QUE PRETENEM?


diumenge, 10 de juny del 2012

SANT JORDI DE CERCS - PEGUERA ( Pel camí ral i el camí del tren de Peguera ) (29)

RESUM :

El recorregut d'aquesta sortida és força espectacular: Pujarem des de Sant Jordi de Cercs fins al poble abandonat de Peguera. La pujada la farem seguint el camí ral. Quant a la baixada seguirem el camí de l'antic tren de Peguera. Camí que passa per la baga de les Noucomes.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 31 de Maig de 2012
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 19.8 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 970 m.
*TEMPS TOTAL: 5 h 2 min.
*DIFICULTAT: Baixa
*VELOCITAT MITJANA: 3.6 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Rasos de Peguera de l'editorial Alpina E-25 1:25.000- l'Alt Breguedà en 27 Itineraris.
*PUNT DE SORTIDA: Sobre el pavelló de Sant Jordi de Cercs.
*OBSERVACIONS: Aquesta excursió és molt plàcida, ja que sempre seguirem camins marcats i molt clars.
Les fotos i el track son del 14-05-2011

FOTOS:
la pista per els vols de l'Erola, masia arruïnada
cirerer florit vora la cantina
Peguera sota el Roc de Peguera
la baga de les Nou Comes
ruïnes de Roques Blanques, a partir d'aquí de cara avall....

TRACK I MAPA:CLICA AQUÍ


RESSENYA :
   .-  0 h.  --   PAVELLÓ DE SANT JORDI DE CERCS  --   735 m.
Comencem a caminar pujant les escales de sobre l'aparcament. Un cop a sobre marxem cap a l'esquerra per sota les escoles. De seguida deixem el quitrà - hi ha un indicador, pel quitrà hi tornarem- per marxar cap a la dreta vorejant les escoles. Anem pujant deixant les cases del pobles a la nostra dreta i arribem a un - MG- dipòsit de l'aigua. Sobre el dipòsit s'acaba la pista. Ara seguim un camí a la dreta i travessem una altra pista. Arribem a l'ermita de Sant Jordi. A l'ermita també s'hi pot arribar per una carretera que puja del poble.
   .-  14 min.  --   ERMITA DE SANT JORDI  --   850 m.
Ara seguim una pista de terra cap a l'esquerra. – MG - La pista, amb trams cimentats, va pujant amb trams suaus i d'altres força drets. Deixem a l'esquerra un parell de trencants que van a la casa de Palou i arribem a la collada.
   .-  34 min.  --   COLLADA DE PALOU  --   1.025 m.
Aquí fa dues pistes; La de la dreta puja cap el coll de Sant Ramon. Nosaltres seguim la de l'esquerra que marxa de pla. De seguida, a uns 100 metres fa un altre trencant. Ara seguim la de dalt, que marxa de pla i de seguida es converteix en un caminet, – MG - que pel mig del bosc va pujant molt suaument per sota la cinglera de Vall-llobrega. El camí, molt bonic, ens porta a una pista – MG – a la que hi sortim en un revolt molt tancant. Seguim la pista a la dreta i amunt, -MG- per arribar en 10 min., a la casa mig aterrada de l'Erola.
   .-  1 h 10 min.  --   CASA DE L'EROLA  --   1.176 m.
Un metres passada la casa, deixem un camí a la dreta que baixa cap a trobar la via del tren de Peguera. Via que seguirem més tard. Ara nosaltres continuem de pla -MG- cap a la raconada, on trobem un trencant ( 5min. ). Deixem el camí més ample i seguim el camí que s'enfila cap a la dreta. El camí travessa el clot i comença a pujar de valent fent moltes llaçades -MG- però sempre tornant al costat del clot. Al camí, tot i que sembla que hi ha molts trencants, la majoria són dreceres. Quan és força amunt, el camí s'aparta del clot, cap a l'esquerra, per anar a buscar un collet.
   .-  1 h 45 min.  --   COLLADA DELS HORTONS  --   1.468 m.
Aquí el cingle cau en picat sobre la vall del riu Peguera. Seguim la pista cap a la dreta – MG – que puja un xic, després baixa i finalment, força de pla, passa pel costat d'una casa que sembla una estació de tren, per arribar a un trencant on trobem un GR.
   .-  2 h 6 min.  --   LA PLANELLETA   --   1.480 m.
Aquí hi hem de tornar. Ara seguim la pista cap a la dreta i amunt, - GRMG - passem pel costat d'un portal i continuem un metres més per la pista fins que al costat d'unes ruïnes, aquesta fa un trencant amb indicadors.
   .-  2 h 12 min.  --   TRENCANT AMB INDICADORS  --   1.495 m.
Aquí deixem el GR que continua cap a Peguera i que és per on tornarem. Ara agafem cap a l'esquerra . -MG- El camí puja paral·lel al riu, deixant a la dreta diferents boques de mina i arriba a un conjunt d'edificacions mig aterrades, on està ple de cirerers. Continuem per darrera i pugem cap a travessar un petit rec. Més que seguir un camí, que hi és, el que fem és seguir les MG que pel mig dels prats pugen cap a la petita ermita de Peguera.
   .-  2 h 37 min.   --   SANT MIQUEL DE PEGUERA  --   1.608 m.
Aquí hi arriba una pista molt bona. Som davant el poble abandonat de Peguera del qual només queda una casa en peu. La resta de cases estan mig aterrades. Totes sota el l'imponent roc de Peguera i voltat tot per uns prats verds fabulosos, estem en un indret molt bonic.
Continuem per la pista cap a la dreta i avall, deixant el poble de Peguera i el roc a la nostra esquerra. La pista -GR- va baixant suaument i arriba a un font d'aigües gelades.
   .-  2 h 45 min.  --   FONT DE CAL COIX   --  1.586 m.
De la font que dóna goig de veure surt una quantitat d'aigua impressionant. Continuem per la pista que de seguida arriba a un trencant. Seguim cap a la dreta i avall.-GR- La pista ens baixa suaument cap a trobar l'encreuament on a l'anada hem trobar el GR.
   .-  3 h 6 min.  --   LA PLANELLETA  --   1.480 m.
Seguirem cap a la dreta i avall. -GR -MB – Uns metres avall prenem un corriol que marxa per la dreta, passa per una font i -GR -MB –baixa cap a travessar el riu Peguera.
3 h 16 min. RIU PEGUERA 1.350 m.
A l'altra banda trobem una gran edificació. Aquí comença un tram del tren de Peguera -GR -MB –completament pla. Passem el túnel de les Graus, i uns metres més enllà - 5 minuts - deixem a la dreta un camí que puja cap a la casa de l'Estany. Som a la baga de les Noucomes, un indret encisador. Continuem pel camí – GR - completament pla fins a trobar una altra edificació.
   .-  3 h 37 min.  --   CONSTRUCCIÓ EN RUÏNES   --  1.350 m.
Fem uns pocs metres més i deixem el camí planer per seguir cap a l'esquerra i avall. - GR – MG - El camí, és una passada, baixa pel mig del faig fent moltes llaçades. Un tros avall quan el camí torna anar de pla, trobem un trencat.
   .-  3 h 47 min.   --   TRENCANT CAMÍ DE L'EROLA  --   1.250 m.
Cap a l'esquerra, el camí travessa el riu i ens tornaria cap a la casa de l'Erola. Nosaltres seguim cap a la dreta, i de seguida trobem un altre trencant.
   .-  3 h 52 min.  --   DEIXEM GR   --  1.235 m.
Aquí deixem el GR que marxa cap a Queralt. Nosaltres continuem cap a l'esquerra amb lleugera baixada -MG- per de seguida tornar a trobar un altre tram de via pla, que ens portarà a una següent edificació en ruïnes.
   .-  4 h 26 min.  --   RUÏNES DE ROQUES BLANQUES  --   1.009 m.
Aquí comença un altre tram inclinat que -MG- baixa molt fort cap a l'esquerra. Trobem diferents trencants en els quals el millor és seguir sempre les MG, o en cas de perdre les marques, cal anar sempre cap a l'esquerra, fins arribar a una pista ampla, on hi ha una font nova que no raja.
   .-  4 h 42 min.  --   CAMP DEL SALVADOR   --   793 m.
Continuem per la pista que de seguida la deixem – 2 minuts - per seguir un camí -MG – que baixa cap a travessar el riu per un pont, al costat de quatre grans columnes. A l'altra banda, el camí de seguida s'eixampla i es converteix en pista, que ens porta a trobar-ne una de quitrà. Cap a la dreta arriba a una altra, que és la del matí. Deixem a l'esquerra el camí per on hem marxat a la sortida i per sota les escoles, arribem a les escales de sobre el pavelló on a sota hi tenim el cotxe.
   .-  5 h 2 min.  --   PAVELLÓ DE SANT JORDI DE CERCS   --   735 m.
               ---------------------------------------------------------------------

           GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
           MG – marques grogues
           MB – marques blanques







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada