QUE PRETENEM?


dimecres, 8 de maig del 2013

PICS COMANEGRA - BRUIXES ( Des de Beget / Ricolta / Figuera ) (74)



RESUM :
El Comanegra és el sostre comarcal de la Garrotxa, el pujarem conjuntament amb el puig de les Bruixes i ho farem per uns camins força interessants i molt complicats de seguir. Tant el cim del Comanegra com el de les Bruixes són uns miradors excel·lents.
El recorregut serà el següent: Beget – Cingles de la Ricolta – Collet del Clotic – Cingles de la Gralla – Pla de la Primavera – Comanegra – Puig de les Bruixes – Basses del Monars – Puig Ferriol – Coll de Terrers – La Figuera – Beget.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 4 de Maig de 2013
*COMARCA: Garrotxa
*DISTÀNCIA: 21.5 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.440 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 25 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 55 min.
*DIFICULTAT: Alta, Degut a que hi ha dos trams del camí que costen molt de seguir, en els dos trams hi ha marques però tot i així són complicats.
*VELOCITAT MITJANA: 3.9 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Alta Garrotxa E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: L'aparcament que hi ha a l'entrada del poble de Beget, sobre l'església.
*OBSERVACIONS: El recorregut que hem fet és molt llarg. El camí de pujada tot i que costa de seguir és molt bonic i feréstec. En el tram de carena hi ha unes vistes d'un a l'altre cim, impressionants. Quant al camí de baixada, ja costa de trobar al puig Ferriol ara, seguir-lo fins a la Figuera, és espaterrant, això si, sort de les MG, si no seria complicat de baixar.

FOTOS:
els Cingles de la Gralla amb el sol sortin darrera el Comanegra 
un cop a la carena frontarera les vistes son brutals (imatge del Canigó)
nova vista des de la carena ara les Torres de Cabrenys i el Montnegre
passat el Comanegra continuem la carena en direcció al Pic de les Bruixes
girant  la vista enrera, o de tornada podem apreciar sense entrabancs el Comanegra
dues imatges de l'encantador poblet de Beget




TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :

 .-  0 h.  --      BEGET   --   539 m.
Entrem al poble, passem pel costat de l'església, travessem el pont i a l'altra banda hi ha dos carrers. Seguim cap a la dreta i avall, passant per la plaça major, on hi ha un plataner molt gran, i baixem a travessar un segon pont, on a l'altra banda, davant d'una casa hi ha una tosquera. Agafem cap a l'esquerra, el carrer del Pont amunt. Al primer trencant ens enfilem a la dreta, pugem unes escales i deixem el poble. Trobem una casa mig aterrada, sobre de la qual arribem a una pista sota una roca. Seguim la pista cap a la dreta i amb 3 min. de pla, arribem a la pista, molt bona, del Sunyer.
  .-  10 min.   --  PISTA DEL SUNYER   --  552 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra i amunt, passem per sota el Sunyer, -9 min- des d'on sempre per la pista o fent alguna drecera, arribem dalt el coll, amb una vista fantàstica.
  .-  25 min.   --  COLL DEL SUNYER   --  675 m.
Aquí deixem la pista i agafem un camí a l'esquerra que passa per sota un arc que fa una alzina. Hi ha fites i MVD. El camí, primer marxa cap a l'esquerra, com si tornés sobre el Sunyer. - és un camí no massa clar- Després gira a la dreta, passant per sota la roca de Ricolta. - roca que es veu des de la sortida - El camí que es torna molt maco va seguint per sota la irregular carena de la Ricolta. Després d'una esllavissada arribem a una bifurcació; fins aquí, el camí tot i no essent massa clar, es segueix relativament bé.
Ara hem d'anar al collet del Clotic i es pot fer pel dos camins. Nosaltres pugem cap a l'esquerra i amunt. El camí de seguida es torna molt difuminat i costa de seguir. - MVD - Pugem sempre per entre unes feixes, primer un xic a la dreta i després anem cap a buscar el clot de més a l'esquerra, més o menys a la vertical d'on hi ha el trencant. Pel clot, i mirant de seguir les marques que n'hi ha poques i molt borroses, arribem dalt la carena.
  .-  1 h 2 min.   --  CARENA CINGLERA DE RICOLTA   --  945 m.
Seguim la carena cap a la dreta. El camí, – MVD - ara tot i no sent massa bo, és més fàcil de seguir i molt més planer. El camí quan no passa per la carena, passa per l'esquerra d'aquesta. És un camí que amb un petit tram no massa net, ens porta al collet del Clotic.
  .-  1 h 15 min.   --  COLLET DEL CLOTIC   --  973 m.
El camí gira uns metres a l'esquerra i torna altre cop a la carena. Continuem carenejant, pel mig dels roures, fins que arribem davant la cinglera de les Gralles.
  .-  1 h 26 min.   --  COLLET   DALT LA CARENA  --   1.073 m.
Aquí, deixem el camí i les marques que marxen cap a l'esquerra. Nosaltres voregem un primer roc per la dreta, després pugem a la carena que seguim un tram fins a sota l'agulla grossa. Flanquegem l'agulla per l'esquerra per anar a buscar la carena, uns metres passades les agulles. Un cop a la carena, la seguim cap a la dreta, on de seguida s'arriba al cim de les espectaculars puntes del cingle de les Gralles.
  .-  1 h 37 min.   --  AGULLES AL CINGLE DE LES GRALLES   --  1.166 m.
Desfem el tram de carena feta i continuem carenejant per anar a trobar el coll del Boix, i la pista de Monars.
  .-  1 h 49 min.   --  PISTA DE MONARS  --     1.190 m.
Travessem la pista i continuem seguint la carena que deixarem un tros amunt, per decantar-nos, en diagonal amunt cap a l'esquerra, per tal d'anar a buscar a sobre la raconada, el Pla de la Primavera, a la Collada Fonda.
  .-  2 h 2 min.  --     PLA DE LA PRIMAVERA  --    1.326 m.
Aquí seguirem la carena, que és espectacular, cap a la dreta. Fem primer un petit turó i arribem sense cap complicació al cim del Comanegra.
  .-  2 h 40 min.  --     COMANEGRA   --  1.557 m.
El cim, en el qual hi ha un vèrtex geodèsic, és molt curiós. La banda francesa plena de faig i l'espanyola, només herba. Quant a la vista, és més que bona. Es veu tot el camí de pujada o millor dit la carena per on puja.
Continuem seguint la carena que ara baixa de veritat cap a trobar el pla de la Serra.
  .-  2 h 43 min.  --     PLA DE LA SERRA   --  1.380 m.
Aquí, per la dreta, hi arriba un camí amb MG que puja de les basses de Monars i és per on marxarem quan tornem. Continuem – MG - per un camí que careneja ara uns metres a la dreta, ara uns metres a l'esquerra però, sense apartar-se massa de la carena, exceptuant un tram abans d'arribar el Portell de Donantic que baixa molt cap a l'esquerra. Passat el portell, fa un últim repetxó carener que ens deixarà al cim del puig de les Bruixes.
  .-  3 h 5 min.  --     PUIG DE LES BRUIXES   --  1.357 m.
El cim té una vista sobre el Comanegra i l'alta Garrotxa molt bona.
Pel mateix camí tornem cap al – MG - pla de la Serra.
  .-  3 h 20 min.   --  PLA DE LA SERRA  --   1.380 m.
Deixem la carena i seguim un camí que baixa cap a l'esquerra. – MG – El camí flanquejant el Comanegra ens porta al coll de l'Orri, on hi arriba una pista.
  .-  3 h 40 min.  --     COLLET DE L'ORRI   --  1.247 m.
Seguim la pista fins a sobre les basses de Monars que queden a l'esquerra, aquí sota mateix.
 .-  3 h 50 min.  --     BASSES DE MONARS   --  1.300 m.
Deixem la pista i passem pel costat de la bassa per enfilar-nos al cim de puig Ferriol. Pocs metres abans d'arribar al cim, marxem de pla per l'esquerra. – MG – El camí de seguida baixa per l'esquerra molt, molt de dret. Després gira a la dreta a buscar la carena, que segueix un tros fins a uns pas entre roques, on salta per l'esquerra. A sota torna a marxar cap a la dreta a travessar la carena pel coll de Terrers. El camí baixa un tros i torna cap a l'esquerra, per baixar un grau molt dret, continua per sota les parets del puig del Morro i ens porta a la casa en ruïnes de la Figuera.
El camí que hem baixat, és un camí molt difuminat. Per seguir-lo, cal vigilar molt, i sobretot procurar de no perdre les MG.
  .-  4 h 30 min.  --     LA FIGUERA   --  900 m.
Seguint les MG baixem de dret cap a l'esquerra i anem a trobar una pista que hi ha a sota.
  .-  4 h 32 min.  --    COLLET DE LA FIGUERA  --   840 m.
Ara seguirem la pista, en força bon estat, cap a la dreta. La pista fa un munt de voltes, travessa la raconada i s'enfila cap al collet del Sunyer.
  .-  5 h 7 min.   --  COLLET DEL SUNYER  --    675 m.
Ara farem el mateix camí a l'inrevés que a la pujada. Continuem per la pista que baixa cap a sota el Sunyer. Un tros avall la deixem per anar cap a la dreta, passades les parets de la Ricolta, la deixem per baixar cap a l'esquerra a trobar el carrer de la Font, a Beget i d'allí cap al cotxe.
  .-  5 h 25 min.  --     BEGET  --     539 m.
                              __________________________________
                                         MG – marques grogues
                       MVD – marques d'un verd molt clar i molt descolorides.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada