QUE PRETENEM?


dimarts, 5 de març del 2013

RASOS DE TUBAU ( Des dels Cortals ) (66)



RESUM :
En aquesta excursió anirem als Rasos de Tubau i a l'Aranyonet des de Gombreny, tot passant per un parrell de graus preciosos, que si un és bonic, l'altre, no te desperdicis. El recorregut és el següent : Cortal de Dalt – Castell de Puigbò – El Grau de la Llet – Pedró de Tubau – El Grau Boixader – Aranyonet – Els Cortals a Gombreny. Fantàstic !.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 2 de Febrer de 2013
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 19.2 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.007 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 40 min.
*TEMPS PARADES: 35 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 15 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, degut al grau de la Llet que tot i que és fàcil, i una meravella pujar-lo, té lo seu, i també el tram passat el grau Boixader fins a l'Aranyonet, on hi ha un petit tram on el camí no és massa clar i en el que cal saber-se orientar.
*VELOCITAT MITJANA: 4.1 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Catllaràs - Picancel E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: El Cortal de Dalt a Gombreny. Pocs metres abans d'arribar a l'ermita de Lorda hi ha un petit aparcament. Per anar als Cortals, un cop a Gombreny s'ha d'anar cap al cementiri i continuar per la pista asfaltada que travessa el riu i puja cap als Cortals. .
*OBSERVACIONS: Del recorregut, si es vol, es poden evitar tots el problemes. Passant pel Faig General, però et perds el grau de la Llet que és fantàstic. I després no anant a l'Aranyonet, que es pot evitar pujant cap al coll de Palomera i d'allí cap a coll de la Creu de l'Arç.
Si no es vol anar a la Creu d'en Soler, el que és força recomanable és, des del cim del Pedró, seguir la carena o cinglera fins al grau Boixader. En fi, és una excursió en la qual es poden fer moltes combinacions i totes són espectaculars.
FOTOS:
Puigbó, amb els rasos al fons
el Morro d'Ullà des del camí ramader
curt pas al Grau de la Llet
a la bassa de Corrubí, comprobem la resistència del glaç......
detall del Pedró de Tubau
tot arribant a l'Aranyonet



TRACK I MAPA:CLICA AQUÍ

RESSENYA :
  .-  0 h. --      CORTAL DE DALT  --    908 m.
Sortim seguint la carretera amunt, de seguida arribem a l'ermita de la Mare de Déu de Lorda on a la dreta hi marxa una pista que és per on tornarem, continuem uns metres més amunt fins que s'acaben les cases, i a la dreta hi ha una senyal de prohibit anar a més de 30.
  .-  2 min.  --     ÚLTIMES CASES   --  925 m.
Aquí deixem la pista i agafem un camí que marxa per la dreta. -MG – El camí de seguida gira i va pujant en diagonal cap a l'esquerra, deixa una casa aterrada a l'esquerra i continua pujant cap a trobar una pista, en un revolt molt tancat. És la pista que hem deixat als Cortals.
  .-  25 min.   --  PISTA DELS CORTALS  --     1.095 m.
Seguim la pista que és cimentada cap a la dreta i amunt, de seguida fa un trencant. Continuem de dret, seguint la pista – MG - que ens porta a la casa de turisme rural de la Canal.
  .-  34 min.  --      LA CANAL  --    1.125 m.
A l'arribar a la casa agafem un camí a la dreta. El camí – MG - puja uns metres per de seguida girar a l'esquerra, i pel costat d'uns camps puja en diagonal cap a la casa que es veu a sobre.
  .-  41 min.  --      PUIGBÒ  --    1.160 m.
Aquí a més de la casa, molt gran i maca, hi ha les restes del castell dels Moros o de Puigbò i també les restes de l'ermita de sant Martí, que sembla embolicada per l'heura.
Continuem per la pista de sobre la casa. – MG - Uns metres passada la casa es bifurca. Seguim la pista de l'esquerra que baixa a travessar la collada de Puigbò. Des d'aquí marxem cap a la dreta per començar a pujar, després girem a l'esquerra, seguint sempre la pista més bona que puja la carena de les Girades. La pista ens porta a trobar el camí ramader que ve de través
  .-  1 h 2 min.  --     CAMÍ RAMADER  --    1.275 m.
Aquí si anéssim cap a l'esquerra i amunt, aniríem al coll del Faig General, des d'on per la carena de la dreta es puja fàcilment al Pedró de Tubau. Nosaltres marxem cap a la dreta i avall, - MG - fins al collet de les Xicoies. Aquí el camí baixa molt de dret. Al collet deixem camí i MG.
  .-  1 h 20 min.  --     COLLET DE LES XICOIES  --  1.235 m.
Aquí, uns trenta metres abans d'arribar al collet, agafem un corriol no massa net que marxa de biaix cap a l'esquerra, per sobre la pista, després gira cap a la dreta per tornar a la carena que segueix un metres. Torna a marxa per l'esquerra i un tros més enllà torna a la carena, - carena que puja del collet de les Xicoies - puja un petit tram de carena molt confós i es troba amb el corriol que puja del coll de Palomera.
El corriol continua cap a l'esquerra per sota les parets, amb algun tram força tapat pels boixos tot i que es segueix bé. El corriol, per sota les parets, ens porta al rec on puja el Grau de la Llet. Pugem un parell de ressalts pel mig del rec. Al segon ressalt, a la paret de l'esquerra fa un petit forat que sembla una cova. Aquí deixem el rec i agafem cap a l'esquerra on continuem esbiaixant amunt. Travessem el següent rec i el corriol es perd, aleshores, cal puja en diagonal cap el coll més baix que es veu al davant, és net i no hi ha problemes. Al coll hi ha una bassa.
  .-  1 h 52 min.  --     BASSA DE CORRUBÍ  --   1.471 m.
Aquí trobem el camí que puja per la carena des del collet del Faig General. Camí que seguim cap a la dreta i amunt i sempre per la carena ens porta dalt el Pedró de Tubau.
  .-  2 h 4 min.  --     PEDRÓ DE TUBAU   --  1.543 m.
Dalt el pedró hi ha una vista molt bona, hi ha un vèrtex geodèsic i un petit pedró. Un cop al cim val la pena arribar fins al morro d'Ullà que hi ha a la dreta tal com s'arriba, que a més de ser aquí mateix és força impressionat.
Per marxar tenim dues opcions: una és continuar seguint la carena, o millor dit el cingle, que per un corriol més o menys net i sempre arran de cingle ens portaria al grau Boixader. Avui però, nosaltres volem anar a la Creu d'en Soler, així que continuem per la pista ampla que marxa a l'esquerra del pedró. La pista marxa cap a la banda de sant Jaume de Frontanyà, molt avall es bifurca i seguim la de la dreta, que de seguida arriba a un collet molt marcat on a l'esquerra fa una bassa.
  .-  2 h 31 min.  --     CREU D'EN SOLER  --   1.313 m.
Aquí deixem la pista i agafem un corriol que marxa pel clot de la dreta. Seguim el corriol que manté el clot a la dreta, un tros avall travessa una pista i arriba al rec que també travessa. Som al grau Boixader. Ara el camí amb MV baixa un tram pel costat del rec, després marxa per una lleixa penjada fent una pujada per sota les baumes que fa la roca de la dreta, per finalment baixar de dret cap a trobar una pista en un revolt molt sobtat on a la dreta hi ha una petita bassa o bassal.
La pista cap a la dreta va a coll de Palomera i segur que és pel lloc més ràpid per tornar al cotxe, però volem anar a l'Aranyonet, així que seguim la pista cap a l'esquerra i avall. La pista va baixant, – MV - gira en rodó a l'esquerra i al primer trencant deixem pista i MV.
Ara seguim la pista més dolenta que marxa de pla cap a la dreta. La pista s'acaba i continua un corriol, no massa clar, que baixa per un petit clot cap a buscar el rec del Malpàs. Seguim el rec cap avall sense travessar-lo mai, passem un pla d'herba i arribem a una porta o pas on trobem MG. Ara seguint un camí més clar que baixa pel costat del rec -MG - fins que per la dreta hi arriba el rec de l'Òliba.
Aquí, el camí no és massa clar, però si les MG. Seguim el rec de l'Òliba amunt, de seguida el travessem i seguint les MG ens enfilem per un clot d'herba, després girem a l'esquerra i tornem a la dreta, on per un camí més clar passem per sobre una casa mig aterrada i arribem a l'Aranyonet.
  .-  3 h 30 min.   --  ARANYONET  --     1.078 m.
L'Aranyonet és un conjunt de cases amb una ermita, tot ell mig enrunes, situat en un indret molt agrest i salvatge, des d'on la vista sobre els rasos és molt interessant.
Continuem per la pista que hi arriba i que ens porta al coll més baix que es veu al davant. -MG – Del coll continuem pista enllà. De seguida trobem una pista més bona que seguim cap a l'esquerra, i per la qual arribem al coll de la Creu de l'Arç.
  .-  3 h 50 min.  --   COLL DE LA CREU DE L'ARÇ   --  1.127 m.
Aquí per la dreta hi arriba la pista de Coll de Palomera i per l'esquerra la que ve de Coll de Merolla. Nosaltres continuem per la del davant, la més dolenta. La pista – MG - la seguim fins que gira en rodó a la dreta.- 10 min. - Aquí farem una drecera. Així que, seguim de dret per una pista més dolenta sense MG que de seguida s'acaba. Continua un camí que fa un tros de pla per després baixar cap a la dreta, per finalment tornar a la pista, molt aprop de la casa de Solanllong.
  .-  4 h 9 min.  --     SOLANLLONG   --  1.035 m.
Aquí hi ha una casa mig aterrada i al darrere l'ermita de santa Magdalena. Continuem per la pista - MG – de seguida en deixem una a la dreta i més tard una a l'esquerra. La pista gira a la dreta i baixa de dret cap a travessar el riu, on continua de dret, puja uns metres fins que gira a l'esquerra, aquí cal agafar la pista que baixa, - MG - travessa el riu tres cops i, arriba a les primeres cases i de seguida, al trencant on hi ha una font, al davant de l'ermita de Lorda.
  .-  4 h 38 min.  --     FONT DELS CORTALS  --   925 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra i avall i de seguida arribem on tenim el cotxe.
  .-  4 h 40 min.   --  CORTAL DE DALT   --  908 m.
                      -------------------------------------------------------------
                                              MG – marques grogues
                                              MV – Marques vermelles

1 comentari:

  1. Discover how 1,000's of people like YOU are making a LIVING by staying home and are fulfilling their dreams right NOW.
    GET FREE INSTANT ACCESS

    ResponElimina