QUE PRETENEM?


dimecres, 6 d’abril del 2016

LES MONSERRATINES ( Des de la Serra Seca ) (196)


RESUM : La vall de la Móra Comdal que es forma entre el pantà d’Oliana i la Serra-seca està plena d’unes agulles i formacions que ens recorden força a Montserrat d’aquí el nom ( Montserratines ), avui volíem fer-hi un petit tomb, per conèixer el terreny i la veritat és que ens ha sorprès agradablement, ja que hem trobat racons realment impressionants.
El recorregut: Serra-seca – Coll Femia – Torrent Mal – Collet de les Encantades – Roca del Coscolló – Collet de les Artigues – Santa Magdalena del Sàlzer – Serra-seca.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 26 de Març de 2016
*COMARCA: Solsonès
*DISTÀNCIA17.76 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.025 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 50 min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 10 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, hi ha el tram del Coscolló on per pujar no hi ha camí i el bosc es força brut, la resta sempre més o menys hi ha camí.
*VELOCITAT MITJANA: 3.6 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Muntanya d’Alinyà E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: A l’aparcament del mirador de Serra-seca, al costat del monument al Tour, a la carretera de Solsona a Cambrils, passant per Cirera i Montpol.
*OBSERVACIONS: Els camins, en la seva majoria, estant indicats i marcats, sigui amb pintura o amb fites. Els dos punts més conflictius són la pujada a la roca del Coscolló i la baixada fins a la font de les Eres. La resta són camins força clars.

Hi ha dos punts on també podríem tenir problemes i són: un al serrat Molar per agafar el camí que voreja les Roques Blanques, però hi ha el cartell dels Isard que és molt bona referència.
L’altre, el punt on s’agafa el camí de les Medes, és aproximadament a la vertical de les Encantades, al terra hi ha tres fites molt juntes.

Les Encantades és un grup d’agulles on destaquen les Amoroses, que són dues curioses agulles que segons del punt on es mirin fa la impressió que s’estiguin besant, al cap de munt del grup hi ha la roca del Coscolló.

La rasa del Congost és la que separa el grup de agulles de les Encantades del grup de les Medes i els Torms.

Les Medes i els Torms són un altre grup d’agulles que, ja vistes de dalt el camí són boniques, però des del camí de baixada hi ha un punt impressionant.

El Torrent Mal és un forat on no podem fer servir l’adjectiu impressionant que més utilitzem, ja que el supera, amb escreix.

La font del Torrent Mal està en un racó molt bonic i fa un bon raig.

FOTOS:

 
primeres imatges de les Montserratines amb el Coscollet de fons

creuem el Torrent Mal i tot seguit dit torrent forma aquest formidable sot

la Font del Torrent Mal

vista parcial de les Montserratines

 Montserratines, el Roc de la Torre és el que queda a la dreta i és el que hem d'anar a buscar

detall de les Amoroses

en Jaume arribant al punt més alt de les Montserratines, la Roca del Coscolló

vista dels Torms i Medes

Torms i Medes a la dreta, la Roca del Coscolló al fons

de pujada passem per Santa Magdalena del Sàlzer

de nou a la Serra-Seca pugem al seu mirador on la vista és superba


TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. --  SERRA-SECA – MONUMENT AL TOUR – 1.195 m.
Continuem seguint la carretera –GR- uns 5 minuts fins passant un estret coll, aleshores la deixem i ens enfilem cap a l’esquerra, – GR – on, per un llom, pugem a un petit bony.
11 min. --  TURÓ DELS MALS AIRES --  1.252 m.
El camí baixa el turó i comença a remuntar, quan entra al bosc de seguida fa un trencant.
26 min. – TRENCANT DEL GRAU – 1.310 m.
Aquí deixem el GR que marxa cap a la dreta. Nosaltres continuem cap a l’esquerra, pugem el grau i un cop dalt, travessem la carena i comencem a voltar cap a la dreta, molt planer, per anar a trobar un coll. A la dreta del coll, un tros enllà, hi ha unes antenes.
41 min. – COLL FEMIA – 1.359 m.
Aquí girem en rodó cap a sota el camí pel qual hem vingut, seguint una pista que baixa per la carena del serrat Molar. La pista arriba a un rètol d’informació sobre els isard.
51 min. --  RÈTOL ISARDS – SERRAT MOLAR – 1.305 m.
Al rètol, cal estar atent ja que hem de girar 90 graus a l’esquerra i seguir un camí, no massa visible, que baixa –MBL- MB- Fites – un petit tram, no massa bo amb molta pedra solta, després el camí es fa més bo, i comença a marxar cap a la dreta per una lleixa sota les Roques Blanques. És un camí, mig penjat, molt bonic, que ens porta al Torrent Mal.
1 h 9 min. -- TORRENT MAL --  1.109 m.
El camí continua i a pocs metres trobem la font del Torrent Mal. Entre el torrent i la font hi ha un petit balcó amb una vista fora de sèrie, el tallat que hi ha sota els peus és d’aquells que no s’oblida.
Continuem pel camí – MB – MBL – que va marxant, força planer, per la lleixa entre alzines i trams amb algun pi. En una volta del camí, davant nostre, apareixen les Encantades, un grup de roques on destaquen les Amoroses; dues roques que sembla que es facin un petó. Seguim el camí fins a la rasa del Congost, on a la dreta i força amunt, hi ha una roca tota sola que sembla un castell; és el roc de la Torre o de la Bala.
1 h 45 min. – RASA DEL CONGOST  – 1.050 m.
Aquí deixem el camí que continua planer i que anirem a buscar més tard, i marxem cap a la dreta, torrent amunt. No hi ha camí, anem pujant sempre amb el torrent a l’esquerra i per on sembla més net, la pujada que no és dolça, ens porta dalt el collet de les Encantades, a la dreta de la roc de la Torre.
2 h. – COLLET DE LES ENCANTADES – 1.204 m.
Anem cap a l’esquerra, passant per darrera el roc de la Torre i per un corriol anem voltant les roques del davant, per acabar pujant per la carena de l’altra banda, on assolim el cim més alt del conjunt de roques de les Encantades.
2 h 12 min. – ROCA DEL COSCOLLÓ --  1.299 m.
Vista impecable. Pel mateix corriol tornem cap el collet de les Encantades.
2 h 21 min.. – COLLET DE LES ENCANTADES – 1.204 m.
Ara baixarem cap a l’esquerra, pel mig d’un bosc de pins, seguint un corriol que decantant-se cap a l’esquerra, ens portarà a trobar una pista, al costat d’un bassal.
2 h 28 min. --  PISTA DE LES ANOVES – FONT DE LES ERES – 1.102 m.
Seguim la pista cap a l’esquerra. La pista passa pel mig d’una baga de pins preciosa i, més aviat en lleugera baixada, ens porta a trobar-ne una altra de través.
2 h 44 min. – PISTA SOBRE CAL BITLLAR – 1.022 m.
Seguim la pista – hi ha una cadena -cap a l’esquerra, ara en lleugera pujada fins que s’acaba.
2 h 57 min. – COLLET DE LES ARTIGUES – 1.093 m.
Aquí ens trobem el camí que hem deixat a la rasa del Congost. Seguim el camí cap a l’esquerra – MB –MBL –que de seguida fa un collet on, a la dreta un tros avall, hi ha un esplèndid mirador on s’hi ha d’anar i tornar. Continuem pel camí, que va revoltant, amb una vista molt bona de les Encantades, passem pel costat d’una font, amb uns dipòsits, i continuem seguint el camí fins passada la vertical de les Encantades.
3 h 20 min. – CAMÍ DE LES MEDES – 1.058 m.
Aquí deixem el camí. No som massa lluny d’on l’hem deixat abans per anar al Coscolló. Cal estar atent ja que al començament el camí no és massa clar, al punt on l’agafem hi ha tres fites molt juntes.
El camí comença a baixar i cada cop més clar, amb moltes fites, gira a l’esquerra i es bifurca. Seguim el que marxa de pla per l’esquerra i que va a travessar la rasa del Congost  i s’encara cap a les Medes. Abans d’arribar-hi gira a la dreta i comença a baixar altre cop amb una vista impressionant dels Torms i les Medes. El camí es converteix en pista que avall arriba a una cruïlla de pistes.
3 h 37 min. – CRUILLA DE PISTES .– Seguim la pista que continua de dret avall, pel costat d’uns camps, passem per sota la granja de la Vinya i anem a trobar una pista molt bona.
3 h 48 min. – PISTA DE LA MÓRA COMDAL    ---  834 m.
Seguim la pista amunt. La pista, molt bona, va pujant fent les seves voltes, passa pel costat de cal Sàlzer i arriba a Santa Magdalena.
4 h 10 min. – SANTA MAGDALENA DEL SÀLZER --  971 m.
Santa Magdalena és una ermita romànica del S-XII, molt arreglada, amb un absis pràcticament colgat a terra.
Continuem pista amunt i passem pel costat d’un dipòsit d’aigua i arribem a una pista de quitrà.
4 h 18 min. – PISTA ENQUITRANADA .- Seguim la pista cap a l’esquerra i amunt –GR – fins a una corba a la dreta.
4 h 22 min. – DEIXEM EL QUITRÀ --  1.041 m.
Deixem el quitrà i seguim el camí de l’esquerra –GR – camí que ens portarà a trobar la carretera, justa al davant del monument al Tour, on tenim el cotxe.
4 h 43 min. – MONUMENT AL TOUR – 1.195 m.
Aquí a l’esquerra hi ha el mirador de la Serra-seca que pujarem per contemplar el recorregut que hem fet, i tornarem al cotxe.
4 h 50 min. – MONUMENT AL TOUR SERRA-SECA --  1.195 m.
-------------------------------------------------------------
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
MBL- Marques blaves
MB – Marques blanques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada