QUE PRETENEM?


divendres, 3 de juny del 2016

CRESTA DE FERRAN ( Oix ) ( 201 )

  
RESUM :
Quan estàs arribant al poble d’Oix, a la dreta, a la llunyania, es veu una cresta que no deixa indiferent a ningú, segurament és la cresta més bonica de la Garrotxa, es tracta de la cresta de Ferran. Cresta que comença al tall de Grau d’Escales que ha obert la riera de Beget i que puja fins al cim del Ferran. És una cresta on hi ha algun pas força complicat ( III i IV- ) i trams que sembla el tall d’un gabinet, en conjunt una extraordinària cresta.

Ruta: Oix – Pont Trencant – Grau d’Escales – Palanca del Samsó – Cresta de Ferran – El Ferran – Talaixà – Vall d’Hortmoier – Pont Trencat – Oix.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 28 de Maig de 2016
*COMARCA: Garrotxa
*DISTÀNCIA: 11.59 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 830 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 6 h.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6 h 25 min.
*DIFICULTAT: Alta, és una escalada en cresta i com a mínim s’han de tenir alguna cosa més que nocions d’escalada.
*VELOCITAT MITJANA:  1.9 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Alta Garrotxa E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Al petit aparcament que hi ha a la banda de dalt de la pista d’Hortmoier, passada la casa de can Pei. La pista s’agafa just passada l’església d’Oix, quan la carretera es comença a enfilar. La pista surt a la dreta i cal seguir-la 1Km.
*OBSERVACIONS: La cresta de Ferran és una bonica grimpada pels escaladors i una escalada pels caminadors. De fet la cresta pròpiament dita és una grimpada constant, on cal afegir tres trams un xic més complicats; l’escalada del començament abans del túnel, el ràpel i la paret després del ràpel.

En graus d’escalada no hi entenem gens, però segons tothom, la màxima dificultat és de IV-  després del ràpel, tot i que nosaltres considerem més complicat un petit pas al díedre del començament,  és el tram just de sota l’alzina que consisteix en un pas de flanqueig a la dreta.

La baixada des de Talaixà fins a la pista d’Hortmoier la fem sempre seguint el GR i les MG. En molts trams és un camí preciós.

Cal tenir present que l’excursió és una escalada constant en cresta, són 4 hores  de cresta amb passos de II o III grau i un pas de IV-, així com un ràpel d’uns 25 metres. I tot això amb molt de patí, en resum una bona cresta molt aèria, això si preciosa.


FOTOS:
passat l'Estret del Grau d'Escales, ens trobem aquest bosquet encatifat de falgueres

passem la Palanca del Samsó, tot seguit deixem el camí que mena a Talaixà i seguim en direcció a la Mare de Déu d'Escales, per un camí obrat

imatge arribant al Túnel, acabem de passar segurament el pas més complicat, un flanqueig  en una paret vertical, tot i que està catalogat com a pas de III

en Miquel i en Jaume, cal dir que sense en Miquel l'excursió d'avui no hauria estat possible

curiositats de la natura, un túnel de bones dimensions a tocar de la cresta

l'altre escull d'aquesta creta és un ràpel d'uns 25 metres,  força incòmode per les alzines

després del ràpel hi ha un pas de IV, però la veritat és més complicat el primer tram (opinió personal), en la foto es veu com pugem en "ensamble"

en Jaume negociant els darrers metres encordats

carreguem la corda a l'esquena i fem els darrers 45 minuts sense el lligam de la corda

després d'un dia amb una boira força espesa, el sol fa acte de presència, som al Coll de Talaixà

de tornada ens mirem la dreta paret inicial i el túnel

imatge parcial de la Cresta del Ferran


TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. – PISTA D’HORTMOIER --  380 m.
Continuem per la pista que cada cop es va tornant més dolenta, -MG- travessem la riera d'Oix per un pont de ciment i continuem pista enllà, on trobem un altre pont, aquest  molt bonic, pel qual tornem a travessar la riera d'Oix.
16 min.  --  PONT TRENCANT --  360 m.
A l'altra banda del pont hi ha un trencant, on cap a la dreta hi marxa un camí que va al santuari de la Mare de Déu d'Escales. Continuem per la pista, -MG- travessem l'estret de Grau d'Escales i entrem en una vall més ampla, on de seguida, en un pla, hi trobem un cartell i el GR.
28 min.   --  PALANCA DEL SAMSÓ  -- 370 m.
Aquí deixem la pista que continua cap Hortmoier i anem cap a la dreta, on un camí ens porta a travessar la riera de Beget per la palanca. A l'altra banda el camí comença a enfilar-se. De seguida deixem les MG i el GR així com el camí més fresat que puja cap a Talaixà. Seguim un camí, el segon que marxa a la dreta. ( el que hi ha un pont no, el següent ). El camí,  primer de pla i després en suau pujada, va resseguint el riu cap a la dreta, desfent camí per la banda contraria del riu. El camí, en molts trams empedrat, en troba un altre que si seguíssim esquerra amunt, també ens portaria a Talaixà.
36 min. – CAMÍ A TALAIXÀ –  Continuem de dret pel camí empedrat que comença a pujar una petita trona de pedra, on al mig, hi ha una gran fletxa vermella. Som més o menys on el riu talla el grau, entre els cingles de Ferran i la cresta de l’Aire que puja al Bestracà.
40 min. --  DEIXEM CAMÍ --- 413 m.
Aquí comença la grimpada,- hi ha MV- primer pugem de dret, després anem cap a l'esquerra a buscar el peu d'un díedre, molt marcat, sempre per sobre de rocs i mates.
53 min. ---  PEU DÍEDRE --- Aquí comencem a encordar-nos. Primer pugem la paret, ajaguda i fisurada del díedre (III) i anem a sortir davant un gran forat. Entrem dintre el túnel que travessa la paret, continuem per l’esquerra i arribem dalt el que seria la cresta.
1 h 50 min. – LA CRESTA DE FERRAN – La cresta que fem encordats  ( II i III ) la  passem sense massa dificultat, és molt aèria, molt estreta i preciosa. Sempre per la cresta, baixem una petita bretxa i encarem un turó partit pel mig, per una gran canal. Pugem per la cresta de l'esquerra. Un cop dalt, si el dia és clar ja es veu el Ferran, molt lluny, encara queda molta cresta per gaudir. Continuem crestejant, ara per un tram que hi ha arbres i no és tan aeri, així arribem al peu d'una altra bretxa, on comencem a baixar i de seguida arribem al punt on cal fer un ràpel.
2 h 50 min. --  RÀPEL -- El ràpel que fa un petit replà al mig, ens permet baixar a una bretxa fonda i dreta. Ràpel d’uns 25 metres que fem sense massa problemes.
Un cop fet el ràpel, anem un xic a la dreta per pujar una paret. ( és on hi ha el pas més complicat, IV-  tot i que el fem força bé ). Paret que pugem de dret pel costat d'un arbre, cap a la cresta. Un cop a la cresta, la voregem uns metres a l'esquerra on ens cal superar una roca i tornar a la cresta. A la cresta hi tornem, més o menys a l'alçada d'on hem començat el ràpel, però això sí, a l'altra banda de la bretxa. Aquí endrecem la corda
3 h 50 min.  --  FI DEL ENCORDAMENT -- La cresta segueix essent força estreta, però ara és una  grimpada amb molt de patí. La cresta va fent diferents turonets que anem superant molt bé, per finalment arribar al cim del Ferran.
4 h 35 min.  --  CIM DEL FERRAN  -- 985 m.
Al cim hi trobem una senyera. Continuem per la carena i de seguida agafem un camí que baixa cap a l’esquerra. El camí, molt dret, baixa pel mig del bosc d’alzines, trobem un camí de través que seguim a l’esquerra i avall, i sempre pel mig de les alzines, arribem al coll de Talaixà.
4 h 51 min. --  COLL DE TALAIXÀ –  755 m.
Deixem el refugi de Talaixà al davant i anem cap a l’esquerra, seguint un camí molt fresat amb MG i GR que primer baixa de dret, després travessa el rec i marxa força cap a la dreta, travessa una pista i arriba a la casa abandonada del Vaquer.
5 h 6 min. --  EL VAQUER –  610 m.
L’era de la casa és un excel·lent mirador de la cresta que acabem de fer. Continuem ara per pista cap a la dreta. La pista, quan ha fet un parell de llaçades molt grans, la deixem.
5 h 16 min. – EL COLLELL  –  545 m.
Deixem la pista per la qual també baixaríem i agafem un camí a l’esquerra. – MG – GR–  El camí, molt bonic, baixa pel mig d’un bosc d’alzines i castanyers  i  torna a trobar la pista que seguirem uns metres avall, fins davant d’una alzina molt gran. Aquí tornem a deixar la pista i seguim un altre camí, també molt bonic, a l’esquerra, - MG – GR -. El camí ens baixa a trobar la palanca del Samsó.
5 h 32 min. --  PALANCA DEL SAMSÓ –  370 m.
Travessem la palanca i uns metres a sobre trobem la pista on deixem el GR. Seguim la pista cap a l’esquerra – MG – Passem el tall del Grau d’Escales i arribem al pont Trencant.
5 h 45 min. --  PONT TRENCANT –  360 m.
Continuem seguint la pista – MG - i arribem al cotxe.
6 h. – PISTA D’HORTMOIER –  380 m.
--------------------------------------------------------
MG – marques grogues
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
MV – Marques vermelles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada