QUE PRETENEM?


dimecres, 26 de setembre del 2012

PEDRA PICADA - L'EMPERADORA (45)





RESUM:
 En aquesta excursió anirem cap a la banda de Costa Pubilla, tot i que no pujarem al cim, farem una excursió que passa en alguns dels seus trams per camins que es van queda'n en l'oblit de la gent.
El recorregut serà el següent: Collada del Pla de l'Espluga – Sant Joan de Cornudell – Collet de les Fontetes de Castellar – Pedra Picada – L'Emperadora – Coll de la Bona - Collet de Maians – Pla de la Pera – Collada del Pla de l'Espluga.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 22 de Setembre de 2012
*COMARCA: Ripollès - Berguedà
*DISTÀNCIA: 19 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: .970 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 55 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 20 min.
*DIFICULTAT: Baixa, tot i que hi ha tres trams, on cal vigilar força, degut que, tot i que hi ha camins, aquests són força perdedors..
*VELOCITAT MITJANA: 3.8 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa Ruta de l'Ermita editorial Alpina 1:25.000
Mapa Montgrony – Fonts del Llobregat E.25 editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Collada del Pla de l'Espluga, a la carretera de Gombreny a Castellar de N'Hug, passat pel castell de Mataplana.
*OBSERVACIONS: El recorregut és molt plàcid, només hi ha tres trams en els qual cal vigilar i força: El primer el que puja de la carretera cap a can Torra, hi ha camí, però en algun punt no massa clar, ni massa net. El segon el que baixa del coll de la Bona cap a Maians, tot i que en la seva majoria és marcat, també és força emboscat. I el tercer, és trobar el corriol que baixa del collet de sobre el Pla de la Pera cap al cotxe, un cop trobat és un camí molt clar.


FOTOS:
qui diu que no hi ha bolets ?....., aquest erol el torbem just passat Can Torra
Sant Joan de Cornudell,
detall del cim del Pedra Picada, amb el Puigmal de fons
l'Emperadora en primer terme, al darrera el Costa Pubilla
el Pla de la Pera, al fons la serralada d'on venim


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ

RESSENYA :
    .-    0 h.  --      COLLADA DEL PLA DE L'ESPLUGA   --  1.235 m.
Continuem seguint la carretera direcció Castellar de N'Hug, passem un túnel que travessa una roca i continuem fins al revolt abans d'arribar al torrent de Roca Roja. El trencant és després de passar una corba molt tancada, per on a la dreta marxa un torrent molt obert, és en la carena que hi ha abans de la següent corba, on la carretera travessa el torrent de Roca Roja.
  .-  35 min.  --       ROCA ROJA  --       1.217 m.
Aquí deixem la carretera i ens enfilem a la dreta per un camí força ampla que primer puja per la carena i després es decanta cap a l'esquerra seguint el torrent de Roca Roja, molt per sobre. Quan arriba a una raconada travessa el rec que baixa per la dreta i, abans de trobar uns terrers vermells gira cap a la dreta i va pujant pel costat del rec. Un tros amunt trobem un camí de través que seguim cap a la dreta. El camí travessa un cap de carena i continua amunt pel costat del rec que manté a la dreta, per anar a trobar una pista davant mateix de la casa restaurada de can Torra.
  .-  1 h 16 min.  --     CAN TORRA   --  1.453 m.
Seguim la pista, molt planera cap a l'esquerra. -MG-GR- Pista que ens porta sota l'ermita romànica de sant Joan de Cornudell.
  .-  1 h 31 min.   --  SANT JOAN DE CORNUDELL  --     1.476 m.
L'ermita, molt ben arreglada, és sobre un turó, a l'esquerra. És molt espectacular i visible des de molt lluny. Només per venir a veure l'ermita, ja val la pena fer una sortida.
Des de l'ermita, reculem uns pocs metres per anar a buscar el torrent que baixa pel costat d'uns terrers, molt erosionat. Sense travessar el rec, pugem per un corriol resseguint sempre el rec cap a l'esquerra, per anar a trobar unes feixes per les que anem pujant cap a trobar una pista sobre un cobert o corral vermell.
  .-  1 h 45 min.   --  PISTA SOBRE EL CORRAL  --      1.562 m.
Seguim la pista cap a la dreta i amunt. La pista va pujant fent moltes llaçades i quan és força amunt es bifurca. Som al primer punt on tenim vista sobre Castellar de n'Hug.
  .-  2 h 1 min.  --       JAÇA GRAN   --  1.671 m.
Seguim la pista que marxa de dret, per l'esquerra. La pista marxa molta estona paral·lela a la carretera però força per sobre, pujant lleugerament. Quan arriba a una raconada molt marcada deixem la pista principal i n'agafen una que marxa per la raconada de la dreta, de dret a uns obis de ferro, des d'on continua pel clot de l'esquerra i arribem dalt la carena.
  .-  2 h 35 min.   --  COLLET DE LES FONTETES DE CASTELLAR   --  1.879 m.
Continuem seguint la carena de la dreta MV. La carena és un ample prat d'herba. Seguim pel costat dels fils del bestiar carena amunt, entrem en un petit bosc i tot decantant-nos cap a l'esquerra, pugem al cim del davant.
  .-  2 h 50 min.   --  CIM DE PEDRA PICADA   --  2.010 m.
Som al sostre d'avui, al cim hi ha un pal que aguanta un martell picant una pedra. La vista des del cim és boníssima pels quatre costats.
Continuem carenejant seguint tat MV com els fils del bestiar i de baixada anem a trobar el coll que tenim a sota.
  .-  3 h 2 min.   --  COLL DE REMOLÓ  --     1.687 m.
Continuem per la carena i pel fils, seguint les MV que s'enfilen cap al petit, però costerut cim del davant.
  .-  3 h 12 min.   --  CIM DE L'EMPERADORA  --     1.962 m.
Continuem per la carena que primer de dret i després lleugerament a l'esquerra – MV - ens baixa cap a l'ample coll de la Bona.
  .-  3 h 22 min.   --  COLL DE LA BONA   --  1.889 m
Aquí deixem la carena i les MV per marxar pel clot que hi ha a la dreta. -MG- El camí baixa molt tros per dintre el clot, per on es baixa molt bé i molt de dret. Un tros avall el camí es complica un xic, sort que hi ha moltes MG que t'ajuden a baixar. Passem per trams que si no hi haguessin marques no hi passaríem. Seguim les marques que baixen sempre pel costat del clot fins que, molt avall, es decanten cap a l'esquerra i van a trobar una pista a la carena.
Travessem la pista i perdem les MG, aleshores per la carena, amb el clot a la nostra dreta, baixem de dret a una casa que es veu a sota. Hi ha algun petit tros que el fem sense camí, però es baixa molt bé. Davant mateix de la casa trobem la pista que ve de sant Joan de Cornudell.
  .-  4 h.  --        COLLET DE MAIANS --     1.465 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra. -GR-MG- La pista, molt planera, ens porta a passar pel costat de la casa de les Viles Grosses. Uns metres passada la casa trobem un trencant.
  .-  4 h 10 min.  --       VILES GROSSES   --  1.455 m.
Deixem el GR i una variant de les MG que continuen de dret cap a Montgrony. Ara girem en rodó cap a la dreta passant per sota les Viles Grosses. La pista ens porta a un bonic pla d'herba, on hi ha taules i molts cotxes.
  .-  4 h 25 min.   --  PLA DE LA PERA  --      1.413 m.
Continuem per la pista que puja un xic, passa per un collet, des d'on continua uns metres més fins que aquesta s'acaba i salta cap a la dreta.
  .-  4 h 37 min.  --       FI DE LA PISTA   --  1.437 m.
Aquí, seguim un corriol a l'esquerra que de seguida queda molt difuminat. Anem molt cap a l'esquerra, fins que trobem un camí empedrat que baixa del primer collet que hem trobat passat el Pla de la Pera. Seguim el camí cap a la dreta i avall. – MG- . El camí, primer baixa molt de dret i després comença a marxar en diagonal avall, cap a la dreta, molt cap a la dreta, per finalment girar a l'esquerra, travessar un camí de través i baixar a trobar una pista cimentada. Pista que seguim uns metres a la dreta i arribem on tenim el cotxe.
  .-  4 h 55 min.  --     COLLADA DEL PLA DE L'ESPLUGA  --     1.235 m.
                                   -------------------------------------------------------------
                                                         MG – marques grogues
                               GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                                                         MV – Marques vermelles





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada