QUE PRETENEM?


divendres, 29 de juny del 2012

CERCLE DELS ENGORGS ( Per la Valltova ) (31)



RESUM :
Tornem a la Cerdanya, concretament a la Valltova. El nostre objectiu de la sortida serà el cercle dels Engorgs. Sortirem del Pla de Campllong, pujarem seguint el riu Duran cap al refugi dels Engorgs, des d'on anirem a buscar la Portella de Meranges, per començar a carenejar passant pels pics dels Engorgs, la serra de l'Esquella i arribarem fins al bony del Manyer Sud.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 23 de Juny de 2012
*COMARCA: Cerdanya
*DISTÀNCIA: 15.5 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.400 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 56 min.
*DIFICULTAT: Alta , degut a la distància, al desnivell, i que a la tornada cal saber-se orientar
*VELOCITAT MITJANA: 3.15 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Cerdanya l'editorial Alpina 1:50.000
*PUNT DE SORTIDA: Al Pla de Campllong, a la pista que puja de Meranges cap els llacs de Malniu. Hi ha un bon aparcament.
*OBSERVACIONS: A la pujada fins a la Portella de Meranges no hi ha cap problema, després per seguir la carena, simplement hi ha punts on hi ha molts rocs però, que es poden vorejar per la banda dels Engorgs. Finalment hi ha la baixada que aquesta si que és més complicada, tot hi que hi ha força alternatives, ara bé, per on hem baixat nosaltres, i sobretot l'últim tram, és molt brut de mates.
FOTOS:
 el Riu Duran s'encaixa vora la Cabana del Tarter
el petit refugi Folch i Girona amb el Bony Manyer al darrera
els pics d'Engorgs  i la Bressola a l'esquerra allunyada del cercle
contrellum sobre els Engorgs, al fons el Puigpedrós,el Roc Colom, i el pic d'Engorgs
baixant del Serrat de l'Esquella, direcció al Bony Manyer
baixada per la tartera direcció al Clot de Robanc primer i despres al Clot del Torer

TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
   .-  0 h.  --   PLA DE CAMPLLONG  --   1.729 m.
Comencen a caminar seguint la pista que marxa pel pla. -MG- La pista que va pujant molt suaument, la seguirem fins que marxa cap al riu, i a la dreta ( indicador ) hi marxa un camí.
   .-  13 min.  --   DEIXEM PISTA   --  11.799 m.
El camí, molt fresat, entra al bosc -MG- i comença a pujar sempre mantenint el riu Duran a la nostra esquerra. Riu que no travessarem mai. El camí arriba a un lloc on la vall s'obre molt i s'aparta un xic del riu per anar cap a la dreta, i arribar a sobre un petit replà. Aquí hi trobem la barraca de pedra, molt malmesa, del Tarter.
Des de la barraca el camí torna a buscar el riu, en un punt on fa un bonic engorgat i continua pujant pel seu costat. Uns metres més amunt, ens trobem el camí que ve del refugi de Malniu.
   .-  1 h 10 min.  --   CAMÍ ENGORGS – MALNIU   --   2.290 m.
Seguim el camí cap a l'esquerra i amunt. – MG – GR – De seguida entrem en l'extensa vall de prats d'herba que forma el cercle dels Engorgs. Continuem de dret amunt, sempre pel costat del riu, fins que just a l'altra banda hi ha el refugi dels Engorgs o refugi J. Folch i Girona.
   .-  1 h 22 min.  --   REFUGI DELS ENGORGS  --   2.380 m.
Deixem marques i camins i ens enfilem de dret, sempre seguint el que queda de riu. Anem pujant de dret – es passa per tot arreu - cap a trobar el coll dalt la carena.
   .-  1 h 54 min.   --  PORTELLA DE MERANGES   --  2.633 m.
Al davant nostre se'ns alça l'imponent Roc Colom. Cap a la dreta hi marxa la carena que ens portaria al cim del Puigpedrós. Però avui toca anar cap a l'altra banda. Seguim la carena de l'esquerra. La carena és força retallada i en algun punt passem un xic per l'esquerra. Un cop passats els diferents bonys que fa l'ample coll, ens enfilem cap al primer cim. Hi ha molts rocs, alguns força grans. Pugem de dret per la carena on hi ha llocs que cal ajudar-te amb les mans. - però sempre es pot vorejar- La pujada, tot i que és dreta, es fa molt bé.
   .-  2 h 19 min.   --  PIC D'ENGORGS ORIENTAL  --   2.818 m.
El cim és un gran pilot de rocs. Per pujar aquí dalt, no era necessari anar a la Portella ja que podíem esbiaixar cap a l'esquerra i pujar-hi de dret des de sobre el refugi per un recorregut molt més suau i sense tants rocs. Del cim continuem carenejant, fem una petita baixada plena de rocs fins a un coll i encarem el segon del Engorgs. Aquí ja no hi ha tants rocs.
   .-  2 h 34 min.  --   PIC D'ENGORGS OCCIDENTAL   --   2.831 m.
Des del cim marxa una carena força espectacular cap a la dreta que porta al cim de la Bressola. Nosaltres continuem carenejant, passem el següent coll i ens enfilem cada cop amb menys rocs cap a l'altiplà que fa el cim de l'Esquella. Travessem tot l'altiplà que és molt ample ( 6 min. Tardem en travessar-lo ) i arribem al cim de la Tosseta de l'Esquella.
   .-  2 h 50 min.   --  TOSSETA DE L'ESQUELLA  --   2.871 m.
Aquí a la dreta també surt una carena, aquesta baixa cap a la Portella Blanca d'Andorra que es veu aquí a sota mateix. Continuem carenejant per baixar a una petita bretxa i ens enfilem a un bony des d'on continuem cap a un petit coll.
   .-  2 h 56 min.  --   COLLET DE SANT VICENÇ   --  2.801 m.
La carena o serra de l'Esquella continua, primer amb un bony força marcat, i després amb una sèrie de petits bonys que de baixada anem superant per finalment arribar el pas més baix que hi ha per canvia de vall.
  .-  3 h 19 min.  --   PORTELLA DELS ENGORGS  --   2.691 m.
Aquí travessem el GR que hem deixat al refugi, i continuem pujant l'ample llom del davant. És un llom herbós que es puja per tot arreu i que ens portarà sobre el Bony del Manyer.
   .-  3 h 30 min.  --   BONY DEL MANYER  --   2.806 m.
Aquest cim fa 15 dies que hi vàrem ser. Aquí a la dreta hi marxa la carena que va cap a l'imponent Roc Lliça. La vista sobre el llac de Clam Colomer i el seu cercle és impressionant.
Continuem baixant uns metres per la banda del llac de Calm Colomer, per després girar cap a l'esquerra, i continuar carenejant i, per un terreny força suau, enfilar-nos al cim del Bony del Manyer Sud.
   .-  3 h 40 min.  --   BONY DEL MANYER SUD  --   2.809 m.
Aquí, segurament el més centrat i el millor recorregut, seria tornar a la Portella dels Engorgs i baixar cap al refugi. Des d'on pel mateix camí de pujada, baixar cap al cotxe.
Nosaltres, abandonem la carena i comencem a baixa en diagonal cap a l'esquerra, de dret a la vall, de cara al poble de Meranges. Anem cap a buscar el clot de Robanc. El primer que trobem. Baixem força de dret per una tartera de pedra petitona. - Es baixa molt bé, ara pujar-hi seria una altra cosa – Anem baixant cap a buscar un coll herbós que hi ha a la dreta. Un cop al coll, saltem per l'altra banda cap a buscar la vall. La baixada és per una pala d'herba molt dreta on costa aguantar-te. Aquesta pala com més cap a la dreta l'anem a buscar millor es baixa.
   .-  4 h 7 min.   --  CLOT DEL TORER  --   2.248 m.
Aquí fa un gran pla d'herba, - amb uns tancats de pedra - on marxen dos recs. Seguirem el rec de més a la dreta. Baixem sempre pel costat del rec, sense camí. La valleta que forma és força neta i es baixa molt bé. Baixem fins a una pista que queda morta just a l'arribar al rec.
   .-  4 h 25 min.  --   PISTA AL CLOT DEL TORER  --   2.075 m.
Aquí, si no volem problemes, el millor és seguir la pista que, tot i donar una gran volta, ens portarà al cotxe.
Nosaltres, com que fins aquí hem baixat molt bé, continuem pel costat del riu avall. Ara el riu ja porta aigua. Quan la baixada ja no és tan neta, hi ha moltes mates i trams força bruts. Anem baixant força malament, buscant els punts on és més net, però sense apartar-nos mai del rec. El rec el travessem uns 4 cops, ho fem cada cop que creiem que la riba contraria és més neta. Quan arribem a uns prats d'herba inclinats, baixem de dret cap a trobar una pista.
Seguim la pista cap a la dreta. De seguida trobem el trencant de la pista que queda morta dalt el Clot del Torer. Continuem cap a l'esquerra i avall, travessem el riu Duran per un pont enlairat de fusta i arribem a la pista del matí, en el punt on a sobre la pista, dintre el bosc, hi ha una construcció.
   .-  4 h 52 min.  --   PISTA DEL RIU DURAN
Seguim la pista a la dreta i avall, per on arribem, en molt poca estona, a l'aparcament on tenim el cotxe.
   .-  4 h 56 min.   --  PLA DE CAMPLLONG  --   1.729 m.
                     ----------------------------------------------------------------
                               MG – marques grogues
                               GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques




2 comentaris:

  1. Hola,

    Una pregunta. Aquest cap de setmana volíem fer el Circ dels Engorgs fins a la Tosseta i baixar cap a la Portella Blanca d'Andorra. Us va semblar una cresta "complicada"?

    Gràcies per la informació (i bona crònica)!
    D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, em fa gràcia aquesta pregunta, ja que ens ho varem mirar per fre-ho en una propera excursió, en principi no varem apreciar res que ens fes pensar que no podriem passar, tot i que la part final es veu força dreta. La opció que nosaltres hem triat per un futur és pujar a la Cabanya dels Espervers des de Cal Jan de la Llosa, de la Cabaya a la Portella Blanca i fer la carena cap a la Tosseta, la baixada per Calm Colomer o per la Portella d'Engorgs.

      Salut.

      Elimina