QUE PRETENEM?


dimecres, 22 d’agost del 2012

VALL DE MADRIU – TOSSA BRAIBAL ( Per l'estany de l'Illa ) (37)




RESUM :
  Avui deixarem apart el nostre lema de la una a casa i tornarem quan acabem, que serà força més tard. Farem una excursió, molt bonica, que partirem en dues parts. Una primera part, que seguirem un camí empedrat, ple d'indicadors i sense cap tipus de problema, i una segona part que també podríem partir en dues, la primera fora de camins en la qual visitarem un munt de llacs i la segona que tornarem a trobar un camí amb força marques.
La ruta que seguirem serà: Vall de Madriu – Estany de l'Illa – Estany Forcat – Estany Blau – Cresta del Caser dels Pans – Tossa de Braibal – Coll Jovell.
Cal dir que es pot sortir a tocar de l'esany d'Engolasters, el camí molt més planer ens portarà fins a Coll Jovell, on l'excursió ja està ressenyada.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 7 d'Agost de 2012
*PAIS: Andorra
*DISTÀNCIA: 26.6 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.712 m.
*TEMPS TOTAL: 7 h 35 min.
*TEMPS PARADES: 1 h.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 8 h 35 min.
*DIFICULTAT: Fins a l'estany de l'Illa baixa. La tornada és força complicada, ja que no hi ha camí. Quant a la cresta del Caser dels Pans, cal estar amb força tensió, a menys que seguim les MG que baixen força avall per evitar el passos complicats.
*VELOCITAT MITJANA: 3.5 km/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa d'Andorra de l'editorial Alpina 1:40.000-Andorra 110 Itineraris d'en Figuera i en Brosel
*PUNT DE SORTIDA: Andorra la Vella, on agafem la carretera que hi ha un cop passat el riu Madriu a la dreta ( A la rotonda hi ha una dona amb bici molt cul grossa ). La carretera puja cap a Engolasters. La deixem al primer trencant a la dreta, al costat del riu Madriu, on hi ha un panell d'indicació. Costa trobar aparcament.
*OBSERVACIONS: L'excursió és llarga i molt dura, però sempre passant per uns passatges únics, tant pel que fa la vall de Madriu, com els estanys Forcats i Blau, així com la tossa Braibal, són uns punts que per si sols ja val la pena anar-hi a fer una excursió. El problema és que nosaltres hem seguit molts trams sense un camí i no és fàcil explicar per on hem passat.
FOTOS:
les bordes de Ràmio
la vall del Madriu, al fons cim Ceretans
l'allargassat refugi de l'estany de l'Illa,
l'estany de l'Illa, força baix d'aigua
de mal accés, l'estany Blau és sens dubte una petita joia
la Tosa del Braibal des de la cresta dels Caser dels Pans
Andorra la Vella vista des de la mateixa tosa del Braibal





RESSENYA :
 
   .-  0 h.  --   CARRETERA DE LA PLANA  --   1.232 m.
Agafem un camí – camí de la Muntanya - molt fressat i amb marques del GR-7 que s'enfila pel costat del riu. El camí, empedrat, comença a pujar. De seguida travessa el riu Madriu pel pont Sassanat, per pujar el tram més dret, per sota el roc d'Esquers. Un tros amunt trobem unes bordes.
   .-  25 min.  --   ENTREMESAIGÜES  --   1.470 m.
Aquí a la dreta hi marxa un camí que puja per la vall de Perafita. Nosaltres, continuem pel camí empedrat, que ara ja puja més suaument, per anar a trobar un grup de bordes, en un pla.
   .-  43 min.  --   RÀMIO   --   1.620 m.
Travessem una tartera i trobem el camí amb marques del GR-11 que per l'esquerra – camí dels Matxos - ve de coll Jovell, que és per on nosaltres tornarem. El camí, molt bonic, tan aviat és prop del riu, com força apartat, però sempre – GR – segueix la vall. Un tros amunt, per l'esquerra, ens arriba un altre camí. -camí del Solà de Ràmio- Aquest camí també ve de coll Jovell.
   .-  1 h 10 min.   --  TRENCANT DEL SOLÀ DE RÀMIO  --   1.825 m.
Nosaltres continuem amunt i arribem a un pla molt obert on hi ha el refugi de Fontverd.
   .-  1 h 18 min.  --   REFUGI DE FONTVERD   --  1.875 m.
Continuem pujant, ara pel costat del riu, amb uns paratges idíl·lics per on trobarem dos trencants que van a la collada de la Maiana. El primer marxa per la dreta ( 1 h 37 min. ) i el segon, ( 1 h 53 min. ) que fa quatre camins va, cap a la dreta a la collada de la Maiana i cap a l'esquerra a l'estany Blau. Nosaltres anem de dret amunt, passem un gran pla on fins i tot el riu està en silenci, després ens enfilem a sobre on trobem un altre pla allargassat, en el qual hi ha un altre refugi.
   .-  2 h 23 min.  --   RIU DELS ORRIS   --   2.230 m.
Continuem pujant per un camí – GR - molt marcat que va girant cap a l'esquerra. Sortim del bosc i entrem en els prats alpins, amb unes vistes molt bones sobre la banda de la Tossa Plana de Lles. Travessem un coll i comencem a trobar llacs, alguns dels quals estan secs. Primer deixem a la dreta l'estany de Bova i uns tros més enllà l'Estany Rodó, a l'esquerra. I ja de seguida arribem al refugi allargassat que sembla un vagó de tren de L'Illa.
   .-  3 h 8 min.  --   REFUGI DE L'ILLA  --   2.490 m.
El refugi està molt net i molt ben cuidat. Pugem cap a la dreta i arribem a la presa de l'estany de l'Illa. L'estany, si no fos per la presa, seria preciós, però està molt baix i força sec.
   .-  3 h 12 min.   --  ESTANY DE L'ILLA   --  2.510 m.
Hem fet la vall de Madriu, un dels nostres objectius. Ara farem la volta d'honor al llac, tot i que fa força pena. Voltem el llac per la dreta, de seguida deixem el camí i el GR. .A partir d'aquí i durant força estona anirem fora de camins.
   .-  3 h 30 min.   --  ESTANY DE L'ILLA  --   2.510 m.
Voltem fins que trobem l'última vall que porta l'aigua a l'estany. Prop de la presa, ens enfilem amunt anant a buscar un coll d'herba que es veu al davant. Pel coll travessem la carena que baixa cap a la presa. Continuem sense perdre altura vorejant la vall que puja de l'estany Rodó. - alguna fita- Quan la vall ens queda tancada per l'esquerra ens enfilem cap a la dreta a buscar el coll de sobre que tanca la vall. Per anar al coll, hem pujat amb l'estany Rodó i el refugi de l'Illa a l'esquena.
  .-  3 h 56 min.  --   COLL SOBRE L'ESTANY FORCAT  --   2.570 m.
Sota, davant nostre, un xic a l'esquerra, hi ha el conjunt d'estanys dels Estany Forcats. Aquí a la dreta i per sobre els estanys hi marxa una carena. Nosaltres baixem cap a travessar per entre l'estany Forcat i el més gran de la dreta. El costat del llac, trobem un camí que, amb els llacs a l'esquena, s'enfila cap el coll on la carena que hem deixat abans a la dreta, fa un altiplà.
   .-  4 h 33 min.   --   ALTIPLÀ DE LA CAOLLA  --   2.663 m.
Al coll, deixem el camí i anem cap a l'esquerra, a buscar el petit cercle de l'estany Blau. Voregem sempre per dalt i cap a la dreta el cercle del llac Blau. Si no hi anem des d'aquí, no el veurem i dels llacs d'avui, és el més bonic. Mantenint sempre el buit a la nostra esquerra, anem cap a buscar el coll que hi ha sota el pic de les Agols, el coll és sobre l'estany Blau,- hi ha camí per baixar-hi - tot i que des d'aquí no es veu.
   .-  4 h 49 min.   --  COLL ENTRE LA CAOLLA I LES AGOLS   --   2.601 m.
Al coll trobem MG i l'indici d'un camí, pel qual ens enfilem cap el cim de davant. De seguida arribem sobre un munt de rocs que forma el cim de les Agols.
   .-  4 h 57 min.  --   PIC DE LES AGOLS  --   2.648 m.
Al cim comença la trencada cresta del Caser dels Pans, que sense ser massa complicada, si que és entretinguda i en la qual hi ha algun pas que cal vigilar força i mirar bé per on es fa.
Al començament seguim les MG. A la primera agulla baixem cap a la banda de Madriu. Quan veiem que marxem molt avall, deixem les marques i voregem l'agulla, sense perdre desnivell , cap a buscar la bretxa següent, des d'on continuem per la cresta. Passem un pas un xic compromès i arribem a una segona bretxa on retrobem les MG. A partir d'aquí, seguint les marques, que ara més o menys sempre per la carena o cresta, ens porten a un primer cim, des del qual continuem força planers cap al cim de la tossa del Braibal.
   .-  5 h 43 min.  --   TOSSA BRAIBAL  --   2.660 m.
El cim és vèrtex geodèsic, és un cim que no és ni bonic, però sens cap mena de dubtes té la millor vista de tot Andorra. És increïble el que es veu des del cim. L'únic inconvenient és que des del cim es veu Andorra i tota la vall de Madriu. És fabulós, però es veu molt lluny i molt avall, i nosaltres hem de baixar-hi.
Continuem seguint l'ampla carena – MG – per un camí que al començament no és molt fresat, però en el qual hi ha força MG. El camí, sempre segueix la carena de l'esquerra que cau sobre la vall de Madriu. Entra al bosc i continua baixant per la carena, amb alguna petita marrada cap a l'esquerra i cap a la dreta. Molt avall, el camí es converteix en un camí molt maco que fent un parell de llaçades cap a la dreta, ens porta a coll de Jovell, on hi ha una taula.
   .-  6 h 48 min.   --   COLL JOVELL  --   1.779 m.
Aquí hi ha un munt de camins, però hi ha indicadors per tots. Seguim el camí empedrat que baixa cap a l'esquerra – camí dels Matxos GR - i que ens porta a les bordes de Ràmio.
   .-  7 h 3 min.  --   RÀMIO   --  1.620 m.
Ara seguirem el camí cap a la dreta i avall. Passem per les bordes d'Entremesaigües ( 7 h 13 min.), travessem el pont de Sassanat i arribem a la carretera de la Plana, on tenim el cotxe.
   .-  7 h 35 min.   --   CARRETERA DE LA PLANA   --  1.232 m.
                                      --------------------------------------------------------
                                                     MG – marques grogues
                       GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada