QUE PRETENEM?


dimecres, 5 de setembre del 2012

ELS CLOTERONS ( Des de Gósol ) (42)



RESUM :
  El terreny que trepitjarem avui per nosaltres és completament nou, és tracta d'anar a pujar els Cloterons, cim que hi ha sobre Gósol. Per fer-ho donarem una bona volta, llàstima que gairebé sempre és pel mig del bosc i les vistes no són masses, això si, quan n'hi ha són molt bones.
La ruta que seguirem és la següent: Gósol – Santa Margarida – Coll de Mola – Pla dels Prats – Cloterons – Collada de les Tores – Coll de Josa – Gósol.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 1 de Setembre de 2012
*COMARCA: Berguedà / Alt Urgell
*DISTÀNCIA: 19 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.156 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 35 min.
*TEMPS PARADES: 35 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 10 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, degut que hi ha força trams que el camí no és clar i cal saber orientar-se.
*VELOCITAT MITJANA: 3.4 km/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa Cadí editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Plaça Major de Gósol.
*OBSERVACIONS: És una sortida en la qual la vista sempre és reduïda pels arbres. Quant als camins, el tram més dolent és la baixada des del cim dels Cloterons, fins a la Collada de les Tores i, des de la collada fins a coll de Josa. Aquest últim tram, si es volen evitar problemes, es pot fer per pista i segurament és més ràpid.

 FOTOS:
El cap del Solà
el Cap del Verd a l'esquerra i el Port del Comte al fons, de les poques vistes que trobem pujant
el modest cim dels Cloterons
Collada de les Tores
 el Pedraforca, una clara referència per baixar
Gósol, des de sota el coll de Josa





TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
    .-0 h.  --   PLAÇA MAJOR DE GÓSOL  --   1.428 m.
Sortim de la Plaça Major, per la banda esquerra tal com hi arribem, seguint l'únic carrer que marxa avall, entre el bar de la Plaça i cal Fuster. El carrer baixa cap a darrera, voltant per sota i per la dreta, el castell. - GR- Quan s'acaben les cases, continua una pista que en va a trobar una altra de terra molt bona, sota el castell. Seguim la pista cap a la dreta fins que troben un indicador.
   .-  8 min.   --   TRENCANT SANTA MARGARIDA  --   1.392 m.
Deixem la pista i seguim un camí ample a la dreta. -GR- El camí passa pel costat d'un oratori, puja unes escales i torna a trobar el ramal de la pista que va a Tuixén. Seguim la pista amunt, i uns metres més enllà, la tornem a deixar – cartell - per agafar un camí ample a la dreta – GR - que ens porta davant l'ermita amb porxo de santa Margarida.
   .-  29 min.  --   SANTA MARGARIDA   --  1.535 m.
Continuem per darrere l'ermita seguint un camí que en lleugera pujada torna a troba la pista. El camí travessa cinc vegades la pista i quan arriba a uns petits plans, deixa de pujar, per seguir una pista mes dolenta – GR - cap a l'esquerra, que ens portarà a coll de Mola, on ens retrobarem amb la pista de Tuixén.
   .-  1 h 2 min.  --   COLL DE MOLA  --   1.818 m.
El coll és inconfusible ja que hi ha dues grans torres elèctriques, una a cada banda. Ara el més pràctic és seguir la pista que gira cap a la dreta. Nosaltres seguim el GR que salta per l'altra banda. Pel costat d'una torre i per sota la pista va baixant fins a tornar a trobar la pista molt avall. Massa avall.
   .-  1 h 19 min.  --   PISTA DE COLL DE MOLA   --  1.605 m.
Ara ens toca remuntar el tram que hem baixat de més. Seguim la pista cap a la dreta i amunt, fins que aquesta gira en rodó a la dreta. Aquí marxem cap a l'esquerra - hi ha una barrera i marques velles de GR - per una pista més dolenta. La pista puja suaument i arriba a un trencant.
   .-  1 h 43 min.  --   TRENCANT PLA DEL PRAT   --  1.760 m.
Aquí hi hem de tornar. Ara continuem de pla pel davant i anem al coll del Pla del Prat. És un coll d'herba força bonic. Del coll, sense un camí clar, ens enfilem pel mig del bosc al cim de l'esquerra. Sense problemes. Es passa per tot arreu.
   .-  1 h 57 min.   --  CIM DEL CAP DEL SOLÀ  --   1.875 m.
El cim està ple d'arbres i la vista és molt minsa. Tot i així, la poca vista que té, és interessant. Del cim, pel mateix camí, tornem a l'últim trencant.
Des del Pla del Prat, ens podríem enfilar al cim del davant; el Roc Gran però, és força brut i no té vista.
   .-  2 h 10 min.   --  TRENCANT PLA DEL PRAT   --  1.760 m.
Ara seguim la pista que marxa cap a l'esquerra i amunt. La pista va a buscar la carena i quan canvia de banda i comença a baixar, la deixem.
   .-  2 h 20 min.  --   CARENA DEL SERRAT NEGRE   --   1.831 m.
Seguim la carena amunt. En el camí, força ample, hi ha trams amb molts rocs i altres amb més herba -fites –. Pugem més o menys sempre seguint la carena, fent els diferent bonys. Alguns els passem per la dreta i d'altres per l'esquerra. La carena finalment ens porta al cim.
És una carena que només té bona vista per la banda dreta; sobre el Port del Compte. Per la banda esquerra, on cau cap a la vall de Josa, els arbres la tapen completament.
   .-  3 h 12 min.  --   ELS CLOTERONS  --   2.179 m.
El cim és vèrtex geodèsic i està voltat d'arbres. Això fa que només sigui mig bona la vista cap a la banda del Pedraforca, per la resta només es veuen arbres.
Per marxar seguim la carena un xic a l'esquerra, mirant el Pedraforca. El camí és inapreciable. Hi ha alguna fita però és de mal seguir. El camí quan hi és, va baixant més o menys per la carena que és molt ample i costa de saber on és, baixa cap a trobar un pla d'herba - El Pla Rodó - per on va baixant encarant-se al Cadí, cap a trobar un pla herbós, en un coll on hi passa una pista.
   .-  3 h 31 min.   --   COLLADA DE LES TORES   --  1.998 m.
Aquí si seguíssim la pista cap a l'esquerra, - banda del Cadí – ens portaria cap a Coll de Josa. Nosaltres la pista l'anirem a trobar un tros més avall, complicant-nos una mica més la vida.
Nosaltres seguim la pista uns metres a la dret., Abans que deixi el pla, agafem un camí no massa marcat que marxa cap a l'esquerra. El camí, marxa de pla vorejant el cim del davant per la dreta. Un cop a l'altra banda baixa per una pala d'herba. – la vista sobre el Pedraforca és única- Després voregem el següent cim per l'esquerra, baixant per un arrossegador. Un tros avall deixem l'arrossegador i marxem cap a l'esquerra. Hi ha una fita. El camí, ara més marcat, marxa molt cap a l'esquerra per anar a trobar la pista que baixa de la collada de les Tores, en un revolt molt rodó sota mateix del Roc d'en Millet.
Seguim la pista cap a la dreta uns pocs metres, fins a sobre la font Ginebreda. Aquí deixem la pista per seguir un camí a la dreta, que de seguida torna a travessar la pista i començar a baixar, tot marxant cap a la dreta - molt cap a la dreta -, per finalment tornar a retrobar la pista, just on uns metres més amunt, a la dreta, hi ha una barrera. Seguim la pista cap a l'esquerra i avall, per on de seguida arribem a un pla al costat de la carretera, on hi ha un mirador.
   .-  4 h 7 min.  --   COLL DE JOSA   --  1.630 m.
Aquí trobem un altre GR que seguirem fins a Gósol. El camí s'agafa al costat de la carretera i baixa molt de dret per la dreta cap a buscar la vall. Un cop a baix, surt en una pista d'herba que seguim cap a la dreta per anar cap a Gósol, on hi arribem per la carretera de Josa.
   .-  4 h 35 min.  --   GÓSOL  --   1.428 m.
                                      ----------------------------------------------
                        GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada