QUE PRETENEM?


dijous, 17 de març de 2016

CAP DE VERD – TORRENT FOSC - COLLADA DELS BELITRES ( Des de Torrentsenta – Gósol ) (194)

  

RESUM :
Pujar al Cap del Verd des de Torrentsenta, pel torrent Fosc, si hi ha neu és ideal per fer-ho amb raquetes. El torrent o a canal que puja cap a la collada dels Belitres mai és excessivament dreta, tot i que el seu últim tram se les porta. Avui fem una volta que a la pujada no hi ha problemes, quant a la baixada al ser molt més obert i degut a la neu, hi ha molts tram que els camins es perden i cal baixar, més o menys per on creiem millor.
Ruta: Torrentsenta -  El Grauet –  Torrent Fosc - Collada dels Belitres – Cap del Verd – Barraca de la Jaça – Torrentsenta.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 12 de Març de 2016
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA:  12.43 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 925 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 20 min.
*TEMPS PARADES: 15 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 35 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, més que res pel tram des del refugi de pastors fins a la pista de Torrentsenta, que avui degut als trams amb neu, no hem pogut o sabut seguir un camí clar. La resta fàcil.
*VELOCITAT MITJANA:  2.87 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Serra del Cadí - Pedraforca  E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Àrea d’esbarjo de Torrentsenta. Per anar-hi, a la rotonda de l'entrada de Gósol s'ha de seguir la pista de més a l'esquerra, que es converteix amb pista de terra, que amb uns 3.5 km., ens porta a Torrentsenta. El primer trencant, és a la dreta, per sobre el cementiri, a la resta de trencants, hi ha indicadors de Torrentsenta.
*OBSERVACIONS: L’excursió nosaltres l’hem feta amb neu, avui era ideal per fer amb raquetes, fins al refugi de pastors. Segurament que amb raquetes, el millor seria, des del cim tornar per la collada dels Belitres i desfer el mateix camí. Nosaltres tal com l’hem feta, se’ns ha complicat un xic, però hem gaudit de valent.

Per baixar del refugi de pastors cap a la pista, segons el mapa hi ha una canal que hi baixa, aquesta canal és abans d’arribar al refugi de pastors. També hi ha un camí que baixa per la Jaça Vella, però un xic més a l’esquerra d’on hem baixat. A nosaltres ens ha semblat que baixaríem bé per on ho hem fet, però no podem assegurar que el camí hi sigui, i en cas de ser-hi, segur que a l’arribar al ressalt, no és per on hem baixat, però és que amb la neu no es veia.

L’àrea, la font i el forat de Torrentsenta fan d’aquest racó  un lloc molt bonic, on ja hi anava en Picasso a principis del segle passat.

El tram des que travessem el segon rec i perdem el SL, suposem que seria millor baixar pel costat del rec, però tal com hem baixat es baixa molt bé però es fa més volta.

FOTOS:
un cop recuperem la pista, la vista s'obre i en primer terme apareix la Borda del Tinenet

tot pujant pel torrent del coll dels Belitres, trobem una pista i una petita presa, a partir d'aquí comença el Torrent Fosc

pujant pel Torrent Fosc, si girem la vista erera apareix el Pedraforca, gairebé omnipresent en tota l'excursió

darrers metres, ja veiem el Coll dels Belitres, curiosament avui amb un globus com a referencia

des del Coll dels Belitres el Cap del Verd

i des del cap del Verd el Port del Comte

deixem el Prat Nabiral  i per dins el bosc baixem a buscar la carena, a l'hora que ja veiem Gósol

passem per una barraca de pastors (Barraca de la Jaça), punt on caldrà parar atenció ja que farem uns metres sense camí, i amb poques referencies

TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC<


RESSENYA :
0 h. – ÀREA DE TORRENTSENTA –  1.408 m.
Continuem seguint la pista,- MG - de seguida deixem a la dreta una font i el forat de Torrentsenta; Tall obert pel riu, força espectacular. Quant a la pista per la dreta, fa un clot molt obert, farem una drecera.
6 min. --  DRECERA –  1.425 m.
Deixem la pista i pugem pel clot de la dreta, – MG – a mig clot, el camí marxa un xic a l’esquerra i ens retorna a la pista en un pla sobre la borda del Tinent.
10 min. --  BORDA DEL TINENT – 1.445 m.
Continuem per la pista cap a la dreta. Pista que de seguida es bifurca. Seguim la pista de la dreta, que revolta cap a sobre on venim i en lleugera pujada, va a passar per sota una roca, on fa un trencant.
22 min. – EL GRAUET --  1.540 m.
Continuem de dret, pujant suaument tot resseguint uns metres per sobre el torrent Forcat. La pista, cada cop més dolenta, ens porta a un pla on, a l’esquerra, s’obren unes canals.
42 min. – CREU DE CANALS – 1.617 m.
Continuem de dret, de seguida s’acaba la pista, hi entrem en la canal que forma el torrent Fosc. Comencem a pujar canal amunt, sempre pel mig, tot i que hi ha algun arbre i algun matoll, pugem a trobar la pista que seguíem des de la sortida.
1 h 3 min. --    PISTA DE TORRENTSENTA – 1.800 m.
Travessem la pista i continuem pujant pel mig de clot o canal, ara molt més neta d’arbres fins que uns metres més amunt, per la dreta, surt una altra canal.
1 h 17 min. – BIFURCACIÓ DE CANALS – 1.855 m.
Tot i que la canal que pugem és més clara i continua recta, cal deixar-la i anar a buscar la canal de la dreta tot superant un petit marge. La canal, conforme va pujant, es va fent més dreta i més neta d’arbres, per acabar completament neta dalt la collada.
2 h 13 min.  --  COLLADA DELS BELITRES – 2.152 m.
Aquí s’acaben els arbres  i davant nostre s’obre un gran prat. Continuem per l’altra banda, baixem a travessar un petit clot i ens enfilem, tot marxant un xic a la dreta, per anar a buscar la carena del davant. Un cop a la carena, anem cap a l’esquerra i arribem al cim del Cap del Verd.
2 h 36 min. – CAP DEL VERD – 2.283 m.
Fa un dia fantàstic, sense calitja ni vent, i amb una vista molt bona. Al cim hi ha dues taules d’orientació, un pedronet de fusta pel llibre de piulades i una gran fletxa a terra feta de pedres de la Via Catalana.
Per marxar anem per l’ampla carena, cap a la dreta. Anem voltant sempre cap a la dreta fins que la carena comença a caure de valent, aleshores saltem per l’esquerra, de dret a uns plans que es veuen molt avall. Hi ha molta neu i la baixada la fem pel mig dels arbres ( fantàstic ) tot i que la carena és més neta i també es baixa. Sense problemes i gaudint de valent, arribem al collet del Pla de la Font.
Des del coll, esbiaixem per la dreta de la carena, de dret a una pista que es veu uns metres més avall davant nostre. Un cop a la pista, la seguim uns pocs metres i arribem a un refugi de pastors.
3 h 16 min. – BARRACA DE LA JAÇA – 1.945 m.
El refugi és sota mateix del Pla de la Font. Fins aquí tot és relativament fàcil, ara hi ha un petit tram un xic més complicat, es tracta d’anar a buscar la pista que passa uns 200 metres sota nostre, i per fer-ho nosaltres, amb trams amb neu i trams sense, ho hem fet de la següent manera:
Del davant del refugi, mirant la porta, hem marxat de pla cap a la dreta, hem travessat el clot i quan es trenca el caire que puja, pel costat d’un arbre mort tombat, baixem de dret avall fins a trobar un camí amb un tub d’aigua que seguim cap a l’esquerra. El camí el seguim fins que torna a tomba el caire, aquí a la dreta, marxa una mena de ròssec.
3 h 40 min. – JAÇA VELLA  -.  Baixem cap a la dreta, avall pel mig del caire i quan aquest fa un petit ressalt, el baixem de dret, pel lloc on ens sembla més net. Un cop sota el ressalt, trobem la pista.
Quan fa el ressalt, segurament es baixa millor anant cap a l’esquerra, però sempre és qüestió d’anar a buscar la pista i el tram és molt curt.
3 h 45 min. – PISTA DE TORRENTSENTA – 1.667 m.
Seguim la pista cap a l’esquerra. – SL – De seguida deixem un trencant que puja cap a l’esquerra, que es la que havíem d’anar a buscar des de la Jaça Vella. Continuem de dret, de seguida la pista gira en rodó a l’esquerra. - SL - Uns metres més enllà, per la dreta, s’hi ajunta uns pista secundària.
3 h 48 min. – BIFURCACIÓ DE PISTES –. Seguim la pista de la dreta que revolta cap a sota. La pista de seguida s’acaba i continua un camí. –SL- El camí pel mig del bosc, -aquí ja no hi ha neu- va baixant suaument i va a travessar un barranc, continua per l’altra banda primer molt planer i després torna a baixar i travessa un segon barranc.
4 h 5 min. – 2º BARRANC SOBRE TORRENTSENTA --. Fins aquí el SL es segueix bé, ara de seguida es perd. Travessem el torrent i el camí s’enfila a uns prats, aquí perdem el SL, seguim pel costat del fil del bestiar fins passada la línia elèctrica, passada aquesta, trobem una pista d’herba, al mig dels prats, que baixa cap a la dreta i que ens porta a la pista per on hem vingut amb el cotxe, a tocar de l’àrea de Torrentsenta.
4 h 20 min. – ÀREA DE TORRENTSENTA --  1.408 m.
--------------------------------------------------------
MG – marques grogues

SL – marques verdes i blanques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada