QUE PRETENEM?


dijous, 16 de juny del 2016

PENYES ALTES DEL MOIXERÓ ( Des d’Urús ) ( 202 )

 RESUM :
Anar a les Penyes Altes del Moixeró des de la Cerdanya, o a qualsevol punt entre la Tossa d’Alp i el Cadí, significa passar per unes valls molt fondes, uns boscos amb una vegetació exuberant i unes carenes precioses, en conjunt és tot un plaer passejar-se per la cara nord del Cadí - Moixeró, i si faltaven al·licients, avui hem trobat un munt de moixernons.
El recorregut:  Urús – Coll Jovell – Coll de Jou – Collet de la Guilla – Penyes Altes del Moixaró – Els Collets – Refugi del Cortal d’en Vidal – Urús.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 11 de Juny de 2016
*COMARCA: Cerdanya
*DISTÀNCIA:18 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.210 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 40 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 5 min.
*DIFICULTAT: La única dificultat és el tram entre el collet de la Guilla i el refugi del Cortal d’en Vidal, tot i que si es vigila, no té massa complicacions, ja que el bosc és net, i simplement cal anar a buscar la carena dels Collets que es distingeix per un prat verd al mig, davant d’una roca que fa un petit serrat.
*VELOCITAT MITJANA: 3.8 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Moixeró – La Tosa E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: A l’entrada del poble d’Urús.
*OBSERVACIONS: El PR que seguim des del poble fins dalt el coll de Jou, només cal estar molt atent a la sortida, ja que hi ha un petit tram que passa pel mig d’un prat d’herba i no és massa clar.

El GR que seguim a la carena, coincideix amb les MV dels Cavalls del Vent i és un camí molt fàcil de seguir.

El tram del collet de la Guilla, al refugi del Cortal d’en Vidal, tot i que hi ha MV, són molt poc visibles. S’ha de tenir clar que hem d’anar força planer cap a buscar una carena que baixa de la dreta, però abans de la carena cal travessar un contrafort. El bosc és net

Del refugi fins a Urús no hi ha problemes, sempre és molt clar per on cal passar.

El refugi del Cortal d’en Vidal és molt bonic i està molt ben conservat.

FOTOS:


la Font Llebrera surt de sota una roca

el Coll de Jou fa una creu de camins, avui el dia era molt boirós...

des del Coll de Jou en direcció ales Penyes Altes els collets es van succeint

darrers metres per fer cim

 les Penyes Altes del Moixeró fa dues puntes

des del cim en direcció al Berguedà hi ha "molt bona vista"

imatge del Moixeró des de les Penyes Altes

de baixada hem trobat  moixernons

Refugi del Cortal d'en Vidal

queda clar que ha estones hem estat sobre el Túnel del Cadí, a l'imatge el peatge...

deixem el cementiri enrere i anem baixant per una pista asfaltada en direcció a Urús


TRACK I MAPA: TRACK AL WILILOC

  
RESSENYA :
0 h.  --  URÚS --  1.261 m.
Agafem el camí, que marxa pel costat de la primera casa que hi ha a l’entrada del poble, just on hi ha el semàfor, seguint el PR.
Seguim la pista que de seguida fa un trencant. Agafem el camí que s’enfila a l’esquerra, pel mig d’una fanalera PR i que va a trobar una pista en un revolt, deixem la pista a l’esquerra i continuem de dret. El camí, uns metres més amunt travessa la pista  i finalment arriba a un trencant, en un pla.
26 min. --  COLL DE JOVELL –  1.520 m.
Aquí, per la dreta, hi arriba una pista molt bona que surt del cementiri.  Seguim la pista del davant ( hi ha un prohibit circular ) que ara és d’herba i és la única que s’enfila. Fem uns pocs metres i la deixem, per seguir un corriol que baixa un xic a la dreta. – PR -  El corriol, molt fresat, va a buscar la vall de la dreta i comença a remuntar passant per dos passos entre roques que són uns bons miradors sobre el Clot de Fontllebrera.
34 min. – ROCA D’URÚS O DE GRUS – 1.541 m.
El camí, baixa un xic i va a buscar el torrent de Fontllebrera, - PR - just on a tocar del torrent i a sota el camí, hi ha un brollador d’aigua.
45 min. – FONT LLEBRERA --  1. 539 m.
Aquí, a la dreta, i de pla hi marxa un camí ample que va al refugi de la Pleta dels Ordiassos. Continuem de dret amunt, resseguint el torrent de Fontllebrera. El camí – PR - puja molt tros paral·lel al torrent, després marxa a la dreta i amb un parell de llaçades, puja a trobar la carena que ve de la Tossa d’Alp.
1 h 32 min. – COLL DE JOU – 2.021 m.
Aquí deixem el PR que baixa cap a la banda de Baga. Nosaltres anem cap a la dreta seguint un GR. El camí, molt fresat, passa sempre o per la carena o per la dreta d’aquesta, va fent diferents collets i arriba sota les Penyes Altes, al collet de la Guilla.
2 h 8 min. – COLLET DE LA GUILLA – 2.113 m.
Continuem seguint el camí que marxa un xic a la dreta i que de pujada– GR -  i, sense cap problema, ens portarà al cim de les Penyes Altes del Moixeró.
2 h 30 min. – PENYES ALTES DEL MOIXERÓ –  2.276 m.
Al cim, fa dues penyes separades per una petita depressió. ( En cinc minuts es va d’una a l’altra i es torna). És vèrtex geodèsic i és el punt on es parteixen les províncies de Barcelona, Girona i Lleida. Quant a vista, impecable.
Pel mateix camí tornem cap el collet de la Guilla.
2 h 42 min. – COLLET DE LA GUILLA --  2.113 m.
Fins aquí, el camí sempre ha estat molt clar, molt fresat i amb moltes marques. A partir d’aquí i fins el refugi del Cortal d’en Vidal, és una altra història, tot i que no és complicat, cal saber orientar-se.
En tot aquest tram de “camí”  hi ha unes MV molt desdibuixades que nosaltres hem perdut i retrobat diferents cops, també hi ha alguna que altra fita.
Al coll, deixem el GR i marxem paral·lel a aquest, però uns metres per sota. Més que un camí, seguim corriols dels animals. El corriol va marxant en la mateixa direcció que el GR, perdent molt poc desnivell, molt de pla. Passem un contrafort que baixa de la dreta, després fa un petit tram on sembla més camí. – Hi ha fites – El camí fa un petit tram pla, després una llaçada avall i continua en lleugera baixada, cap a trobar la carena dels Collets que baixa del camí carener, entre el coll de Jou i el collet de la Guilla.
2 h 55 min. – CARENA DELS COLLETS –  Seguim la carena avall, de seguida arribem a uns prats verds, anem baixant per la carena fins al davant d’una roca.
3 h 15 min. – ELS COLLETS – 1.875 m.
Voregem la roca per l’esquerra, hi ha camí i tornem dalt la carena on anem a trobar un altre prat d’herba. Aquí marxem un xic a la dreta i mirant de no perdre les fites i les MV anem baixant, tenint molt clar que hem d’acabar en un prat de la carena. A l’altra banda del prat hi ha el bonic refugi lliure del Cortal d’en Vidal
3 h 32 min. – REFUGI DEL CORTAL D’EN VIDAL – 1.656 m.
Tal com arribem al refugi, seguim la pista cap a la dreta. Passem una cadena i seguim la pista, molt planera, fins que a l’esquerra, hi ha una fita i un corriol molt clar.
3 h 39 min. – CORRIOL DE LES CANALETES --  1.661 m.
El corriol va a trobar el torrent de les Canaletes, poc abans del torrent, passa pel costat d’una sortida d’aigua, sota un gran pi, molt bonica. El camí travessa el torrent i, molt planer, continua per l’altra banda per finalment anar a sortir a una pista.
3 h 54 min. --  PISTA DE LA PLETA DELS ORDIASSOS – 1.490 m.
Seguim la pista a la dreta, fem un centenar de metres i la deixem per fer una drecera cap a l’esquerra que ens porta a un prat, on hi ha un tancat pel bestiar, sota el qual retrobem la pista. A la dreta, i no massa lluny, hi ha el refugi de la Pleta dels Ordiassos.
4 h. – PISTA DE LA PLETA DELS ORDIASSOS – 1.438 m.
Nosaltres seguim la pista cap a l’esquerra, aquesta fa una gran llaçada cap a sota seu, travessa el torrent de Fontllebrera i fent un tram de pujada, travessa el pas de la Roca del Cardinerals i arriba a un petit cementiri, nou de trinca.
4 h 25 min. – CEMENTIRI D’URÚS – 1.338 m.
Aquí, a la dreta, hi marxa la pista que puja al coll de Jovell. També hi trobem una carretera asfaltada i un GR. Seguim la carretera i el GR cap a la dreta i avall. La carretera ens porta a l’entrada del poble d’Urús, on hi ha el camp de futbol i la font Freda.
4 h 37 min. – FONT FREDA – 1.267 m.
Continuem cap dintre el poble i de seguida s’arriba a la rotonda on hem deixat el cotxe.
4 h 40 min. – URÚS – 1.261 m.
--------------------------------------------------------
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
PR – marques grogues i blanques

MV – Marques vermelles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada