QUE PRETENEM?


dilluns, 18 de juliol del 2016

NÉOUVIELLE (Des del llac d’Aubert ) (204 )

  

RESUM :
La reserva natural del Néouvielle és un lloc encantador, tant si es vol fer muntanya, com si simplement es vol anar a passejar pel voltant de molts i bonics llacs que hi ha. Avui nosaltres anirem a pujar el pic de Néouvielle, cim que dóna nom a tota la reserva. Tot i no essent el cim més alt, és un cim molt bonic, no és massa complicat de pujar i un com dalt, et dóna una visió global, impressionant!.

Ruta:  Llac d’Aubert – Bretxa de Barris – Néouvielle – Horquette d’Aubert – Llac d’Aubert.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 9 de Juliol de 2016
*COMARCA: Departament dels Alts Pirineus - França
*DISTÀNCIA:  10.7 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 994 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 45 min.
*TEMPS PARADES: 1 h.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6 h 45 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, cal tenir clar que ens movem en un terreny on predominen els rocs i la neu.
*VELOCITAT MITJANA:  1.86 km/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa: Néouvielle de l' IGN 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament del llac d’Aubert. Nosaltres hi hem anat per Bielsa, on cal travessar el túnel i baixar cap a Fabian. Just al poble surt una carretera estreta a l’esquerra que cal seguir fins que fa un trencant. Aquí a l’esquerra, va a l’aparcament de Cap de Long i a la dreta baixa cap el llac Oredon, on hi ha una barrera i un aparcament. Entre les 8 del vespre i les 8 del matí et permeten pujar amb cotxe fins a l’aparcament del llac d’Aubert.
*OBSERVACIONS: El recorregut per anar al Néouvielle, tot i que el cim es veu des de la sortida, és un recorregut on el camí, tot i que es segueix bé, i també hi ha moltes fites és fàcil de despistar-se.
Arribar fins a la bretxa de Barris, sempre més o menys hi ha camí.
A partir de la bretxa és un caos de rocs on cal anar seguint les moltes fites, però sempre de dret a la bretxa de Chausenque que es veu al davant.
De sota la bretxa de Chausenque fins al cim, és pujar la gran pala, avui de neu, fins a sota mateix de cim, que cal vorejar cap a l’esquerra i assolir-lo pel darrera.
La tornada fins a sota la bretxa de Chausenque, és baixar la dreta pala de neu.
Un cop sota la bretxa, cal vorejar per sota la cresta d’Espade i anar a buscar, fent les diferents raconades i sense un camí massa clar, el coll de l’Horquette d’Aubert.
Des del coll, la baixada cap el llac d’Aubert és simplement seguir el marcat camí que hi ha. Sens dubte el tram més còmode del dia.

FOTOS:
acabem de creuar la Bretxa de Barris (poc definida) i ja veiem la Bretxa Chausenque

 Bretxa Chausenque, aproximadament en aquest indret girem a l'esquerra per anar a buscar la base del Neouvielle

ja fa estona que calcem els grampons, i es pot dir que gairebé els portarem fins al cim

nosaltres deixem el camí i pugem de dret tot just tocar roca, cal dir que per aquest cantó s'ha de grimpar

dalt el cim del Neouvielle la vista és espectacular, però tot seguit els ulls se'n van al Ramoung

de baixada passarem(sense camí clar) pel Coll d'Aubert

des de vora el  Coll d'Aubert es veuen els llacs d'Aumar i d'Aubert

detall del Ramoung i el Neouvielle

el desglaç és notable al migdia, un munt de petits torrents salten al llac d'Aubert

el Coll (Hourquette d'Aubert), tot arribant a l'aparcament


TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h.  -- APARCAMENT DEL LLAC AUBERT --  2.161 m.
Sortim de l'aparcament i baixem cap a la presa (3min.) aquesta la travessem  per sobre.
Un cop a l'altra banda, cal seguir un camí que s'enfila suaument cap a l'esquerra i amunt. – fites – El camí puja perpendicular a la presa i arriba a un encreuament sota una gran pedra inclinada, molt llisa.
20 min.-- TRENCANT CAP DE LONG – 2.225 m.
Aquí, cap a l'esquerra i amunt, marxa el camí que travessa la cresta de les Laquettes passant pel pas del Gat, i  baixa cap al llac de Cap de Long.
Nosaltres marxem cap a la dreta. El camí supera una muralla de roca, per una petita canal i comença a marxar en diagonal amunt, ara però molt més planer, cap a travessar la cresta de Barris per la seva part més baixa. Més que una bretxa es passa per on sembla acabar la cresta.
50 min. --  BRETXA DE BARRIS --  2.436 m.
Des de la bretxa de Barris, es veu molt bé la Bretxa Chausenque, que és la referència de cap on hem d'anar, però el tram per anar-hi és un caos de rocs.
Pel mig dels rocs – fites -  baixem un xic, tot deixant a l’esquerra la petita vall que ens portaria a la base del Ramoun, des d’on també es pot pujar al Néouvielle.
Sempre pel mig dels rocs, anem contornejant el contrafort que baixa del Néouvielle, de dret a la bretxa que sempre veiem molt clara al davant. Sortejant rocs cap aquí i cap allà arribem a un petit replà o cercle que fa sota la bretxa.
1 h 50 min.--  SOTA LA BRETXA DE CHAUSENQUE --  2.665 m.
Aquí comencem a trobar neu, ens calcem el grampons i comencem a enfilar-los per la gran pala que hi ha a l’esquerra. Pugem per una vall molt dreta, seguint les ziga-zagues de la traça sobre la neu que trobem i anem a buscar la base del Néouvielle, en el punt més alt on hi arriba la neu. Encara que hi trobem algun punt sense neu, la pujada no te problemes, és molt clara.
Tot i que la via normal és per l’aresta de l’esquerra, tot passant per un petit queixal que fa,  nosaltres anem cap a buscar la cresta de la dreta, per on pugem amb una petita grimpada fàcil fins al cim.
3 h. – PIC DE NÉOUVIELLE – 3.091 m.
El dia és net de núvols i amb una visibilitat impecable, el Ramoun que el tenim aquí a tocar, impressiona, i més lluny podem veure, Montperdut, Vignemale, Infiernos, Balaitous, Midi de Bigorri, en fi mirís cap on miris, la vista és fabulosa. A sota mateix, per una banda hi tenim el llac de Cap de Long i per l’altra, els llacs d’Aubert i d’Aumar. En conjunt, una vista extraordinàriament bona.
Baixem per la banda contraria, com si anéssim al Ramoun. Primer un petit tram de roca llisa i força dreta, que es baixa sense problemes, després comencem a vorejar cap a l’esquerra, travessem un petit queixal  i anem a trobar la neu, uns metres més avall d’on l`hem deixada pujant.
Entrem a la neu i baixem seguint la traça que ens porta al petit cercle, sota la bretxa de Chausenque.
3 h 55 min.--  SOTA LA BRETXA DE CHAUSENQUE --  2.665 m.
Ara variarem la tornada. Deixem les fites que marxen cap a la dreta a buscar la bretxa de Barris.
Nosaltres ara anem cap a l’esquerra, tant de pla com el terreny ens permet, vorejant la cresta d’Espade. El camí – algunes fites – de seguida passa el primer contrafort des d’on ja es veu el coll on volem anar.
Camí clar, no en tenim, tot i que trobem alguna que altra fita. Es tracta de baixar el mínim possible, tot encarant el marcat coll amb herba que es veu al davant, tot i que cal fer unes quantes raconades pel mig dels rocs, en alguna de les qual cal baixar un xic. El camí no és massa còmode, sort que la vista del llac d’Aubert, que tenim a sota, a la dreta, i que anem vorejant, el fa més agradable. Camí que cap al final es va definint millor i ens porta a pocs metres sota el coll, a trobar un camí molt marcat que seguirem cap a l’esquerra per pujar al coll.
 4 h 50 min. --  HOURQUETTE D’AUBERT – 2.490 m.
El lloc és meravellós,  les vistes sobre el Néouvielle, el Ramun i els llacs d’Aubert i d’Aumar, segurament és de les millors.
Desfem el curt tram de camí i continuem baixant, ara estem seguint el camí més clar de tot el dia, és tant clar que es veia des de dalt el Néouvielle. De fet es veu des de tot arreu. El camí, que ara és una delícia, baixa lleugerament amb el llac d’Aubert a sota a la dreta i el llac d’Aumar al davant, travessa un tartera molt ben condicionada i poc abans d’arribar al llac Aumar, es desvia un xic a la dreta i baixa cap a l’aparcament que hi ha sobre el llac d’Aubert.
5 h 45 min.  -- APARCAMENT DEL LLAC AUBERT --  2.161 m.
--------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada