QUE PRETENEM?


dimecres, 18 de gener del 2012

VALLTER - PIC DE RIBES BLANQUES (8)


RESUM :
 - Avui farem un d'aquells pics que és fan de baixada. És el pic de Ribes Blanques, pic situat sobre les gorgues de Carança. El pic en sí no és res de l'altre món, però la seva vista sobre la vall de Carança i de les muntanyes del seu entorn és única i immillorable.

DADES : 
*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 24 de Setembre de 2011
*COMARCA: Ripollès i la major part per l'Alt Conflent.
*DISTÀNCIA: 17 kms.
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.180 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 45 min.
*DIFICULTAT: mitjana
*VELOCITAT MITJANA: 3,68 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa Travessa 3 Refugis E. Alpina
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament superior de Vallter, on s'acaba la carretera.
*OBSERVACIONS: Tant per pujar el Clot de les Xemeneies, com la carena de la serra Gallinera, tot i que en molt trams no hi ha camí, no hi ha cap complicació. En quant a la tornada; la baixada cap el refugi és seguint un GR, i la pujada cap el coll de Mantet és procurant no perdre el riu.



FOTOS:
                                            primeres llums del dia amb el Canigó al fons


                                          barraca al coll del Pal amb el coll Mitjà al darrera


                              Pic Rodó i Puig de Gallinàs des del pic de Ribes Blanques


                                                    impressionant vista des del cim


                                                        refugi del Ras de Carançà


                                                                    pic de Ribes Blanques              


                                           direcció a la Portella de Mentet amb la pluja a l'esquena


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ

RESSENYA :
    .- 0 h.-- VALLTER-- 2.152 m.
Sortim anant a buscar els remuntadors que hi ha a l'esquerra dels edificis de l'estació. Un cop als remuntadors, seguim pel costat de la pista que marxa cap a la dreta, de dret al coll més baix que es veu al davant. Un tros amunt, quan passem pel costat d'un dels tubs per fer neu artificial, seguim un corriol que entra al bosc per continuar pujant. El corriol ens torna a la pista d'esquí que pel seu costat seguim fins a l'últim remuntador.
  .- 23 min.-- FINAL REMUNTADORS
Aquí, seguim un camí, uns metres cap a l'esquerra. De seguida el deixem per pujar de dret el Clot de les Xemeneies. Pugem sense camí i sempre de dret al coll, tot passant molt a prop d'una agulla de pedra que tenim a l'esquerra. Pugem, sempre buscant l'herba i evitant els rocs, fent llaçades ja que és molt dret, fins arribar dalt el coll.
  .- 48 min. -- COLL AL PLA DE L'OMBRIAGA-- 2.638 m.
Aquí a l'esquerra, hi marxa el camí cap el coll de la Geganta, i cap a la dreta el del pic de la Dona. Nosaltres marxarem de dret sense un camí clar, però tan de pla com podem, flanquejant el pic de la Dona per la seva esquerra, per anar resseguint la serra Gallinera sense fer cims. Cims que ens queden a la dreta i que si es volen pujar són aquí mateix. El camí, quan hi és, passa per la banda de la vall de Bacivers i ens porta, després d'una llarga baixada, al marcat coll de Pal.
  .- 1 h 40 min.-- COLL DE PAL-- 2.298 m.
Des d'aquí, deixant estar a part que el que destaca més és Coll Mitjà que surt a l'altra banda de la vall, la carena que continua cap el turonet que sobresurt, es veu molt assequible i fa força patxoca. De fet, si som aquí per pujar-hi és perquè última vegada que vàrem passar pel coll, ens va agradar la pinta d'aquesta carena i el pic del final.
Així que, cap allà. Continuem carena amunt, passem pel costat d'una barraca i seguim carenejant. La carena gira a l'esquerra i amb una pujada suau ens deixa sobre el cim de Ribes Blanques.
  .- 2 h 11 min. -- PIC DE RIBES BLANQUES-- 2.445 m.
Al cim hi ha una fita. És el pic que tanca per baix, la part superior de la vall de Carança. Vist de lluny ningú ho diria, però la vista que hi ha des d'aquí dalt, tant cap a la banda francesa com cap a la vall de Carança i els pics que l'envolten, és impressionant. Realment crec que hem endevinat el punt.
Després d'una bona estona de mirar i remirar, tornem cap a Coll de Pal, i ho fem seguint el mateix camí que hem fet servir per venir,. És una carena que es passa per tot arreu sempre evitant els rocs que hi ha en alguns punts.
  .- 2 h 40 min. -- COLL DE PAL --2.298 m.
Ara, tot i que fa un dia molt tapat i està apunt de ploure, no tornarem per la carena sinó que saltarem cap a l'esquerra a trobar la vall de Mantet seguint el GR.
El camí marxa per l'esquerra de la carena, força de pla. - GR- Planeja fins que deixa a l'esquerra un contrafort que puja de la vall cap dalt la carena. Aleshores fa un tros més de pla i comença a baixar de valent pel mig del bosc. El camí ens porta a una gran jaça, on trobem el camí de Mantet a Vallter. Aquí deixem el GR que baixa a Mantet i seguim el camí, cap a la dreta, on a uns dos-cents metres hi trobem el refugi.
  .- 3 h 25 min.-- REFUGI DE L'ALEMANY --1.968 m.
El refugi està molt net i endreçat. Al davant hi ha una font. Som al punt més baix del recorregut i el dia no sembla pas que s'arregli, de fet està apunt de ploure.
Continuem pel camí. Hi ha moltes marques i fites, - MG – MT - MV i MG – però també camins per tot arreu. Les marques, menys les MG, totes arribem dalt la Portella. Tot i així, cal vigilar de no equivocar el camí. Si el perds, cal tenir en compte que més o menys sempre va a buscar el costat del riu. El camí passa pel costat del que queda de la Cabanya dels Alemanys i continua amunt. La vall cada vegada és va estrenyent més. Finalment s'acaba el bosc. Aleshores, el camí ja és molt més fàcil de seguir, ja que puja de dret al coll que tenim molt clar al davant.
.- 4 h 27 min.-- PORTELLA DE MANTET-- 2.412 m.
Travessem el coll i baixem de dret per l'altra banda. El camí, aquí, és molt clar i també va resseguint el rec. Rec que comença dalt el coll i que seguim sempre de dret avall, ara amb una boira que no en deixa veure gairebé res, fins que arribem a l'estació d'esquí de Vallter.
  .-4 h 45 min--. VALLTER --2.152 m.
__________________________________

GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
MG – marques grogues
MT – marques taronges
MV i MG – Marques vermelles i grogues.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada