QUE PRETENEM?


dimarts, 24 de gener del 2012

SANT MARÇAL - SANT BERNAT - MATAGALLS (9)


RESUM :

Avui farem una pujada a Matagalls si més no original i molt bonica. Es tracta de sortir de Sant Marçal, baixar cap a Sant Bernat per uns camins realment fantàstics, després pujar a Matagalls, per uns pendents força notables i finalment baixar cap a coll Pregon i des d'allí, tornar cap a Sant Marçal. En resum, una sortida molt interessant.

DADES :
*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 14 de Gener de 2012
*COMARCA: Vallés Oriental
*DISTÀNCIA: 14,5 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 989 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h.
*DIFICULTAT: baixa
*VELOCITAT MITJANA: 3.62 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa Montseny parc natural 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Coll de Sant Marçal
*OBSERVACIONS: L'excursió la podries partir en tres trams: el primer de Sant Marçal a Sant Bernat, on pràcticament sempre anem de baixada i on si es vigila, el camins són fàcils de trobar. Un segon tram, de Sant Bernat a Matagalls, on tot i que sembla complicat els camins són fàcils de seguir, això si amb una forta pujada. I per últim el tram de Matagalls a Sant Marçal, aquest tram no té cap problema ja que a més de ser un GR és per on hi passa la major part de la gent.


FOTOS: 

 castanyer amb forma d'animal mitològic

Sant Bernat de Montseny

la boira arriba just al Collell

primers faigs a la carena del Puig Sacreu

 el Matagalls des del Turó de la Bandera

 a l'ombra de la creu del Matagalls

Coll Pregon amb les Agudes i el Turó de l'Home al darrera




TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :

.- 0 h.-- COLL SANT MARÇAL -- 1.106 m.
De l'aparcament podem baixar per la pista que baixa cap a l'ermita de Sant Marçal, on gira cap a la dreta i baixa cap a la font Bona. També podem baixar pel costat dels panells indicadors on un camí empedrat et porta també a la font Bona.
.- 2 min.-- FONT BONA --1.090 m. 
A la font, la pista es bifurca. Continuem per la pista que continua de dret avall. La pista la seguim fins que aquesta gira en rodó cap a l'esquerra.
.- 20 min.-- CORBA A L'ESQUERRA-- 968 m.
Aquí, deixem la pista que continua baixant i seguim la de la dreta -MBV- que marxa planera. Trobem dos trencants, sempre de dret o avall. A l'últim trencant la pista gira a l'esquerra i comença a baixar cap a trobar un pla de falgueres on hi ha un trencant de quatre camins.
.- 37 min.-- PLA FALGUERES --880 m.
Deixem el camí més bo que marxa de través. En aquest camí hi ha un cartell que cap a la dreta senyala per anar a Sant Bernat per coll Sesrovires i també per anar a Matagalls. Nosaltres no el seguirem, simplement travessem el camí, per continuar baixant per un corriol de dret avall amb el rec a la nostra dreta, - alguna MBV- fins a trobar un altre camí de través.
.- 44 min. -- CAMÍ DE LES ILLES-- 820 m.
Seguim el camí cap a la dreta, travessem el rec i després un torrent. Passat el torrent, el camí s'enfila un xic. Fa unes escales natural, i va a passar pel pas de Roques Escanyades, amb bones vistes sobre les Agudes. Ara el camí continua força planer. -MV- MBV – Hi ha dos punts en què sembla que es bifurqui, però no són massa clars. Nosaltres sempre anem de dret o amunt. El camí, pel mig de les alzines, ens porta a trobar una pista molt bona, davant mateix d'un castanyer molt interessant que sembla un drac.
.- 1 h 3 min. -- PISTA DAVANT AL CASTANYER-- 887 m.
Seguim la pista a l'esquerra i avall, i de seguida arribem a una cadena. Aquí és, on realment surt el camí que seguíem i és que en la última bifurcació anava avall, però és més bonic per on hem passat nosaltres. Passada la cadena, la pista arriba al restaurant de Sant Bernat on hi ha l'ermita.
.- 1 h 10 min. --SANT BERNAT-- 840 m.
Aquí continuarem per un camí que surt de darrere l'absis. Al camí hi ha moltes fites -MV- és un camí més difícil d'explicar que de seguir. El camí va marxant cap a l'esquerra i amunt, passa un tram paral·lel a una pista i després s'enfila per una carena cap a trobar una pista molt bona.
.- 1 h 24 min. --PISTA BONA
Seguim la pista uns 20 metres a l'esquerra, després seguim un corriol amunt que la travessa a sobre. Nosaltres continuem pujant per un camí – fites i MV - que ens porta a una pista dolenta que seguim cap a l'esquerra. De seguida es bifurca, seguim la de la dreta i amunt. La pista s'estreny i entra en el Pla Safatgella que mig travessa. És l'únic tram planer que hi ha - fites i MV-. Després el camí gira a la dreta i s'enfila pel mig de les mates de ginesta, brucs i molts, molts arços per pujar al coll del Collell.
.- 1 h 50 min. --COLLELL -- 1.271 m.
Som dalt la carena que ara seguirem cap a l'esquerra i amunt. -MV- Pugem pel mig d'uns rocs i arribem dalt un punt on marxen tres camins.
.- 2 h 13 min. -- PLA SOLIVA DE DALT --1.509 m.
Aquí a l'esquerra hi marxa un corriol cap a la font d'en Vila; i cap a la dreta el corriol que va a la font de coll Pregon. Nosaltres continuem carena amunt, o millor dit un xic a l'esquerra de la carena, el corriol i les fites ens porten a un petit mirador.
.- 2 h 21 min.-- PUIG SACREU --1.600 m.
Aquí s'acaba la forta pujada que hi ha des del Collell, ara ja més suaument continuem carenejant, passem per coll Antic i arribem al turó de la Bandera.
.- 2 h 34 min. --TURÓ DE LA BANDERA -- 1.658 m.
Des d'aquí es veu Matagalls al davant i la carena per arribar-hi. Seguim el camí que baixa un xic cap a trobar el coll de l'Home Mort, on trobem el GR i el camí pel que baixarem.
.- 2 h 37 min. -- COLL DE L'HOME MORT --1.638 m.
Continuem pel camí que uns metres a l'esquerra de la carena ens portarà dalt a Matagalls.
.-2 h 46 min.-- MATAGALLS-- 1.697 m.
Al cim, que és vèrtex geodèsic, hi ha un altar i una gran creu. Quant a la vista és més que impressionant. Ara tornarem al coll de L'Home Mort, però ho farem seguint la carena que fa diferents bonys. La carena passa pràcticament a tocar del camí.
.- 2 h 55 min. --COLL DE L'HOME MORT -- 1.638 m.
Aquí seguim l'ample camí que baixa cap a l'esquerra – GR – i que pel mig del faig ens porta a l'encatifat coll Pregon, on hi ha un monòlit.
.- 3 h 2 min. -- COLL PREGON-- 1.532 m.
Aquí a l'esquerra del monòlit hi marxa un camí cap a coll de Bordoriol. Al davant, lleugerament a la dreta, n'hi ha un que baixa a coll de Sant Marçal i que de seguida seguirem. Ara però anem cap a la dreta, pel faldar de la muntanya, on un camí ben definit ens porta a trobar la font de Coll Pregon. De fet no val massa la pena anar-hi. Pel mateix camí tornem a coll Pregon.
.-3 h 12 min. -- COLL PREGON-- 1.532 m.
Continuem pel camí marcat amb GR que va al coll de Sant Marçal i que voreja el primer turó per la dreta i va a trobar el coll entre els dos turons.
.- 3 h 26 min. -- COLL SESPORTEDORES-- 1.478 m.
El camí molt fresat -GR – continua cap a la dreta i avall, passa pel costat d'un faig molt gran i continua baixant fins a coll de Sant Marçal.
.- 4 h.-- COLL DE SANT MARÇAL-- 1.106 m.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada