix Vell, sembla que hagin sembrat els cactus

l'església de Sant Martí de Lladurs, encara conserva el sostre malgrat que està molt malmesa

del Castell de Lladurs encara en queden forces vestigis, detall d'una paret, encara resta part de la Torre i un bon tros de mur, però la boira i la fotografia no són massa amigues...

les Fonts de Lladurs, al costat de la carretera que puja a Sant Llorenç de Morunys

després de fer el millor camí del dia ens plantem just a sobre del Pont de l'Afrau

el pont que en realitat és un antic aqüeducte té una amplada de 1.5 metres i no té baranes, si no es pateix de vertigen es passa la mar de bé

vista del Pont de l'Afrau,  qui passa primer aquests 60 metres?

el pont des de sota mateix, gairebé 30 metres d'alçada

anem seguint el Riu Negre en direcció a Solsona, sense deixar escapar cap punt d'informació, mai se sap...
  
TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. – CARRER DEL DRAC – SOLSONA – 663 m.
El carrer surt del poble i va de dret al cementiri, on travessem la carretera de Sant Llorenç per la Llosa del Cavall. Continuem per una pista asfaltada pel mig dels camps, i quan s’acaba el quitrà, passem pel costat d’una granja i continuem cap a trobar la casa de cal Sastre Quel.
20 min. --  CAL SASTRE QUEL – 725 m.
Passem entre la casa i un cobert i, anem cap a darrera la casa on troben una altra pista que seguim a l’esquerra. A l’arribar a unes cases, girem a la dreta i anem a buscar la reixa d’entrada del mas Vent Serè, que és a tocar.
24 min. – MAS VENT SERÈ – 725 m.
Agafem un camí que marxa pel costat esquerre de la reixa. El camí, força costerut, ens porta a una pista, que seguim a la dreta. Passada una casa la deixem per seguir un camí a l’esquerra que ens puja dalt el vèrtex geodèsic del Serrat de Sant Bartomeu.
37 min. – SERRAT DE SANT BARTOMEU – 869 m.
Tot i que avui no es veu res de res, té pinta de ser un bon mirador. Baixem per l’altra banda, seguint un camí, que pel mig del bosc ens baixa de dret a una pista on hi ha una porta. Travessem la porta i continuem per la pista. En tots els trencant anem cap a la dreta, per la pista més bona. Fins que la pista fa un trencant en forma d’Y.
55 min. – TRENCANT EN Y .- Deixem la pista més bona i anem també cap a la dreta. La pista fa un bon tram pel costat del cingle, després gira a l’esquerra, fa una pujada i quan baixa, a la dreta, hi ha un camp, al final del qual la deixem.
Deixem la pista, i seguim un corriol que volta cap a sota el camp i resseguint un petit tram la línia elèctrica, el camí acaba en una pista que de seguida és asfaltada, seguim la pista  cap a la dreta i baixem cap a la casa de Meix Vell.
1 h 20 min. – CAL MEIX VELL – 720 m.
Deixem la casa enlairada a l’esquerra i continuem per la pista, de seguida trobem el GR i continuem cap a l’esquerra, per on travessem la rasa de Meix. A l’altra banda fem una drecera, seguint la línia elèctrica i tornem a la pista asfaltada, just al costat de la Caseta de Baix
1 h 30 min. CASETA DE BAIX –  720 m.
 Aquí deixem la pista i marxem cap a l’esquerra, pel costat de la casa. Passem per entre un gran dipòsit d’aigua i un cobert. –GR – La pista passa pel costat d’uns sembrats, fa una baixada i entra en un bosc de pins. Aquesta pista, la seguirem sempre de dret i cap a l’esquerra, seguint el GR. La pista la seguirem fins que travessa una riera.
1 h 53 min. – RASA DEL MEIX – 803 m.
Marxem cap a la dreta, -GR- seguint una pista d’herba. De seguida arribem a una pista de través, aquesta molt més bona, la seguim a la dreta. Quan es bifurca, anem a l’esquerra per on arribem a la casa tancada del Borrells.
BORRELLS – 885 m. .– Continuem per la pista fins que per l’esquerra hi baixa una rasa.
2 h 17 min. --  RASA – Deixem la pista i el GR i ens enfilem cap a l’esquerra. El camí puja amb la rasa a la dreta i ens porta al cim del pla de Riard. Pocs abans d’arribar-hi fem una drecera. Un cop al pla, seguim pel costat d’un camp cap a l’esquerra, al final del pla hi ha el vèrtex geodèsic del serrat del Castell, i a pocs metres, carena enllà, el castell.
2 h 25 min. – CASTELL DE LLADURS – 980 m.
Al castell hi arribem pel costat de l’església de sant Martí, on encara es conserva la volta de canó. Del castell, que està sobre una penya, en resten unes poques parets. Per marxar, cal tornar sota l’església i del davant del cementiri baixar de dret avall, pel costat d’una tanca de filferro. Baixem un primer tram i després ens desviem cap a la dreta per finalment baixar a trobar una pista asfaltada que ens porta a la carreter,a on a l’altra banda hi ha les fonts.
2 h 35 min. – FONTS DE LLADURS – 904 m.
La font és al costat de la carretera, en un raconet força acollidor. Marxem pel costat de la carretera avall. –GR – Per la banda esquerra de la carretera, es passa sense haver de trepitjar el quitrà. Deixem a l’esquerra la pista que mena a la casa dels Borells, i un tros més avall arribem al trencant de Lladurs. Deixem la carretera principal i anem cap a Lladurs que és aquí mateix.
2 h. 48 min. --  SANTA MARIA DEL PLA - LLADURS – 830 m.
Continuem pel quitrà, passem per sota l’església i voltem per darrera la zona esportiva. Passem pel costat de cal Casó i al proper trencant deixem el quitrà que va a la casa de l’Om. Marxem per l’esquerra i baixem a travessar una clotada, on girem a la dreta i ens enfilem un xic. El camí arriba a un planell, travessem una rasa i pel costat d’un camp anem baixant fins que la pista gira a l’esquerra.
3 h 5 min. --  DEIXEM PISTA --  782 m.
Deixem la pista i baixem cap a la dreta a trobar la riera de Lladurs, que seguim uns pocs metres abans fins a una pista. Travessem la riera i ens enfilem cap a la dreta per la pista, de seguida sembla que vol planejar, aleshores seguim una pista d’herba cap a l’esquerra que va resseguint molt per sobre la riera avall. La pista arriba a un camp, aquí anem cap a l’esquerra uns metres i seguim un camí que voreja el camp, a l’altra banda del camp, seguim una pista que ens porta a un cap de carena, on per la dreta hi baixa una altra riera, en la qual hi trobem el pont de l’Afrau.
3 h 29 min. – PONT DE L’AFRAU --  725 m.
El pont és un aqüeducte sobre la riera de Cirera, té sis arcades de pedra, fa 27,5 metres d’alçada, 60 metres de llargada i aproximadament 1,5 metres d’amplada.
Travessem el pont per sobre i continuem per l’altra banda, on de seguida hi ha un camí que baixa cap a la seva base. ( si es té vertigen hi ha un camí a cada banda de pont ) .
Seguim el camí avall. Camí que sempre baixa pel costat o per la llera del riu i que des que s’ajunten les dues rieres, rep el nom de riu Negre. Travessem diferents cops el riu, passem una masia per sota i arribem a la font del Corb.
Després de la font, arribem a les primeres cases on fa un carrer, després fa un petit tram sense cases i, la pista o carrer, es parteix. El de la dreta travessa el riu. Nosaltres agafem el carrer que gira en rodó a l’esquerra, és el carrer de la Bòfia, que seguim fins a trobar el carrer del Drac, on tenim el cotxe.
4 h 20 min. – CARRER DEL DRAC – SOLSONA -  663 m.
--------------------------------------------------------
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada